Oteklé nohy v těhotenství? Nepřehlížejte je!

zobrazeno 44072×

Vložil(a): NikolaJ, 21. 6. 2018 22.12

Většina nastávajících maminek se v těhotenství potýká s nateklými kotníky a lýtky. Mnohé z nich přitom své potíže vědomě přehlížejí s tím, že nejde o nic vážného, vždyť stačí dát si nohy na stůl a za chvíli je po problému. Opak je však pravdou. Prvotní příznaky onemocnění, jako jsou pocity těžkých či oteklých nohou, bolest nohou nebo křeče, mohou rychle přejít v závažnější zdravotní komplikace, které vás pak mohou trápit několik dalších let.

Příčiny těhotenských otoků

Otoky končetin (nejčastěji kotníků) se vytvářejí především ke konci těhotenství. Příčin, proč se tak děje, je více:

  • Progesteron a zvýšený tlak na cévní stěny - Důvodem vyššího rizika otoků u žen je mimo jiné působení progesteronu, hormonu, který na začátku těhotenství napomáhá tomu, aby se plod udržel v děloze ženy. Tento hormon tlumí napětí hladké svaloviny, a tím zároveň snižuje pevnost žilních stěn a jejich chlopní. Ten vyvíjí objem krve v cévním řečišti, který kromě těla těhotné musí zásobovat i vyvíjející se miminko. Tlak na stěny cév způsobí průnik tekutiny do okolních tkání, který se projeví právě jako otok.
  • Rostoucí děloha - K rozvoji potíží přispívá také zvětšující se děloha, která může utlačovat dolní dutou žílu, jež přivádí do srdce odkysličenou krev z dolní poloviny těla. Ta se poté hromadí v nohách a následkem toho dochází k rozšíření podkožních žil.
  • Nedostatek bílkovin - bílkoviny ve velké míře spotřebovává miminko na tvorbu kostí, zubů, svalů atd. Potíže však může zhoršit i nedostatek tekutin, cukrů a tuků – tedy držení diet.

Problémy se stupňují s každým dalším těhotenstvím, nadváhou, obezitou, nebo nadměrným váhovým přírůstkem v průběhu těhotenství.

Těhotenské otoky jsou typické tím, že se tvoří souměrně na obou končetinách a po ránu ustupují, a během dne se jejich stav zase zhoršuje. Jsou ale situace, kdy není dobré otoky podceňovat, protože jde o příznaky, které souvisejí s nastupujícím vážným stavem – například pokud vám oteče jen jedna končetina, nebo se vám dělají otoky všude po těle. V takových případech kontaktujte svého lékaře. Může se jednat o velmi vážné stavy jako zánět žil, embolii, nebo preeklampsii.

Někdy se otoky mohou stát chronickými. Chronické žilní onemocnění trápí 6070 % dospělých Čechů, přičemž ženy až třikrát více než muže. Přitom jsou to právě ženy, které tyto potíže velmi často zlehčují, případně je považují pouze za estetický problém.

Oslabené žilní stěny nahrávají hemoroidům

Nohy nejsou jediným ohroženým místem. Zvýšený tlak dělohy ovlivňuje rovněž velké žíly v oblasti pánve. Tím, jak dítě roste, dochází postupně ke zvyšování nitrobřišního tlaku, povolení vaziva a svalstva a následně také žilních stěn. Spousta nastávajících maminek se proto potýká také s hemoroidy – rozšířené žíly v oblasti konečníku, k jejichž rozvoji velkou měrou přispívá také zácpa.

Co pro sebe můžete udělat?

Průběh těhotenství a působení hormonů stěží ovlivníte. Existují však různá preventivních opatření, která pomáhají zmírnit potíže a omezit případná rizika otoků nohou:

  • Snažte se pravidelně hýbat, choďte na procházky, jděte si zaplavat, projeďte se na kole…
  • Vyhněte se dlouhému stání či sezení, a pokud je to možné, dejte si nohy několikrát denně do zvýšené polohy (pokaždé aspoň na 20 minut). Speciální cviky a další tipy najdete také v mobilní aplikaci „Bolí Vás nohy?“.
  • Noste volné oblečení a pohodlnou obuv a snažte se udržet váhový přírůstek v optimálních mezích.
  • Zvažte nošení kompresních punčoch, které snižují zvýšený žilní tlak a mohou vám přinést okamžitou úlevu.
  • Pomoct mohou také venofarmaka – léky, které jsou vhodné už od první fáze nemoci. Tyto přípravky zpevňují žilní stěny, zlepšují průtok krve žilami a mají také mírný protizánětlivý a antitrombotický (protisrážlivý) účinek. Venofarmaka jsou (na rozdíl od různých masážních krémů, mastí či gelů) k dostání pouze na předpis, který vám může vystavit váš praktický lékař nebo specialista.

Při hemoroidech:

  • Vhodné je zařadit cviky na posílení svalů pánevního dna (tzv. Kegelovy cviky). Inspirovat se můžete také videi na internetu nebo články.
  • Účinnou prevencí vzniku hemoroidů je vláknina, která by rozhodně neměla chybět ve vašem každodenním jídelníčku. Jejím bohatým zdrojem je ovoce a zelenina, celozrnné pečivo, otruby, ořechy, kuskus, luštěniny, rýže natural nebo obilné vločky.
  • Hlídejte si také dostatečný příjem tekutin.
  • Při potížích s hemoroidy uleví i koupel s dubovou kůrou, střídavá sprcha, sáček s ledem nebo obklad se šťávou z vařené cibule.
  • Mnoho užitečných tipů najdete v aplikaci Hemoroidy, která je ke stažení zdarma.

Zdroj: www.zilniporadna.cz

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Související informace a zdroje/

Diskuze k této stránce (40 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 1. 11. 2023, 7.24

Tak tímhle si, myslím, prošli snad úplně všichni. Bolest těžkých nohou je prostě velký problém, který nemá nikdo rád. Jako já jsem třeba našla článek na atlaso.cz/jak-ulevit-od-bolesti-tezkych-nohou/ kde je napsáno, jak se zbavit bolesti těžkých nohou. Ale z mých těhotenských zkušeností stejně tak nějak vím, že je to potřeba přežít.

díky oteklým nohám,jsem měla u posledního sekci v 37+3

Ivana.78, 16. 3. 2019, 21.23

Mě otekly ke konci 36 týdne, a jelikož mi hrozila preeklampsie,tak mi ve 37 týdnu vyvolali porod.

Kikinka30, 29. 9. 2018, 21.36

Me pomáhala zmrzlina

Lucie Izzylka Mat, 19. 8. 2018, 8.26

Mě nejvíc na oteklé nohy pomáhal meloun 😂 snědla jsem půl melounu a nohy splaskly 😂

Janna, 22. 7. 2018, 12.47

Já měla otoky. Hlavně nohy a obličej. Hlavně závěr těhu byla fuška. No a o hemeroidech radši ani nemluvím. Horší, než samotný porod. A to řeším dodnes.

Katka

Katka, 22. 7. 2018, 13.33

Ambulantně ligatura na chirurgii 😉

Janna, 22. 7. 2018, 19.39

Jo, to nejspíš podstoupím, ale od pár lidí jsem už slyšela, že sice hemeroid podvážou a on odpadne, ale to ložisko tam zůstane a pak se udělá zase, třeba kousek vedle.

Katka

Katka, 22. 7. 2018, 19.53

Mám 6, 5 roku klid. Vrátit se to může, záleží na stravě a pohybové aktivitě.

Janna, 22. 7. 2018, 20.00

Když já se spíš bojím, že až budu zase těhotná, tak že si je znovu porodím. Tak nevím, jestli spíš nepočkám, až po dalším porodu, ale taky nevím, jak dlouho se nebude zase dařit a jak to vydržím.

Katka

Katka, 22. 7. 2018, 20.27

Jj to by bylo ideální až po všech porodech. Popř. půjdeš pak znova, není to nic čeho by ses měla bát. Trvá to chviličku a následná bolest je minimální.

Mildret, 7. 7. 2018, 14.18

Právě kvůli otokům jsem musela na neschopenku už v 6tem měsíci. Natekala mi jenom jedna noha.

Žofinka

Žofinka, 7. 7. 2018, 10.44

měla jsem a zabrala ta bílkovina

Mygara

Mygara, 6. 7. 2018, 8.26

otoky neee, ale křečáky jsem měla a mám doteď pořádné

Janka123, 26. 6. 2018, 13.50

Mně začaly nohy otékat někdy do poloviny těhotenství. Nic příjemného, zkoušela jsem nějaký masti, ale to bylo k ničemu. Pak mi doktor napsal kompresní punčochy a k tomu prášky a to mi dost pomohlo. Otoky minimální a bolesti taky polevily. Po porodu se to naštěstí všechno srovnalo a mám klid.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů