Jak být "správně" těhotná

zobrazeno 4731×

Vložil(a): kovarcikova, 25. 10. 2015 21.31

Každá z nás je jiná, každá vstupujeme na cestu k mateřství za jiných okolnosti, v jiném věku, zázemí a s jinou podporou. To vše nás ovlivňuje. Vměstnat se do nějaké kolonky žena - matka by pak mohlo způsobit nepřirozenou křeč. Ráda bych vám poskytla pár návodů, které se osvědčily v praxi mě a mým klientkám a budu ráda, když pomohou i vám.

Překvapení a změna pro všechny

Již samotný počátek těhotenství může být pro někoho překvapením. Pro někoho je překvapením, že je v jiném stavu a pro někoho je překvapením, jak se v něm cítí. I přestože těhotenství plánujete a toužíte po dítěti, může se stát, že vás stejně skutečnost, že jste těhotná, překvapí a způsobí menší šok. Najednou je to realita a možná má od vašich představ daleko. Ocitáte se v rozjíždějícím se vlaku, najednou není čas věci nadále odkládat a musíte začít konat. Zároveň si možná uvědomujete, že počátek těhotenství je křehký a čekáte, jestli se miminko ve vašem těle zabydlí, či nikoliv. I z tohoto důvodu se někdy podvědomě můžeme bránit vytvořit si k dítěti od samého počátku vztah a nějakou vazbu a děláme, že se vlastně nic neděje.

V momentě, kdy s novinou vyrazíte do světa svých bližních a přátel, roztáčí se další dynamický činitel. Možná si řeknete, že na názory druhých nedáte, ale někdy i malá poznámka může zasít semínko pochybností a zamrzet. Z nějakého důvodu máme tendenci sdílet s okolím především to negativní. To platí obzvláště o předávání informací a zážitků mezi ženami, o těhotenství a porodu. Mějte na paměti, že vaše těhotenství otvírá toto téma i vašim kamarádkám, ať už mají děti či nikoliv. Jejich chování k vám může být ovlivněno jejich strachem mít děti nebo negativní zkušeností nebo lítostí, že oni ještě v této fázi nejsou. Oživí se i vzpomínky vašich rodičů. Najednou i pro ně začíná změna - budou prarodiči a mohou potřebovat také čas na přijmutí nové životní role.

 

Jak budete těhotenství prožívat, nezjistíte, dokud nebudete těhotná

Jste objektem zájmu a rad. Každý „ví“, co byste měla a neměla, protože jste těhotná. Někdy může být únavné a nepříjemné být vnímána pouze tímto úhlem pohledu. Vzhledem k tomu, že v těhotenství roste citlivost, můžete toto nastavení okolí vnímat velmi intenzivně.

Na těhotenství se můžete připravit detoxikací organismu, kvalitní stravou, cvičením odpočinkem a relaxací. To, jak budete těhotenství  prožívat,  nezjistíte, dokud těhotná nebudete.  S těhotenstvím se mnohým ženám otevírají i vzpomínky na dobu, kdy byly samy v prenatálním období (v době, kdy byla jejich maminka těhotná s nimi), na jejich vlastní narození i dětství. Někdy můžeme mít pocit, že tyto vzpomínky nemáme a najednou se nám postupně začínají vybavovat. Jako bychom otevřely další dveře.

Těhotenství je proces a vaše vnímání a prožívání se bude v jeho průběhu měnit. V každém období bude pro Vás stěžejní a důležité něco jiného. Tento proces připravuje vás na cestě k mateřství. Pro někoho je to cesta jednoduchá a přímá, někoho v jejím zdolání čeká nejedna překážka. Někomu vyhovuje studovat a cítí se pak lépe připraven, pro někoho je mnoho informací zátěží. Důležité je si uvědomit, že při samotném porodu je žádoucí a nejdůležitější odpojit „racionální“ řídící část mozku a probudit tu „primitivní - přirozenou".

 

Jak být tedy "správně" těhotná?

Mějte se ráda a dělejte věci, co vás baví a těší. To podstatné se děje uvnitř vás a vy můžete vytvořit ty nejlepší podmínky tím, že budete o sebe s láskou pečovat a přijímat věci tak, jak přichází. S mateřstvím rosteme, dozráváme a získáváme ohromnou vnitřní sílu, pokud si to dovolíme a otevřeme se této nové fázi.

 

Na závěr bych s Vámi ráda sdílela pár slibovaných rad:

  • Dejte si prostor a čas se s novinou sžít. Malé tajemství s partnerem je pěkný tmelící prvek vašeho soukromí.
  • Zkuste se zbavit očekávání a představ o těhotenství a porodu. Budete se cítit lépe a brát věci tak, jak přichází.
  • Poproste své známé, ať vás neděsí negativními zážitky a historkami, které se týkají těhotenství a porodu. Nepodpoří vás a naopak vás mohou lehce „naprogramovat“ na problémy, které pak očekáváte a obáváte se jich. Těhotenství a porod samotný ovlivňuje mnoho faktorů a průběh je jejich souhrou.
  • Pokud si nevíte rady s tím, jak se cítíte, najděte si člověka, kterému se můžete svěřit. Někdy postačí blízká osoba a pokud jsou pocity a prožívání intenzivní a zahlcující, je vhodné vyhledat terapeuta nebo porodním asistentku či dulu.
  • Buďte sama sebou a důvěřujte si. Někdy bude možná těžké se v sobě vyznat a nebudete se poznávat. Mějte se sebou trpělivost, těhotenství je jiný stav. Máme v sobě vnitřní moudrost, která ví, jak správně vést naše děti a co sami pro sebe potřebujeme.
  • Pečujte o svoje tělo, obklopujte se pozitivními lidmi a ženami, které vám mohou být na vaší cestě inspirací.
  • Najděte způsob, jak komunikovat se svým dítětem. Pro někoho je komunikace s miminkem naprosto přirozená a někdo si k ní musí najít cestu. Můžete spolu „mluvit“ jen v myšlenkách, můžete komunikovat skrze dotyk nebo najít kreativnější způsob. Můžete se se svým dítětem spojit skrze kreslení, tanec, zpěv. Můžete se ho zeptat, co by si dalo k jídlu, jakou by chtělo mít dnes na sobě barvu (na vašem oblečení). Najděte svůj osobitý způsob komunikace.
  • Uvědomte si vlastní zodpovědnost. Přestože jste v péči odborníků, kteří vám mohou radit, je dobré si některé informace ověřit a jednat  především v souladu se sebou samým. Nemusíte podstoupit zdaleka všechna vyšetření, pokud je z nějakého důvodu podstoupit nechcete. Výbornou poradkyní může být právě soukromá porodní asistentka, která vám vysvětlí pro a proti a vše potřebné.

Přeji vám šťastnou cestu

Petra Anna

 

Autorka Petra Anna Kovařčíková je soukromou porodní asistentkou a terapeutkou.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Související informace a zdroje/

Diskuze k této stránce (12 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

užívala jsem si každého těhotenství.

Žofinka

Žofinka, 28. 6. 2018, 9.48

Já si to užívala akorát i ten Stach tam byl

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 19.32

je pravda, že historky mých kamarádek byly někdy strachnahánějící

Fuga

Fuga, 12. 2. 2017, 7.43

nejhorší je zabřednout na internet a číst, co se vše může stát. Já už si to potom musela i zakázat,abych nebyla vyděšená ještě víc než jsem byla

Marie Kunstatova, 24. 12. 2016, 7.55

Předchozí tři těhotenství jsme plánovali, tak zjištění, že jsem těhotná, jsem očekávala, užívala jsem si každý den, ikdyž to byla někdy pěkná honička - mít děti po 2 a 3 letech je trochu "záhul". Čtvrté těhotenství mě zaskočilo jako totálně nepřipravenou a to už jsem byla ve 3. měsíci. Hlavou se mi začalo honit spousta myšlenek, zvláště když se dozvíte, že původně to měla být dvojčata. Moment překvapení rázem vystřídal pocit strachu, snad nepříjdu i o to druhé. Obavy, jestli budu dobrý rodič, když jsem o mimi přišla a aniž jsem věděla, že jsem těhotná. Vždyť si už z těhotenství nic nepamatuji a schánění věcí, které už samozřejmě nemáme. Říci to dětem? A kdy? Budou výsledky vyšetření v pořádku, bude Mimi v pořádku? Otázky, které se stále derou a na které odpověď neznáte. Testy jsou zatím skvělé a po počátečním šoku se všichni na chlapečka už moc těšíme. Užíváme si všichni každý den a ikdyž zvracím ráno i večer, jsem ochotná šťastná, že jsem těhotná. Přišla jsem o dvě skvělé pracovní nabídky, pracovní smlouva mi zkončí, když budu na mateřské, ale to už prostě k životu patří. Nelituji, o co příjdu, těším se co příjde. Na těhotenství je vlastně fajn, že můžete zvolnit a rozhlédnout se a zjistit, že vlastně není důvod nikam spěchat, honit se, že vlastně jako dítě potřebuje čas, než se vyklube a narodí tak je skvělé se zastavit a užívat si každý den, nejen každý den těhotenství. Sice stále chodím do práce a ještě budu, ale už tolik nespěchám, vše prostě potřebuje čas, aby dozrálo.

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.13

Já se snažím o sebe dbát jak jen to jde..

Anna K.

Anna K., 16. 10. 2016, 18.24

já si teda těhotenství neužívám, je to pro mně nutné zlo. Miminka se už ale nemůžu dočkat snad to pak bude lepší na jednu stranu jsem ráda že jsem to takhle prožívala protože jsem si vždycky naivně myslela že je to jednoduchá záležitost. NENÍ

Minnie, 19. 2. 2016, 9.40

Obě těhotenství jsem si užívala naplno, doufám, że to ještě aspoň jednou zažiju, je to krásné období

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.13

Musím souhlasit!

mckvak, 18. 11. 2015, 14.31

Tehu jsem si uzivala c oto slo, i kdyz mi to dost odpirala prace, ale ten pocit byl uzasny - jestli to bude jeste jednou to nevim ale pokud ano tak si to uziju snad stejne neli lepe

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 10.29

Poprvé to byla "pohodička" teď už není tolik času se pozorovat a starat o sebe, ale snažím se dělat, co se dá

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.14

Poprvé je to vždycky "lepší" ale když už je další dítko, tak je potřeba se starat hlavně i o něj..

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů