Prvotrimestrální screening

zobrazeno 16951×

Vložil(a): Adrianita, 24. 1. 2015 22.48  (aktualizováno 20. 8. 2019 8.02)

Jestliže jste na začátku těhotenství, je dobré uvažovat nad prvotrimestrálním screeningem. Někteří lékaři vám ho doporučí sami, jiní nikoliv. Jak už vyplývá z názvu, jedná se o vyšetření v prvním trimestru těhotenství. Co obnáší, kde se provádí a k čemu je dobrý? A co se bude dít, pokud vám výsledek testu vyšel pozitivní?

Prvotrimestrální screening je moderní kombinovaná metoda ultrazvukové diagnostiky, která umožňuje stanovit míru rizika, že nenarozené dítě (v této fázi plod) bude trpět vrozenou vývojovou vadou. Tyto vady mohou mít povahu buď anatomické odchylky, nebo chromozomálních vad plodu. Nejznámější a nejvíce obávanou z vrozených vývojových vad je Downův syndrom.

Velkou výhodou tohoto vyšetření je jeho převážně neinvazivní charakter. 

Prvotrimestrální screening zahrnuje kombinace několika testů, které mohou odhalit možné riziko určitých vrozených vývojových vad, jedná se tedy o kombinovaný test. Toto vyšetření se provádí poměrně brzy, již na konci prvního trimestru, tedy mezi 11. - 14. týdnem těhotenství. Jde o metodu, která se provádí teprve několik let a většinou nebývá hrazena ze zdravotního pojištění. Odborníci poukazují na to, že prvotrimestrální screening by měl plnohodnotně nahradit triple testy, které nejsou zdaleka tak přesné.

Jak toto vyšetření probíhá?

Screening zahrnuje odběr krve v 11.-12. tt (10+1 až 11+6 tt), při kterém se zjišťují hodnoty specifického těhotenského hormonu PAPP-A a volné β podjednotky hCG. Hodnota se pak přepočítává na vaši aktuální tělesnou hmotnost. Pokud zde nejsou hodnoty v normálu, může to znamenat, že s dítětem není úplně všechno v pořádku. Toto vyšetření samo o sobě však není zcela vypovídající, velice důležité je následné ultrazvukové vyšetření miminka, které se provádí přibližně o dva týdny později, tedy v rozmezí 11.-14. tt. Měří se při něm temenokostrční délka miminka (CRL), obvod hlavičky miminka (BPD), šíjové projasnění (NT), a prokazuje se přítomnost nosní kůstky. Zvýšená hodnota šíjového projasnění a nepřítomnost nosní kůstky může poukazovat na riziko Downova nebo jiného syndromu. Není to ale podmínkou. Existuje mnoho lidí, kteří nosní kůstku vůbec nemají a přesto jsou to zdraví lidé. Šíjové projasnění je zase velmi citlivé na přesné určení stáří miminka - hodnota NT plodu se zvyšuje s temenokostrční délkou plodu a proto je nezbytné vzít v úvahu délku těhotenství pro posouzení, zda je zjištěná tloušťka NT zvýšená. Za hraniční se považují hodnoty kolem 2,5 mm.

Na základě těchto dvou parametrů (odběr krve těhotné a ultrazvuk miminka) lze odhalit nejčastější chromozomální vady miminka a zachytit také některé vrozené vývojové vady. Nejčastější chromozomální vada je Downův syndrom (trizomie21), další relativně časté vady jsou Edwardsův syndrom (trizomie 18) a Pataův syndrom (trizomie 13). 

Lékaři zadávají výsledky vyšetření prvotrimestrálního screeningu do speciálního počítačového programu, který také dokáže vypočítat, jaká jsou rizika pro těhotnou ženu. Sledují a zadávají se tři hlavní faktory: věk ženy, výsledky z její krve a také ultrazvukové vyšetření dítěte.

Co se děje dále?

Ve většině případů je prvotrimestrální screening negativní. Když vyjde riziko vrozených vývojových vad poměrně malé (např. menší než 1/100) a lékař usoudí, že by dítě mohlo mít nějakou vadu, pošle ženu na další vyšetření. V případě pozitivních výsledků může následovat ještě Triple test (od kterého se upouští, protože výsledky z něj byly často falešně pozitivní). Některá pracoviště kombinují výsledek vyšetření prvotrimestrálního screeningu s výsledkem triple testu –tzv. integrovaný screening.

Následně je provedena genetické konzultace s vysvětlením výsledků a nabídnutím dalšího postupu, nejčastěji podstoupení některé z invazivních vyšetřovacích metod - amniocentéza nebo odběr choriových klků. Sama se pak rozhodujete, zda chcete invazivní vyšetření na základě vysvětlených rizik podstoupit. Protože se odběr provádí vpichem přes břicho, nese s sebou riziko komplikací (krvácení, odtok plodové vody, infekce, až  potrat).

Můžete ale také využít některou z neivazivních metod (NIPT - neinvazivní prenatální testování), při kterých se vyšetření provádí pouze odběrem krve těhotné ženy, v jejíž krvi je přítomná genetická informace miminka ve formě tzv. volné fetální DNA (cffDNA). Ač je její koncentrace nízká, moderní technologie umožňují tuto DNA využít při vyšetření rizika chromozomálních vad. Tato nová metoda je velmi přesná a pro miminko bezpečná. NIPT se již provádí i v ČR, proto není nutné vzorky odesílat do zahraničí. Některé metody NIPT si hradí žena sama, jiné jsou hrazeny pojišťovnou.

Vliv vyšetření na psychiku

Prvotrimestrální screening je přínosný, protože lze velmi brzy zjistit, zda je dítě v pořádku. Dodnes si vzpomínám na ten krásný zážitek, kdy jsem ve 12. týdnu viděla poprvé své dítě opravdu podrobně hýbat se na ultrazvuku a lékař mi popisoval detailněji, jak miminko vypadá. Je to velká úleva vědět, že čekáte s největší pravděpodobností zdravé dítě a přikláním se k názoru odborníků, že tripple testy jsou poněkud zbytečný přežitek. Existuje mnoho žen, kterým vyšel prvotrimestrální srceening, případně tipple test falešně pozitivní, takže se jednalo o planý poplach. Psychický stav ovšem tqakové zjištění ovlivní velmi a je pak těžké se spoléhat na intuici. Naštěstí existují neinvazivní testy.

Jak se objednat?

Prvotrimestrální screening se neprovádí na každém pracovišti. Na toto vyšetření je potřeba velice podrobný ultrazvuk a také ne každý lékař se na toto specializuje. Pokud toto vyšetření váš obvodní gynekolog sám neprovádí, napíše vám doporučení. Každý dobrý gynekolog by vám měl toto vyšetření sám nabídnout. Někoho může odradit cena, která se v případě nutnosti za vyšetření platit pohybuje většinou mezi 1000 až 1500 korunami.

Moje zkušenost: U dcery jsem screening nepodstoupila, vlastně jsem se o něm dozvěděla později, lékař mě o něm neinformoval. Teď s druhým miminkem mně jiný lékař automaticky na screening poslal. Zaplatila jsem přibližně 1500 Kč, ale nechala jsem si peníze proplatit od pojišťovny v rámci jejich programu pro maminky.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
6

Pojmy použité v článku:

  • amniocentéza

    odběr plodové vody

  • Downův syndrom

    trisomie 21, je genetické onemocnění zapříčiněné genomovou mutací, jejíž výsledkem je trisomie 21. chromozonu; dotyčný nemá 23 párů čili 46 chromozonů, ale 47, neboli jeden navíc; lidé s Downovým syndromem trpí tělesnými malformacemi, jejich duševní vývoj je zpomalený

  • odběr choriových klků

    umožňuje zjistit chromozomální a genetické odchylky plodu již na konci 1. trimestru těhotenství; vzorek tkáně, která je geneticky shodná s plodem, se odebírá z placenty; vyšetření s sebou nese malé riziko potratu; výhodou odběru choriových klků oproti amniocentéze je dřívější odběr vzorku (mezi 10.-13. týdnem těhotenství) a také rychlejší analýza odebraného vzorku

  • první trimestr

    první 3 měsíce těhotenství

  • tripple test

    velké vyšetření vývojových vad plodu, které se provádí ve druhém trimestru těhotenství z krve matky

Diskuze k této stránce (23 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

johi, 31. 3. 2022, 12.38

Velmi pekne napsany clanek. Prenatalni screening zjistil memu miminku bohuzel tezkou vyvojovou vadu (defekt neuralni trubice), jsem ale rada, ze jsem ho absolvovala a nezila “v nadeji” dalsi tydny az do tripple testu. Urcite doporucuji a preji vsem detickam priznivy vysledek!

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 13.58

naštěstí u všech těhu,jsem měla screening vždy v pořádku

Katka

Katka, 6. 11. 2019, 21.22

Ještěže toto vyšetření existuje, je rozhodně přesnější než triple test a ten mě právě vyšel špatně 🤔

Witchie, 28. 8. 2019, 10.52

Krásně a přehledně napsáno

Teryk92, 21. 8. 2019, 20.49

Doktor se myslím ani neptal jestli ho chci udělat a rovnou jsme ho udělali. Ale určitě bych ho chtěla i kdyby to u mého doktora nebylo automatické. 1500,- mi také proplatila pojišťovna.

patricia077

patricia077, 20. 8. 2019, 14.10

Nechala jsem si dělat u obou dětí a i když jsem pokaždé zaplatila plnou částku ( poprvé jsem to netušila a podruhé jsem byla v prosinci, když už jsou programy od pojišťoven uzavřené) šla bych do toho znovu

klara775, 29. 5. 2017, 12.53

Dobrý den, prosím o info, u tohoto screeningu se sono děla přes bříško nebo vaginálně? Děkuji

Janna, 11. 4. 2017, 11.49

Také jsem za toto vyšetření byla ráda. Když se jedná o dítě, tak cenu v tomto případě neřeším. A pojišťovna taky něco přispěla. Vyšetření u mě dopadlo dobře a kdyby nedopadlo, tak ani nevím, jestli bych odběr klků nebo plodové vody podstoupila, natož abych si dítě nechala vzít. Jako velké plus bylo, že u toho byl přítomen manžel a poprvé tam viděl mrňouska a slyšel jeho srdíčko Bylo to hezké vyšetření.

Mygara

Mygara, 30. 3. 2017, 10.01

jsem moc ráda, že tyto testy jsou

Fuga

Fuga, 7. 2. 2017, 10.17

já byla tak ráda, že tento test je, hodně mi to přidalo na klidu

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů