15. týden těhotenství

zobrazeno 18305×

Vložil(a): Martina Richterová, 3. 4. 2015 20.49  (aktualizováno 10. 12. 2019 11.38)

Oficiálně vstupujete do druhého trimestru. Patrně se cítíte výborně, kdyby vám nerostlo bříško, ani nevíte, že jste „v tom“. Miminko nyní rychle roste a nabírá na váze, což se začíná projevovat na rostoucím bříšku. Pokud jste se dosud obešla se starými kalhoty, je jen otázkou času, kdy je nebudete moci dopnout. Kromě růstu dítěte se zvyšuje také objem plodové vody. Na ultrazvuku je dítě krásně vidět, hodně se hýbe, neboť má ještě dostatek místa.

Co se děje s vámi v tomto období?

Bříško se začíná kulatit, stále je však drobné. V tuto dobu zatím pohyby nelze cítit, pouze ve výjimečných případech nebo u druhorodiček je to možné. Váha nyní půjde nahoru rychleji, obvykle o 0,5 kilogramu za týden. Nebojte se, je to známka toho, že dítě rychle roste a množství plodové vody se zvyšuje. Děloha se pořád zvětšuje, nyní její špička dosahuje přibližně 10 centimetrů nad stydkou kost. Vývoj placenty je dokončen. Krevní oběh, který vyživuje matku i dítě, klade stále větší nároky na srdce, které bije asi o 20% rychleji než obvykle.

Díky zvětšujícímu se břichu se kůže napíná, mohou se začít objevovat strie. Některé ženy jsou k těmto jizvičkám náchylnější, jiné se jim téměř úplně vyhnou. V tomto období často dochází ke zvýšené tvorbě pigmentace. Najednou si všímáte, že některá znaménka začínají více tmavnout, velice výrazné jsou prsní dvorce. Pokud se vám v minulých týdnech začala tvořit takzvaná linea negra neboli tmavá čára od pupku dolů, může ještě ztmavnout. Nebojte se, vše je jen dočasné a po porodu obvykle úplně zmizí. V prsech se tvoří mlezivo.

Co se děje s miminkem?

Tento týden je ve znamení rychlého vývoje plodu. Jeho délka je nyní asi 10 centimetrů a váží mezi 40 a 50 gramy (velikost jablka). Třetinu délky tvoří hlavička. Postupně se už objevují vlasy a řasy. Na povrchu mozku se tvoří tenká vrstva šedé kúry mozkové. Oční víčka jsou ještě stále srostlá, nicméně dítě už dokáže reagovat na světlo.

Tělo dítěte je pokryto jemnou kůží, která je porostlá lanugem. Stále ještě prosvítají svaly a kosti. V tomto týdnu začíná složitý proces osifikace kostry, páteř a další velké kosti už začínají být viditelné na ultrazvuku. Pohlaví už je plně vyvinuté, a při vhodné poloze plodu a na kvalitním ultrazvuku už může lékař určit pohlaví plodu. Nohy už jsou delší než ruce a dítě může hýbat všemi končetinami.

Co dělat v tomto týdnu a čemu se raději vyvarovat?

Pečujte o své tělo, zaměřte se na prevenci proti striím. Pořiďte si speciální krémy, které zajistí pružnost a hydrataci pokožky. Krémy proti striím koupíte v každé drogerii nebo lékárně. Denně si masírujte problematické části těla, tedy bříško, stehna a boky.

Pořiďte si těhotenské oblečení, zejména sukně a kalhoty. Těhotenské oblečení je speciálně upravené pro potřeby rostoucího bříška, budete se v něm cítit velice příjemně. Trička, blůzy a halenky zatím měnit nemusíte, vybírejte si jen volnější kousky ze svého šatníku. Důležitá je však pohodlná podprsenka, nejlépe nevyztužená a bez kostic.

Pokud se cítíte dobře, poohlédněte se po cvičení, které je určené těhotným ženám. Velmi vhodná je takzvaná jóga pro těhotné nebo cvičení ve vodě. Protáhnete si tělo, budete relaxovat a celkově lépe snášet své těhotenství.

Zapojte také tatínka

Pánové, ačkoliv vy těhotní nejste, zapojte se do celého procesu těhotenství a porodu. Nyní můžete svou partnerku hodně podporovat psychicky, mazat jí bříško speciálními krémy proti striím, nebo s ní vyrazit na nákup těhotenského oblečení. Povídejte si s ní o jejích pocitech a projevte co nejvíc empatie.

 

Použité zdroje:

Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

  • empatie

    schopnost vcítění se do pocitů druhého

  • lanugo

    jemné chmýří, které pokrývá tělo miminka, po porodu nebo těsně před ním ještě v děloze opadává

  • linea negra

    svislá tmavá čára, která se objevuje na břiše těhotných žen, po porodu vymizí

  • mlezivo

    prvotní mléko, které se tvoří v mléčné žláze těsně před porodem a je produkováno asi 3 – 5 dní po něm

  • osifikace

    kostnatění, tedy přeměna chrupavky či vaziva na kost; probíhá při vývoji kostí i např. při hojení zlomeniny

  • strie

    jizvičky nebo drobné trhlinky kůže v barvě červenofialové, později růžové či bílé, které jsou jen velmi těžko odstranitelné; tvoří se pod vrchní vrstvou kůže popraskáním elastických vláken; vznikají tam, kde dochází k největšímu napínání a zatížení kůže; nejvíce ohrožují ženy v těhotenství, sportovce nebo ty, kteří trpí častými váhovými výkyvy

Diskuze k této stránce (16 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Teryk92, 30. 1. 2021, 19.32

Můžu potvrdit, kolikrát si říkám jestli jsem vůbec těhotná - až na ten pupek no Bříško už mažu raději od začátku.

Aneta Jiřičná Bendiková, 24. 12. 2020, 15.53

naštěstí jsem ani v jednom těhu neblinkala

ppetaa27, 17. 10. 2020, 9.33

Druhé těhotenství a všechno to čtu jako by to bylo poprvé 😁

assaly, 12. 12. 2019, 20.12

no v téhle době mi dobře nebylo

Teryk92, 10. 12. 2019, 15.50

Už to začíná být vidět.

patricia077

patricia077, 10. 12. 2019, 14.26

Patrně se cítíte výborně a nebo taky ne

Romanka40, 27. 11. 2019, 5.05

Uz se nam to kulati

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 10.41

Bylo to moc krásné období

Mygara

Mygara, 29. 3. 2017, 16.42

je krásné vědět, jak je asi veliké

Fuga

Fuga, 8. 2. 2017, 7.37

já už myslím nedopla své oblíbené kalhoty

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů