29. týden těhotenství

zobrazeno 26309×

Vložil(a): Martina Richterová, 3. 4. 2015 21.51  (aktualizováno 31. 3. 2020 13.17)

Začínáte osmý lunární měsíc těhotenství a před vámi je poslední trimestr. V následujících týdnech by dítě mělo zaujmout polohu hlavičkou dolů. Nyní bude velice rychle přibírat na váze a vy se budete rychle zakulacovat. Vaše tělo se připravuje na porod. Mohou se objevit první děložní stahy, takzvaní poslíčci. Dítě už vidí a dává o sobě vědět pravidelným kopáním. Termín vašeho porodu se začíná blížit. Je nejvyšší čas chystat si výbavičku.

Co se děje s matkou

Děloha nyní končí přibližně centimetr nad hrudním košem. Dítě dělá velice intenzivní pohyby, někdy mohou být bolestivé. Rostoucí děloha tlačí na močový měchýř, budete pociťovat častější nucení na močení. Od nynějška budete přibírat přibližně 1,5 kilogramu za měsíc. Je to tím, že pohyb se pro vás stává náročnější a miminko bude přibývat na váze. Mnoho žen také potrápí dušnost při pohybu. Není se čemu divit, dýcháte za dva a vaše plíce tak musí vstřebat o 20% kyslíku více. Zároveň také vylučují více oxidu uhličitého.

Průměrný přírůstek na váze do tohoto týdne je přibližně 8 kilogramů. Mohou se objevit první stahy dělohy (poslíčci), které jsou spíše nepříjemné, ale ne bolestivé.

V prsech se tvoří nažloutlé kolostrum nyní ve větší míře, než na počátku gravidity. Jde o první stravu, kterou vaše dítě bude po porodu přijímat.

Mnoho žen začíná mít problém se spánkem. Polohy nelze už moc měnit, jediná vhodná je na boku. Navíc vás v noci může budit častější nucení na močení nebo kopání dítěte. Zkuste si udělat větší pohodlí, například vložit malý polštářek mezi kolena. Pokud jste doposud vnímala kopanečky vašeho miminka jako slabší, nyní budou každým dnem sílit a vy dobře poznáte, kde má vaše miminko hlavičku a kde nožičky. Pohyby mohou leccos naznačit, měla byste je cítit pravidelně. Pokud je cítíte málo, nebo naopak příliš často, něco může být v nepořádku. Někdy se však může stát, že dítě jen déle spí. Ovšem pokud jej za 24 hodin neucítíte vůbec, pak je lepší si pro jistotu zajet k lékaři, aby dítě zkontroloval ultrazvukem.

Co se děje s miminkem

Dítě již měří od temene po zadeček přibližně 26 centimetrům a váží kolem 1,2 kilogramu. Hlavička už proporčně odpovídá zbytku těla. Mozek dítěte roste velice rychle, vytlačuje měkké lebeční kosti ven. Díky tomu se zvětšuje nejen objem mozku, ale také jeho povrch. Tvoří se další záhyby a rýhy. Pokračuje také vývoj plic a svalů. Zároveň se zvyšuje množství kostní tkáně, v kostech se nyní každý den ukládá kolem 250 miligramů vápníku. Kosti se neustále prodlužují a sílí.

Miminko má již otevřené oči, rozeznává stále lépe zvuky a chutě. Oči se pohybují, zorničky jsou schopné reagovat na světlo. Od tohoto týdne přibývá tuk v podkoží a bude se ukládat po celý zbytek těhotenství. Tukové zásoby po narození poslouží k udržení tělesné teploty. Zatím je stále ještě drobné a hubené. Všechny orgány nadále pokračují v růstu. Plod už má vlásky, které také rostou.

Dítě reaguje na různé vnější podněty, jako jsou zvuky, světlo, chutě. Rozliší hlasy svých rodičů od těch ostatních, vnímá přirozené světlo a umělé. Postupně se také upravuje rytmus dechu plodu, který je nyní pravidelnější.

Co dělat v tomto týdnu?

Připadáte si stále více neohrabaná, fyzická zátěž je pro vás stále náročnější. Zadýcháváte se, vyjít dvě patra do schodů je pro vás stále těžší. Zkuste co nejvíce relaxovat, nohy dejte do zvýšené polohy.

Přestože budete chodit hodně často na malou stranu, neboť děloha tlačí na močový měchýř, rozhodně nepřestávejte dodržovat pitný režim. Noste lahev s vodou stále při sobě. Také musíte pravidelně jíst, z důvodu pálení žáhy a také skutečnosti, že vám dítě začíná tlačit i na žaludek. Jezte proto raději málo, ale často. Vyhněte se kořeněným a nadýmavým jídlům.

Tatínek je v tom s vámi

Tatínku, přiložte ruku na bříško, ucítíte krásně pohyby miminka. Někdy můžete vidět ručičku či nožičku. Je to skutečně krásný pohled. Mluvte na bříško, děťátko vás vnímá. 

 

Použité zdroje: Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Pojmy použité v článku:

  • gravidita

    těhotenství

  • kolostrum

    mlezivo, ztv. prvotní, nezralé mléko

  • poslíčky

    nepravidelné děložní stahy, které avizují blížící se porod

Diskuze k této stránce (12 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 22. 12. 2020, 17.52

hah dokonce v posledním těhu jsem spala na břiše,do konce těhotenství

patricia077

patricia077, 31. 3. 2020, 15.13

Neohrabaná jsem byla pořád nebo jsem si tak připadala pomalu celé těhotenství

Romanka40, 27. 11. 2019, 4.56

Ja pribrala 3kg

Kikinka30, 15. 3. 2019, 16.05

Nejhorsi je zavazovani tkanicek,uffff

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 11.26

Bylo to krásné období

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 19.31

také jsem spala na boku, nejraději na levém

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 9.45

hledání záchodů byl denní adrenalin

mckvak, 24. 6. 2015, 13.41

Krasne obdobi to bylo

hellova, 18. 6. 2015, 16.10

Už to není s bříškem taková pohoda

Janak, 9. 6. 2015, 23.16

Je to moc hezke.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů