25. týden těhotenství

zobrazeno 10345×

Vložil(a): Martina Richterová, 3. 4. 2015 21.37  (aktualizováno 18. 2. 2020 10.50)

Začínáte sedmý lunární měsíc těhotenství. Miminko nyní rozlišuje čas spaní a bdění, začíná také vnímat podněty zvenčí. Ještě vás čekají dva týdny a budete mít ukončený druhý trimestr. Těhotenské bříško je nepřehlédnutelné, začíná vám překážet a opět se vrací také únava. Miminko stále rychleji přibývá na váze, což se projeví v síle kopanečků, kterými o sobě miminko bude dávat stále více vědět.

Co se děje s vámi

Děloha nyní končí přibližně 3 centimetry nad pupkem. Bříško se stále zvětšuje a mohou se objevit bolesti zad, tlak v pánvi nebo křeče ve svalstvu dolních končetin. Začínáte se cítit dost nemotorně, bříško vás stále více omezuje v pohybu. Tlak na orgány způsobuje častější pocit na močení, v těhotenství to bývá zcela běžné. Snadno může dojít k záměně s infekcí močových cest, mohlo by se jednat o infekci, kterou je třeba ihned léčit. Začíná vás také trápit zvýšená dušnost.

Průměrný váhový přírůstek se pohybuje přibližně kolem pěti kilogramů, do konce těhotenství se patrně ještě zdvojnásobí. Toto číslo je však jen orientační, u každé ženy je to zcela individuální. Nelamte si s tím příliš hlavu, kila nyní nejsou důležitá, hlavní je, aby se vám dobře dařilo.

Ženám to v tomto období většinou velice sluší, v těle ženy obíhá velké množství krve, což má za následek, že pleť je čistá a vyhlazená. Vlasy vypadají mnohem zdravěji a mají také větší objem. Vyšší hladina těhotenských hormonů zabraňuje jejich vypadávání. Pokud jste ještě neprodělala glukózový toleranční zátěžový test, pak na něj budete v tomto týdnu odeslána.

Co se děje s miminkem

Miminko nyní váží přibližně 700 gramů a měří 22 centimetrů. Otevírají se mu nosní dírky. Většina důležitých orgánů je již plně vyvinuta, kromě plic, trávicí soustavy a mozku. Tyto orgány se tvoří jako poslední. Hluboko v dásni se nachází pupeny, které se později mění na trvalé zuby. Tyto zuby se však prořezávají až po mléčných zubech, což je v šesti letech dítěte.

V průběhu dalšího růstu plodu se postupně vyrovnávají velikostní proporce mezi mozkovnou a obličejovou částí. Obličej se pomalu zvětšuje. Oči jsou již na svém místě a jsou téměř plně dotvořeny. Víčka ještě nejsou úplně oddělena, k tomu dojde teprve v průběhu následujících týdnů. Na dolním konci ušního boltce roste ušní lalůček.

Nervy, které jsou kolem úst, jsou stále citlivější. Dítě je díky tomu po porodu schopné vyhledat matčinu bradavku. Dítě umí zatnout pěstičku. Plodová voda se vymění průměrně za každé tři hodiny. 

Nadále pokračuje vývoj vnitřních orgánů. V plicích se větví průdušky v takzvaný průduškový strom. V této fázi vývoje dítě ještě není schopné samo dýchat. Pupečník je nyní zcela silný a pružný, vedou v něm dvě tepny a jedna žíla, které jsou obklopeny rosolovitou hmotou, která brání zauzlení. 

Srdíčko dítěte bije tak silně, že jej při správné poloze může partner slyšet přes vaše břicho. Miminko se již umí usmívat, občas škytá nebo zívá. V tomto období se rozhoduje, zda vaše dítě bude pravák nebo levák. Tenké tělíčko miminka se začíná pomalu obalovat tukem. Kůže je ještě zvrásněná, ale dítě se stále více podobá novorozenci. V dalších týdnech se bude stále více obalovat tukem a bude sílit.

Co je typické pro toto období?

Sluch vašeho dítěte je nyní plně vyvinutý. Je tedy vhodné začít s dítětem komunikovat. Vaše miminko rozeznává především známé hlasy rodičů a sourozenců. Zapamatování známých hlasů dítěti pomáhá lépe se adaptovat v prvních týdnech života.

Nezapomínáme na tatínky

Zkuste přiložit ucho na bříško své partnerky, možná už uslyšíte srdíčko svého miminka a také můžete cítit první kopanečky. Jak dítě sílí, kopanečky budou stále silnější. 

 

Použité zdroje: Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Diskuze k této stránce (12 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 23. 12. 2020, 17.10

ještě jednou bych to chtěla zažít

Romanka40, 27. 11. 2019, 4.59

Uz se neni se ceho bat

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 9.08

Bylo to krásné období

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 19.48

ta škytavka byla srandovní

Fuga

Fuga, 8. 2. 2017, 8.54

já vždy lituji, že si miminko nepamatuje, co zažilo v bříšku, a pak nám to nepoví

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.25

Moc krásné

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 21.27

Kluci bříško opečovávají a mazlí se s ním, hlavně malej. Těší se, až miminko bude s námi, plánuje, co ho všechno naučí.

mckvak, 24. 6. 2015, 13.25

Krásně popsané, krasne vzpominky

hellova, 18. 6. 2015, 15.59

Ty popisy jsou bezva

Janak, 9. 6. 2015, 23.19

Moc hezke!

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů