10. týden těhotenství

sledováno 1× zobrazeno 27400×

Vložil(a): Martina Richterová, 3. 4. 2015 19.51  (aktualizováno 4. 11. 2019 9.16)

Začínáte 10. týden těhotenství a vaše okolí možná ještě neví o té radostné zprávě. Vy sama si svůj stav moc dobře uvědomujete a pomalu se těšíte na první důležité vyšetření, které vás čeká ve 12. týdnu. Patrně se cítíte k „smrti“ unavená, večer naopak nemůžete usnout. Je pomalu na čase zmínit se o svém těhotenství svému zaměstnavateli.

Co se děje s vámi v tomto týdnu?

V desátém týdnu jste na počátku třetího měsíce těhotenství. Většina žen v tuto dobu na váze nepřibírá, některé naopak zhubnou. V průměru se pohybuje přírůstek na váze v průběhu prvních třech měsíců gravidity kolem tří kilogramů. Je to však značně individuální. U štíhlých žen se rýsuje bříško o něco rychleji. Můžete mít problém dopnout své oblíbené džíny. Začněte se pomalu zajímat o pohodlné těhotenské oblečení.

Prsa se stále zvětšují a jsou velice citlivá. Někdy z bradavek vytéká kalně zbarvená tekutina, které se říká kolostrum. Jde o „předchůdce“ mateřského mléka, které se tvoří až několik dnů po porodu. Může se také objevit výtok z pochvy, který nezapáchá a bývá čirý nebo bílý. Pokud nesvědí, nejde o nic neobvyklého. Děloha je již patrně zvětšená, prosáklá a měkká.

Připadáte si najednou krásnější? Vaše pleť je vypnutá a vlasy se lesknou a vypadají hustší než dřív? To má na svědomí těhotenský hormon estrogen, který vypíná a vyhlazuje vaši pleť a také vyživuje vlasy. Často se říká, že těhotným to velmi sluší. Naopak druhý těhotenský hormon progesteron napomáhá uvolnění svalů, což s sebou přináší určité neduhy. Může se objevit zácpa či pálení žáhy.

Co se děje s miminkem?

Plod už měří přibližně 3 cm, je tedy velký jako jahoda. Váží kolem 4 gramů. Délka plodu se určuje od temene hlavičky ke kostrči.

V tomto období má již embryo vyvinuté téměř všechny životně důležité funkce. Ty se budou nadále vyvíjet a dítě bude růst a nabírat na váze. Polovinu celkové délky plodu tvoří zatím hlavička, která je opravdu velká. V té se velmi rychle vyvíjí mozek, čelo je výrazně vystouplé. Obličej má zřetelně lidskou podobu. Oblast krku se pomalu ztenčuje, oddělení hlavy od trupu začíná být patrné. Ústa se zužují, oči jsou stále otevřeny, dítě ještě nemrká. Nad nimi se však rýsují oční víčka. Kolem zevního zvukovodu je patrný malý a jednotný základ pro ušní boltec.

Oproti 9. týdnu velmi pokročil vývoj rukou a nohou. Prsty rostou stále do délky a plovací blána pomalu zaniká. Uvnitř končetin jsou chrupavčité základy budoucích kostí. Začínají se vyvíjet také jednotlivé svaly. Je až neuvěřitelné, že takto malému plodu už začínají růst také nehty na rukou i nohou, hlavičku pokrývají jemné vlásky.

V průběhu 10. týdne se postupně zkracuje ocasní konec zárodku, který zaniká. Mezi dolními končetinami se tvoří dva otvory. Přední otvor je společné vyústění močových a pohlavních cest. Nyní zatím není možné poznat pohlaví zárodku ani na dokonalém ultrazvuku. Druhý otvor je zevní vyústění trávicí trubice.

Na ultrazvuku už není srdeční akce pouze vidět, srdce je možné také slyšet. To bývá pro budoucí rodiče velmi pěkný zážitek. Embryo již vypadá jako miniaturní človíček, na ultrazvuku sebou „šije“, je velice aktivní.

Co je vhodné v tomto období dodržovat a čemu se naopak vyhnout?

V 10. týdnu vám gynekolog nabere krev, provede cytologické vyšetření. V tomto týdnu již většina žen dostává těhotenskou průkazku. Někteří lékaři ovšem čekají až na výsledky screeningu, který se provádí na konci prvního trimestru (prvotrimestrální screening).

Dávejte si pozor na potraviny, které zvyšují riziko nákazy salmonely, listeriózy a střevních infekcí. Nevhodné je syrové nebo nedovařené maso, nedostatečně upravené pokrmy, které obsahují vajíčka. Zkuste si raději odpustit plísňové sýry a játrové paštiky. To platí i v případě užívání léků, v prvním trimestru je třeba být maximálně opatrná, neboť zárodek je ještě velmi křehký. Vyzkoušet můžete také přírodní léčbu. Raději vše konzultujte se svým lékařem nebo lékárníkem.

V 10. týdnu se také snižuje riziko potratu, vyhráno ještě úplně nemáte, nicméně kritické období se pomalu blíží ke konci, stejně tak nevolnosti mohou pomalu ustupovat. Někdy se v tomto týdnu objevuje slabé krvácení nebo špinění, bývá to v důsledku rostoucí dělohy.

Muži, pečujte o svou partnerku! 

Pomozte své ženě s výběrem těhotenského oblečení, zajímejte se o její pocity. Těhotné ženy jsou v tomto období velice citlivé, potřebují vědět, že vám na nich záleží. Dávejte jim to co nejvíce najevo.

 

Použité zdroje:

Čerpáno z veřejně dostupných zdrojů a z vlastních zkušeností.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
5

Pojmy použité v článku:

  • embryo

    zárodek

  • estrogen

    primárně ženský pohlavní hormon

  • kolostrum

    mlezivo, ztv. prvotní, nezralé mléko

  • progesteron

    steroidní ženský pohlavní hormon

  • prvotrimestrální screening

    kombinované vyšetření, které se používá k záchytu závažných strukturálních a nejčastějších genetických vrozených vývojových vad. Každé těhotné je pomocí speciálního počítačového programu vypočteno individuální riziko. Kombinace faktorů: věk těhotné, laboratorní výsledky z krve matky, ultrazvukové vyšetření mezi 12. A 14. týdnem těhotenství.

Diskuze k této stránce (15 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Teryk92, 5. 1. 2021, 21.59

Já jsem dnes v desátém týdnu a prcek už má 4cm.

Aneta Jiřičná Bendiková, 26. 12. 2020, 11.55

únavu znám jen u prvního a druhého těhu,u třetího a čtvrtého těhu jsem jí asi ani nepociťovala,nemohla jsem si jí dovolit kdo by se staral o ty další děti

Romanka40, 27. 11. 2019, 4.44

K smrti unavena jsem snad porad 😂

Katka

Katka, 6. 11. 2019, 21.01

Únavu jsem neměla v žádném těhotenství 😁

patricia077

patricia077, 4. 11. 2019, 18.15

Únava a nevolnosti jj to jsem měla furt

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 11.53

Bylo to moc krásné období

Mygara

Mygara, 29. 3. 2017, 16.46

také jsem špinila a byla z toho pěkně vyplašená, ale naštěstí to nebylo nic vážného

Fuga

Fuga, 8. 2. 2017, 7.24

unavenější jsem byla, ale pak se to zlepšilo

Kadlecova-Alena, 15. 5. 2016, 0.11

Velmi trefne a vystizne popsane

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 20.53

U druhého v tomhle týdnu jsem ujížděla na gumových medvídcích a kompotech. Pořád mi bylo zle a chodila jsem strašně často čůrat.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů