Zákeřný virus Zika

zobrazeno 6370×

Vložil(a): Adrianita, 1. 11. 2016 2.49

Jsou tak malí, a přesto můžou být velice zákeřní a způsobit i závažná onemocnění. Tentokrát není řeč o klíšťatech, ale o komárech. Jak je známo, tito malí tvorové způsobují např. malárii, na kterou po celém světě zemře kolem 800 dětí každý den. Poslední dobou se také hodně mluví ve spojení s komáry o viru Zika. Virus, který je znám už od roku 1947, ale mluvit se o něm začalo až od roku 2015, kdy se začal dramaticky šířit a způsobil epidemii. Proč jsou ohrožené hlavně těhotné ženy?

Virus Zika patří mezi flaviviry, mezi něž patří také např. viry horečky dengue, žluté či západonilské horečky nebo viry klíšťové encefalitidy. Více o klíšťatech a nemocech, které přenášejí, se můžete dočíst v našich článcích Jak se přírodně chránit před klíšťaty a Mýty a fakta o klíštěti.

Virus Zika zblízka

Virus Zika přenáší komáři rodu Aedes aegypti. Tento typ komára žije pouze v tropických a subtropických oblastech. Přesto, že se o tomto viru hovoří až v poslední době, objeven byl již v polovině minulého století v Ugandě u opis v pralese Zika. Z Afriky se rozšířil do Jižní a Střední Ameriky i karibské oblasti, kde se v roce 2015 začal virus dramaticky šířit. V roce 2016 už byl zjištěn ve více než dvaceti zemích, např. Brazílie, Kolumbie, Ekvádor, Paraguay, Panama, Mexiko.

Původně se uvádělo, že virus Zika se nepřenáší mezi lidmi. V únoru 2016 ale BBC uvedla, že se virus přenáší mezi lidmi pohlavním stykem. Podle amerických vědců virus přežívá v lidském spermatu, čímž se z nakažených mužů stávají přenašeči tohoto onemocnění.

Krátce poté brazilští zdravotníci potvrdili také přenos viru prostřednictvím krevní transfúze. Aktivní virus byl objeven také ve vzorcích moči a slin, nebo v mateřském mléce (kojení přesto není zakázáno). Z těchto ostatních tekutin je riziko nákazy nízké, ale ne vyloučené.

Co onemocnění způsobuje a proč jsou ohroženy hlavně těhotné ženy?

Virus Zika způsobuje onemocnění podobné chřipce. Projevuje se nejčastěji bolestmi hlavy a kloubů, zánětem spojivek, vyrážkou, ale v naprosté většině případů se u nakaženého člověka nevyskytnou žádné příznaky nemoci. Příznaky jsou obvykle velmi mírné a do týdne odezní.

Tento virus není smrtelný ani v rozvojových zemích, je však velice rizikový pro těhotné ženy, přičmež ohrožen je především plod.

U dítěte nakažené matky hrozí vážná vývojová porucha zvaná mikrocefalie. V děloze matky přestane předčasně růst mozek i hlava, zatímco obličejová část není narušena. Tento typický tělesný projev je často doprovázen dalším tělesným, ale i duševním postižením. Do budoucna je tedy ohrožen růst i vývoj dítěte.

Přestože se toto onemocnění vyskytlo u spousty narozených dětí, jejichž matky tento virus prodělaly, zatím neexistuje přímá souvislost mezi virem Zika a nakaženým plodem. Přesto, že je to velmi pravděpodobné, je třeba provést ještě řadu laboratorních testů.

Nákaza plodu a plánované těhotenství

Po inkubační době, která trvá 2 až 12 dnů, se virus dostane do krve matky a právě v tomto okamžiku dojde i k poškození plodu.

Otěhotnění se doporučuje zhruba 2 týdny po návratu z rizikové oblasti, bezpečné je však počkat alespoň 8 týdnů. Je to hlavně z důvodu možného bezpříznakového onemocnění. Protože není přesně známo, jak dlouho virus zůstává ve spermatu, je doporučeno s otěhotněním počkat alespoň půl roku, pokud se muž vrátil z rizikové oblasti. Jestliže se však muž vyskytoval v endemické oblasti a má doma těhotnou ženu, je vhodné používat kondom až do konce těhotenství.

Pokud jste virus Zika prodělala a dodržíte tyto doporučené intervaly, neohrozí to vaše budoucí těhotenství. Nákaza je totiž možná jen v době přítomnosti viru v těle (v krvi zhruba týden, ve spermatu i půl roku).

Jak a kde zjistím, jestli jsem se nakazila?

V prvních 7 dnech lze nákazu zjistit metodou PCR. Od 2. týdne se používá metoda ELISA, kterou se zjišťují protilátky. Pokud však byl člověk v minulosti očkován proti žluté zimniciklíšťové encefalitidě či japonské encefalitidě nebo prodělal horečku Dengue, může být test falešně pozitivní. V případě pozitivního testu u metody ELISA je nutné provést tzv. VNT test.

V případě, že jste při pobytu v rizikové oblasti prodělala horečnaté onemocnění a jste těhotná, je třeba podstoupit výše uvedené testy a vše probrat s vaším gynekologem. Potrat je až krajním řešením, a to jen v případě, že se zjistí poškození plodu a zároveň nákaza matky virem Zika.

Dobrou zprávou je, že otestovat se můžete i v České republice, a to ve Zdravotním ústavu v Ostravě. Více informací i kontakty najdete na stránkách Zdravotního ústavu.

Prevence proti onemocnění

Proti viru Zika v současnosti neexistuje žádné očkování, a neexistuje ani lék proti nemoci. Těhotným ženám se nedoporučuje vůbec cestovat do rizikových oblastí. Lidem, kteří vycestovali např. do Jižní Ameriky, je doporučeno používat repelenty, spát pod moskytiérou, do oken instalovat sítě, nosit světlé dlouhé oblečení a v době největšího výskytu nechodit ven.

Brazilská vláda usiluje o urychlený vývoj vakcíny.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (37 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 15. 1. 2021, 23.26

Je to hrozný ty nemoce

fakt strašné

Žofinka

Žofinka, 22. 6. 2018, 6.25

Ještě že to polevilo

mckvak, 7. 7. 2017, 17.50

Docela jsem se toho i bala

baru86

baru86, 26. 5. 2017, 11.41

Strašné

Mygara

Mygara, 19. 3. 2017, 20.45

musí to být hrůza toto zažít, ještě že je u nás zima

Fuga

Fuga, 4. 2. 2017, 6.56

jsem tak ráda, že ten komár u nás nežije. Je hned o starost míň

Aliisha

Aliisha, 14. 12. 2016, 20.51

To je šílený, co vše je možné. Jsem ráda, že je malý zdravý. To je totiž to nejdůležitější.

jitkamety

jitkamety, 13. 12. 2016, 12.14

To je strasny..

L.janicka.l

L.janicka.l, 6. 12. 2016, 22.10

Je to des, diky bohu ze u nas to neni, jen si tak rikam jestli to neni umele vyvinuty vir

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů