Zamlklé těhotenství a revize dělohy

zobrazeno 54876×

Vložil(a): Adrianita, 9. 9. 2016 19.59

Mám za sebou zamlklé těhotenství a není pro mě jednoduché o tom mluvit. Přesto jsem se rozhodla se s vámi podělit o tuto trpkou zkušenost. Byla to rutinní kontrola v devátém týdnu těhotenství a já se těšila, že dostanu těhotenský průkaz. Lékař na ultrazvuku ale zjistil, že v mé děloze není miminko, ale zůstala tam placenta. Co teď! ,,Jedná se o zamlklé těhotenství, je třeba dělohu vyčistit", oznámili mi v nemocnici. Místo rostoucího bříška mě čekal gynekologický zákrok.

Co je to vlastně zamlklé těhotenství?

Zamlklé těhotenství, nebo též zamlklý potrat, je stav, kdy se embryo v těle matky přestane vyvíjet, ale není samovolně vypuzeno.

Příznaky nemusí být žádné nebo těžko rozpoznatelné, na rozdíl od samovolného potratu. Může se však, jako v mém případě, vyskytnout špinění či krvácení a vymizení těhotenských nevolností. Často těhotná žena vůbec netuší, že se plod v jejím těle přestal vyvíjet.

Jak se tedy určí tato diagnóza?

Zamlklé těhotenství se rozpozná pomocí vaginálního ultrazvuku. Hlavním ukazatelem je chybějící srdeční aktivita embrya. Srdeční činnost musí být na ultrazvuku znatelná nejpozději v 8. týdnu těhotenství. K srdeční činnosti plodu tedy buď vůbec nedojde, případně je patrná při prvním vyšetření a později zanikne.

Příčin zamlklého těhotenství nebo potratu je mnoho

K nejčastějším příčinám zamlklého potratu patří špatně se vyvíjející plodové vejce, špatně zahnízděné plodové vejce v děloze anebo vnější příčiny – jako například rentgenové záření, toxické látky nebo léky. A v neposlední řadě existuje mnoho možných příčin v těle matky – hormonální poruchy, problémy se štítnou žlázou, poruchy srážlivosti krve, imunologické problémy, vrozené nebo získané anomálie dělohy, nedostatečnost děložního hrdla anebo některá z mnohých infekcí – borelióza, salmonelóza, toxoplazmóza, listerióza, chlamydie, ureaplasma, cytomegalovirus, příušnice, zarděnky, spalničky, kapavka, syfilis a herpes.

Další rizika, která zvyšují pravděpodobnost potratu

Mezi další rizika patří:

  • vyšší věk rodičů,
  • vícečetné těhotenství (dvojčata, trojčata),
  • imunologické problémy,
  • chronické nemoci,
  • genetická zátěž některého z rodičů,
  • infekce,
  • požívání léků, které jsou nevhodné pro těhotné ženy,
  • požívání toxických látek a drog včetně alkoholu a cigaret

Revize dělohy (kyretáž)

V případě, že se odumření plodu potvrdí, je třeba podstoupit vyčištění dělohy (kyretáž, neboli revizi).

Revize dělohy je gynekologický zákrok, který trvá asi 20 minut. Zákrok je velmi bolestivý, proto se provádí v celkové anestezii. Je důležité, aby se žena na zákrok dostavila nalačno (zhruba od půlnoci nesmí jíst ani pít). Po uspání gynekolog desinfikuje pochvu a děložní hrdlo. Poté je do pochvy zavedena trubička, kterou při zákroku procházejí nástroje používané k odsání nebo vyškrábnutí obsahu dělohy. Po zákroku je většinou nutná jednodenní hospitalizace.

Komplikace se u kyretáže vyskytnou málokdy, nelze je však zcela vyloučit. Může dojít např. k infekci dutiny děložní, poranění děložního hrdla a dělohy, poranění sousedních orgánů, nervů a cév, trombózy, embolie, atd.

Po revizi dělohy žena týden až dva slabě krvácí či špiní, nesmí však dojít k silnému krvácení. Může dokonce, jako u mě, dojít k odloučení sražené krve, což mě zprvu vylekalo. V nemocnici mě však uklidnili, že je to v pořádku.

V případě, že krvácíte silně nebo déle než 14 dní, neotálejte s návštěvou lékaře.

Klidový režim, šestinedělí

Po revizi dělohy je důležité dodržovat šestinedělí a klidový režim. Zásady šestinedělí jsou obdobné jako po porodu – protože i zde hrozí riziko infekce. Je důležité:

  • před koupelí dát přednost sprchování
  • absence pohlavního styku
  • nezvedat těžká břemena
  • zvýšená hygiena zejména zevních rodidel
  • neprochladnout
  • šetřit se se sportem a s cvičením
  • vynechat veřejné bazény

Kdy se mohu pokoušet o další těhotenství?

V tomto případě se názory odborníků liší. Udává se, že otěhotnění po revizi dělohy je vhodné alespoň po měsíci. Nejlépe po první menstruaci, která se dostaví na konci šestinedělí. Vyplatí se však nespěchat a další mateřství odložit na 3-6 měsíců po kyretáži. Tento časový odsun mi byl doporučen i v nemocnici. Je důležité, aby děložní sliznice měla dostatek času dorůst. Každý měsíc navíc je jen k dobru.

Psychika ženy v šestinedělí po zamlklém potratu

Období šestinedělí není pro ženu náročné jen po fyzické stránce, ale zabrat dostane i psychika. Každá maminka toto zklamání prožívá jinak, můžou se objevit změny nálad. Výbuchy vzteku vystřídá smutek a ten zase pocit beznaděje. Emoce nepotlačujte, naopak plačte, křičte, uleví se vám. Dřív nebo později však vysvitne sluníčko.

Já jsem po revizi dělohy byla smutná a mrzelo mě to, ale život jde dál. Nad vodou mě držela má rodina, manžel a hlavně moje skvělá dceruška Emilka. Pořád jsem si říkala, jak je důležité, že jsme všichni zdraví a máme se rádi. Pro každou maminku je tedy důležitá podpora rodiny.

Upnula jsem se na myšlenku, že další těhotenství už vyjde. Je potřeba tomu dát čas a pořádně se na tento krásný okamžik připravit. Abych se dostala do formy, pravidelně cvičím a svému tělu dopřávám spoustu zdravého jídla. Užívám si každý okamžik s mou rodinou a především s Emilinkou.

Každé z nás pomůže něco jiného, aby se vyrovnala s potratem. Važte si toho, že jste vy a vaše rodina zdravá a užívejte si každý okamžik svého života. Cvičte, čtěte, tvořte, cestujte, hlavně dělejte vše naplno a příště to konečně vyjde.

Všechno zlé je k něčemu dobré a mě tato zkušenost pěkně nakopla a posunula dál. Tak hlavu vzhůru, pokud si i pro vás tuto zlušenost život připravil.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Pojmy použité v článku:

  • cytomegalovirus

    rod virů, který má schopnost zvětšovat hostitelské buňky

  • embólie

    vmetení, zaklínění vmetku (embolu) v cévách vedoucí k jejich ucpání a následné nedokrevnosti příslušné části těla (mozek, plíce, končetina)

  • herpes

    infekční onemocnění kůže a sliznic

  • chlamydie

    bakterie rozmnožující se v eukaryotických buňkách a způsobující u lidí široké spektrum onemocnění

  • kapavka

    patří mezi nejrozšířenější sexuálně přenosné nemoci na světě

  • kyretáž

    krátký operační zákrok v oboru gynekologie, jehož podstatou je částečné odstranění děložní sliznice s pomocí kyrety a při kterém dojde k vyčištění dutiny děložní

  • listerióza

    infekční onemocnění způsobené grampozitivní bakterií Listeria monocytogenes

  • Lymská borelióza

    infekční onemocnění s proměnlivými příznaky a inkubační dobou

  • příušnice

    infekční onemocnění, kterým může onemocnět prakticky každý člověk.

  • salmonelóza

    označení pro akutní průjmová bakteriální onemocnění způsobovaná netyfoidními bakteriemi rodu Salmonella

  • spalničky

    virové infekční onemocnění provázené charakteristickou vyrážkou

  • syfilis

    velice nebezpečná choroba, která se přenáší pohlavní cestou a jejíž příznaky nejsou viditelné ihned; inkubační doba je totiž až tři měsíce, ale nejčastěji se projevuje už za tři týdny; při zanedbání léčby může napadnout i centrální nervový systém; při nakažení během těhotenství může mít nemoc dopad i na samotné dítě

  • toxoplazmóza

    parazitární onemocnění člověka a zvířat, které způsobuje prvok Toxoplasma gondii

  • trombóza

    děj, při kterém dochází ke sražení krve za vzniku trombu

  • Ultrazvuk

    běžně užívaná metoda používaná k vyšetřování měkkých tkání (ultrazvuk nepronikne kostmi) těhotných

  • ureaplasma

    rod drobných bakterií, které tvoří především buňky kokovitého a kokobacilovitého tvaru

  • zarděnky

    dětská choroba, přenáší je tzv. rubeola virus, a to kapénkovou cestou (vzduchem); onemocnění je provázené vyrážkami a zduřelými uzlinami; nemoc je velmi nebezpečná pro těhotné ženy, zvláště do třetího měsíce těhotenství, mohou zabít nebo poškodit vyvíjející se plod; pokud jednou zarděnky proděláte, je to navždy - v těle se vytvoří protilátky

Diskuze k této stránce (25 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Murinka, 2. 4. 2021, 11.05

Dobrý den take sem byla na potratu a po dvou týdnech sem si udělala test a vyšlo to ze sem zase tehotna muze to byt muze te my odepsat dekuju

Minnie, 15. 1. 2021, 20.02

Je to hrozné a vůbec si to nedokážu představit naštěstí se mi to vyhlo.

ivanka386, 12. 1. 2021, 21.50

Ahojte maminy, já jsem se někde dočetla, že třeba taková ischemi může člověku docela dost pěkně zavařit, takže si myslím, že by to člověk určitě neměl jen tak přehlížet. Mrkněte se třeba zde na tyto stránky - https://www.biomag.cz/ischemicka-choroba-koncetin-ischemie/ abyste se o tom dozvěděli trochu více. Přeji hezký den a buďte hlavně zdravé.

měla jsem 2x zamlké těhu,naštěstí ani 1x jsem na revizi jít nemusela.

Katka

Katka, 6. 11. 2019, 21.12

Byla jsem na revizi, osobně to pro mě bylo snesitelnejsi a rychlejší než čekat týdny na přírodu.

Romanka40, 2. 11. 2019, 16.44

Neni vzdy nutne podstoupit revizy

Ivana.78, 16. 3. 2019, 22.31

Já potratila 25.12.2018,bylo to druhé těhotenství,z toho první přirozenou cestou,první bylo po IVF.Hrozně mě to bolelo,protože to byl vánoční dárek pro přítele.

Marťa73, 3. 1. 2019, 20.10

Ani jsem o něčem takovym nevěděla.Před Vánocema jsem si šla pro průkazku a přítel natěšenej se mnou.Už při ultrazvuku byl jindy upovídanej doktor zticha.Věděla jsem,že je zle.Samozřejmě se spustil proud slz nejen mě,ale i příteli.Čekali jsme na toho drobečka 6 let.Jiný děti spolu nemáme.Je to 3 týdny,ale je mi tak smutno.O těch strašných náladách ani nemluvim.Jsem ráda,když je v práci frmol,abych na toho drobečka nemyslela.Pořád ho vidím-poslední pohled.A pořád slyším Honzův pláč.I když už jsem starší,zkusíme to za pár měsíců znova.

Kočička, 11. 12. 2018, 0.19

Stalo se mi to v srpnu 2017 a potom jsem neplánovaně otěhotněla v říjnu 2018 , ale to těhotenství nevydrželo spontální potrat v listopadu 2017. Nyní se od září snažíme o miminko a pořád nic první den měsíčků vždy probrečím, prostě si nemůžu pomoct. V září mi bylo 35. Proč jsem nezačla s miminkem dřív, nebyl partner a neměli jsme zázemí. Snad se nám to za pár měsíců povede. Cítila jsem se strašně prázdná a nejhorší bylo, když jsem po tom potratu zjistila že sousednka čeká miminko na stejný měsíc jako já a potom i kamarádka. Potom si říkáte proč já proč.

Žofinka

Žofinka, 22. 6. 2018, 13.46

To je další strašák všech těhotných

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů