Strie a celulitida? Víme, jak na ně!

zobrazeno 4109×

Vložil(a): NikolaJ, 27. 10. 2014 15.24  (aktualizováno 3. 6. 2019 16.20)

Těhotenství a porod zanechává na ženském těle stopy, se kterými si „jen“ cvičení a zdravá strava neporadí. Přestože prožíváte jedno z nejkrásnějších období, možná se obáváte vzniku strií, celulitidy, akné nebo vypadávání vlasů. Pokud tedy řešíte otázku, jak dostat opět do formy tělo i pokožku, kromě úpravy životosprávy si vezměte na pomoc i kosmetické produkty. Vyplatí se to!

Zatočte se striemi

Strie, známé také jako pajizévky, jsou růžové jizvičky v kůži, které postupně blednou, ale nikdy nezmizí úplně. Vznikají většinou během 2. a 3. trimestru. Objevují se nejčastěji v nejvíce namáhaných oblastech jako je bříško, hýždě, stehna či prsa, kdy dochází ke značnému snížení elasticity kůže. Striím ale lze předcházet. Mažte, mažte a zase mažte! Jak jen často to jde, promasírujte kritické partie co nejvíce mastnými krémy (nejlépe s obsahem vitamínu A), olejíčky, krémy s kolagenem nebo sádlem. Začít s prevencí ale můžete už ve sprše, kde budete střídat teplou a studenou vodu.

Pokud se u vás přeci jen strie po porodu objeví, účinnou léčbou je biolampa, laserová terapie nebo plastická operace, a určitě strava bohatá na zinek a vitamín C.

Nedejte celulitidě šanci

Hormonální změny, kterým ženské tělo čelí počas těhotenství a po porodu, dávají zabrat i pokožce. Ženský hormon estrogen, jehož produkce se během těhotenství mnohonásobně zvyšuje, je považovaný za jednu z příčin vzniku tzv. pomarančové kůže. Ovlivňuje totiž ukládání tuku. A celulitida ve své podstatě není nic jiného než tukové buňky, které uvízli v podkoží.

S celulitidou bojuje mnoho z nás, a není to potíž jen těhotných a žen s nadváhou. Přestože jde v mnoha případech opět o genetické predispozice, určitou prevencí
je dostatečný pohyb (doporučuje se alespoň půl hodinky denně), a vyvážená zdravá strava. Věděla jste, že třeba maliny pomáhají udržovat dobrý stav pokožky? Obsahují totiž biotin, tzv. vitamín krásy. Do jídelníčku zařaďte také zinek pro podporu kolagenových a elastinových vláken, díky nimž je vaše pokožka pružná a pevná. Výborná jsou také dýňová semínka a pšeničné klíčky. Boj s pomerančovou kůží můžete samozřejmě ještě podpořit speciálními krémy a oleji, kterých je na trhu nespočet, stačí si vybrat. Účinné, ale trošku dražší, jsou současné léčebné metody jako radiofrekvence, neinvazivní kryolipolýza, vacupress, lymfodrenáž, laserová liposukce a další.

Nezapomínejte na dekolt

Pokožka dekoltu je velmi jemná a o to citlivěji reaguje na změny provázející těhotenství a kojení, alespoň pokud jde o měnící se objem poprsí. Díky elastinu se s nimi dokáže do určité míry vyrovnat, ale to platí spíše pro mladší maminky. S rostoucím věkem produkce elastinu a kolagenu klesá. Pomohou speciální cviky, masáže a krémy.

{{:pr:}}

Máte problematickou pleť?

Akné je rovněž typické pro mnoho těhulek. Zvýšenou hladinou hormonů dochází k větší produkci kožního mazu a s ním spojených bakterií, čímž vznikají černé tečky a akné. Co s takovou pokožkou? Určitě pijte velké množství vody a vyhněte se potravinám, které jeho vznik podporují, např. mastným a smaženým jídlům. Naopak jezte stravu bohatou na vlákninu. Dvakrát denně ošetřujte pleť kvalitní pleťovou vodou, lokálními krémy a používejte pouze takovou kosmetiku, která neucpává póry, nejlépe s větším podílem vody než olejů. Pleť ošetřujte jemně a pupínky určitě nemačkejte. V letních dnech pleť chraňte před sluníčkem a používejte nemastný opalovací krém. Hýčkejte si svou pleť, bude pak svěží a o poznání krásnější!

Zhoršila se vám kvalita vlasů?

Hormonální změny během těhotenství mají vliv i na kvalitu vlasů. Zatímco některé ženy jsou odměněny krásnějšími, lesklejšími a zdravějšími vlasy než kdy předtím, jiné mohou zaznamenat jejich nadměrné vypadávání, lámání nebo maštění.

Jak pomoci suchým a lámavým vlasům? Zajistěte vlasům potřebnou regeneraci, tj. šetrné, jemné šampony a kvalitní přírodní vlasové masky. Pokud možno vlasy často nekartáčujte a nefénujte, abyste je zbytečně nevysušovala. Naopak u rychle se mastících vlasů dodržujte časté mytí vlažnou vodou, zajistíte tak jejich lesk a zdravý vzhled. Vyhněte se odmašťujícím šamponům, které vlasům nejen škodí, ale podporují také tvorbu lupů. Kondicionéry vypusťte úplně nebo je aplikujte pouze na konečky.

Buďte opatrná při barvení a na trvalou teď raději zapomeňte úplně. V období gravidity, nebo zejména po porodu, můžete zaznamenat rovněž zvýšené vypadávání vlasů. Je to přirozené, ale pokud by tento stav trval déle a nezlepšoval se, je třeba navštívit lékaře. Příčinnou totiž může být porucha funkce štítné žlázy, v horším případě jaterní onemocnění.

Z přípravků pro péči o vlasy vyzkoušejte třeba šampon z rozmarýnu, který má zajistit prokrvení vlasové pokožky a dát odpočinek vlasům. U padajících vlasů může pomoci specializovaný šampon pro rychlý růst a s funkcí proti nadměrnému padání vlasů. Při potížích s vlasy můžete jejich zdraví rovněž podpořit dostatečným přísunem minerálů a vitamínů. Nezapomeňte minimalizovat stres a dodržovat zdravou životosprávu.

 

Testovaly jsme kosmetiku Dermacol řady Active na strie, celulitidu, poprsí a další. Na výsledek testování se můžete podívat v kategorii Testování.

 

Pokud jste měla nebo máte obdobné potíže, inspirujte ostatní a napište nám do komentáře vaše tipy, které vám zaručeně zabraly.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Pojmy použité v článku:

  • biolampa

    polarizované světlo používané v medicíně a kosmetice na principu světelné terapie, a to k léčbě bolavých kloubů, při kožních potížích aj.; díky působení na strukturu buněčných membrán příznivě posiluje buněčný metabolismus, urychluje regeneraci buněk, snižuje bolestivost, potlačuje záněty a hojí

  • biotin

    vitamín B7, nazývaný také vitamínem H, který je důležitý pro zdraví kůže, vlasů a nehtů

  • laserová liposukce

    nejúčinnější trvalá metoda odstranění tukové tkáně

  • lymfodrenáž

    jedná se o léčebnou metodu, která funguje na principu odplavování škodlivých látek z těla a nadbytečných tekutin

  • neinvazivní kryolipolýza

    metoda za pomoci speciálního přístroje, která slouží k redukci podkožního tuku a zmírnění projevů celulitidy za pomoci mrazu

  • radiofrekvence

    nebolestivá, bezpečná a vysoce účinná metoda k vymodelování postavy a odstranění ochablé pokožky, kterou rychle zpevňuje a vypíná (např. bříško, paže, nohy, hýždě, záda, obličej); funguje na principu vyvolání tepelného efektu, díky kterému je stimulována tvorba nového kolagenu

  • strie

    jizvičky nebo drobné trhlinky kůže v barvě červenofialové, později růžové či bílé, které jsou jen velmi těžko odstranitelné; tvoří se pod vrchní vrstvou kůže popraskáním elastických vláken; vznikají tam, kde dochází k největšímu napínání a zatížení kůže; nejvíce ohrožují ženy v těhotenství, sportovce nebo ty, kteří trpí častými váhovými výkyvy

  • vacupress

    je lymfatická masáž ve formě nastavitelného podtlaku, kdy je kůže a podkoží nasáváno do různě velikých baněk, čímž vzniká intenzivní prokrvení; tímto procesem se podporuje tvorba kolagenu a elastinu v podkoží a kůže se zpevňuje

Diskuze k této stránce (28 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

donlabuznicek, 14. 12. 2023, 23.46

Manželka začala na tyto problémy s pokožkou používat cbd olej z https://cbdstar.cz a nemůže si to vynachválit. I já sám jsem si po čase všiml, že je její pokožka daleko hebčí a bez nějakých drobných nedokonalostí.

vranovahan, 31. 8. 2023, 19.47

Tak celulitida je jedna věc, s tou už jsem se tak nějak smířila. Co mě ale štve jsou změny v oblasti mých intimních partií po porodu. Přemýšlím, že bych to zkusila řešit pomocí estetické gynekologie. Dívala jsem se právě, že například na této klinice https://www.labioplastika-praha.cz/ si s tím umí poradit. Hodně nad tím v poslední době přemýšlím.

Mukyáška, 1. 6. 2022, 1.40

Mně se na břiše taky objevily strie, když jsem byla těhotná a poměrně dlouho mi trvalo, než jsem se s tím srovnala. Nakonec jsem ale přišla na to, že když se na to člověk nevykašle a pečuje o pokožku, tak se jim dá předcházet. Hodně mi pomohl krém na strie: https://zivotavyziva.cz/krem-na-strie/ . Mazala jsem se s ním každý den a bylo vidět, že se strie začaly pomalu ztrácet.

novaklen, 27. 4. 2022, 23.40

Díky za článek. Právě se striemi mám po porodu taky problém. Zkoušela jsem na to různé masti a tak, ale zakrýt to bohužel moc nejde. Přemýšlím ale nad tím, že bych zkusila tuto kliniku https://www.ar-aesthetics.cz/ Právě kamufláž strií tam totiž nabízí. Dostala jsem na ni tip od kamarádky, která tam byla na jiné proceduře a prý velká spokojenost.

Fun, 18. 7. 2021, 7.58

Prave resim👍

Aneta Jiřičná Bendiková, 29. 12. 2020, 18.17

strie a celuditidu po těhotenstvích mám,ale neřeším to,jinak bych jsem se z toho zbláznila nejdůležitější je,že mám kluky zdravé ♥ co víc si přát?

naseivanka, 20. 11. 2020, 18.16

Já na černé tečky na doporučení od kamarádky používám výrobky z https://www.cibdol.cz/cbd-olej. Dříve jsem těmto přípravkům nevěřila, s konopí jsem se do styku nechtěla už vůbec dostat. Kamarádce to ale pomáhalo nejen na akné, a tak jsem si na zkoušku objednala jejich krémy. A pomáhá to

Gustawka, 2. 12. 2019, 6.23

mě pomohly kofeinové zábaly a peeling, a také dělená strava

lucie25987, 17. 11. 2019, 18.41

Všechno to jsou jen marketingové tahy, jak z žen vytáhnout co nejvíc peněz. Já jsem se v těhotenství nemazala a nemám jedinou strii a kamarádka se mazala krémem ráno i večer a má strie na břichu i na stehnech. Já sice nemám strie, ale mám pořád víc kilo, než jsem měla před otěhotněním a nemůžu se jich zbavit, tak nevím, co je teda horší. V těhotenství jsem si koupila pár kusu těhotenského oblečení z https://www.happymum.sk/ a nosím ho pořád.

Romanka40, 2. 11. 2019, 16.33

Strie jsem nastesti nikdy nemela...a celulitida...stou bojuji uz hodne dlouho. Pritom ani nejsem silnejsi...

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů