Druhé dějství bude jiné, ale hezčí (II. trimestr 14. až 27. týden)

zobrazeno 7321×

Vložil(a): Christie, 27. 10. 2014 21.22

Hurá, právě jste odstartovala období, kdy jsou prvotní těhotenské potíže na ústupu a riziko potratu se snižuje. Nemůžete už dopnout své oblíbené džíny? Pomalu přemýšlejte o nákupu těhotenské módy. Čeká vás další spousta změn a co teprve vaše miminko, které roste jako z vody!

Další milník plný energie, radosti a štěstí

Čtrnáctý týden vás pomalu přehoupl do druhého trimestru a vaše těhotenství už začíná být zjevné. Hlavní nebezpečí potratu pominulo, typická těhotenská nevolnost a úzkost se také postupně vytrácejí. Máte důvod k radosti, protože týdny v utajení jsou tatam. Konečně můžete z plných plic tuto radostnou novinu oznámit rodině, přátelům a svému zaměstnavateli.

Váha jde pomalu nahoru, vaše tělesné proporce se začínají měnit. Je tedy na čase vyměnit některé kousky v šatníku za těhotenské.

Jste plná energie a euforie? Využijte toho a začněte pomalu s pořizováním dětské výbavičky. Uvidíte, nakupování bude radost a zábava! Hledejte inspiraci na našich stránkách, kde naleznete spoustu recenzí produktů pro děti, hodnocených přímo zkušenými maminkami.

Prsa jsou citlivá a váš tep zrychlený. Právě díky zvýšené srdeční frekvenci můžete čelit krvácení z nosu nebo z dásní, zvýšené kazivosti zubů. Proto věnujte zejména péči o chrup dostatečnou pozornost. Minimálně dvakrát během těhotenství byste měla navštívit svého zubního lékaře.

Dbejte na správnou a pestrou výživu a pitný režim, dopřejte si také pravidelné svačinky. Doplňte tělu potřebné vitamíny a minerály, zejména hořčík, křemík, jód, železo, vápník, vitamín C a vitamíny B pro lepší využití energie v organismu.

Nezapomeňte na častý odpočinek a klidový režim, stresu se vyhýbejte obloukem. Zacvičte si, povzbudíte nejen svůj krevní oběh, ale utužíte také fyzickou kondici, kterou budete hodně potřebovat. Také správné držení těla hraje významnou roli, takže u sedu ani při sklánění se nehrbte a na zvedání těžkých věcí raději zapomeňte. I samotné cestování automobilem se stane složitější, proto nezapomínejte na správné užití bezpečnostních pásů.

Po čtyřiadvacátém týdnu je nejvyšší čas vybrat pro své děťátko pediatra, kontaktovat jej a dítě zde zaregistrovat.

Sedmadvacátým týdnem uzavíráte druhý trimestr a váš váhový přírůstek by měl činit ideálně okolo sedmi kilogramů.

Opatrnost a kvalitní péče je na místě

Ačkoliv máte prvotní těhotenské potíže za sebou, drobné zdravotní neduhy můžete zaznamenat také v dalším trimestru, a to zejména:

  • zácpu a s tím spojené hemeroidy,
  • krvácení z dásní, zvýšenou kazivost zubů,
  • zvýšené vypadávání vlasů,
  • kosmetické změny, ať už v obličeji ve formě akné nebo v oblasti bříška a stehen v podobě drobných jizviček (strií),
  • riziko předčasného porodu, což může způsobit nedostatek hořčíku,
  • křeče v chodidlech,
  • tuhnutí břicha,
  • ​pálení žáhy.

S ohledem právě na výše zmíněné komplikace byste měla sama sobě věnovat maximální pozornost, dopřát tělu potřebnou péči a naslouchat jeho signálům. Vězte, že se to vyplatí!

Haló mami, jsem tady v bříšku!

Maminko, jsem tady v bříšku. Představ si, že díky vyvinutým mimickým svalům už se umím usmívat, mračit, mhouřit očka nebo otevírat pusinku. Dokonce tě už slyším, jak ti bije srdíčko, a tvůj příjemný hlas prostě miluju. Prosím, povídej si se mnou nebo mi zazpívej. Jak ti to jenom dám vědět? Už vím, trošku si zakopu nožičkami, ať o mně víš.“ Konečně je to tady! Kolem dvacátého týdne se můžete už skutečně dočkat odezvy svého děťátka a cítit jeho první pohyby. Povídejte si spolu a zpívejte si, drobeček vás totiž slyší.

Vaše děťátko už má tvářičku, začíná se pohybovat, tělíčko už pokrývají první chloupky, kosti už jsou patrné a uzrávají vnitřní žlázy. Na ultrazvuku můžete při kapce štěstí spatřit vašeho drobečka třeba s palečkem v puse nebo s úsměvem na rtech. Zažívací ústrojí už má miminko také vyvinuté, takže sem tam polkne trošku plodové vody, kterou vyloučí formou moči. Dokonce po pár locích si umí i škytnout, což zaručeně poznáte, poněvadž vaše bříško začne najednou legračně poskakovat.

Prcek je stále šikovnější a zdatnější. Váží už kolem půl kilogramu a dosahuje délky třiceti centimetrů. Mrštně kmitá ručičkami, s oblibou je zatíná v pěst, chytá si nožky a poprvé otevře svá modrá očička. Je sice ještě velice nezralý a drobný, ale dobrá zpráva. Jeho šance na přežití je s dalším nastávajícím týdnem téměř stoprocentní!

A zase ty testy a odběry

Čtyřiadvacátý týden je ve znamení přechodu z období možného potratu do období možného předčasného porodu. Testy a odběry pokračují. Ale ničeho se nebojte, vše se dá hravě zvládnout a přeci zdravé děťátko za tu trošku nepohodlí stojí!

Kromě pravidelného měření tlaku, vážení, poševních stěrů a pravidelných ultrazvukových vyšetření u gynekologa vás čekají standardní odběry moči pro určení množství bílkoviny a cukru.

Čeká vás další prenatální screening. Jak jsme si již řekli v předchozím článku, test slouží pro detekci možných genetických vad plodu a probíhá na základě vyšetření z krve a ultrazvukového vyšetření. Provádí jej pouze v akreditovaných pracovištích a ne vždy je hrazeno pojišťovnou. Při doplatku se cena pohybuje něco přes tisíc korun a k tomu mohou vzniknout další náklady na 3D fotografie a videa miminka. Jestliže by vám vyšel test pozitivně nebo máte v rodině závažné genetické odchylky, nabídne vám genetik odběr plodové vody (amniocentézu), která má tyto odchylky stoprocentně odhalit (přesně se udává 99% spolehlivost). Seznam specializovaných pracovišť naleznete zde.

Kolem dvaadvacátého týdne byste se měla podrobit dalšímu ultrazvukovému  vyšetření, tentokrát cervikometrii. Jedná se o vyšetření délky děložního čípku s cílem odhalit případné riziko předčasného porodu, popřípadě se ujistit o klidovém nálezu, kdy by mělo mít cervix skóre v sedmém lunárním měsíci hodnotu nula.

Dalším významným testem, který se provádí kolem pětadvacátého týdne, je oGTT test, laicky řečeno, test odhalující těhotenskou cukrovku. Nepovinný je tento test pouze pro ženy mladší 25 let, které nejsou či nebyly obézní a nemají v rodině cukrovku. Ostatní ženy představují potenciálně rizikovou skupinu, a proto je jim doporučeno se testu podrobit.

Zvládáte to dobře, jen tak dál!

Už máte dvě významné kapitoly těhotenství za sebou a zvládla jste vše na jedničku. Jedete do finále, které bude vyžadovat hodně odpočinku, klidu, ale i úsilí a pevných nervů. Nenechte se nikým a ničím vykolejit, soustřeďte se jen na sebe, své dítě a na blížící se porod.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Pojmy použité v článku:

  • amniocentéza

    odběr plodové vody

  • cervikometrie

    vaginální ultrazvukové vyšetření během těhotenství, kdy se kontroluje děložní čípek, jeho délka a stav uzavřenosti

  • cervix skóre

    zhodnocení délky a prostupnosti děložního hrdla lékařem

  • OGTT

    orální glukózový toleranční test (test na těhotenskou cukrovku)

  • prenatální screening

    ultrazvukové sonografické vyšetření plodu, jehož účelem je zjištění závažných vad plodu

Diskuze k této stránce (9 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

druhý trimestr je fakt nejhezčí

Minnie, 27. 3. 2020, 21.21

Pro mě byl pokaždé nej druhý i třetí trimestr

Teryk92, 22. 12. 2019, 18.27

Druhý trimestr je nejhezčí.

Žofinka

Žofinka, 4. 7. 2018, 11.25

2. Trimestr byl asi opravdu nejlepší

Fuga

Fuga, 6. 2. 2017, 8.55

ve ii. jsem se trochu zklidnila, ale stejně jsem se pořád třepala jako ratlík, hlavně u prvního dítka

lazna, 1. 6. 2016, 8.57

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 10.37

Teď u druhého jsem si vybrala samé lepší věci, takže na druhý trimestr nebudu vzpomínat moc ráda

mckvak, 24. 6. 2015, 8.31

Presne! Nejhezci obdobi z tehu, i kdyz ten zaver byl v tesnem zavesu. To brisko bylo takove pekne, konec jsem si stejne uzila nejvic, kdyz uz jsem byla doma, v klidu a bez stresu

DenisaC, 3. 6. 2015, 15.25

Tohle je takové nejkrásnější období žena si užívá těhotenství a ještě nevypadá jako velryba

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů