Těhotenské chutě jsou v pořádku

zobrazeno 14038×

Vložil(a): Martina Richterová, 7. 3. 2016 15.41

Chutě se nejvíce mění v prvním trimestru a často se jedná o první těhotenské signály. Jde o běžnou součást těhotenství, přičemž u některých těhotných se objevují výrazněji, u jiných zase téměř vůbec. Dát si občas nějakou tu dobrotu navíc, vůbec nevadí. Dávejte si ale pozor, co a v jakém množství jíte.

Jsou těhotenské chutě normální?

Těhotenské chutě patří ke graviditě podobně jako zvracení a únava. Je to zkrátka běžný příznak těhotenství, kterému se zcela vyhne jen málokterá žena. Na rozdíl od nevolností a únavy mohou být tyto chutě i docela příjemné. Také lékaři se přiklání k tomu, že nejde o nic, s čím bychom si měly lámat hlavu. Nesmí však přerůst do velkých extrémů. Tedy přejídání a konzumaci objektivně nezdravých věcí a samozřejmě také některých druhů potravin, které se v těhotenství nedoporučují (nepasterizované sýry, syrové maso a jiné). Držte se hesla „všeho s mírou“ a pokud vás honí mlsná na něco ne příliš zdravého, jednou za čas si to klidně dopřejte. I když je samozřejmě i v takových chvílích vhodné si vybrat alespoň kvalitní suroviny (kvalitní čokoládu, kvalitní šlehačku na dortu, utopence opravdu z masa apod.).

Pozor na šílené kombinace

Změny chutě patří mezi první signály těhotenství. Některé ženy si ani nemusely udělat těhotenský test a už věděly, že jsou těhotné. To se týká zejména vícerodiček. Kamarádka, která byla čtyřikrát těhotná, poznala třetí a čtvrté těhotenství právě podle toho, že jí přestala chutnat káva. Nejde pouze o chuťové vjemy, ale také čichové. Najednou vám vadí pach masa nebo uzenin, které jste dosud jedla zcela běžně a objeví se chuť na sladké, které normálně skoro nejíte. A nemluvě o okurkách a zejména pak láku, který jste schopná pít na litry! Všechno je jinak, ale naprosto v pořádku, jste těhotná.

S těhotenskými chutěmi souvisí také poněkud nestandardní až šílené kombinace, nad kterými se musíme pozastavit. A vězte, že taková zmrzlina s kyselou okurkou patří mezi tu lepší variantu. Některé budoucí maminky dostanou neovladatelnou chuť na krém, kterým si mažou ruce, mají potřebu ochutnat prášek na praní, mýdlo nebo olizovat zeď. Výjimkou nebývají například kosti z kuřete, které jim neodolatelně voní. Možná vám to přijde úsměvné, ale některé budoucí maminky skutečně takové chutě mají. Je potřeba je ovládat. Nejen, že by vám prášek na praní rozhodně nechutnal, ale navíc byste mohla ublížit sobě i miminku.

Říká se, že nás organismus je dokonalý - prostě si řekne o to, co mu zrovna chybí. Jedna moje kamarádka měla v těhotenství hroznou chuť na syrové brambory. Nechápala proč. Ale syrové brambory se doporučují při problémech s žaludeční nevolností (např. při žaludečních vředech). Prahnete-li po jahodách, možná vám chybí některé stopové prvky (draslík, zinek, hořčík, vápník). A že se můžete utlouct po kyselých okurkách? Pak zkuste svůj organismus lépe hydratovat a zásobit vitaminem C. Pociťujete-li nezvladatelnou tohu po mase, možná vám chybí bílkoviny.

Zkrátka těhotenství s námi dokáže pořádně „cvičit“. Příčina těchto neobvyklých chutí a potřeb není zcela známá. Můžeme se jen domnívat, že tyto chutě bývají spojeny se zvýšenou potřebou stopových prvků nebo také s tím, že si naše tělo hledá způsob, jak se vyrovnat s těhotenskými nevolnostmi.

Mějte své chutě pod kontrolou

Těhotenské chutě nepředstavují nic neobvyklého a neohrožují dítě ani budoucí maminku. Je však důležité nenechat se jimi zcela ovládat. Pokud propadnete fastfoodům a budete často konzumovat hranolky a hamburgery, rozhodně tím miminku ani sobě neprospějete. Stejně tak pozor na velké přejídání, zejména večer a v noci. To vše může mít za následek nárůst hmotnosti spojený s dalšími neduhy, jako vysoký krevní tlak, těhotenská cukrovka a jiné.

Na druhou stranu naše tělo si často říká o potraviny, které mu chybí. Mohou to být například ryby, olivy, zelenina nebo ovoce. V takovém případě bychom chutě měly následovat. Stále platí, že v těhotenství je nejdůležitější kvalitní, pestrá a bohatá strava. Snažte se dbát na to, aby váš jídelníček byl vyvážený. Neohrožujte své zdraví konzumací nevhodných látek či preferencí pouze jedné skupiny potravin. Nezapomínejte, že vše co sníte, se dostane také k vašemu dítěti.

Nahraďte nezdravé za zdravé

Máte chuť na samé nezdravé potraviny? Zkuste své chutě trochu „ošálit“ a místo sladkostí se spoustou cukru si dopřejte třeba sušené ovoce, dělejte si lahodné ovocné saláty. Mnoho dobrých receptů najdete také na našem webu v kategorii Recepty. Místo těžkých koblih si raději najděte pár receptů na zdravé moučníky a nezapomínejte na jogurty. Místo chipsů vyzkoušejte skvělé zeleninové brambůrky, které si upečete v troubě - obzvlášť dobré jsou například z cuket, dýně nebo batátů.

 

A co vy, maminky, jaké jste měly v těhotenství chutě? Máte nějaké „perličky“, o které se s námi chcete podělit? Co vám chutnalo a co jste naopak nemohly ani vidět? Já jsem se například v těhotenství mohla utlouct po banánech. Vykládala jsem si to tak, že buď opravdu pocházíme z opic :-D, nebo si tělo říká o více hořčíku - a opravdu to tak bylo, od čtvrtého měsíce mi tvrdlo bříško, což právě způsobuje nedostatek hořčíku. Měly jste to taky tak? Poslouchejme lépe signály našeho těla, třeba se nám snaží něco říct...

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (28 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

u všech 4 těhotenství jsem jedla zubní pastu.

Minnie, 30. 9. 2020, 21.19

Asi jsem ani neměla nějaké šílené chutě v prvním těhotenství jsem ujížděla na sladkostech, hlavně čokoláda a gumový medvídci a pak zeleninové saláty. Ve druhém zas vše kyselé - sterilovaná zelenina, cibulky, pila jsem i nálev a u třetího těhotenství jsem zas jedla mandarinky na kila, byla jsem schopná jich sníst fakt hodně za den

Žofinka

Žofinka, 24. 6. 2018, 11.34

Já byla jen šíleně žravá

mckvak, 19. 9. 2017, 9.01

Ja je nemela, vzdycky az po porodu

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 10.52

já měla chutě na sladké, ale po něm mi bylo špatně

Fuga

Fuga, 13. 2. 2017, 12.36

já kombinovala kyselé okurky a med a jak mi to chutnalo

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.09

Já teda dost ujíždím na sladkém, i když ho ráda nemám ale snažím se nahrazovat cukry medem a nebo třtinovým cukrem..

Jana V., 3. 4. 2016, 22.22

já měla v těhotenství brutální chuť na sladké a supertučné jogurty ... kyselé okurky se tak nějak ani nedostavily

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.10

Já to mám naprosto stejně !

katuš, 24. 3. 2016, 23.41

Jako ze bych nejak v tehu delala kulinarskou alchymii o tom nevim ale asi to bude tim ze celej zivot patlam co se da akorat predtim jsem nesnasela bramborovy salat a ted? Po tehu bych se utloukla a taky v tehu jsem byla zavislak na mandarinkach zaplat buh ze nevim co jsou to nevolnosti

benca, 20. 3. 2016, 13.54

ja som nemala chut na uhorky ale na pomarance

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.10

Každá jsme prostě jiná

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů