Preeklampsie v těhotenství

zobrazeno 11158×

Vložil(a): NikolaJ, 26. 1. 2018 23.28

Preeklampsie je velmi závažný stav ohrožující život nejen miminka, ale i matky. Vyskytuje se ve 4 až 8 % těhotenství mezi 25. a 37. týdnem těhotenství, tedy v jeho druhé polovině. Jde o onemocnění cév dělohy, kdy dochází ke změnám průtoku krve v cévách placenty, což může vést mimo jiné k poruše růstu miminka v děloze. Ve většině případů musí být takové těhotenství okamžitě ukončeno, čímž také zanikne toto onemocnění. Co to je, jak vzniká a dá se preeklampsii předcházet?

Preeklampsie, nebo též těhotenská toxikóza či pozdní gestóza, je velmi vážný stav ohoržující těhotnou ženu i miminko. Vyskytuje se u 10–14 % prvorodiček, 5–7 % žen, které už dříve porodily. 

Příčina preeklampsie zatím není známa. Předpokládá se, že příčinou je nějaká porucha placenty, při které její buňky začnou vytvářet mnoho sloučenin, které pak poškozují cévy v řadě orgánů. Postiženými cévami hůře protéká krev a snížená propustnost jejich stěn může vést k úniku krevní tekutiny do okolních tkání. Důsledkem je nedostatečné zásobení tkání kyslíkem a přesun krevní plazmy do tkání. Organismus jedná, jako by byl dehydratovaný. Vegetativní systém reaguje v ledvinách sníženou produkcí moči a zadržováním sodíku v organismu. Se sodíkem se v těle hromadí voda a tím vznikají otoky (na nohou, rukou, ale i v obličeji). Zúžení cév způsobuje vysoký krevní tlak. Nedostatečné prokrvení ledvin je pak příčinou poškození membrány ledvinových váčků, které se projevuje přítomností bílkovin v moči.

Rizikové faktory      

Přesto, že příčina preeklampsie zatím není známá, existují faktory, které zvyšují riziko vzniku tohoto onemocnění. Patří mezi ně:  

  • věk matky - preeklampsie častěji postihuje těhotné nad 40 let, nebo těhotné pod 20 let,
  • výskyt preeklampsie u předchozího těhotenství,
  • ukončení předcházejícího těhotenství císařským řezem,
  • dlouhý interval mezi jednotlivými těhotenstvími,
  • používání bariérových metod antikoncepce (pesar, vaginální diafragma, kondom),
  • oplodnění pomocí technik asistované reprodukce (pokud jsou spermie získány chirurgicky, ne ejakulací),
  • příliš časný (v méně než 11 letech) nebo pozdní nástup menstruace (po 15. roce),
  • obezita matky
  • vícečetné těhotenství
  • vysoký krevní tlak
  • některá onemocnění matky (metabolický syndrom, cukrovka, atd.)

Příznaky preeklampsie

Těhotné ženy často při preeklampsii v prvních 20 týdnech těhotenství subjektivně nepociťují žádné příznaky a onemocnění je tak obvykle rozpoznáno při preventivní prohlídce v těhotenské poradně, která by měla vždy zahrnovat měření tlaku a testování moči na bílkoviny.

Mezi 3 nejdůležitější příznaky preeklampsie patří vysoký krevní tlak (v klidu při opakovaném měření vyšší než 140/90), zvýšené množství bílkovin v moči, otoky (zejména obličeje a rukou). Dalšími příznakem pak může být nepřiměřeně velký přírůstek na váze, silná bolest hlavy, poruchy zraku jako rozostřené vidění, chvilková ztráta zraku, citlivost na světlo. Dále také ​mdloby, nevolnost, zvracení. 

Pokud není preeklampsie včas podchycena a léčena, může dojít kromě otoků, snížené funkce ledvina a vysokého krevního tlaku až ke křečovým stavům, které ohrožují budoucí maminku i miminko na životě. Takové onemocnění se pak nazývá eklampsie.

Možné komplikace při preeklampsii

Preeklampsie může způsobit špatné zásobení placenty krví, dítě pak dostává méně kyslíku a živin. To může vést ke zpomalení růstu, nízké porodní váze, předčasnému porodu nebo až k úmrtí dítěte v děloze.

Preeklampsie zvyšuje také riziko předčasného odloučení placenty od děložní stěny. Tento stav může vyvolat silné krvácení, které ohrožuje na životě matku i dítě.

Další možnou komplikací při preeklampsii je tzv. HELLP syndrom. Dochází při něm k rozpadu červených krvinek, zvýšení jaterních testů a snížení množství krevních destiček. Tento stav je nebezpečný pro matku i dítě, příznakem je silná nevolnost a bolest hlavy, zvracení a bolest  na pravé straně pod žebry.

Nejzávažnější komplikací preeklampsie je eklampsie. Dochází při ní k nedostatečnému okysličování mozku těhotné ženy, což vede ke křečím a bezvědomí. Eklampsie může způsobit trvalé poškození orgánů (mozek, játra, ledviny) a ohrožuje na životě matku i dítě. Příznakem eklampsie jsou bolest na pravé straně pod žebry, silná bolest hlavy, poruchy zraku a změny chování (zmatenost, podrážděnost, apatie).

Léčba preeklampsie

Základním principem léčby preeklampsie je včas zahájit léčbu vysokého krevního tlaku, aby nebylo ohroženo dostatečné prokrvení placenty, snížit rozvoj otoků a zabránit vzniku eklamptického záchvatu. 

Při vyšších hodnotách krevního tlaku nebo při laboratorních ukazatelích orgánového poškození je však vždy nutná hospitalizace. Denně se pak monitoruje tlak krve (3 - 4x denně), sledují se laboratorní parametry a opakovaně se sleduje srdeční aktivita miminka na kardiotokografu. Prakticky jedinou léčbou preeklampsie je porod. V závislosti na stádiu těhotenství a zralosti dítěte se lékaři pokusí porod oddálit snižováním krevního tlaku a podáváním magnézia sulfátu jako prevence křečí. Aby byly plíce miminka připraveny na předčasný příchod na svět, podávají se matce injekčně kortikosteroidy. Porod je obvykle vyvolán dříve než je termín porodu. Nastane-li rychlé zhoršení stavu dítěte nebo matky, je stav natolik závažný, že císařský řez je prováděn akutně pro záchranu jejich života.

Možnosti prevence

Vznik preeklampsie lze do jisté míry předvídat změřením krevního tlaku v kombinaci s ultrazvukovým vyšetřením průtoků krve děložními tepnami a laboratorním vyšetřením placentárních faktorů v krvi těhotné. Některé studie poukázaly na příznivý účinek dlouhodobého podávání nízkých dávek aspirinu na začátku těhotenství. Stejně tak se nepotvrdil ani preventivní účinek rybího tuku nebo vyššího příjmu bílkovin. Jedna studie naznačila, že ženy praktikující orální sex na partnerovi na začátku těhotenství mají nižší výskyt preeklampsie. Uvažuje se o příznivém účinku prostaglandinů v ejakulátu, avšak závěry této studie vyvolávají jisté rozpaky. Proto základním opatřením je včasné vyhledání a léčba nemoci.

 

Při diagnóze preeklampsie je nutné dodržovat režim předepsaný lékařem. Nenamáhat se, brát pravidelně léky. Při jakýchkoliv pochybnostech se obraťte na svého gynekologa. Vhodný je klidový režim, strava bohatá na hořčík a bílkoviny a dostatek tekutin. V případě otoků, bolestí hlavy nebo jiných příznaků okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

 

Máte osobní zkušenost s preeklampsií? Podělte se o ní s námi a ostatními maminkami.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Pojmy použité v článku:

  • eklampsie

    život ohrožující komplikace v těhotenství, pro kterou jsou charakteristické tonicko-klonické křeče

  • HELLP syndrom

    velmi vážná komplikace těhotenství s výraznou mortalitou a morbiditou (až 40 %); je popisován buď jako samostatné onemocnění, nebo jako komplikace preeklampsie; z angl. Hemolysis, Elevated Liver enzymes, Low Platelets

Diskuze k této stránce (19 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

naštěstí mě netrápila ani u jednoho těhotenství

Ivana.78, 16. 3. 2019, 22.22

Já ji měla a rodila jsem kvůli ní ve 37 týdnu,naštěstí je dcera v pořádku.

Monuli, 6. 2. 2019, 22.41

U prvního těhu bylo podezření,ale nepotvrdilo se,hrozně jsem se bála.

Žofinka

Žofinka, 29. 5. 2018, 7.32

No fuj, ještě toho trochu

Kristy Sim

Kristy Sim, 1. 4. 2018, 18.53

Dost nebezpečná záležitost, ale zdá se mi, že se teď docela hlídá

Aliisha

Aliisha, 12. 2. 2018, 12.43

Nic takového neznám a ani ve svém okolí nevím o nikom, kdo by to měl. Netušila jsem o co jde.

hermina, 10. 2. 2018, 10.39

V období první světové války byla umrtí velmi častá právě na preklampsii,bud matka,dítě nebo oba,dnesní doba vše zkoumá a proto se včas vše řeší a přijde se na to,jinak ale dost nepříjemná věc.

Robinka, 9. 2. 2018, 15.11

Nastesti mne to nepostihlo, snad i nepostihne.

Zdeňka S., 8. 2. 2018, 9.19

Tak naštěstí osobní zkušenost nemám , ani neznám nikoho z okolí ...

slavuska

slavuska, 8. 2. 2018, 2.10

naštěstí mě nic tkaového nepostihlo, věděla jsem, že to existuje, i jak se to projevuje, ale až zde jsem se dozvěděla, co se vlastně v těle děje, v tomto stavu

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů