(Ne)zbytnost vyšetření v těhotenství

zobrazeno 70597×

Vložil(a): Markéta V., 13. 2. 2017 18.25

Nejen proto, že průměrný věk prvorodiček stále stoupá, je dnes průběh těhotenství pečlivě monitorován. Některá vyšetření se provádějí při každé návštěvě těhotenské poradny, jiná jen v určitých stádiích gravidity. Je dobré vědět, k čemu jednotlivá vyšetření jsou dobrá a zda jsou skutečně všechna nezbytná. Všechna vyšetření jsou jen doporučená a rozhodně nejsou povinná. Gynekolog není vaše jediná možnost.

Potvrzení těhotenství

Úplně na začátku je těhotenský test. Pokud vám vyjde pozitivní, odolejte pokušení a s návštěvou gynekologa vyčkejte až do 6. či dokonce 8. týdne po vynechání menstruace. Teprve v této době jsou totiž zřetelné srdeční ozvy plodu.

První vyšetření, které vás čeká, slouží k potvrzení gravidity. Provádí se vnitřním ultrazvukem a je jedno z těch, které je dobré absolvovat. Gynekolog nejenže potvrdí těhotenství, vyloučí také mimoděložní těhotenství a dokáže určit i vícečetné těhotenství.

Pokud vám tedy gynekolog potvrdil, že jste těhotná, pravděpodobně vás rovnou objednal do těhotenské poradny. Do té vás od teď budou zvát pravidelně každých 4 až 6 týdnů a k tomu vám předepíšou řadu dalších vyšetření. Nic proti tomu, průběh těhotenství je opravdu dobré sledovat. Je dobré ale vědět, že gynekolog není vaše jediná možnost. Málo se ví, že všechna vyšetření jsou jen doporučená a rozhodně nejsou povinná.

Velmi dobrou alternativou k pravidelné návštěvě těhotenské poradny gynekologa, je kontinuální péče komunitní porodní asistentky. Její výhodou oproti klasické gynekologické ordinaci je, že na vás má více času a vaše těhotenství bude řešit opravdu komplexně. Porodní asistentky zvládají nejen kontrolovat průběh těhotenství a správný vývoj plodu, ale mohou vám pomoci i se samotnou přípravou na porod. Ty, které mají smlouvu s některou s porodnic, s vámi můžou být i u porodu a běžná je i péče v šestinedělí. Nevýhoda je, že u nás služby porodní asistentky zatím nejsou hrazené žádnou pojišťovnou.

Od své porodní asistentky ale nemůžete čekat provádění krevních testů ani ultrazvuková vyšetření. Na ty nejnutnější vás proto ve správný čas odešle ke gynekologovi.

Ať už si vyberete kteroukoliv variantu prenatální péče, bude u vás pravidelně sledován váhový přírůstek, krevní tlak, otoky nohou a vyšetřována moč. Samozřejmostí je také sestavení komplexní rodinné anamnézy.

Váhový přírůstek

Při první návštěvě vás sestřička změří nebo se vás zeptá, kolik měříte. Dále vás zváží, nebo pokud se vážíte sama doma, nahlásíte jí váhu. Tělesná hmotnost je velmi důležitá, na váhu se vás bude ptát každou návštěvu. Pokud byste v průběhu těhotenství přibírala příliš a náhle, mohlo by to znamenat, že něco není v pořádku. Zadržování tekutin bývá příznakem preeklampsie. Stejně tak neustálé zvracení není ideální.

Moč

Test moči se provádí testovacím proužkem přímo v ordinaci a prozradí okamžitě možné nesrovnalosti ve složení moči. Sleduje se hlavně hladina bílkovin a glukózy. Je-li v moči více cukru, může to být příznakem cukrovky. Bílkovina, pokud je v moči přítomna, může signalizovat zánět močového měchýře, ledvin nebo preeklampsii. Toto vyšetření je dobrým ukazatelem, zda ve vašem těle není nějaký zánět. Ranní moč si budete s sebou nosit na každou prohlídku.

Krevní tlak

Ten vám bude váš lékař měřit při každé prohlídce. Tlak se měří proto, aby se zjistilo, jak srdce pumpuje krev do těla. Krevní tlak v těhotenství bývá nižší než obvykle. Vyšší či vysoký tlak může signalizovat výskyt preeklampsie. Vysoký krevní tlak ohrožuje až 10% těhotných.

Krevní testy

První odběry krve se dělají obvykle kolem 10. týden těhotenství. Kontroluje se krevní obraz, krevní skupina, Rh faktor a infekce hepatitidou B, syfilis, HIV a případně toxoplazmóza. Další odběry mohou být v rámci Prvotrimestrálního screeningu a Tripple testu. Ve 20. a 33. až 34.týdnu těhotenství se u Rh- matek zjišťuje přítomnost anti D protilátek. A ve 33. až 34. týdnu se u všech kontroluje krevní obraz (chudokrevnost), opět infekce hepatitidou B, syfilis, HIV a dělají se i jaterní testy.

Krev může nabírat lékař nebo jeho zdravotní sestra, případně přímo laboratoř, porodní asistentka ne.

Ultrazvuková vyšetření

První větší diagnostické vyšetření za účelem vyloučení nejčastějších genetických vad (Downův syndrom, Edwardsův syndrom a Pataův syndrom) se provádí už v prvním trimestru a to konkrétně ve 12. týdnu těhotenství, říká se mu prvotrimestrální screening. U nás toto vyšetření zatím není hrazeno pojišťovnami a záleží jen na vás, zda se rozhodnete si připlatit nebo počkáte až na tzv. Tripple test. Na západě už je tato novější a přesnější metoda běžnou praxí a i u nás je Tripple test pomalu nahrazován Prvotrimestrálním screeningem. Toto vyšetření vyhodnocuje riziko chromozomální vady u plodu na základě věku těhotné a výsledku ultrazvukového a biochemického vyšetření z odběru krve těhotné.

Pojišťovnami hrazený Tripple test se provádí mezi 16. a 18. týdnem těhotenství. Záchytnost vad je pouhých 60 až 70 % a poměrně dost časté jsou i falešně pozitivní výsledky (tedy z testu může vyplynout, že vaše dítě bude mít genetickou vadu, ačkoliv tomu tak ve skutečnosti není). Výsledky tedy mohou přivodit hlavně spoustu zbytečného stresu. Tento je schopen určit riziko výskytu pouze Downova syndromu a závažných poruch  uzávěru neurální trubice. 

Některá pracoviště pak kombinují výsledek vyšetření v prvém trimestru s výsledkem triple testu, čili provádí tzv. integrovaný screening.

Matky s pozitivním kombinovaným výsledkem jsou odeslány ke konzultaci do centra prenatální diagnostiky, kde je jim nabídnut další optimální postup. Tím je buď poměrně riziková amniocentéza nebo odběr choriových klků, či některý z bezpečných neinvazivních genetických testů (např. Prenascan, PANORAMA, Harmony, MaterniT21Plus, a další). Některé testy nejsou hrazeny pojišťovnami a jedná se o poměrně nákladnou záležitost. Existují ale také neinvazivní testy, které jsou hrazeny pojišťovnami. Výhoda neinvazivních metod je zřejmá - screenig se v tomto případě provádí odberem krve těhotné a nijak tedy miminko neohrožuje. Naproti tomu jak amniocentéza, tak odběr choriových klků jsou zatížené nemalým rizikem potratu či poškozením plodu.

Druhý velký ultrazvuk se provádí kolem 20. týdne. Lékař kontroluje, jak miminko roste. Sleduje se výskyt případných odchylek ve vývoji plodu, například rozštěpy. Lékař také kontroluje srdeční akci, měří množství plodové vody a uložení placenty. Slouží také k vyloučení vývojových orgánových vad. Tento ultrazvuk patří k těm důležitějším ultrazvukovým vyšetřením a jeho provedení z pravidla doporučují i porodní asistentky.

Třetí velký ultrazvuk se dělá mezi 30. a 32. týdnem. Je v podstatě totožný jako ultrazvuk ve 20. týdnu. Sleduje se růst, pohyby a poloha plodu, uložení placenty, množství plodové vody a přibližná váha plodu.

Ženy, u nichž probíhá těhotenství rizikově, mohou mít ultrazvuků více. Navíc si můžete nechat udělat tzv. 3D nebo 4D ultrazvuk na památku, který si však musíte zaplatit. Někteří gynekologové provádějí kontrolní ultrazvuk téměř při každé návštěvě těhotenské poradny. Ultrazvukové vyšetření se může provádět vaginálně (obvykle se takto provádí na začátku gravidity), později, když je bříško větší a děloha zvětšená, se provádí zevně přes břišní stěnu. Ležíte na zádech, lékař vám na břicho nanese gel, který slouží jako vodič zvukových vln, a čidlem pak pohybuje v různých směrech. Vy ležíte, můžete se dívat na monitor a sledovat své miminko.

Je ale otázkou, zda tímto vyšetřením raději nešetřit. Některé studie z poslední doby ukazují, že ultrazvuk není tak bezpečný jak se myslelo a může mít i svá rizika. Dochází při něm totiž k ohřevu monitorovaných orgánů a zatím se přesně neví jaký vliv to může mít na křehký vyvíjející se plod. V opodstatněných případech, kdy nám ultrazvukové vyšetření může přinést důležité informace je určitě dobré ho podstoupit. Cokoliv navíc je ale jen podstupování zbytečného rizika.

Orální glukózový toleranční test

Jde o test, který zjistí, zda nemáte těhotenskou cukrovku. Ta se diagnostikuje pomocí testu s glukózou, což je obyčejný hroznový cukr. Většinou se provádí u každé těhotné ženy kolem 26. týdne těhotenství. Ráno přijdete nalačno do specializované laboratoře, tam vám odeberou krev. Podle hladiny cukru v krvi, dostane vypít určité množství vody, ve které je rozpuštěný hroznový cukr. Nápoj je sladký a může se vám po něm i zvednout žaludek. Pak musíte zůstat v klidu sedět, aby se vám cukr nespaloval a pracovala jen slinivka břišní. Po dvou hodinách od vypití roztoku vám odeberou znovu krev. Teprve potom se můžete napít a najíst.

Těhotenská cukrovka je vážnou komplikací v těhotenství, takže je asi lepší tento test podstoupit. Je ale dobré počítat s tím, že je to test nepříjemný a že vám po něm může být i zle. Vzít si na něj s sebou doprovod proto určitě není od věci.

Pokud se prokáže, že máte těhotenskou cukrovku, lékař vám doporučí řešení. Obvykle stačí upravit jídelníček. Někdy je nutné přechodně píchat inzulín. Po porodu obvykle těhotenská cukrovka zmizí.

Měření děložního čípku

Většina gynekologů vyšetřuje čípek (pro určení tzv. cervikálního skóre) pohmatem. Toto vaginální vyšetření nemusí být některým ženám příjemné a není ani bez rizika. Vaginální vyšetření vždy zvyšují riziko infekce, i když se postupuje opatrně a se sterilními rukavicemi. Tlačí totiž normální bakterie nacházející se ve vagíně výše až k čípku.

V poslední době převládá názor, že se jedná o metodu poněkud zastaralou a nepřesnou, kterou případně může zkreslit subjektivní chyba vyšetřujícího. Za přesnější se považuje vyšetření děložního hrdla utrazvukem (cervikometrie). Ani toto vyšetření se ale nemusí v případě nerizikového těhotenství dělat nijak často. Porod jednoduše není o čípku, který dilatoval, změknul či cokoliv jiného. Žena může být velice otevřená a neporodí dříve než před plánovaným termínem a naopak může mít do poslední chvíle tuhý čípek a porodí velmi rychle. Pokud vám váš gynekolog chce často provádět vaginální vyšetření, ptejte se proč a případně ho bez obav odmítněte.

Vyšetření přítomnosti Streptokoka skupiny B (GBS, SAG)

Testování se provádí stěrem z pochvy kolem 36. týdne těhotenství. Tato bakterie většinou ženě nezpůsobuje žádné subjektivní potíže, ale může způsobit infekční onemocnění plodu. Plod se může bakterií nakazit při porodu, kdy prochází porodními cestami. V případě pozitivního nálezu lékař ženu zaléčí lokálními antibiotiky, pak se provedou kontrolní stěry. Názory na toto vyšetření se opět liší, v zemích na západ od nás se toto vyšetření například vůbec neprovádí.

V naprosté většině těhotenství dochází pouze ke standardním a běžným testům, které jen potvrzují, že vše probíhá bez komplikací a vede ke zdárnému porodu zdravého dítěte. Těhotenství není nemoc a nepotřebuje léčit. Pokud jste zdravá a vše u vás probíhá v klidu a fyziologicky, zvažte, zda se chcete v průběhu těhotenství nechat zatěžovat zbytečnými testy. Před podstoupením jakéhokoliv vyšetření je také dobré si rozmyslet co pro vás bude znamenat případný pozitivní výsledek testu a jak s touto informací naložíte.

TIP: Nejen (ne)potřebnosti jednotlivých vyšetření v těhotenství se podrobně (více než 30 minut) věnujeme v našem Videoprůvodci - Pohodové těhotenství bez obav. V tomto díle se dozvíte, na co je dobré se soustředit, jaká vyšetření jsou opravdu nezbytná, mluvíme otevřeně o vlivu ultrazvuku na miminko atd. Je dobré si ujasnit myšlenky, jakým směrem chcete jít a my se vynasnažíme vám v tom pomoci prostřednictvím názorů a postojů respektujícího gynekologa, porodní asistentky, duly a homeopatky. Účastníci tohoto dílu: MUDr. Viktor KačerMgr. Bc. Kristina Neubertová ZemánkováJitka ČejkováMgr. Jana Ohanková. Podívejte se na 30 minutovou OCHUTNÁVKU zdarma.

Maminky, podělte se s námi pod článkem o vlastní zkušenosti s průběhem těhotenství a napište nám, jaká vyšetření jste podstoupila a co vám to dalo.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Pojmy použité v článku:

  • cervix skóre

    zhodnocení délky a prostupnosti děložního hrdla lékařem

  • dilatace

    roztažení čípku, tedy nakolik je čípek otevřen

  • odběr choriových klků

    umožňuje zjistit chromozomální a genetické odchylky plodu již na konci 1. trimestru těhotenství; vzorek tkáně, která je geneticky shodná s plodem, se odebírá z placenty; vyšetření s sebou nese malé riziko potratu; výhodou odběru choriových klků oproti amniocentéze je dřívější odběr vzorku (mezi 10.-13. týdnem těhotenství) a také rychlejší analýza odebraného vzorku

  • preeklampsie

    stav, který může představovat závažné nebezpečí pro matku i dítě; příznakem je vysoký tlak, výskyt bílkovin v moči a výrazné otoky těla včetně obličeje (např. oční víčka)

Diskuze k této stránce (40 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 24. 1. 2021, 15.48

Šla jsem na vše, co mi bylo doporučeno. Své gynekoložce věřím. A 4D ultrazvuk jsme si nenechali ujít ani u jednoho dítka, bylo to super

na ultrazvukové vyšetření ráda vzpomínám hlavně 3D bylo TOP

Monuli, 25. 1. 2019, 22.38

Absolvovala jsem vždy každé vyšetření.V prvním těhu jsem měla těhotenskou cukrovku.

Žofinka

Žofinka, 13. 6. 2018, 17.49

Ano, vědět jak s výsledky nalzim je důležité vědět

Astyna88, 30. 10. 2017, 14.08

Nápoj je odporně sladký a může se vám po něm i zvednout žaludek. - prosím aktualizovat údaje, už tam dávají pro neutralizaci kyselinu citronovou, takže to chutná jak sprite Pán, který byl se mnou taky, tak uznal, že to sice Plzeň není, ale taky dobrý

Furciferka

Furciferka, 30. 10. 2017, 20.21

V laboratoři, kde jsem byla já, to sestřička dokonce měla krásně vychlazené. Protože se odběry provádí nalačno, byla jsem vyhládlá, tak mi to dokonce i docela chutnalo.

Kris, 18. 10. 2017, 17.16

Hezky přehledně napsáno Bohužel v 1.těhu mi údajně ( údajně proto, že i mimo těhu mám potíže s hypoglykemií a Dr. se nezdála po OGTT poslední hodnota ) diagnostikovali těh.cukrovku, kterou jsem jako nutriční terapeut bez problému korigovala. Ovšem moje Dr mne teď při 2.těhu chce na OGTT hnát znovu - a rovnou 2x ( prý právě z důvodu, že při 1. byla cukrovka ) Vůbec se mi to nelíbí a přemýšlím, jak se tomu vyhnout... koneckonců glukometr mám doma ještě z minula, takže hlídat se mohu i doma, kompenzovat dietou to zvládnu i bez poradny a kdyby byly hodnoty vysoké, tak můžu přece o odeslání do dia poradny požádat sama, ne? Nemá někdo radu, jak na domluvu s Dr, když na tom trvá?

Astyna88, 30. 10. 2017, 14.09

Já bych neoponovala. Moje máma ji asi měla při prvním těhotenství před 46 lety, kdy se testy ještě nedělaly. Hrozně dlouho po porodu měla špatný krevní obraz, tlak a křečové žíly. Jsou teda horší vyšetření než vypití spritu...

mckvak, 4. 7. 2017, 7.11

Dobre napsano, my jsme teda absolvovaly vsechny vysetreni ale vzdy bylo nastesti vse vporadku

Akrimka15, 11. 4. 2017, 4.41

Je to velmi přínosný článek, který pořadí a řekne, která vyšetření je dobré podstoupit, jaké možnosti má těhotná v době těhotenství a samozřejmě říká ty nejdůležitější informace k těhotenství, k následnému porodu a také šestinedělí.

Lucie Prokopenková, 6. 4. 2017, 23.09

Škoda, článek na me pusobi jako reklamni kampan Prenascanu (který bohužel není nějak závratně spolehlivý ani neni laciný). V dnešní době je na trhu více jak 7firem nabízejicích NIPS s vyšší spolehlivostí (i levnější, rozšířenější) než Prenascan - proc nevypsat všechny případně odkázat na nezavislý přehled?... Neni zde uvedeno že jedinou 100% jistotou je opravdu rizikovy odber plodove vody (kde riziko je 1-2%).. Dale mne trošku vadí, že odsuzujete triple test - co treba integrovany screening, který by měl být přesnější než NT screening? Nebo stanovení AFP? Neříkám že triple test je přínosný pro všechny, ale i kdyby měl u jedné pacientky odhalit rozštěp neuralní trubice o 4-6tydnu driv tak je to urcite pro psychiku lepsi jak jit bezstarostne na 2. Screening a tam se dozvedet fatalni diagnozu.. ale dobre.. A dale cituji v odstavci o ogtt "nechutně sladký roztok" to se do clanku moc nehodi, ne? Spis bych uvedla proc se tento test provadi od 24-28tt a jake nasledky muze mit nelecena cukrovka a pripadne jak by mel byt test spravne provedeny (protoze to spousta odberovych mist nedodrzuje). Jinak hezky clanek! Jen by mel byt porle me nezavisly, aby se kazda tehulka mohla sama za sebe rozhodnout zda na testy jit nebo odmitnout (s tim ze bude znat veskera fakt a rizika).

Mygara

Mygara, 19. 3. 2017, 11.25

je to spousta testů, ale je dobré, že jsou (tedy kromě tripple testu)

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů