Rizikové těhotenství

zobrazeno 6834×

Vložil(a): Jana N., 31. 10. 2014 22.47

Rizikové těhotenství může potkat každou maminku v jakékoliv fázi těhotenství a je to pro většinu z nás neradostné zjištění, protože se obáváme větších či menších omezení. Nebojte se, všechno se dá zvládnout, jen musíte vědět, jak na to.

Pojmem rizikové těhotenství rozumíme těhotenství, které neprobíhá obvyklým způsobem, s různými mírami ohrožení a riziky. Když vám lékař diagnostikuje rizikové těhotenství, ještě to automaticky neznamená pracovní neschopnost a klidovým režim. Neschopenku ovšem dostanete, pokud komplikace vzniklé v těhotenství znemožňují výkon vašeho zaměstnání, nebo naopak, pokud by mohl charakter vaší práce další vývoj vašeho těhotenství narušit.

Říká se, že každá starší rodička musí být na rizikovém těhotenství. To ale není tak úplně pravda, je jen více hlídaná a podstupuje širší okruh vyšetření. Pravděpodobnost rizikového těhotenství je také vyšší při umělém oplodnění. Ženy po IVF jsou vždy sledovány jako rizikově gravidní.

Diagnóza rizikové těhotenství

S diagnózou rizikové těhotenství se můžete ocitnout na lůžku z hodiny na hodinu. Když vás tato diagnóza potká, nemějte strach a respektujte doporučení lékaře. Ptejte se svého gynekologa nebo porodníka na vše, co vás zajímá. Může vám dát rady, jak se chovat v průběhu těhotenství, čemu se vyhýbat, jaká aktivita by byla riskantní. Nevyčítejte si, že jste se lépe nehlídala. Těšte se na miminko. Buďte pozitivní. Je-li to možné, choďte mezi lidi, za kulturou. Hodně spěte. Vaše miminko to určitě ocení.

Váš lékař vám pravděpodobně doporučí změnit životní styl a bude na vás apelovat, abyste se naladila na klidovou vlnu. Není to jednoduché, zvlášť když jste byla předtím hodně pracovně vytížená a činná. Pro mnoho maminek to je ten nejnáročnější úkol, ale věřte, vyplatí se. Někdy stačí polevit jen maličko, jindy se musíte smířit s přísnějšími pravidly. Záleží také, jestli jste „riziková“ od samého začátku nebo až od třetího trimestru.

Jak si zpříjemnit rizikové těhotenství?

Jste-li na neschopence, noční život pro vás končí. Vycházky jsou podle současné platné legislativy (09/2014) maximálně šest hodin denně s tím, že vám je lékař může rozdělit, např. budete mít vycházky od osmi do deseti dopoledne a od dvou do šesti odpoledne. Kontroly chodí i za těhotnými, takže se vyplatí stanovený režim dodržovat. V opačném případě vás mohou úřady pokutovat např. odebráním části sociální podpory (nemocenská, rodičovský příspěvek atd.). Odpočívejte, spěte, pokud můžete. Dělejte nenáročný úklid, domácí práce typu mytí oken přenechejte partnerovi. Zvěte domů návštěvy, uspořádejte klidné posezení u vás doma.

Můžete nakupovat přes internet. Nestihli jste nakoupit výbavičku pro miminko? Je spousta internetových stránek, které nabízejí všechno, na co si vzpomenete.

Můžete začít malovat, plést, učit se jazyky.

Až u 15% budoucích maminek dochází během těhotenství k nějakým komplikacím, které zpravidla vyžadují hospitalizaci.

Nejčastější důvody k hospitalizaci

  • Hrozící potrat nebo předčasný porod.
  • Preeklampsie, což je vysoký krevní tlak a v moči maminky jsou stopy bílkovin. Neléčená preeklampsie může vést k eklampsii, kdy je gravidní pacientka ohrožena mdlobami a pádem. Eklamptický záchvat může vést až ke smrti matky i plodu.
  • Cukrovka, která jestliže se neléčí dietou, léky nebo aplikací inzulínu, může způsobit závažné komplikace jak matce, tak plodu, který se vyvíjí v jejím těle. Děťátko tak může mít vývojovou vadu, může nadměrně růst, nebo i zemřít. Novorozenec může mít potíže s dýcháním.
  • Onemocnění srdce.
  • Onemocnění jater. Játra plodu začínají fungovat až ke konci gravidity, proto játra matky pracují i za něj. Existuje tzv. HELLP syndrom, což je skupina onemocnění jater, která se vyskytují právě v jiném stavu. Při nich dochází k poklesu množství krevních destiček, rozpadu červených krvinek a růstu jaterních enzymů.
  • Vícečetné těhotenství nebo maminka po dvou nebo třech předchozích císařských řezech.
  • Růstová retardace, při níž se růst plodu zpomaluje, nebo se dokonce zastaví. Na vině může být snížená funkce placenty.
  • Maminka po několika předchozích potratech.

Trendem, který se v posledních letech uplatňuje i u nás, je snaha o co nejmenší počet hospitalizací. U méně závažných onemocnění, kterých je většina, postačí častější ambulantní kontroly u specialisty.

Na nemocničním lůžku zůstávají jen ty ženy, které buď musí dodržovat absolutní klidový režim, nebo ty, které musí být denně pod lékařským dohledem. Pokud lékař uzná za vhodné hospitalizaci, nikdy nesmlouvejte, mohla byste si to jednou vyčítat.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Pojmy použité v článku:

  • eklampsie

    život ohrožující komplikace v těhotenství, pro kterou jsou charakteristické tonicko-klonické křeče

  • HELLP syndrom

    velmi vážná komplikace těhotenství s výraznou mortalitou a morbiditou (až 40 %); je popisován buď jako samostatné onemocnění, nebo jako komplikace preeklampsie; z angl. Hemolysis, Elevated Liver enzymes, Low Platelets

  • IVF

    in vitro fertilizace neboli oplodnění ve zkumavce

  • preeklampsie

    stav, který může představovat závažné nebezpečí pro matku i dítě; příznakem je vysoký tlak, výskyt bílkovin v moči a výrazné otoky těla včetně obličeje (např. oční víčka)

Diskuze k této stránce (8 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

do rizikové poradny jsem chodila od druhého těhotenství.u třetího těhu jsem měla hodně pl. vody.

Minnie, 27. 3. 2020, 21.39

U všech těhotenství jsem byla automaticky na rizikovém, kvůli mé vadě srdce. Naštěstí s miminky bylo vše ok, akorát u prostředního dítka jsem měla od 9.týdne klidový režim ptž jsme jeli v neděli na pohotovost kvůli bolestem břicha. Naštěstí to potrat nebyl, ale měla jsem nasazen klidový režim.

Žofinka

Žofinka, 4. 7. 2018, 7.38

Není o co stát

Mygara

Mygara, 3. 4. 2017, 15.40

jako rizikovou mě nebrali, ale asi jsem měla být

Fuga

Fuga, 6. 2. 2017, 10.46

u prvního jsem měla zánět ledvin, tak jsem byla riziková a u druhého také zase kvůli 3 zamlklým těhotenstvím. Ale naštěstí jsem u prvního mohla chodit do práce

Rulficka48

Rulficka48, 28. 10. 2016, 16.12

Díky za článek..

lazna, 2. 6. 2016, 8.30

Naštěstí bylo všechno ok.

mckvak, 6. 6. 2015, 5.46

Mela jsem strach ale nastesti tehu probihalo vicemene bez problemu

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů