Miminko vás slyší, povídejte si spolu!

zobrazeno 28631×

Vložil(a): Martina Richterová, 6. 4. 2016 21.22

Těšíte se na miminko, sledujete rostoucí bříško a povídáte si s ním? Děláte dobře, protože vaše ještě nenarozené dítě vás slyší a vnímá. Je pro něho velmi důležité slyšet váš hlas, můžete na něho mluvit, zpívat mu nebo si pouštět příjemnou relaxační hudbu. Jak se vlastně vyvíjí smysly plodu v průběhu těhotenství? Dočtete se v tomto článku.

Pouto již od prvního dne těhotenství

Po celou dobu těhotenství vnímá dítě veškeré matčiny emoce, radost, smutek i stres. Zkrátka vše prožívá velmi intenzivně s vámi. Tento vzájemný vztah mezi matkou a dítětem se začíná formovat již od prvních týdnů. Komunikaci můžeme rozdělit na tři části: fyziologická komunikace, která probíhá přes krevní řečiště, smyslová, která probíhá pomoci dotyků a řeči, a citová komunikace, kdy matka na dítě přenáší své emocionální rozpoložení.

Jak se vyvíjí smysly v prenatálním věku?

Smysly se u plodu vyvíjí postupně po celou dobu těhotenství. Dítě je schopné vnímat sebe i své okolí a to pomocí 5 základních smyslů: hmat, sluch, zrak, chuť a čich.

Nejprve se vyvíjí hmat, a to kolem 18. týdne těhotenství. V tomto období je dítě schopné vnímat matčinu ruku, když ji přiloží na bříško. Většina maminek si hladí své bříško již mnohem dříve, což je samozřejmě dobře. Přibližně od poloviny těhotenství je však tento kontakt ještě intenzivnější a pro dítě velmi důležitý. Děťátko se tak cítí v bezpečí.

Dítě již v době těhotenství, tedy v době, kdy je ještě v matčině bříšku, slyší. Tento smysl se postupně vyvíjí a v sedmém měsíci je zcela hotový. Nejprve vnímá pouze to, co se děje v těle matky, tedy tlukot srdce a proudění krve, dech a dokonce i střevní peristaltiku. Postupně slyší i vnější zvuky, především matčin hlas. Navíc je prokázáno, že pánevní dno plní funkci rezonančního tělesa, které maminčin hlas zesiluje jako reproduktor. Co se týká ostatních hlasů, které k miminku skrz břišní stěnu maminky doléhají, platí pravidlo, že k uším dítěte doléhají především nízké frekvence. Vnímat mužský hlas je tedy pro plod snazší než vnímat hlas ženský - dobrá zpráva pro tatínky. Od kdy přesně miminko v bříšku slyší, lze zjistit jen nepřímo. Mezi 20. a 24. týdnem vyvolává zvuk pohybovou reakci miminka. Při velmi silném zvuku se miminko v bříšku leká.

Zrak se vyvíjí od 6. týdne těhotenství. V trojrozměrných ultrazvukových záběrech je možné pozorovat, že plody již v 18. týdnu otvírají oči. Od 26. týdne těhotenství miminko prokazatelně reaguje na světlo. Nicméně schopnost vidět se začne rozvíjet až po narození.

Chuť se vyvíjí již od 4. měsíce. Dítě přesně ví, jak chutná plodová voda. Je schopné rozeznat sladkou, slanou a hořkou příchuť. V plodové vodě obvykle převládá sladká chuť. Proto dítě po porodu dává přednost maminčině mlíčku, které má stejně nasládlou chuť, před čímkoliv ostatním.

Posledním smyslovým orgánem je čich, který dítě používá přibližně od poloviny těhotenství. Po porodu tak podle vůně vždy pozná svojí maminku. Vaše vůně miminko uklidňuje, zkuste mu dát do postýlky třeba váš šátek.

Smyslová komunikace v prenatálním období

Jistě se mnou budete souhlasit, že nejkrásnějším pocitem v těhotenství jsou pohyby miminka. Od prvního dne, kdy je žena ucítí, se vzájemné pouto ještě více prohloubí. Najednou už není těhotenství pouze o rostoucím bříšku a záznamech z ultrazvuku, ale dostává zcela jiné rozměry. Od této chvíle máme větší tendenci s dítětem komunikovat, hladit jej v místech, kde se vyboulila hlavička nebo nožička. Tyto doteky jsou velmi důležité, zkuste do nich zapojit i partnera. Hlaďte společně bříško a povídejte si s ním. Je úplně jedno, co říkáte, můžete klidně číst nahlas knížku, zpívat nebo si jen povídat nahlas. Hlazení bříška a povídání dítě stimuluje a také uklidňuje.

Pouštějte si v těhotenství příjemnou hudbu, u které budete relaxovat. Výzkumy dokonce potvrdily, že hudbu, kterou si matka pouští v těhotenství, dítě preferuje také po narození. Udělejte si pohodlí, hlaďte své bříško. Dítě to bude vnímat s vámi. Tato vzájemná harmonie je skutečně nenahraditelná a budete na to moc ráda vzpomínat.

Dotýkejte se svého bříška co nejčastěji

Komunikace a dotyky jsou ve vztahu mezi matkou a nenarozeným dítětem velice důležité. Dáváte tak svému dítěti pocit bezpečí a lásky již od prvních týdnů života. Dítě reaguje na stimul matčiných rukou pohybem. Udělejte si každý večer takový malý rituál, kdy si budete s miminkem povídat, hladit jej přes bříško, jemně „ťukat“. Zapojte do této činnosti i partnera a těšení na miminko nabere zcela jiné rozměry.

Tlukot srdce maminky, který dítě v bříšku slyší, hraje obzvláště důležitou roli. Je prokázáno, že když se novorozencům přehrává zvuk matčina srdce, děti pak méně pláčou, neztratí tolik na váze a všeobecně jsou v lepší náladě. Berte tedy své dítě do náručí, jak jen je to možné, protože pro miminko je nejoblíbenější místo právě u maminčina srdce. Kousek pod ním jste ho devět měsíců s láskou nosila.

Ať už máte těhotenství jakékoliv, na tyto okamžiky budete vzpomínat do konce života.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
5

Diskuze k této stránce (28 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

vždy jsem si s kluky povídala ♥

Minnie, 4. 10. 2020, 13.36

Vždycky jsme s miminkek povídali nejdřív jen já a tatínek, u dalších těhotenství i naše děti

Žofinka

Žofinka, 24. 6. 2018, 20.06

Je to opravdu kouzelné období

Aliisha

Aliisha, 24. 12. 2017, 7.11

Na bříško mluvil především manžel. Vždycky večer před spaním. Dával ucho k břichu a poslouchal, jestli mu mimi odpoví Bylo to straně fajn období.

mckvak, 11. 8. 2017, 10.21

S prvni jsem si povidala, s druhym uz tolik casu nebylo, ale aspon trosicku

editak, 2. 8. 2017, 16.03

prvnímu jsem zpívala, ted s malym cteme a zpivame, takze doufám, že jsou to tzv. zabité dvě mouchy jednou ranou ...

Mygara

Mygara, 20. 3. 2017, 20.11

taky jsem jim zpívala a povídla jsem si s nimi

Fuga

Fuga, 13. 2. 2017, 13.11

taky jsem si s nimi povídala, ale sluchátka s Mozartem jsem jim na břicho nedávala

Peta.matyas, 2. 1. 2017, 21.02

Moc hezky článek.. 😊 take jsem na maleho mluvila a zpivala mu..a ted nas to ceka znovu.. těšíme se až budeme 4.. ☺

Rulficka48

Rulficka48, 27. 10. 2016, 23.07

Moc pěkný článek, já teďka upřednostňuju hlazená bříška a různé písničky

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů