13. týden těhotenství

zobrazeno 15903×

Vložil(a): Martina Richterová, 3. 4. 2015 20.06  (aktualizováno 25. 11. 2019 9.12)

Nyní už je rizikové období definitivně za vámi, první trimestr se nezadržitelně blíží ke konci. Pomalu vstupujete do 4. lunárního měsíce. Nevolnosti a většina dalších neduhů jsou pryč, a vás čeká nejpříjemnější část těhotenství. Mnoho maminek se shoduje, že v druhém trimestru se cítí nejlépe. Pomalu se začínáte zakulacovat a je čas poohlédnout se po těhotenském oblečení.

Co se děje s maminkou

Bříško už začíná být trochu patrné, zatím si toho všímáte pouze vy, případně váš partner. Rostoucí děloha je hmatná jako tuhý útvar, který sahá nad stydkou kost. Těhotenské nevolnosti by měly být už minulostí a vy se začínáte cítit lépe, než kdy jindy. Dostáváte se do druhého trimestru, ve kterém se začnete zakulacovat, protože dítě bude nyní růst a přibírat na váze. Nicméně v tuto dobu ještě bříško nebude tak velké, aby vás omezovalo.

Obvod pasu i prsou se zvětšuje, nyní máte asi 1 až 3 kilogramy navíc. Prsa jsou napjatá a velice citlivá. Tvoří se v nich takzvané kolostrum, což je výživná nažloutlá tekutina, kterou kojenci těsně po porodu pijí do té doby, než se matce začne tvořit mléko. Neduhy a obavy z potratu jsou nyní pryč a vy se cítíte plná síly a optimismu. Můžete si všimnout větší pigmentace, někdy se objevuje černá čára od pupku dolů, dvorce a bradavky tmavnou a na obličeji se objevují pigmentové skvrny. Je třeba se chránit před sluncem a používat krémy s kvalitními UV faktory.

Co se děje s miminkem

Plod je velký přibližně 6 až 8 centimetrů a váží kolem 20 gramů. Na počátku těhotenství tvořila hlavička více než polovinu celkové délky plodu, nyní se pomalu zmenšuje. Oči a uši už jsou téměř na svém místě. Dolní a horní víčka miminka jsou zatím spojena. V ústní dutině se tvoří základy prvních zubů, které jsou zatím uloženy pod dásní. Vývoj ušního boltce stále pokračuje, pomalu se zvětšuje a má nepravidelný a lehce hrbolatý vzhled.

Základ kostry byl doposud chrupavčitý, nyní se pomalu mění na pevnější kosti. U plodu již lze rozeznat žebra. Ledviny vylučují moč do močového měchýře, játra tvoří žluč, slinivka zase inzulín a střeva se přemisťují dále do těla.

Kůže miminka je stále průhledná a jemňoučká. Na těle se začíná objevovat jemné chmýří, kterému se říká lanugo. Na bříšcích prstů už má dítě své otisky. Pohlavní orgány jsou stále ve vývoji. Miminko zívá, otevírá pusu, polyká a jsou také patrné sací pohyby.

Jak se v tomto týdnu chovat a čemu se raději vyhnout?

Nyní už se můžete přihlásit na těhotenské cvičení nebo začít navštěvovat lekce plavání pro těhotné ženy. Těhotenské kurzy kromě cvičení nabízí také přípravu na porod.

Je čas začít se poohlížet po pohodlném oblečení, nejlépe zvolte těhotenské. Místo upnutých triček dejte přednost volnějším tunikám a svetrům.

Pokud jste ještě nebyla na kontrole u svého zubaře, vydejte se k němu. Vaše zuby jsou v těhotenství nejvíce ohrožené, navíc vás patrně trápí zvýšená krvácivost z dásní. Lékař vám poradí, jak o svůj chrup pečovat v průběhu těhotenství.

Tatínku, i vy čekáte miminko

Těhotná je vaše partnerka, to ovšem neznamená, že vás se to netýká. Naopak, doprovázejte svou partnerku na kontroly, vidět miminko na ultrazvuku je obrovský a silný zážitek, na který nezapomenete. Je také vhodná doba naplánovat poslední společnou dovolenou ve dvou. 

 

Použité zdroje:

Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

  • kolostrum

    mlezivo, ztv. prvotní, nezralé mléko

  • lanugo

    jemné chmýří, které pokrývá tělo miminka, po porodu nebo těsně před ním ještě v děloze opadává

  • pigmentace

    zabarvení kůže

Diskuze k této stránce (17 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Teryk92, 16. 1. 2021, 13.19

No mě konečně opustila únava. KONEČNĚ. Manžela bych na prohlídku vzala moc ráda - ale kvůli Covidu se to asi nepoštěstí. JInak linea negra se mi zatím neobjevila.

Aneta Jiřičná Bendiková, 26. 12. 2020, 11.36

v tomto týdnu jsem si 4x řekla,hurá už je po prvním screeningu a kluci jsou v naprostém pořádku ♥

Romanka40, 27. 11. 2019, 4.42

Jo, to bylo jeste dobre

patricia077

patricia077, 25. 11. 2019, 18.00

Koukám na fotce už maminka ví, co to bude

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 11.44

Bylo to moc krásné období

Mygara

Mygara, 29. 3. 2017, 16.50

mrňousek a co toho zvládne

Fuga

Fuga, 8. 2. 2017, 7.35

manžel chodil na utz vždy se mnou

Fun, 4. 1. 2017, 13.29

Smudlik 😜

Peta.matyas, 4. 1. 2017, 9.19

Také doufám,ze únava zmizí..

Kristy Sim

Kristy Sim, 28. 12. 2015, 21.53

vypadá to, že je konečně po té šílené únavě. Huráá =)

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů