Plodová voda - voda života

zobrazeno 32375×

Vložil(a): NikolaJ, 1. 6. 2016 10.26

Představte si, že několik měsíců plavete ve vodě, která má asi 37 stupňů, chrání vás a zároveň spolu s placentou vyživuje. Tak takhle se mají miminka v bříšku. My bychom se ve vodě nejspíš rozmočili, kůže miminka je ovšem pokrytá mázkem, takže je před macerací chráněno a voda mu neublíží. Naopak, skýtá mu jen to nejlepší. Plodová voda totiž není jen voda, je to „voda života“!

Víc, než jen voda

Plodová voda je z 98,7 % tvořena vodou, 0,3 % tvoří bílkoviny, 0,7 % močovina, a 0,3 % glukóza, což způsobuje, že má voda nasládlou chuť. Plodová voda dále obsahuje minerální látky a kreatin. Mimo tyto látky obsahuje i částice epitelí odloupané z povrchu plodu, mázek a chloupky lanuga.

Voda působí jako ochranné prostředí vyvíjejícího se miminka. Vytváří kolem něj dostatečný prostor a tím mu umožňuje pohyb. Také miminko chrání před úrazy způsobenými vnějšími nárazy a vnějším tlakem. Stejně tak chrání placentu před útlakem. Jaký má placenta význam při a po porodu se můžete dočíst v tomto článku.

Plodová voda se zpočátku tvoří prosakováním z pupečníku. Později, asi od 5. měsíce těhotenství, se na tvorbě vody podílí i samo miminko tím, že ji polyká a následně vylučuje jako moč.

Množství vody kolísá podle týdne těhotenství, až do 38. týdne těhotenství obsah vody stoupá na objem přibližně jednoho litru, a po tomto týdnu její objem klesá na objem 250 až 700 mililitrů v době porodu. Oběh vody je poměrně velký - koncem těhotenství je za jednu hodinu obměněno přibližně 50 % jejího objemu.

Plodová voda je čirá tekutina, která se postupně s blížícím se termínem porodu mléčně zakaluje. Je-li více zabarvena nebo zkalena, může to znamenat ohrožení zdraví miminka. Dítě bývá okamžitě a zpravidla do konce porodu kontrolováno monitorovacím systémem. V případě zkalení plodové vody bývá porod nejčastěji ukončen císařským řezem. Např. zabarvení plodové vody do zelena způsobuje první stolice dítěte, smolka. Stolice plodu se dostává do plodové vody, pokud bylo dítě vystaveno (často pouze na přechodnou dobu) nedostatečnému přívodu okysličené krve z placenty.

Svůj význam má plodová voda také při porodu. Když začne voda odtékat, zvlhčuje porodní cesty a usnadňuje tak miminku průchod.

Plodovou vodu je taktéž možno využít pro vyšetření stavu miminka a to chemickým rozborem nebo kultivací buněk v ní obsažených. Tyto odběry provádí specializovaný lékař nasátím vody po nabodnutí plodového obalu přes břišní a děložní stěnu. Tento postup je označován jako amniocentéza a provádí se pod kontrolou ultrazvuku. Zpravidla vám ji lékař doporučí na základě nepříznivých výsledků Triple testu.

Když je vody nadměrně moc nebo málo

Adekvátní množství plodové vody (amniové tekutiny) je nezbytné pro normální vývoj miminka. Mohou ale nastat situace, kdy je vody příliš mnoho nebo příliš málo.

Oligohydramnion

Oligohydramnion je stav, kdy miminko obklopuje méně než 500 ml plodové vody. Bývá u těhotných s nedokonale vyvinutou dělohou, nebo při některých vývojových vadách plodu. Vývoj miminka se tak dokončuje v omezeném prostoru a miminko je nuceno zaujímat nepřirozenou pozici. Proto jsou v těchto případech časté vrozené luxace kyčelních kloubů, vrozené vady páteře a končetin. Projeví se obvykle až na konci těhotenství tím, že děloha je menší, její stěny jakoby obepínaly dítě, které je zpravidla dobře hmatné. Vnímání pohybů je bolestivé, stejně jako jsou bolestivěji vnímány stahy při porodu.

Polyhydramnion

Větší množství plodové vody, tedy do 2 l, je označováno jako zmnožení. Nad 2 l je označováno jako hydramnion nebo polyhydramnion. Středně velké hydramnion (3 až 4 l) je pozorováno u 1 % porodů. Příčina zmnožení plodové vody není vždy zcela jasná. Buď je zvýšená její tvorba, nebo je porucha v jejím vstřebávání. To bývá často pozorováno u plodů s vrozenou srdeční vadou.

Bříško těhotné ženy s velkým množstvím plodové vody je na první pohled velké a kulaté. Miminko je velmi pohyblivé, ačkoliv samotná maminka pohyby miminka ani nevnímá. Plodové ozvy jsou špatně slyšitelné.

Hydramnion se obvykle vyvíjí pomalu, spíše v posledních týdnech těhotenství. Pak nepůsobí tak velké obtíže jako akutní forma. Těhotenství však často končí předčasným odtokem plodové vody a tedy předčasným porodem.

Jednou ta voda přece odteče

Odtok plodové vody je signálem o zahájení porodu. A to i tehdy, nedostavily-li se ještě porodní kontrakce. Předčasný odtok vody, tedy před očekávaným termínem porodu, je signálem o předčasném porodu (čtěte článek).

 

A jak jste to měly u svých porodů vy, maminky? Nejprve vám odtekla plodová voda a poznaly jste, že už jde o vodu? Jak velké množství odteklo? Nebo se vám nejprve rozeběhly kontrakce? 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
6

Pojmy použité v článku:

  • amniocentéza

    odběr plodové vody

  • amniová tekutina

    plodová voda

  • lanugo

    jemné chmýří, které pokrývá tělo miminka, po porodu nebo těsně před ním ještě v děloze opadává

  • mázek

    bílá sýrovitá hmota, která pokrývá kůži plodu

  • oligohydramnion

    stav, kdy miminko obklopuje méně než 500 ml amniové tekutiny

  • polyhydramnion

    Větší množství plodové vody

  • triple test

    vyšetření krve; provádí se v těhotenství v druhém trimestru a slouží ke zjištění rizik genetických poruch a poruch vývoje nervové trubice

Diskuze k této stránce (22 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

toto je stejně zázrak

Minnie, 26. 11. 2020, 14.44

Je pravda, že kamarádka měla polyhydroamnion a její miminko srdeční vadu, která se ale naštěstí sama spravila. Takže na tom něco bude... jinak mně odtekla plodová voda jen u prvního porodu. U dalších jsem si ji nechala píchnout na sále.

Mildret, 2. 12. 2018, 22.26

Mě odtékala celý den.. a mamince co se mnou ležela na pokoji při vyšetření říkali že je vše v pořádku a o deset minut později vytekla zelená plodovka... Sám pan profesor ji dával za příklad jak se může během deseti minut zkomplikovat porod

annicka

annicka, 2. 12. 2018, 22.26

ty jo, zase jsem o neco chytrejsi. Moc pekne napsane:)

Zuzule, 2. 12. 2018, 21.54

Je to zazrak

Ketris

Ketris, 28. 8. 2018, 7.45

Velmi krasny a naucny clanek! Mam rada kdyz se dozvim zase neco noveho ❤️

Žofinka

Žofinka, 24. 6. 2018, 7.01

Odtekla mi sama před porodem

sestricka1989, 12. 12. 2017, 23.20

Krásný článek

vendy.z, 12. 12. 2017, 18.56

při obou mi nepraskla Museli propíchnout při porodu

Leňulka, 12. 12. 2017, 12.54

v době porodu tak málo vody? Mě když praskla tak mi to přišlo jako x litrů

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů