Jak si vybrat správnou kojící podprsenku?

zobrazeno 7327×

Vložil(a): Markéta V., 3. 11. 2014 16.14  (aktualizováno 21. 9. 2017 9.15)

Na co si dát při výběru kojící podprsenky pozor? Kdy je ten správný čas si ji pořídit a kolik jich budu potřebovat? Kolik mě kojící podprsenka bude stát? Jak jsem zjistila, i zdánlivě jednoduchý nákup může mít svá úskalí.

Když čekáváte první miminko, je toho tolik, co potřebujete zařídit. Do toho přemýšlíte, jestli novou situaci budete zvládat a neustále absolvujete různá vyšetření u lékařů. Není tedy divu, že tak samozřejmou a jednoduchou věc jako je nákup podprsenky, příliš neřešíte.

Každá nastávající maminka by si ale měla uvědomit, že kojící podprsenka bude její každodenní i každonoční společnicí a spojenkyní po dobu minimálně půl roku. U poctivě kojících maminek, kterých v dnešní době naštěstí přibývá, to může být i několik let.

Osobně jsem měla trochu strach, že se mi kojení třeba nepodaří nastartovat a kojící podprsenka bude zbytečnou drahou investicí. Dnes už vím, že maminka, která kojit chce a nevzdává se při prvních neúspěších, s největší pravděpodobností kojit bude a není tedy potřeba mít zbytečné obavy. TIP: Pokud máte obavy z kojení, nebojte se a shlédněte našeho Videoprůvodce - konkrétně díl Kojit není věda, když víte jak.

Kdy se vydat do obchodu a na co si dát pozor?

První nákup jedné až dvou kojících podprsenek je dobré uskutečnit už před nástupem do porodnice. Podprsenku byste měla kupovat v posledních týdnech těhotenství, kdy vaše prsa došla největších změn, protože pak je velká šance, že vám bude kojící podprsenka sedět i po narození vašeho děťátka.

U mě to tak ale bohužel nebylo. Během těhotenství se mi prsa zvětšila o jedno číslo a v prvních dnech po porodu se mi natolik nalila mlékem, že se zvětšila o další číslo až číslo a půl. Kojící podprsenky, které jsem si před porodem koupila, mi tedy byly malé. Také jsem udělala tu chybu, že jsem si pořídila pouze podprsenky s kosticemi, protože jsem je byla zvyklá nosit.

Skoro celý pobyt v porodnici strávíte vlastně na posteli a většinu období šestinedělí u sebe doma. Po porodu budete vyčerpaná, příliš se nevyspíte a budete se chtít cítit hlavně pohodlně. Proto by kojící podprsenka pro první dny po porodu měla být hlavně pohodlná.

Druhý nákup kojících podprsenek by se měl uskutečnit po porodu. Já jsem vyrazila do specializovaného obchodu až v období po šestinedělí a vyplatilo se. Denní režim se pomalu srovnával, kojení začalo být pravidelné, množství mléka se přizpůsobilo potřebám dítěte a už tolik nekolísalo. Velikost prsou se přestala měnit.

Vyškolená prodavačka mi při výběru dobře poradila. Jediným pohledem odhadla mou novou velikost, kterou jsem já sama v té době vlastně neznala, a doporučila mi odpovídající tvar. Zde je pár užitečných tipů:

  • Podprsenku si vždy zkoušejte s absorpčními vložkami (i v období před porodem).
  • Do obchodu jděte ideálně v druhé polovině pauzy mezi kojením. Těsně po kojení se vám prsa o něco zmenší a po jejich nalití mlékem by vás nová podprsenka mohla začít tlačit. Abyste měla jistotu, že se vám prsa nalitá mlékem do podprsenky vejdou, měla byste být schopna dovnitř podprsenky vsunout prsty.
  • Vyberte si podprsenku s pohodlnými širokými ramínky, která pomohou rozložit váhu prsou.
  • Podprsenka by vám měla dobře sedět na největší obvod kolem hrudníku (poslední háček). V období po porodu budete v oblasti pod prsy ještě hubnout a také se vám podprsenka časem vytahá. Proto mají některé kojící podprsenky zapínání až na šest řad.
  • Kojící podprsenku byste měla být schopná obsloužit jednou rukou.
  • Podprsenka vám musí být pohodlná a musí poskytovat dostatečnou oporu.

Množství a typ podprsenek se řídí individuální potřebou každé maminky. Základ jsou určitě podprsenky dvě, obecně se ale doporučuje mít na střídání alespoň čtyři.

Jaký typ kojící podprsenky si mám vybrat?

Při nákupu kojící podprsenky myslete hodně dopředu. Je potřeba si uvědomit, že váš životní styl se příchodem miminka úplně změní a tím se velmi pravděpodobně změní i preference výběru oblečení, včetně nároků na spodní prádlo. Kojící podprsenka by vám měla umožnit snadné a diskrétní nakojení kdekoliv zrovna budete. Myslete také na to, že kvalita a pravidelné nošení kojící podprsenky může mít velký vliv na stav vašich prsou po ukončení kojení.

Určitě byste si měla pořídit jednu až dvě podprsenky bez kostic na spaní a běžné domácí použití. Pokud se přes den lépe cítíte v podprsence s kosticemi, pak si kupte další dvě s kosticemi. Aktivní maminky, které se brzy po porodu budou chtít vrátit do formy, by určitě měly mít jednu pevnější podprsenku vhodnou na sport.

Vyplatí se do kojící podprsenky investovat?

Z vlastní zkušenosti jsem se přesvědčila, že šetřit se nevyplatí. Výběr v běžném oděvním řetězci byl velmi omezený z hlediska velikostí i typů podprsenek. Podprsenky, které jsem si před porodem koupila (set dvou za cca 560 Kč) mi vůbec neseděly, byly velmi nepohodlné, tlačily a celé šestinedělí jsem v nich doslova protrpěla.

Naopak jsem velmi spokojená s výběrem pevnější podprsenky bez kostic ze specializovaného obchodu. Nejenže je maximálně pohodlná a poskytuje dobrou oporu pro prsa i při sportu, hodí se i pod většinu oblečení, včetně společenských šatů, a dělá krásný tvar prsou. Téměř jí neodkládám ani teď, co už nekojím a leckterá bezdětná kamarádka mi jí závidí. Investice přibližně 1 300 Kč se tedy bohatě vyplatila.

Celkem jsem za kojící podprsenky utratila přibližně 3 500 Kč. Nakupovala jsem ve specializovaném obchodě pro maminky s dětmi a paní prodavačka mi dokonce sama od sebe nabídla slevu 10%, když viděla, že nad celkovou sumou váhám.

Při nákupu přes internet se dá ušetřit až 50% ceny. V takovém případě ale doporučuji stejně nejdříve zajít do kamenné prodejny a vyhlédnutý typ podprsenky si vyzkoušet.

 

Co vy? Podle čeho jste si vybíraly kojící podprsenku? A trefily jste se ve velikosti? Seděla vám? Jaké byste daly doporučení ženám, které zatím nemají svou vlastní zkušenost?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Diskuze k této stránce (42 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

kojo podprsenky jsem používala jen měsíc,jinak nebyly potřeba

Sluncie, 31. 1. 2020, 22.40

Výborné kojící podprsenky jsem koupila za super cenu v bonprixu. Pohodlné se širokými ramínky.https://www.bonprix.cz/produkt/pohodlna-kojici-podprsenka-2-ks-v-baleni-edy-melir-rova-modro-rova-976329/#image

lucie25987, 11. 10. 2018, 5.45

Určitě se do podprsenky vyplatí investovat. Kojení je poté daleko pohodlnější. Koupila jsem si tuto: https://www.happymum.cz/0,22,u010-kojici-podprsenka-dalia-nursing-bra.html a jsem s ní spokojená. Nosím ji i teď, když už nekojím.

AliTero, 30. 4. 2020, 11.54

Stejnou zkušenost mám s bezešvými podprsenkami od https://www.intimidea.cz/ Výborně se mi hodí i teď

Žofinka

Žofinka, 2. 6. 2018, 7.35

Trefila jsem se a dokonce byla i nositelná

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 7.03

Já jsem si koupila 2 a ani jednou jsem žádnou z nich nepoužila

ivka.ajda

ivka.ajda, 24. 1. 2018, 20.52

Koupila jsem v bonprixu dvojbaleni za par korun a kupodivu super kup. Pohodlné i praktické. Co jsem predtim pobehala po obchodech, nic mi nesedelo...

Kristy Sim

Kristy Sim, 15. 12. 2017, 20.38

Kdyz jsme cekala prvni dite, sla jsme do.obchodu aa tam mi prodaly jednu uplne takovou silenou nepohodlnou podprsenku kojici... pry je to ta "bezna kojici". Hruza. Drela byla nepohodlne. Vyuzila jsem bolerko a hned jak to sla vyrazila jsme.do jineho obchodu aa koupila uplne uzasnou kojici

Aný, 12. 12. 2017, 11.17

Zajímal by mě ten specializovaný obchod. U nás jsem byla v prodejně se spodním prádlem a bohužel pohodlnou podprsenku nejlépe bez kostic prostě nevedou . Navíc mi paní prodavačka řekla, že s tak velkými prsy (odhaduji velikost I?) mám asi smůlu. Nacpala mě do 85H s kosticí a řekla že si holt musím zvyknout na trochu nepohodlí. Navíc mi přijde že i po třech měsících mi prsa stále rostou . Na netu jsem sice nějaký našla, ale bojím se objednat. Zrovna u podprsenek bych si radši nejprve vykoušela, než objednávala a pak vracela.

Kikinka30, 24. 9. 2017, 19.55

Koupila jsem si dvě o neco vetsi,mekke bez kostic s byly super v řádech stokorun

patricia077

patricia077, 24. 9. 2017, 10.53

Já mám z Lidlu dvě ještě když jsem kojila dceru a furt jsou ok

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů