Přenášení v těhotenství

sledováno 1× zobrazeno 14145×

Vložil(a): NikolaJ, 13. 3. 2016 12.15

Netrefil se výpočet předpokládaného termínu porodu? Není to nic neobvyklého. Podle statistik pouze 4 % těhotných žen porodí v termínu vypočítaném podle poslední menstruace. Většina žen naopak rodí v termínu, který nastane zhruba 14 dní dříve nebo později, než se předpokládá.

Téměř polovina těhotných žen při výpočtu termínu porodu nahlásí nepřesné datum poslední menstruace. Je to tak například proto, že má menstruaci nepravidelnou. Tyto nepřesnosti odborníci překonávají využíváním vaginálního ultrazvukového měření velikosti plodu. Pokud se toto měření nezrealizuje do 12. týdne těhotenství, pak už je určení přesného termínu porodu problematické. Nepřesnosti určení termínu je nutné věnovat pozornost především v případě, že porod nenastane včas.

Pod dozorem odborníků

Těhotenství, které trvá déle než 42 týdnů, se označuje jako přenášení, anebo potermínové těhotenství. Po 42 týdnech těhotenství přestává placenta plně fungovat a rychle stárne, proto může být takový stav pro maminku i miminko celkem závažný. Více si o tomto životodárném orgánu můžete přečíst v našem článku Placenta - význam v těhotenství i po porodu.

Pokud předpokládaný termín porodu pomine a kontrakce se nedostavují, je vhodné, aby nastávající maminka byla pod kontrolou odborníků. 10 dní po termínu porodu podle výzkumů vzniká u plodu riziko některých komplikací. Proto se doporučuje v tomto termínu pravidelně sledovat zdravotní stav matky i dítěte.  

Lékaři mají široký výběr metod, jak se rozhodnout, zda jde o nepřesné určení termínu, tedy zda je lepší vyčkat na přirozený nástup porodu, anebo jestli jde opravdu o přenášení v těhotenství a bylo by lepší porod uměle vyvolat. Na základě výsledků následujících vyšetření odborníci dokáží poměrně spolehlivě určit postup, který je pro plod i matku nejlepší:

  • Ultrazvukové vyšetření - zkoumá velikost a symetrii plodu, množství plodové vody a stav placenty. Toto vyšetření zahrnuje i měření průtoků v pupečníkových cévách, které hodnotí funkčnost placenty.
  • Kardiotokograf (CTG, monitor) - měří srdeční akce plodu. Na základě jejich zakreslení do křivek lze posoudit stav srdce plodu.
  • Zátěžový oxytocinový test - po podání infuze s oxytocínem se navodí několik kontrakcí dělohy. Paralelně s těmito stahy se kardiotokografem snímá srdeční akce. Toto vyšetření prokáže schopnost plodu tolerovat zátěž, kterou znamená porod a prověří také reaktivitu dělohy, která je nutná k nastartování její aktivity při porodu.
  • Amnioskopie - vyšetření, při kterém se pomocí tenké rourky zavedené vaginálně do kanálu čípku odebere malé množství plodové vody a pak se posoudí její vzhled.


Po absolvování popsaných vyšetření odborníci určí, zda zvolí konzervativní postup samovolného nástupu porodu, anebo v případě podezření na ohrožení plodu přistoupí k okamžitému vyvolání porodu anebo realizaci císařského řezu.

Pokud podle výpočtů v těhotenství přenášíte, nemusíte se ničeho obávat. Určitě ale buďte pod dohledem odborníků, abyste neohrozily zdraví a život vás i dítěte.

Co můžete udělat sama?

Pokud přenášíte, je rozhodně na místě nepanikařit a zachovat klid. V naprosté většině případů se neděje nic závažného a miminu se zkrátka jen ještě nechce na svět. Miminko ví samo nejlépe, kdy přišel ten pravý čas a umělé vyvolávání porodu, včetně urychlení nástupu porodu pomocí Hamiltonova hmatu, je zásahem do přirozeného procesu. Je jistě dobré se věnovat více sobě a miminku, které pod srdcem nosíte - bedlivě sledujte pohyby plodu, jsou-li prudší nebo naopak výrazně slabší. Obojí může naznačovat, že s miminkem není něco v pořádku.

A pak tady máme "zaručené babské rady" jak miminku na svět pomoci. Stačí si vybrat:

- Úklid - fyzická námaha na konci těhotenství může přivodit stahy dělohy. Příliš nedoporučujeme aktivity jako je mytí oken nebo věšení záclon - nezapomeňte, že pupečník má stále dost prostoru k pohybu, tak aby se nezamotal kam nemá. Také se říká, žře když maminka před porodem zvedá ruce, je vyšší pravděpodobnost, že se miminko ještě otočí hlavičkou nahoru, což nejí žádoucí.

- Sex - ano, pohlavní styk může vyvolat porod. Stahy dělohy při orgasmu ženy jsou totiž stejné jako při kontrakcích. A mužské sperma má také blahodárný vliv - obsahuje podobné látky jako tableta, která je ženě podána při umělém vyvolání porodu v porodnici.

- Chůze - i dlouhé procházky mohou navodit porod. Rozhodně ale mějte na paměti, že porod samotný je fyzicky vyčerpávající, někdy i déletrvající a proto, ať už se rozhodnete pro kteroukoliv aktivitu, tak všeho s mírou!

 

Přenášíte, nebo jste přenášela své miminko? Znáte nějaké další babské rady? Nenechávejte si je pro sebe a podělte se o své zkušenosti. Maminky, které čekají na narození svého miminka, je určitě velmi ocení.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
5

Pojmy použité v článku:

  • Amnioskopie

    endoskopická vyšetřovací metoda využívaná v porodnictví, kdy se pomocí amnioskopu vyšetřuje zrakem kvalita a barva plodové vody

  • Hamilton

    Hammiltonův hmat je lékařský úkon prováděný v konečném stádiu těhotenství pro vyvolání porodních kontrakcí. Často dokáže nahradit různé tabletky a jim podobné prostředky pro umělé vyvolání porodu. Ovšem není to pravidlo, ne vždy a ne každé ženě zabere. Často bývá celkem nepříjemný, ale není bolestivý. Jde o nepřirozený zákrok, kdy dojde k mechanickému odloupnutí vaku blan, které jinak nastává v ten pravý čas samovolně. K Hamiltonu by měla dát žena svolení.

  • Kardiotokograf

    přístroj, který poskytuje objektivní paralelní záznam křivek srdeční akce plodu a děložních stahů

  • Ultrazvuk

    běžně užívaná metoda používaná k vyšetřování měkkých tkání (ultrazvuk nepronikne kostmi) těhotných

  • Zátěžový oxytocinový test

    ambulantní vyšetření na porodním sále při stálém sledování činnosti srdce plodu na CTG

Diskuze k této stránce (24 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

prvního syna jsem přenášela.

Minnie, 4. 10. 2020, 13.23

Naštěstí jsem porodila všechny děti v termínu.

Žofinka

Žofinka, 24. 6. 2018, 17.48

Přenášela jsem dva dny, takže super

mckvak, 15. 9. 2017, 7.32

Prenasela jsem jediny den nastesti, ale diky vetsimu mnozstvi plodove vody mi hrozili vyvolanim pokud neporodim co nejdriv

jkubeso, 12. 7. 2017, 6.54

Přenášela jsem týden a už jsem se modlila, aby bylo po porodu. To čekání a velké břicho už bylo moc

Anna K.

Anna K., 11. 7. 2017, 17.04

Údajně jsme přenášela týden. Ale já prostě vím že porod proběhl přesně v 40tt

navji, 11. 7. 2017, 15.37

jako prvorodička jsem přenášela přesně týden, nakonec pomohl Hamiltonův hmat....žádné ženě bych přenášení nepřála, byla jsem z toho hodně nervní

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 11.41

já porodila vždy předčasně, takže toto mě netrápilo

Fuga

Fuga, 13. 2. 2017, 12.41

tak toto jsem řešit nemusela

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.00

snad to nezažiju...

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů