Jak poznám, že jsem otěhotněla?

zobrazeno 33567×

Vložil(a): Petra P, 28. 11. 2014 22.38

Určité znaky, symptomy a pocity vám prozradí, že jste těhotná, ještě dříve, než se to dozvíte oficiálně od svého gynekologa. Některé z nás rozpoznají svůj jiný stav dokonce již několik dní po početí.

První příznaky těhotenství

Vynechání menstruace

První známkou těhotenství bývá zpravidla vynechání menstruace, která byla až do té doby pravidelná. Může se však stát, že žena menstruuje i v době těhotenství, i když jde o vzácné případy. Pokud se vaše menstruace zpozdila a vy tušíte, že byste mohla být těhotná, doporučuji udělat si hned první den po vynechání menstruace těhotenský test, který koupíte v každé lékárně nebo v některých drogeriích. Těhotenský test zjišťuje přítomnost těhotenského hormonu hCG v moči a účinnost je uváděna většinou právě od prvního dne od vynechání menstruace. Výsledek můžete pozorovat již během pěti minut. Pořídíte je přibližně od 20 do 200 Kč.

Dráždivé pachy, netradiční chutě

Jedete kolem rychlého občerstvení, které zbožňujete, a najednou se vám dělá špatně z vůně hranolků nebo vašeho oblíbeného burgeru? Vadí vám z ničeho nic česneková pomazánka nebo vám začal páchnout váš sprchový gel, který jste až do teď bez problémů používala? Pak hádáte správně, že to nebude jen tak. U mě se obě těhotenství projevila (ještě než jsem o nich měla tušení) shodným příznakem – s chutí jsem vypila zelený čaj a do půl hodiny se mi objevil pocit slabosti, pocit na zvracení, který jsem musela hodně „rozdýchávat“. Některé pachy a chutě se vám zkrátka mohou začít jevit jako nepříjemné. Naopak váš partner může žasnout nad tím, jaké množství kysaného zelí nyní dokážete denně spořádat.

Ranní nevolnost

Je typická pro začátek těhotenství a postihuje většinu gravidních žen, i když není bezpodmínečně nutná. Některé ženy začnou pociťovat nevolnost od chvíle tzv. zahnizďování, neboli usazování oplodněného vajíčka v děloze. Já jsem se u prvního těhotenství setkala na začátku s naprosto bezproblémovým průběhem, cítila jsem se velice dobře, u druhého jsem trpěla nevolnostmi a nechutenstvím od 5. týdne až do konce prvního trimestru. Špatně od žaludku vám však může být i během dne nebo v noci. Některé těhotné ženy pociťují mdloby nebo závratě. Některým se zvedá žaludek při čištění zubů. Vydržte a myslete na to, že se vstupem do druhého trimestru tyto nepříjemnosti u většiny nastávajících maminek vymizí.

Únava, bolesti hlavy, zvýšená potřeba spánku

Pro první týdny těhotenství je charakteristická zvýšená spavost a únava. Někdy jde o tak silný pocit, že byste nejraději ležela v posteli celý den. Nevyčítejte si to, pro toto období je to typické a vy máte nárok na odpočinek. Přípravu oběda přenechejte manželovi či příteli a úklid kuchyně po vaření rovněž. Vy se běžte bez výčitek natáhnout. Na bolest hlavy může pomoci procházka na čerstvém vzduchu nebo studený obklad.

Změny nálad

Některé těhotné ženy trpí úzkostí, nebo jsou plačtivé. Je to naprosto normální, těhotenství představuje obrovské hormonální převraty ve vašem těle a ani psychika nezůstane nedotčena.

Citlivá prsa

Zvětšení prsů, vytékání kolostra z prsů, napětí a bolest bývají často spolehlivým ukazatelem hormonálních změn v těle.

Zvětšené břicho

Nadmuté, zvětšené bříško nemusí být jednoznačným ukazatelem vašeho jiného stavu, přesto mnoho těhotných žen má pocit právě nafouklého břicha. Velmi časté je také pobolívání v podbřišku, jako když očekáváte menstruaci, která ale stále nepřichází, a také „tahání“ za pupík.

Vaginální výtok

Pokud se vám objevil vaginální výtok bez svědění a pálení, může to být známkou těhotenství. Děložní hrdlo staví tzv. hlenovou zátku, která blokuje otevírání děložního čípku a chrání tak vaše dítě před infekcemi z vnější.

Každá jsme jiná

Možná se hrozíte, co všechno vás na začátku těhotenství čeká. To je ale zbytečné, protože každé těhotenství je individuální a uvedené příznaky vůbec nemusíte mít a naopak můžete mít i jiné. Některé ženy prostě vědí, že jsou těhotné, aniž by ještě měly nějaké příznaky. Některé nastávající maminky mají během těhotenství menší problémy, jiné větší, některé gravidní ženy nemusí mít problémy žádné. Proto je moudré veškeré projevy vašeho jiného stavu i vaše pocity konzultovat s vaším lékařem.

Jak 100% ověřit, že jste těhotná?

Suverénními metodami, jak prokázat těhotenství již v jeho nejčasnějším stadiu, jsou laboratorní testy a ultrazvukové vyšetření.

Laboratorní biochemické testy, které testují přítomnost hCG z moče nebo spolehlivěji z krve těhotné ženy, bývají pozitivní zhruba od 8. - 9. dne po ovulaci a oplození.

Ultrazvukovým vyšetřením u vašeho gynekologa lze počínající těhotenství v děloze diagnostikovat již od 5. týdne od začátku poslední menstruace, tedy zhruba 3. týden po oplození. Za jisté známky probíhajícího těhotenství je považována průkaznost ozev plodu (tlukot jeho srdce) nebo zachycení jeho životních projevů.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Pojmy použité v článku:

  • hCG

    choriogonadotropin – hormon, vzniká po oplození vajíčka a je vytvářen vyvíjejícím se embryem

  • kolostrum

    mlezivo, ztv. prvotní, nezralé mléko

Diskuze k této stránce (18 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

u dvou těhotenství na mě poznala kamarádka,jako první,že jsem těhotná a pak to prokázal i těhotenský test.

Minnie, 10. 5. 2020, 16.19

V prvním těhotenství mě hrozně bolela prsa. Ještě dřív než vynechala menstruace. I při chůzi jsem je cítila no a pak klasika, vynechala menstruace, udělala jsem test, byl pozitivní. Ve druhém těhotenství jsem nepoznala nic, sž s vynechanou menstruací jsem udělala test, opět byl pozitivní. Ve třetím těhotenství jsem měla tušení. Cítila jsem že jsem v tom. Po vynechání menstruace zase test a pozitivní.

Žofinka

Žofinka, 4. 7. 2018, 7.47

Já to poznala až z těhotenského testu

Mygara

Mygara, 3. 4. 2017, 13.43

já jsem svými smysly na začátku nepoznala nic

Fuga

Fuga, 6. 2. 2017, 15.43

já to poznala jen podle testu s určitostí, jinak bych byla těhotná každý měsíc

Rulficka48

Rulficka48, 28. 10. 2016, 16.08

Já měla snad všechny příznaky, které existují

Jamu, 25. 9. 2016, 19.53

4 dny red vynechanim menstruace me palila zaha po irske kave,tak jsem tusila,zr je neco jinak;)

lazna, 4. 6. 2016, 15.24

Podle testu

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 9.41

U druhého jsem čekala na MS a říkala jsem si, že mám nafouklé břicho a těšila se, až se mi MS spustí, aby se mi ulevilo a hle, bříško roste do teď

Kristy Sim

Kristy Sim, 14. 10. 2015, 22.13

Říkala jsem si, co se děje, že nepřišla menstrauce a ačkoliv jsem předtím bývala "těhotná" několikrát do roka, tak jak jsem těhotná byla, mě to ani nenapadlo =D

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů