Proč sledovat bazální teplotu při snaze otěhotnět

zobrazeno 38772×

Vložil(a): Zuzík, 22. 10. 2014 17.45

Co je to bazální teplota? K čemu nám bude její sledování, chceme-li otěhotnět? Kdy a jak ji měřit a pro koho to je vhodné a pro koho ne? Odpovědi najdete v následujícím článku.

Co je bazální teplota

Bazální teplota (BT) je základní, nejnižší tělesná teplota, naměřená po minimálně pěti hodinách tělesného klidu. Jejím měřením můžeme sledovat a poznávat, jak probíhá menstruační cyklus ženy. Sledování bazální teploty pomůže odhalit, kdy a jestli proběhla ovulace nebo kdy čekat menstruaci.

Změny bazální teploty během cyklu

Během jednoho cyklu je teplota rozdělena do dvou fází, které dělí ovulace. Chcete-li otěhotnět, právě změna bazální teploty vám pomůže vysledovat, kdy u vás nastává ovulace a tedy šance na otěhotnění.

Folikulární fáze

Po menstruaci nastupuje první fáze – tzv. folikulární. Tu ovlivňují estrogeny, které iniciují vývin nové vrstvy děložní sliznice (endometria). Tyto hormony jsou produkovány obaly vajíček zrajících ve folikulech (váčcích) a udržují tělesnou teplotu v nižších hodnotách. Těsně před ovulací nebo při ovulaci, kdy je hladina estrogenů nejvyšší, pak může teplota ještě trochu klesnout. Délka folikulární fáze je u každé ženy individuální a může se měnit.

Luteální fáze

Po ovulaci, tedy uvolnění zralého vajíčka, dochází v těle ženy k dalším hormonálním změnám a nastupuje druhá fáze – tzv. luteální. Žluté tělísko začíná produkovat mimo estrogenů i progesteron, jehož působením začíná tělesná teplota ženy naopak stoupat. K zvýšení dochází v průměru o 0,2 až 0,6 stupňů Celsia. Toto zvýšení pak trvá až do konce cyklu nebo těhotenství.

Pokud nedojde k oplodnění a tím k tvorbě hCG (lidský choriový gonadotropin), žluté tělísko zaniká, hladiny estrogenů a progesteronu klesnou a tím klesá i tělesná teplota. To nastaví podmínky pro další cyklus a dochází ke spuštění menstruace. U některých žen může dojít k poklesu teploty již 1 až 2 dny před menstruací. Luteální fáze se pohybuje mezi 10 až 16 dny a u jednotlivé ženy bývá stejná. Tím můžete i u nepravidelných cyklů zjistit, kdy se menstruace opět dostaví.

Přetrvávají-li tedy vyšší teploty i po obvyklém nástupu menstruace, je velmi pravděpodobné, že jste těhotná.

Pro koho je vhodné a naopak není vhodné měření bazální teploty

Měření je vhodné pro všechny ženy, které:

  • se chtějí dozvědět nebo mít přehled, jak funguje jejich tělo,
  • chtějí nebo naopak nechtějí otěhotnět.

Naopak měření je nevhodné pro ženy, které:

  • nejsou pečlivé,
  • měření by je mohlo jakkoliv stresovat,
  • mají “bujarý“ životní styl a nemohou dodržovat základní zásady měření.

Kdy a jak měřit

Pro úspěšné měření je potřeba dodržovat některé zásady:

  • BT měříme vždy ráno, hned po probuzení před jakoukoliv aktivitou, která by mohla teplotu ovlivnit. Mějte proto teploměr připravený hned u postele, abyste pro něj nemusela nikam chodit. U některé ženy stačí ke zvýšení BT třeba jen návštěva toalety.
  • Měření provádějte každý den vždy ve stejnou dobu. Při pozdějším měření může být teplota vyšší. Pokud o víkendu vstáváte později, nařiďte si budík a pak se v klidu dospěte. Pracujete-li na noční směny, měřte BT vždy po alespoň pěti hodinách spánku.
  • Používejte stále stejný teploměr.
  • Měřte, pokud možno, vždy za stejných podmínek.

Co může ovlivnit bazální teplotu

  • nemoc
  • léky
  • léky obsahující progesteron (např. Agolutin, Prolutex, Utrogestan, Lutinux)
  • stres
  • zvýšená tělesná zátěž
  • špatný, neklidný spánek
  • alkohol
  • cestování, změna klimatu/ teploty v místnosti
  • změna času

Je mnoho věcí a okolností, které mohou ovlivnit naší bazální teplotu. Není nutné se jim vyhýbat, to ani nelze, ale je dobré si k zaznamenané teplotě udělat poznámku, abyste později věděla, co právě tuto hodnotu ovlivnilo.

Kde měřit

Na výběr máte ze tří míst.

  • V ústech je měření jistě nejjednodušší, navíc můžete měřit i v době menstruace. Nevýhodou může být nepřesnost měření, způsobená např. teplotou v místnosti.
  • V pochvě jsou naměřené hodnoty přesnější a bývají o pár desetinek vyšší než v ústech, což ale nevadí. Někomu může být nepříjemné měřit během menstruace. Pokud je to váš případ, začněte s měřením až pak, nic se neděje.
  • V rektu je stejně jako v pochvě měření přesnější a naměřené hodnoty vyšší než v ústech, odpadá i problém s krvácením při menstruaci, ale ne každému může být měření na tomto místě příjemné.

Ať už zvolíte kterékoliv místo, je důležité měřit celý cyklus právě tam!

Čím měřit

Použít můžete libovolný teploměr na měření tělesné teploty (mimo bezdotykového).

  • Skleněné teploměry jsou přesnější, ale měření trvá déle a v závislosti na místě měření nemusí být každému příjemné.
  • Digitální teploměry nejsou tak přesné jako ty skleněné, ale pokud je nepřesnost každý den stejná, je to jedno. Jsou pohodlnější a rychlejší, přesto měřte až po cca 2 minutách zasunutí, ať jsou hodnoty co nejpřesnější.
  • Bazální teploměry jsou určené přímo k měření bazální teploty. Můžete si pořídit digitální, který měří na dvě desetinná místa a bývá 100% voděodolný, nebo skleněný, který má zkrácenou stupnici jen na nutný rozsah.

Ať už si vyberete jakýkoliv z nich, svůj účel splní všechny.

Druhy ovulačních křivek

  1. Bifáfzická - křivka ženy, u které proběhne ovulace a je na ní tedy zaznamenána nižší a následně zvýšená teplota.
    Pravidlo tři po šesti: Pokud zaznamenáte alespoň tři po sobě jdoucí dny vyšší bazální teplotu než v šesti předcházejících dnech, ovulace pravděpodobně proběhla. Za den, kdy proběhla ovulace, se považuje poslední den nízkých teplot.

  2. Monofázická - křivka ženy u které ovulace neproběhla (jde o anovulační cyklus) a bazální teplota se tedy za celý cyklus výrazně nezvýšila.
    Pokud byste tuto křivku zaznamenávala delší dobu, obraťte se na svého gynekologa, který určí příčinu a zahájí případnou léčbu

Plodné dny

Za plodné dny se považuje období, ve kterém jsou současně životaschopné spermie a vajíčko, obvykle to bývá tři dny před a jeden den po ovulaci.

Chcete-li otěhotnět, měření bazální tepoty je jedním ze způsobů, jak vysledovat příchod a trvání vaší ovulace a zjistit tak, kdy jsou vaše plodné dny. Pokud by vás tato metoda nezaujala, můžete sáhnout po ovulačním testu nebo navštívit vašeho gynekologa, který ovulaci odhalí pomocí ultrazvukového vyšetření.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Pojmy použité v článku:

  • anovulační cyklus

    menstruační cyklus, během něhož nenastala ovulace

  • bazální teplota

    bazální tělesná teplota je tělesná teplota měřená po dostatečně dlouhé době tělesného klidu (například po klidném nočním spánku); měří se bezprostředně po probuzení a před jakoukoli fyzickou aktivitou; používá se vždy stejný teploměr, který se po dobu pěti minut vkládá do pochvy, konečníku či úst (vždy na stejné místo)

  • endometrium

    děložní sliznice; v prvních fázích těhotenství umožňuje přichycení zárodku, podílí se na tvorbě placenty a samo vylučuje určité látky důležité pro vývoj embrya; během každého menstruačního cyklu se odlučuje

  • estrogen

    primárně ženský pohlavní hormon

  • folikul

    váček, "měchýřky" obsahující vajíčko obalené vrstvami buněk

  • menstruační cyklus

    období od prvního dne menstruačního krvácení až do dalšího krvácení, případně těhotenského testu

  • ovulace

    okamžik, kdy dojde k uvolnění zralého vajíčka z vaječníku

  • ovulační test

    zjišťuje pravděpodobnost ovulace stanovením míry lidského luteinzačního hormonu, který je vylučován nejprve do krevního oběhu a poté do moči; funguje na stejném principu jako test těhotenský

  • progesteron

    steroidní ženský pohlavní hormon

  • žluté tělísko

    dočasná žláza s vnitřním vylučováním nacházející se v kůře vaječníku; buňky tohoto tělíska produkují v luteální fázi menstruačního cyklu steroidní hormony progesteron a estrogeny; dosahuje velikosti 2–6 cm v průměru; jeho barva je dána vysokým obsahem luteinů, z nichž se vyrábí steroidy

Diskuze k této stránce (12 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

ano BT jsem měřila jak před třetím,tak i před čtvrtým těhotenstvím.

Minnie, 27. 3. 2020, 21.03

Teplotu jsem nikdy neměřila

Peti30

Peti30, 3. 4. 2019, 13.44

Holky co ty ovulační testy? Funguje to? Kde je kupujete?

Žofinka

Žofinka, 4. 7. 2018, 12.05

Já to ze srandy zkoušela, ale asi neumím

Mygara

Mygara, 27. 3. 2017, 15.51

zkoušela jsem měřit teplotu, ale přišla mi pořád stejná

Fuga

Fuga, 5. 2. 2017, 7.23

já šla nakonec do ovulačních testů .-)

dadinkamaminka, 23. 1. 2017, 16.40

Já si dělala asi 5 ovulačních testů v měsíci a pokaždé byl negativní Každopádně jsem se díky článku dozvěděla,že gynekoložka může ovulaci zjistit přes ultrazvuk

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 9.37

Teplotu jsem neměřila, ale uvažovala jsem o tom. Jen jsem si nedokázala představit, jak by to šlo v praxi

Janak, 9. 6. 2015, 22.04

Dekuji za dobry clanek.

mckvak, 6. 6. 2015, 5.39

Zajimavy clanek

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů