Neplodnost u žen a u mužů

zobrazeno 3830×

Vložil(a): Martina Richterová, 24. 1. 2015 22.01

S pojmem „neplodnost“ se v současné době setkáváme stále častěji. Hovoříme o tom tehdy, když se páru nepodaří počít dítě v průběhu jednoho roku při pravidelném nechráněném styku. Ovšem ani po této době není třeba ještě panikařit.

Žena by se měla nejprve obrátit na svého gynekologa a podrobit se základnímu vyšetření. U muže je velice důležité zjistit hodnoty spermiogramu. Neplodnost byla definována již v roce 1977 Světovou zdravotnickou organizací jako nemoc, kterou lze léčit. U někoho tato léčba trvá krátce, jiní musí podstoupit daleko složitější cestu. Většina párů se však dítěte dočká. Pojďme si více přiblížit tuto problematiku, se kterou se setká v průměru každý sedmý pár.

Na čí straně je chyba?

Problémy s neplodností mají muži i ženy, podílí se na tom přibližně stejnou měrou. Ve většině případů bývá problém pouze na straně jednoho z partnerů, ovšem někdy se může objevit takzvaná kombinovaná neplodnost. Ačkoliv odborníci poukazují na to, že neplodnost bývá často spojena s nezdravým životním stylem, zdaleka ne vždy tomu tak skutečně je. Někdy jde pouze o špatnou shodu náhod a skutečnou příčinu nelze odhalit.

Velký vliv na početí má věk obou partnerů, zejména tedy ženy. Žena je z biologického hlediska nejlépe připravena na mateřství kolem věku dvaceti let. Jenže v tuto dobu málokterá z nás na těhotenství skutečně pomýšlí. Dnešní doba nabízí mnoho příležitostí, studium, cestování, zahraniční stáže a poté přijde na řadu kariéra. Většina žen mateřství odkládá na dobu, kdy budou finančně zajištěny. Není tedy divu, že mnoho prvorodiček rodí až kolem třiceti let věku. V této době už plodnost pomalu klesá, velmi výrazně pak po 35. roce. Ženy, které se rozhodnou pro dítě kolem čtyřiceti let, už mají jen minimální šanci na přirozené početí.

Jaké jsou příčiny neplodnosti?

Příčin, proč se dítě nedaří, může být celá řada. U ženské neplodnosti se nejčastěji setkáváme s neprůchodností vejcovodů, absencí ovulace. Hormonální nerovnováhu obvykle způsobuje syndrom polycystických ovarií (PCO). Tento syndrom lékař odhalí ultrazvukovou kontrolou a hormonálním profilem (z krve). Pro PCO je typické, že nedorůstají folikuly. Na vaječníku se nachází mnoho drobných folikulů, ovšem ani jeden z nich nedozraje a neuvolní se. Nedochází tedy k ovulaci.

Mezi další potíže spojené s neplodností patří endometrióza. Někdy si žena vytvoří takzvané protilátky na spermie i embryo. Příčina neplodnosti může být i genetického původu. Všechny tyto aspekty by lékaři měli důkladně zkontrolovat.

Problémy s neplodností u mužů jsou snadněji odhalitelné, zato se mnohem složitěji léčí. Obvykle stačí vyšetřit hodnotu spermiogramu. Zjišťuje se několik parametrů, zejména tedy pohyb, kvalita a množství spermií. Právě hodnoty spermiogramu bývají největším problémem v cestě za dítětem. Pomoci může změna životního stylu a nasazení vitamínů. Ovšem v této souvislosti je často medicína krátká.

Ženskou neplodnost lze v některých případech vyléčit pomocí hormonální substituce. Hodnoty spermiogramu se mění, proto nelze dělat závěry pouze z jednoho vyšetření. Lékaři se často pokouší o konzervativní řešení neplodnosti. Pokud se však výsledek nedostaví, je třeba přistoupit k metodě umělého oplodnění (IVF). Tato metoda dokáže obejít většinu příčin neplodnosti, samozřejmě k úspěchu přispívá mnoho okolností a výsledek léčby je zhruba 50%:50%.

Léčba je náročná, ale účinná

Umělé oplodnění s sebou přináší velice náročné procesy, které zatíží jak vaše finance, tak psychiku i tělo. Nicméně dobrá zpráva je, že většina párů se dítěte dříve či později dočká. Medicína jde stále kupředu, vybrat si můžete až ze třiceti center asistované reprodukce v republice, které jsou na velice dobré úrovni. 

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Pojmy použité v článku:

  • embryo

    zárodek

  • endometrióza

    růst endometria (děložní sliznice) mimo dělohu, způsobuje silné krvácení i mimo menstruační cyklus

  • folikul

    váček, "měchýřky" obsahující vajíčko obalené vrstvami buněk

  • hormonální profil

    provádí lékař z krve v prvních dnech cyklu nebo naopak v druhé polovině, cílem je zjistit hladinu ženských hormonů

  • hormonální substituce

    hormonální substituční léčba - podávání ženských pohlavních hormonů pacientce v období, kdy klesá nebo zcela vymizela jejich přirozená tvorba

  • IVF

    in vitro fertilizace neboli oplodnění ve zkumavce

  • ovulace

    okamžik, kdy dojde k uvolnění zralého vajíčka z vaječníku

  • polycystické ovarie (PCO)

    asdfasdfasdf

  • spermiogram

    vyšetření mužské plodnosti pomocí odevzdaného vzorku spermatu

  • syndrom polycystických ovarií (PCO)

    syndrom charakterizovaný zastavením ovulace, nepřítomností menstruace, neplodností a ochlupením na u žen nezvyklých partiích

Diskuze k této stránce (18 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 7. 8. 2023, 13.24

Ono v první řadě záleží na tom, čím je to způsobené. Diagnostikovaná neplodnost je samozřejmě velký a chronický problém. Na druhou stranu drobné problémy v posteli vyřeší třeba třapatka nachová od https://www.herbavis.cz/produkt/echinacea-trapatka která se dá užívat jako tinktura. Věřte mi, že vím, o čem mluvím. Takže bych šel tou cestou nejmenšího odporu.

Ivulín, 23. 10. 2022, 15.31

Velice přínosný článek. Já jsem si například dlouho myslela, že neplodnost u mužů je spojená s erektilní dysfunkcí. Nedávno jsem ale zjistila, že tomu tak není. Právě poruchy erekce je jedna z věcí, která jde v dnešní době celkem snadno řešit. Já například slyšela, že na to dobře pomáhá viagra. Dnes se to dá běžně koupit na internetu, viz například https://www.kamagralove.net

novaklen, 29. 5. 2023, 22.02

A nebylo by lepší prvně zkusit třeba něco přírodního? Existuje spousta různých bylinek, které toto nepřímo také podporují. Asi mezi nejznámější patří kotvičník. Právě s tím má například můj manžel velice dobré zkušenosti. Dá se to sehnat například jako tinktura, ale i jako tabletky nebo tobolky. Mají to třeba na https://eshop.guaranaplus.cz/kotvicnik Zkuste na to mrknout.

u prvních dvou synů,to šlo skoro hned první byl neplánovaný,druhý se povedl po 6ti měsících snažení,třetí se povedl po 4 letech a čtvrtý po 2 letech.a všechny 4 děti mám ze stejným manželem.

Minnie, 18. 8. 2020, 13.16

Ano máme to za sebou. Poprvé se nedařilo otěhotnět 2,5 roku, po porodu jsme se nijak nechránili a trvalo to další 3 roky. Naopak třetí dítko přišlo naprosto neplánované, nečekané

Ivana.78, 18. 3. 2019, 12.11

Já měla zvýšený počet NK buněk, otěhotněla jsem až po 4 pokusu IVF s darovaným vajíčkem.Rok po porodu jsem otěhotněla přirozeně, bohužel jsem v 6 týdnu potratila.

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 12.43

Dnes je toho více než dříve

Marusk

Marusk, 28. 9. 2017, 22.04

Je to problem dnesni doby. A je dobre, ze se o tom otevrene mluvi. Mladi lide by proste mely mit deti driv, kdyz to jde.

Mygara

Mygara, 30. 3. 2017, 20.55

těch příčin může být tolik až z toho jde hlava kolem

Fuga

Fuga, 7. 2. 2017, 10.16

dnes je toho bohužel hodně a hezky se radí nepanikařit, vidím to ve svém okolí

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.32

Ještě že mě tohle nepotkalo..

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů