Homeopatie v těhotenství

zobrazeno 17165×

Vložil(a): 123homeopatie, 3. 1. 2017 13.21

V těhotenství mohou někdy nastat zdravotní potíže, které není vhodné řešit klasickými chemickými léky, protože by mohly poškodit zdraví vyvíjejícího se plodu. Vhodné jsou léky homeopatické, které dokáží účinně zmírnit obtíže provázející těhotenství. Budoucí maminky tak mohou pomocí homeopatie úspěšně řešit těhotenskou nevolnost, nedostatek červených krvinek, strachu z porodu i bolesti zad. Jaká homeopatika zvolit se dočtete v tomto článku.

Homeopatie představuje v současné době ve světě nejrozšířenější obor „alternativní“ léčby. Má dvě stě let starou historii, která začala objevy německého lékaře Samuela Hahnemanna. Homeopatika jsou neškodné přípravky, neobsahují žádné škodlivé látky a působí na organismus tím nejjemnějším způsobem. Pokud jsou homeopatické léky správně zvoleny, způsobují nenásilné a přirozené zlepšení či vyléčení akutních i chronických potíží. Homeopatika jsou běžně dostupná v lékárnách, některá na předpis.

Homeopatii je možno použít v každém věku, hodí se jak pro kojence, tak seniory a stejně tak jsou velmi vhodná i v těhotenství.

Před početím by pár v ideálním případě měl být zdravý. Pokud tomu tak není, je vhodné projít konstituční homeopatickou léčbou, která pomůže zlepšit vitalitu organismů a může také odstranit tzv. miasmata, zjednodušeně zátěže. Konstituční homeopatie může často pomoci nalézt řešení tam, kde se páru nedaří docílit početí nebo dochází k opakovaným potratům.

Velmi důležité je nepoužívat žádné chemické léky před otěhotněním ani v průběhu těhotenství. Za jedno z nejnebezpečnějších z pohledu homeopatie je pak považováno očkování v průběhu těhotenství.

S čím homeopatika v těhotenství pomohou?

Homeopatika jsou připravována většinou ve formě granulí, pomocnou látkou je laktóza a sacharóza (množství je však minimální, tudíž mohou bez obav užívat i pacienti s cukrovkou). U všech klinických stavů je potřeba myslet na to, že pokud potíže neustoupí do tří dnů nebo se prudce zhorší, je třeba konzultovat s lékařem. Homeopatické léky se nechávají rozpustit v čistých ústech, bez přítomnosti výrazných látek (např. kofein, mentol) neboť tyto by mohly ovlivnit vstřebávání léku. Homeopatika se podávají mimo jídlo.

O tom, jak řešit nachlazení, rýmu, kašel a další onemocnění v těhotenství homeopatiky, jsme psaly v článku Jak řešit běžná nachlazení v těhotenství? A co další neduhy?

Mezi časté stížnosti na začátku těhotenství patří nevolnost. Léky, které dobře působí, jsou Sepia, Tabacum, Ipeca a Nux vomica. Pro bezpečné domácí použití lze doporučit v ředění 9 nebo15CH. Užívá se několik kuliček několikrát během dne při potížích.

Zkušený homeopat může díky svým znalostem nebo za pomoci repertoria lék upřesnit. Například na ranní nevolnost v raných měsících těhotenství doporučit lék Gossypium, na nevolnost se ztrátou chuti k jídlu lék Sabina a na nevolnost se zvracením lék Ipeca, na slabost, závratě a nevolnost lék Cocculus. O jejich použití a dávkování se poraďte se svým homeopatem, obrátit se můžete také na odbornice v naší Homeopatické poradně.

V dalším období těhotenství mohou některé maminky trápit pocity bolesti při pohybu plodu. V takové situaci lze použí léky Arnica, Sepia nebo Silicea.

Mezi 24. a 28. týdnem těhotenství se provádí test na těhotenskou cukrovku, tzv. orální glukózový toleranční test. Pobíhá nalačno, kdy musí nastávající maminka vypít roztok vody a hroznového cukru. Pro některé těhotné je test nepříjemný a je provázen nevolností. Výborným lékem pro tuto situaci je Argentum nitricum 15CH, protože kromě toho, že pomůže na nevolnost po nadměrné stimulaci cukrem, je to lék užitečný také při obavách, stresu, a strachu.

V posledním trimestru mnohé těhotné trápí blesti zad. I tady pomohou homeopatika. Nejosvědčenější na bederní oblast je Rhus toxicodendron 9 nebo 15CH. Další možností je lék Kali Carbonicum 9CH, což je lék na bolesti zad doprovázené velkou slabostí, která se ale klidem zlepšuje. Podává se několikrát denně 3 – 5 kuliček léku.

Poměrně častým problémem ke konci těhotenství je také anemie, tedy nedostatek železa v krvi. Taková situace se dá velmi dobře řešit  užíváním tkáňové soli Ferrum phosphoricum 9CH. Stačí třikrát denně tři kapky několika rozpuštěných kuliček ve vodě.

Důležitou otázku, kterou si lékaři i budoucí maminky na konci těhotenství kladou je poloha miminka v bříšku. Při poloze plodu koncem pánevním vám pomůže homeopatický lék Pulsatilla.

Na závěr těhotenství je dobré mít po ruce velmi užitečný lék Gelsemium 15CH, který mírní obavy, strach z očekávání, tudíž také strach z porodu. Lze popíjet několikrát denně 5 ve vodě rozpuštěných kuliček.

Někteří lékaři před 2 -3 týdny před porodem doporučují také lék Arnica montana. Je ale lepší neužívat ji preventivně, ale když je Arnica opravdu indikována, žena má poporodní bolesti s pohmožděním, modřinami a bolest nesnáší dobře. Proto už patří přímo k samotnému porodu a je popsána v článku Homeopatie při porodu.

Maminky, máte vy samy osobní zkušenost s homeopatiky v těhotenství? Pokud ano, podělte se s ostatními maminkami. Určitě vaše zkušenosti ocení.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

  • anémie

    chudokrevnost

  • konstituční homeopatická léčba

    léčení pacienta na všech úrovních, tedy na fyzické, mentální a emocionální

  • miasma

    z řečtiny;znamená znečištění či poskvrnění nebo zátěž

  • OGTT

    orální glukózový toleranční test (test na těhotenskou cukrovku)

  • repertorium

    seznam znaků, symptomů, a také nemocí podle lékařských diagnos

Diskuze k této stránce (32 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 21. 1. 2021, 21.44

Nevyužila jsem, jsem k nim trochu skeptická. Ale netvrdím úplně, že nemohou pomoci, to ne.

nezkoušela jsem.

Žofinka

Žofinka, 21. 6. 2018, 5.41

Já jsem na to málo věřící

sestricka1989, 13. 12. 2017, 22.01

Nezkousela jsem takže nemohu moc hodnotit

Jana Bcn, 13. 2. 2018, 4.22

Moje prispevky tady vypadaji,jako bych delala reklamu na uzivani homeopatie,ale ne ,jen po mych dlouholetych a vic nez kladnych zkusenostech bych rada doporucovala se o tuto lecebnou metodu vice ,ku prospechu cele rodiny ,zajimat. Preji pevne zdravi bez chemie !

vendy.z, 13. 12. 2017, 20.31

jako placebo dobré

Jana Bcn, 13. 2. 2018, 4.14

Mila Vendy,nebudu vam vas nazor vyvracet, ale mam dlouholete kladne zkusenosti,ktere mluvi jednoznacne pro uzivani homeopatickych leku ,a mohu vas ujistit ,ze se nejedna o "placebo ",a i kdyby snad ano,dulezity je kladny vysledek lecby dosazeny bez jedu obsazenych v chemickych lecich a jejich skodlivych vedlejsich ucinku...Nemyslim to ironicky,ale zkuste se jen tak trochu hloubeji o tuto lecebnou metodu zajimat ,popripade ji i na sobe ,zatim v lehcich pripadech,jako je treba nachlazeni ,vyzkouset.rikejte si : Kdyz nepomuze , neuskodi...jsem si jista,ze budete mile prekvapena

vendy.z, 15. 2. 2018, 23.18

V pohodě, my zase máme jiné zkušenosti ...hl. jsem ráda, že to neuškodí...což třeba má sestra užívala látky pro děti u kterých jsem měla silné pochybnosti o neškodnosti...

vendy.z, 15. 2. 2018, 23.21

manžel děla diplomovou práci na homepatika, máme to tedy takto zažité...dle původní koncepce se jedná o hodně hodně hodně naředěné jedy, to mi přijde naprosto divné...ale někdy se za homeopatika vydávají (asi aby se zvýšila atraktivita nabízených léčiv) látky, které jsou přírodní a přirozeně léčivá....to pak jsme všemi deseti pro...Ale jedy ne, to neuznávám...

mckvak, 4. 7. 2017, 17.46

Taky jsem moc nevedela ze existuji, ale meli jsme bezproblemove tehotenstvi takze jsme je nastesti ani nepotrebovali

andrea.satopletova, 3. 4. 2017, 19.23

Zajímalo by mě, zda mohou homeopatika pomoci i při bolestech hlavy, případně jaká a kde je sehnat? Děkuji moc, Andrea

NikolaJ

NikolaJ, 8. 11. 2017, 17.11

doporučuji oslovit naše odbornice v Homeopatické poradně: https://www.promaminky.cz/poradny/homeopaticka-poradna-9

Mygara

Mygara, 19. 3. 2017, 18.30

také jsem nic nezkoušela, tak nemůžu hodnotit

Martaaa

Martaaa, 8. 3. 2017, 7.39

Nezkousela jsem nic.

Cherrynka, 19. 2. 2017, 23.22

Já dávala vždy přednost bylinkám a teplé koupeli

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů