20. týden těhotenství

zobrazeno 16645×

Vložil(a): Martina Richterová, 3. 4. 2015 21.08  (aktualizováno 15. 1. 2020 7.27)

Jste v polovině těhotenství. Také prvorodičky nyní cítí první pohyby. Čeká vás velmi důležité ultrazvukové vyšetření, které by mohlo zachytit případné vady plodu. Pomocí ultrazvuku lze také bezpečně odhalit pohlaví, pokud je tedy dítě dobře natočené. Vaše bříško stále roste a ručička na váze se zase o kousek posunula.

Co se děje s maminkou

Obvyklý váhový přírůstek je nyní kolem 5 kilogramů, ale může být i méně, nebo naopak více. Přibírání na váze se pomalu zrychluje, oproti prvním týdnům. Děloha se stále zvětšuje, její vrchol nyní dosahuje k pupku. Vaše bříško vás ještě stále příliš neomezuje, přesto už se může zdát hodně velké. V dalších týdnech se bude ještě více zvětšovat a dítě poroste. V děloze bude mít stále méně místa a brzy zaujme polohu hlavičkou dolů.

V tuto dobou už většina žen cítí první pohyby miminka. Pokud tomu tak není, počkejte ještě týden a pak se raději poraďte s lékařem. Pohyby jsou nyní velice slabé a nepravidelné. V příštích týdnech budou sílit a dítě o sobě bude dávat stále více vědět.

Tím, jak děloha tlačí dolů, brání volnému průtoku krve z nohou do srdce a mohou tak vznikat křečové žíly. Je vhodné nestát dlouho na jednom místě a v rámci možnosti dávejte nohy do zvýšené polohy. Křečové žíly obvykle po porodu zmizí. Vlivem hormonálních změn se také mohou tvořit záněty v pochvě, takzvané kvasinky. Projevují se svěděním a pálením, často také výtokem. Graviditu nijak neohrožují, ale jsou velice nepříjemné. Raději navštivte lékaře, který vám předepíše vhodnou mast či globule na zavádění.

Co se děje s plodem?

Miminko je uprostřed svého prenatálního vývoje. Měří od temene k zadečku kolem 15 až 20 centimetrů a váží asi 250 gramů. Stále je ještě drobné, ale poměrně rychle roste. Stále více vnímá svět kolem sebe. Dále pokračuje vývoj jednotlivých smyslů, jako je chuť, čich, hmat a sluch. Reaguje tedy na zvuky, na světlo a na celkovou aktivitu matky. Když uslyší hlasitý zvuk, automaticky sebou škubne. V děloze stále ještě volně plave, má zde dost místa. Plodové vody je přibližně 350 mililitrů.

Dítě může často škytat, protože už má vyvinutou bránici. Škytavka miminku nijak neubližuje ani ho neomezuje. Malé děti obecně častěji škytají. Škytání můžete později vnímat poměrně intenzivně, jsou to takové cukavé pohyby.

Pro tento týden je charakteristický růst vlásků. Základy vlasového porostu byly vytvořeny již v minulých týdnech. Nyní začínají růst nové vlásky, které většinou v prvních týdnech po narození zase vypadají. V obličeji dochází k vytváření kůstek vnitřního ucha a nos se rýsuje do své konečné podoby. Dochází k vyrovnávání končetin, což znamená, že dolní končetiny jsou na stejné úrovni jako horní. Na nožičkách se také dokončuje vývoj chodidel. Dolní končetina nyní má již patu, koleno i lýtko. Dítě se stále více podobá člověku.

Kůže se již skládá ze 4 vrstev a je pevnější, než byla před dvěma týdny. U holčiček se formuje pochva, ve vaječnících je nyní uloženo na 2 miliony vajíček. Zajímavostí je, že v době narození jich zůstane jen polovina. Počet vajíček je daný, postupně se vyčerpává v průběhu života od období menstruace až po menopauzu.

Co vás čeká v tomto týdnu?

Ve 20. týdnu vás čeká velmi důležité ultrazvukové vyšetření, jehož cílem je zhodnotit růst plodu a stav orgánů. Lékař se snaží odhalit případnou srdeční vadu, obličejový rozštěp a další anomálie. Dále se zjišťuje uložení placenty a množství plodové vody. V případě, kdy by byl nález nejasný, nebo se jednalo o zvýšené riziko, bylo by toto vyšetření opakováno pod dohledem specialisty – kardiologa.

Nezapomínáme na tatínka

Doprovoďte partnerku na velký ultrazvuk. Jde o poměrně zásadní vyšetření, které se navíc pro vás oba může stát krásným zážitkem. Dítě je na ultrazvuku ještě poměrně dobře vidět, jakmile ještě povyroste, už jej lékař nezachytí celé. Navíc můžete konečně odhalit pohlaví miminka. 

 

Použité zdroje: Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

  • menopauza

    neboli přechod - žena přestává menstruovat, zásoba vajíček je zcela vyčerpaná

Diskuze k této stránce (15 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Teryk92, 20. 3. 2021, 19.21

Tak vyšetření za námi. To je vždy úleva, že je vše ok

Aneta Jiřičná Bendiková, 23. 12. 2020, 17.44

tady mi u čtvrtého syna rozsekli pohlaví,mno celou tu dobu jsem si myslela,že budeme mít aspoň jednu holčičku

patricia077

patricia077, 15. 1. 2020, 18.41

Pohlaví miminka mi u dcery byl schopen gynekolog říct až pomalu před porodem a naopak u syna už ve třetím měsíci )))

Katka

Katka, 15. 1. 2020, 9.07

Já měla u prvního pohyby až 21 tt 😇

Romanka40, 27. 11. 2019, 5.02

Objevuji se problemy

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 10.30

Bylo to moc krásné období

Mygara

Mygara, 29. 3. 2017, 16.20

výtok jsem měla, ale takový ten klasický, těhotenský, takže dobré

Fuga

Fuga, 8. 2. 2017, 8.48

u těch pohybů jsem nevěděla, zda jsou to větry nebo už na mě opravdu ťuká miminko

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 21.16

Mimčo kope, ale pořád ne tak silně, jako kopal syn. Ještě nevíme, co to bude, tentokrát se nechtělo ukázat. Na Uz s námi byl i tatínek, tak konečně viděl mimčo i on. Malej začíná vyzvídat, kdy budeme moct miminko vyndat z bříška

mckvak, 24. 6. 2015, 13.20

Prvni pohyby byly uzasne ) Ale pohlavi mimca nam bylo sdeleno az o odst pozdeji, nechtela se potvurka ukazat a az do porodu to bylo - asi, vypada to, mozna )) a byla to nase vytouzena holcicka

jitka46

jitka46, 17. 9. 2015, 23.14

chtěla vás překvapit

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů