Nadváha nebo podvýživa mohou ovlivnit šanci na otěhotnění

zobrazeno 4458×

Vložil(a): Martina Richterová, 22. 11. 2015 20.44

Snažíte se otěhotnět, ale nedaří se vám to? Pak se zkuste zamyslet nad tím, zda máte ideální váhu. Váha hraje velmi důležitou roli při otěhotnění. Samozřejmě nejde o pár kilo navíc, nebo když jste zkrátka jen štíhlá. Problém může nastat ve chvíli, kdy trpíte nadváhou nebo dokonce obezitou. Ovšem ani extrémně hubené ženy většinou neotěhotní snadno. Příroda to tak zajistila proto, že těhotenství pro organismus ženy představuje obrovskou zátěž.

Člověk patří mezi nejméně plodné "tvory" na naší planetě

Jakmile se rozhodnete pro miminko, přijde vám to zdánlivě "snadný" úkol. Zkrátka stačí jen milovat se s partnerem ve vhodnou dobu a těhotenství je zaručeno. Ovšem tak jednoduché to bohužel není. U lidí přináší jeden styk v době ovulace jen přibližně 15% šanci na těhotenství. A to v případě, že jsou oba partneři zcela zdraví. Jakmile se objeví nějaký problém, tato šance se ještě více snižuje.

Na otěhotnění mají vliv zdánlivě bezvýznamné okolnosti. Jednou z nich je také váha ženy. Extrémní váhové výkyvy nejsou vůbec zdravé pro naše tělo. Proto nepřináší pouze problém s otěhotněním, ale přidávají se další neduhy. Často se objevují zejména problémy s menstruačním cyklem. Velmi štíhlé ženy mohou dokonce přestat menstruovat, ženy s nadváhou často trpí polycystickými vaječníky, které mají za následek absenci ovulace a nepravidelnost cyklu.

Váhové výkyvy mohou mít také negativní vliv na mužskou plodnost. U mužů se setkáváme častěji s nadváhou, která může vést ke zhoršení mužské potence.

Jak poznat nadváhu či podvýživu?

Nejjednodušší způsob je vypočítat si své BMI dle jednoduché kalkulačky, kterou najdete na internetu. Je třeba znát svou výšku a váhu. Pokud vám vyjde BMI nad 25, jde o nadváhu. Naopak u BMI pod 18,5 značí podváhu. Ideální je tedy jakékoliv číslo mezi těmito dvěma hodnotami.

V každém případě je dobré se před začátkem snahy o miminko zaměřit alespoň částečně na zdravou životosprávu. Tedy jíst pravidelně pětkrát denně malé porce, přidat hodně ovoce a zeleniny, bílé pečivo nahradit celozrnným, vynechat smažená a tučná jídla a naopak se naučit vařit "odlehčeně". A hlavně se zajímat o původ potravin a způsob jejich výroby a uskladnění. To je to nejmenší, co můžete udělat pro sebe i své dítě. Protože zde souhlasím se rčením "Jsme to, co jíme". Naše strava se odráží nejen na vzhledu, ale také naší fyzické i duševní kondici a v neposlední řadě na našem zdraví.

Podvýživa může vést až k anorexii

S podvýživou se nejčastěji setkáváme u mladých dívek a žen, které chtějí splňovat "ideál krásy" za každou cenu. Často volí razantní řešení v podobě hladovění nebo velmi drastických diet a přemíry pohybu. Tělo na to reaguje tím, že si dělá "zásoby" do budoucna, ale postupně už nemá z čeho brát. Trend nadměrné štíhlosti je naštěstí dnes už téměř minulostí a modelky se začínají pyšnit spíše vypracovanou postavou, než aby byly kost a kůže. Nezapomínejte na to, že těhotenství představuje vysokou zátěž pro váš organismus. Je tedy potřeba přijímat dostatek energie a jíst vše, ale s mírou.

Nadváha s sebou nese velká rizika

Také nadváha představuje komplikace při otěhotnění. Často dochází k anovulačním cyklům z důvodu poruchy hormonální funkce vaječníků. Pokud máte nadváhu, lékař vám pravděpodobně doporučí zhubnout alespoň pár kilogramů. V takovém případě však vůbec není vhodné hubnout svépomocí, ale ideálně za pomoci výživového poradce, který vám poradí, jak upravit jídelníček a také doporučí vhodný pohyb.

Nadváha je v současné společnosti mnohem častější problém, než podvýživa. Určitou výhodou je, že s nadváhou lze bojovat o něco snadněji. U menší nadváhy obvykle stačí úprava jídelníčku a zejména více pohybové aktivity. S podváhou je to složitější, protože je potřeba zjistit konkrétní příčinu podváhy. Jestliže jde pouze o "kosmetický" problém, kdy se žena stravuje normálně a přesto je hubená, obvykle to není zásadní překážka pro graviditu. Je však potřeba zkontrolovat, zda problém není někde jinde. Velký úbytek váhy může ukazovat na vážné onemocnění. Proto určitě doporučuji nechat si zkontrolovat svůj zdravotní stav před snahou o těhotenství.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

  • anorexie

    porucha příjmu potravy; duševní nemoc spočívající v odmítání potravy a zkreslené představě o svém těle

  • polycystické vaječníky

    Syndrom polycystických vaječníků byl původně identifikován jako reprodukční porucha charakterizovaná zvětšením cystických vaječníků, menstruačními poruchami, obezitou, hirsutismem (nadměrným ochlupením mužského typu) a poruchou plodnosti. Během posledních 25 let výzkum ukázal, že tento syndrom je součástí důležité metabolické poruchy s vysokým rizikem vzniku diabetu mellitu (cukrovky) 2. typu a zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemoccnění a aterosklerózy.

Diskuze k této stránce (7 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

jsem tlustější to je fakt,2x jsem otěhotněla snadněji 2x za delší dobu.

Žofinka

Žofinka, 28. 6. 2018, 15.49

Jsem trošku prostorově výraznější, ale vše šlo snadno

Aliisha

Aliisha, 24. 12. 2017, 7.14

Mám syndrom PCO a s váhou tedy problém nemám. Trvalo mi několik let než se zadařilo otěhotnět.

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 18.32

také jsem byla před těhotenstvím huběňour, tak to nešlo tak rychle

Fuga

Fuga, 12. 2. 2017, 16.15

naštěstí jsem tak akorát

Jamu, 24. 9. 2016, 3.00

Pred otehotnenim jsem byla v podvyzivr a snazili jsme se 3/4 roku a ted mi tu vycerpan po kojeni oddychuje chlapecek na hrudi

Minnie, 22. 2. 2016, 9.42

Oba s partnerem jsme štíhlejší, ale v normě. Na první miminko jsme čekali 2,5 roku po porodu jsme se ani nijak chránit nezačali a znovu jsem otěhotněla až když byly starší dceři 3 roky

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů