19. týden těhotenství

zobrazeno 16781×

Vložil(a): Martina Richterová, 3. 4. 2015 21.06  (aktualizováno 7. 1. 2020 21.56)

Vaše děťátko má již plně vyvinutý sluch. Pomalu si zvyká na ozvěny srdce a také vnímá váš hlas. Přes plodovou vodu se k němu zvuky velmi dobře dostávají. Máte pocit, že bříško se každým dnem zvětšuje. Bez těhotenského oblečení se už neobejdete. Pomalu se připravujete na poslední důležité vyšetření, které se provádí přibližně v polovině těhotenství.

Co se děje s matkou?

Za poslední týden jste přibrala přibližně 0,5 kilogramu. Děloha nyní sahá do poloviny vzdálenosti mezi pupkem a stydkou sponou. Tuk se více ukládá na bocích, stehnech a hýždích. V děloze je nyní přibližně 200 mililitrů plodové vody. Můžete pozorovat větší citlivost a zduřelost na prsou, neboť mléčné žlázy zahájily svou funkci a připravují se na kojení.

Většina žen již začíná cítit pohyby svého dítěte. Děloha se v tomto období velmi rychle zvětšuje, což může vyvolat napětí vazů a následnou bolest. Můžete tedy pociťovat bodavou bolest v podbřišku či na bocích, která se objevuje při změně polohy nebo na konci dne. Díky zvětšujícímu se bříšku se může objevit také bolest zad. Některé ženy se také mohou setkat s bělavým výtokem, který je v tomto období častý.

Co se děje s miminkem?

Miminko již měří od temene k zadečku kolem 15 centimetrů a váží přibližně 200 gramů. Hlavička zaujímá asi jednu třetinu celkové délky těla. Plod má ještě velmi tenký podkožní tuk, který je téměř nepatrný. Trávicí systém začíná produkovat žaludeční šťávy, jež pomáhají vstřebávat plodovou vodu. Ta se postupně filtruje v ledvinách a poté je močí vylučována zpět do plodové vody.

Pod dásněmi již jsou uloženy základy mléčných zubů a ještě hlouběji pod nimi se tvoří také první základy trvalých zubů. Svaly pod kůží jsou dobře vyvinuty a mohou se stahovat. Miminko již pohybuje rty, otevírá a zavírá pusinku. Tyto pohyby trochu připomínají sací a hledací reflex, který je typický po narození u kojenců.

Ačkoliv je kůže na povrchu velmi tenká, už má vyvinuté všechny základní vrstvy. Nacházejí se v ní také buňky, které tvoří pigment a ovlivní tak barvu kůže. Povrchové buňky se loupou a stávají se tak součástí kožního mazu. Bělavá a mazlavá hmota (mázek) pokrývá celý povrch těla. Mázek má tedy velmi důležitou ochrannou funkci, neboť ochraňuje jemnou a tenkou pokožku před dlouhodobým působením plodové vody. Odloupané částečky z povrchových vrstev pokožky se nacházejí také v plodové vodě (jsou velmi důležité při amniocentéze - odběru plodové vody).

Co dělat v tomto týdnu?

Pokud je vše v pořádku, snažte se být co nejvíce aktivní. Choďte na procházky, těhotenské cvičení nebo třeba plavat. Bříško ještě není tak velké, aby vám překáželo, a kondici budete potřebovat při porodu. Navíc pohyb je tou nejlepší prevencí proti bolestem zad. Pokud trpíte úpornými bolestmi zad, můžete také vyzkoušet masáž pro těhotné ženy. Jsou prováděné jemným způsobem v poloze na boku. Masér se vyhýbá oblasti bříška.

Možná jste nevěděla, že dítě si v tomto období pomalu osvojuje režim spánku a bdění. Proto je velmi důležité dodržovat správnou životosprávu. Choďte spát před desátou hodinou večer a spěte minimálně 8 hodin v kuse. Pokud je to možné, odpoledne si choďte odpočinout. Na své dítě také hodně mluvte, zpívejte mu a čtěte pohádky. Váš hlas si tak snadno zapamatuje. Nastavte mu režim dne a spánku již nyní, odborníci říkají, že dítě si tento režim osvojí snáze také po porodu.

Nezapomínejte na tatínka

Přemýšlíte už o tom, jak se bude váš potomek jmenovat? Vyberte si pár jmen, která vás zaujala (pro holčičku i chlapečka) a proberte to se svou partnerkou. Ačkoliv je ještě dost času, raději začněte už nyní. Právě výběr jména může být někdy pořádný oříšek. 

 

Použité zdroje: Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

Diskuze k této stránce (16 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Teryk92, 20. 3. 2021, 19.22

Na procházky chodíme co to dá

Aneta Jiřičná Bendiková, 23. 12. 2020, 17.50

jména jsem vybírala já a má ségra

mikjana, 1. 5. 2020, 20.17

Mě do toho povídá hodně tchyně, nejraději by chtěla jméno po sobě.

Eliška Kozlova, 10. 1. 2020, 22.50

V tomto týdnu jsem byla u prvního na koncertě Olympicu v Lucerně Jména to byl boj, zvlášť u nejmladšího, kdyby byl holka tak jsme měli spousty variant, ale u kluka nic moc výběr a hezká jména rozebrana, nakonec Jiří, kupodivu nemáme v rodině ani u dětí v obci nikoho neznám

patricia077

patricia077, 8. 1. 2020, 19.10

Jména jsem vybírala já

Romanka40, 27. 11. 2019, 5.02

Nastesti na jmenu jsme se shodli hned

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 10.28

Bylo to moc krásné období

Bubuada, 11. 4. 2018, 21.22

Snažíme se na miminko stále mluvit. Tatínek nám čte hodně pohádky 😊😊 ale pohyby zatím asi necítím, nebo si je spíše neuvědomuji.

Mygara

Mygara, 29. 3. 2017, 16.16

na pohyby jsem pořád čekala, ale u prvního jsem to vůbec nemohla poznat

Fuga

Fuga, 8. 2. 2017, 7.40

já si s nimi povídala a někdy jsem se zapomněla, že jsem venku mezi lidmi

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů