Vydržte, cílová rovinka je na dosah! (III. trimestr 28. až 40. týden)

zobrazeno 23273×

Vložil(a): Christie, 27. 10. 2014 22.16

„Cítím se tak unavená, neklidná, nemotorná, rozbolavělá, zadýchávám se s každým krokem a mé nálady se mění obratem vteřiny.“ Vaše tělo je už v pohotovosti a začíná se pomalu připravovat na porod. Právě v tento čas by váš partner a rodina měli být oporou více než kdy jindy. Ale žádné obavy, to vše k velkému finále patří. Už brzy se dočkáte svého vytouženého miminka!

Čeká vás zátěžová zkouška

Poslední část těhotenství bude psychicky i fyzicky nejnáročnější. Vaše bříško už je velké, což přináší značné nepohodlí a celkovou únavu, přecitlivělost, netrpělivost a určitý strach. S každým pohybem jste během chvilky zadýchaná, bolí vás záda, vaše nohy možná začnou trápit otoky, a to díky nadměrnému zadržování vody v těle. Časté návštěvy toalety už ani nepočítáte.

Poloha vleže už není komfortní a může vás provázet také nespavost. Pro lepší spaní a úlevu doporučujeme kojící polštář, který bude vašim pomocníkem i během kojení. Vaše prsa se také zásadně změní velikostně, změní se barva prsních dvorců a začnou produkovat mlezivo. Pokud tedy ještě nemáte těhotenskou podprsenku, pár si jich pořiďte. Je to ohromně praktická věc a bude se vám ještě dlouho hodit.

Děťátko je stále více neposedné. Svými častými pohyby čas od času způsobí nemalé bolesti žeber a ojediněle můžete zaznamenat také Braxton-Hicksovy stahy známé jako poslíčky. Ty vesměs netrvají déle než 30 vteřin a vyvolává je zpravidla fyzická námaha, kdy po zklidnění organizmu zase odezní. Pokud byste je však registrovala příliš často, je nutné o tom informovat svého gynekologa. Mohl by to totiž být signál začínajícího porodu.

Hola, hola, mateřská volá. Nástup na mateřskou dovolenou vás čeká 6 až 8 týdnů před očekávaným porodem a lhůta pro její čerpání činí 28 týdnů. Pokud porodíte dříve, začíná vám dovolená běžet ode dne vašeho nástupu až do uplynutí 28. týdne. Vyplácena vám bude od zaměstnavatele formou náhrady mzdy.

Nezapomeňte na předporodní přípravu

Den „D“ se blíží a proto je nejvyšší čas se pořádně „opřít“ do předporodní přípravy.

  • Výbavičku pro miminko máte už připravenu, raději si však zrekapitulujte, zda máte pro první dny skutečně vše potřebné jako: postýlku, autosedačku, hygienické potřeby, kočárek, oblečky aj.
  • Vyberte si porodnici. Nakoukněte také do Hodnocení služeb, kde maminky porodnice hodnotí.
  • Pomalu si vyčleňte a nachystejte také ty věci, které budete potřebovat pro děťátko a pro sebe během pobytu v nemocnici. Zejména kosmetické a hygienické potřeby, osušku, ručník a župan, pyžamo a oblečení, 3 kusy jednorázových kalhotek, zhruba 2 balení vložek z buničiny silně absorbujících, toaletní papír, kojící podprsenku a vložky do podprsenky, krém na rozpraskané prsní bradavky, přezůvky, ponožky, balení novorozeneckých plen a vlhčené ubrousky, oblečení pro miminko, v případě očekávané holčičky náušničky, plovací kruh, občanský průkaz, průkaz zdravotního pojištění, kopii oddacího listu, u nesezdaných partnerů rodný list matky a formulář o dohodě o příjmení dítěte a přiznání otcovství. Dále v porodnici odevzdáte těhotenskou průkazku a vezměte si také něco na čtení a psaní.
  • Stanovte si porodní plán. Sepište si svou představu o porodu, přesvědčení, přání (epidurální analgezie, metoda porodu apod.), seznamte s ním také partnera a dokument nezapomeňte předat při příjmu na porodní sál.
  • Absolvujte předporodní kurz a naučte se zvládat emoce. Zkušené porodní asistentky vám předají užitečné informace o průběhu těhotenství, porodu, šestinedělí, o bolesti, kojení, o péči o miminko a spoustu dalších užitečných věcí. Pomůže vám to se na vše dívat jinýma očima, načerpat zkušenosti a překonat případný strach z bolesti, získat ztracenou sebedůvěru a udělat si jasnou představu o tom, co vás čeká.

Cvičte, relaxujte a masírujte, porod bude snazší

Pokud probíhá vaše těhotenství v pohodě a bez komplikací, určitě věnujte čas relaxaci těla, mysli a udržujte se ve fyzické kondici. Odhodíte tak obavu z nadbytečných kil a předejdete bolestem zad a riziku v podobě trombózy. Třeba jóga vás naučí lépe čelit zátěži, stresovým situacím, fyzickému vypětí a naučí vás správně dýchat. Příjemný relaxační prostředek pro pročištění mysli a navození pozitivní energie je také aromaterapie a hudba.

Dále posilujte pánevní dno, usnadníte si porod a předejdete tak případným potížím, které po něm mohou nastat. Jak na to? Zkoušejte svaly stahovat a držet jak dlouho to jen půjde, jako při zadržování močení. Cviky opakujte denně tak ve dvou sériích po deseti, a to rychle za sebou.

Preventivně masírujte hráz. Vhodné období pro masáž hráze je 4 až 6 týdnů před porodem, čímž zvýšíte její elasticitu. Je to určitá prevence před případným nástřihem nebo vznikem vážnějších porodních trhlin. Pro masáž hráze používejte speciální oleje a přípravky k tomu určené, nabídka je široká. S volbou přípravků si nechte poradit i od našich zkušených maminek.

O výběru cvičení a cviků se vždy poraďte se svým lékařem.

Už brzy budu plnohodnotným členem rodiny

Mami, tak už mám vlásky, umím rozlišit, kdy je světlo a kdy tma, a můj sluch, čich, zrak a hmat jsou naprosto vyvinuté. Tvůj hlas už poznám na dálku, těším se, až tě konečně uvidím. Cítíš mé pohyby? Třeba jak ti občas přejedu nožkou po bříšku? Hodně času teď prospím, tak se nezlob, pokud ti občas neodpovídám.“ Kolem šestatřicátého týdne se děťátko přetočí hlavičkou dolů a zaujme polohu potřebnou pro průchod porodními cestami. Pokud je otočeno koncem pánevním a nepodaří-li se lékaři dítě přetočit, budete rodit koncem pánevním nebo císařským řezem. Mezi osmatřicátým a čtyřicátým týdnem měří dítě 48 až 50 centimetrů a váží mezi 3200 až 3700 gramy.

V poradně jste jako doma

Během posledního trimestru budete do poradny docházet už každých čtrnáct dní, kde vám lékař změří tlak, hmotnost, vyšetří moč a provede pohmatové vyšetření.

Kolem dvaatřicátého týdne podstoupíte třetí ultrazvukové vyšetření, které zhodnotí velikost, tvar a uložení placenty a vnitřních orgánů, množství plodové vody. Vzhledem k značné velikosti miminka neuvidíte na obrazovce celý obraz děťátka, ale pouze některé jeho části.

S třiatřicátým týdnem se připravte na další těhotenské odběry jako vyšetření krevního obrazu kvůli srážlivosti krve matky, jaterní test pro posouzení funkce jater a vyšetření míry celkové bílkoviny. Pokud patříte mezi maminky s krevní skupinou Rh negativní, čeká vás tento test ještě jednou. A test na syfilis, HIV a žloutenku typu B si také ještě zopakujete.

Přibližně v osmatřicátém týdnu vám gynekolog provede bakteriologické vyšetření pochvy, aby vyloučil streptokoka skupiny B. Potvrdí-li se totiž přítomnost streptokoka, dostanete před začátkem porodu antibiotika, aby se zabránilo jeho přenosu na dítě a následné infekci. Tímto role vaše ambulantního gynekologa prozatím končí.

Od této chvíle vám veškerou prenatální péči zajistí již vaše porodnice. Ve čtyřicátém týdnu vás pošlou na CTG kardiotokografický záznam srdeční frekvence plodu a děložní stahy. Tento monitoring je doplněn ultrazvukovým vyšetřením miminka, je zkontrolována velikost plodu, množství plodové vody, stav a funkce placenty.

Kdy mám odjet do porodnice?

Každá maminka si klade otázku, zda bude schopna porod s určitostí poznat, a tedy vypravit se včas do porodnice. Jaké jsou tedy indicie, které značí počínající porod nebo komplikace, kdy je třeba hned vyhledat lékařskou pomoc? Scénářů může být hned několik a projevit se může následovně:

  • Pravidelné děložní kontrakce po 5 minutách alespoň 2 hodiny. Pokud máte podezření, že se nejedná o poslíčky a skutečně rodíte, zkuste si dát koupel ve vodě o teplotě 38 stupňů. Jestliže se po ní intenzita stahů zvýší, interval mezi nimi zkrátí a nutí vás ke změně polohy a dýchání, pak nejspíš rodíte. Pokud nemáte žádné další obtíže a cítíte pohyb miminka, pak se snažte tak 2 hodiny vydržet a pak vyrazte do porodnice.
  • Odtok plodové vody je dalším signálem začínajícího porodu. Může probíhat dvěma způsoby. V jednom případě odteče jen malé množství a zbytek bude odtékat průběžně až do konce porodu. Druhá varianta je, že plodová voda odteče jednorázově formou nepřehlédnutelného chlístnutí. Poznáte ji, má čirou barvu, někdy trošku narůžovělou, s příměsí mázku. V případě zeleného či jiného zbarvení jeďte do porodnice ihned a na nic nečekejte!
  • Krvácení, kdy krev má jasnou barvu a pokryje alespoň dvě vložky. Občas bývá zaměňováno s odchodem hlenové zátky, jejíž hlen může mít narůžovělou barvu.
  • Necítíte pohyby, zejména po delší čas, popřípadě jsou pohyby děťátka intenzivní a bolestivé.
  • Tlak na konečník, který se podobá bolesti při velké zácpě.
  • Při úrazu a pádu na břicho.

Držíme pěsti všem nastávajícím maminkám

Pro každou maminku je těhotenství, zvláště ke konci, skutečně obrovská zátěž, podpořená ještě určitým strachem z bolesti a obavami, aby vše dopadlo dobře a pokud možno bez velkého trápení. S každým dalším dnem si už většina z nás říká: “Už abych to měla za sebou.“ Proto zpomalte a přepněte na dobrou náladu. Nejen, že odbouráte negativní myšlenky, ale zároveň přenesete radost a pohodu na miminko. Víte co se říká? Je-li maminka v těhotenství v pohodě, bude v pohodě po narození také děťátko. Nevím, co je na tom pravdy, ale mám vlastní poznatek. Já sice prožívala pohodové těhotenství plné radosti, ale „neposeděla“ jsem ani chvíli, zpívala jsem svému miminku každý den a neustále jsme si spolu povídali. A jak to dopadlo? Mám hodnou, nicméně neposednou cácorku, která běhá, jako kdyby byla na baterky, neustále si zpívá a pusu zavře, až když jde spát.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

  • Braxton-Hicksovy stahy

    tréninkové nepravidelné stahy dělohy, které jsou většinou slabé ve formě mírné bolesti nebo nepravidelného tuhnutí bříška. Intervaly mohou trvat i několik hodin v kuse nebo se pravidelně opakovat během několika dnů

  • císařský řez

    chirurgický zákrok formou operace, během níž je dítě vybaveno z děložní dutiny cestou otevřené břišní stěny; provádí se, když není možný přirozený porod, tj. vyskytují-li se určitá rizika ohrožující zdraví matky či dítěte

  • CTG kardiotokografický záznam

    lidově monitor, metoda monitoringu plodu formou záznamu srdeční frekvence a děložních stahů

  • HIV

    (human imunodeficiency virus) - původce nemoci AIDS (Syndrom získaného selhání imunity), je v podstatě virové onemocnění, které poškozuje imunitní systém tak, že postupně dochází ke ztrátě obranyschopnosti organismu; jeho příznaky se mohou projevit až za několik let, a následně může mít na svědomí řadu dalších infekčních a nádorových onemocnění

  • hlenové zátky

    malé množství hlenu uvnitř děložního čípku, které zde zůstává po celou dobu těhotenství; chrání plod proti bakteriím a odchází až s počínajícím porodem

  • hráz

    oblast mezi konečníkem a pochvou

  • konec pánevní

    porod koncem pánevním - na porodní cesty naléhá zadeček a obě nožičky plodu, zatímco kolínka jsou přitažená k tělu, popřípadě je dítě v neúplné poloze, kdy naléhá pouze zadeček nebo jedna či obě nožičky, eventuelně kolínko

  • kontrakce

    děložní stah

  • mlezivo

    prvotní mléko, které se tvoří v mléčné žláze těsně před porodem a je produkováno asi 3 – 5 dní po něm

  • pánevní dno

    základní svalstvo lidského těla, které napomáhá kontrole nad držením těla a vzhledem bříška, podporuje vnitřní orgány a je důležitou platformou pro dobré zdraví

  • Rh negativní

    specifický typ krve bez Rh faktoru, kdy absence tohoto faktoru je značena jako negativní

  • syfilis

    velice nebezpečná choroba, která se přenáší pohlavní cestou a jejíž příznaky nejsou viditelné ihned; inkubační doba je totiž až tři měsíce, ale nejčastěji se projevuje už za tři týdny; při zanedbání léčby může napadnout i centrální nervový systém; při nakažení během těhotenství může mít nemoc dopad i na samotné dítě

  • trombóza

    děj, při kterém dochází ke sražení krve za vzniku trombu

Diskuze k této stránce (13 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

bylo to krásné období,ale moc dlouhé

Minnie, 27. 3. 2020, 21.29

Poslední trimestr jsem si užívala, čím víc rostlo bříško, tím jsem byla pyšnější a spokojenější

Teryk92, 22. 12. 2019, 18.28

Jsem ráda, že už to mám za sebou

Čertice, 22. 12. 2019, 23.01

Já bych si to klidně zopakovala

Žofinka

Žofinka, 4. 7. 2018, 14.02

To už bylo vše nachystané, bláznivá prvorodicka

Mygara

Mygara, 3. 4. 2017, 17.15

já sae bála,abych nepromeškala porod .-)

Fuga

Fuga, 6. 2. 2017, 8.57

já se ani tak necítila, že jsem nějak nemotorná apod. až na zavazování bot to bylo dobré

Petra Önder (petrao)

petrao, 3. 7. 2016, 18.33

pobavila mě věta " občas nožkou po bříšku" moje bříško je jako kdyby v něm pravidelně vybuchovaly bomby jak malá kope

lazna, 1. 6. 2016, 8.45

Kristy Sim

Kristy Sim, 19. 11. 2015, 16.31

Nejdelší bylo posledních 14 dní před porodem. Má to hezky příroda zařízené, když žena na konci už čeká nedočkavě kdy to bude a jak přijdou kontrakce, jásá =)

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 10.35

Jsem ve 27. týdnu a doufám, že mi to rychle uteče, jsem hrozně neohrabaná

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů