Dopřejte svému tělu potřebné vitamíny

zobrazeno 3682×

Vložil(a): Christie, 26. 10. 2014 11.10

Čekáte miminko? Pak zajistěte sobě a svému děťátku dostatečný přísun vitamínů a minerálních látek. V těhotenství je potřebujete, protože jsou nezbytné pro správný vývoj plodu, ale i jako podpora vašeho zdraví.

Když vaše běžná strava nestačí

Je jasné, že ne všechny vitamíny a minerály můžeme získat z běžné potravy v takové míře, která je v tu chvíli potřeba. A pokud jste třeba úplnou nebo částečnou vegetariánkou jako já, potřebujete tyto doplnit o to více. Účinné řešení nabízejí doplňky stravy a minerální látky, nicméně dodržujte rozumnou míru. O vhodnosti jednotlivých vitamínů se vždy poraďte se svým lékařem a vybírejte pouze takové, které jsou určeny těhotným ženám.

Zajistěte si přísun kyseliny listové

Kyselinu listovou, známou jako vitamín B9 je vhodné užívat už v rámci přípravy na těhotenství, nejlépe tři měsíce před plánovaným otěhotněním, a pak ještě v průběhu těhotenství. Na trhu je v současnosti již velká řada produktů, které nabízí kyselinu listovou v podobě komplexu vitamínů. Doporučená denní dávka je 400 µg = 0,4 mg.

Tento vitamín totiž podporuje zdravý růst plodu, tvorbu červených krvinek a slouží také jako prevence proti rakovině tlustého střeva či před Alzheimerovou chorobou. Mezi rizikovou skupinu s nedostatkem kyseliny listové patří mladé ženy a kuřačky, které by měly primárně dbát na její dostatečný příjem. Při její nízké hladině, obzvlášť před početím či v těhotenství, se totiž zvyšuje riziko neplodnosti, předporodních a porodních komplikací nebo vývojových vad nervového systému děťátka.

Určitou hladinu vitamínu B9 najdete také v běžných potravinách. Z masa především ve vnitřnostech (játra, ledvinky) nebo v syrové zelenině jako špenát, brokolice, salát, růžičková kapusta či chřest. Nezapomínejte ani na vajíčka, luštěniny, cereálie, oříšky a ovoce.

Vyšší IQ díky jódu?

Chcete mít děti s vyšším IQ? Užívejte jód! Dostatečný přísun jódu, alespoň dvakrát týdně, je pro správný vývoj miminka podstatný. Slouží jako prevence před poruchami štítné žlázy u matky i dítěte, před hluchoněmostí, poruchami vzrůstu a motorického vývoje a blahodárně působí právě na rozvoj IQ. Přestože jeho příjem můžeme získat z mořských ryb a plodů, v těhotenství bychom jej musely jíst na kila, abychom pokryly denní dávku. Při vaření nezapomeňte sáhnout po jodizované soli.

Které jsou další důležité vitamíny?

Určitě železo, kterým zajistíte správný vývoj plodu a hladký průběh těhotenství. Vyhnete se tak případné anémii a únavě, která hrozí zejména po porodu. Vitamínem C podpoříte tvorbu nových tkání, krvetvorbu, správný vývoj kostí a zubů a zvýšíte odolnost proti infekčním virózám, jelikož tento vitamín působí jako antioxidant. Vitamín E je také důležitý antioxidant pro ochranu buněk.  Vitamíny skupiny B pomáhají utvářet nové buňky ve vašem těle a jsou nezbytnou podporou správného vývoje nervového systému plodu. Kromě zmíněného B9 vitamínu jsou to vitamíny B1 a B2, které slouží jako koenzymy při metabolizaci sacharidů a buněčného dýchání. Vitamínem B6 si pomůžete při těhotenských nevolnostech a B12 vitamín vám zajistí správnou krvetvorbu. Vápníkem, který je obsažen v mléce, mléčných výrobcích či v máku, podpoříte tvorbu kostí a zubů. Případnému měknutí kostí a deformacím plodu předejdete vitamínem D, který najdete třeba v rybách, žloutku či máslu. Rovněž selen vám poslouží pro správný vývoj kosterního svalstva a sníží riziko potratu, ale pozor na jeho doporučné množství. Dostatečným přísunem hořčíku se vyhnete riziku předčasného porodu, poruchám placenty či děložním stahům. Zinek je zase spolehlivou ochranou proti infekcím, při kožních potížích a podporuje dobrou funkci očí.

Co když nejím maso?

Řešila jsem v těhotenství tu samou otázku. Maso nemusím, respektive jím ve velmi omezené míře už řadu let. A právě těhotenství mne postavilo před dilema, jak to udělat, abych neohrozila sebe a zejména děťátko. Vyřešila jsem to tím, že jednou týdně jsem si dala krůtí maso, dále ryby, vejce a obrovské množství zeleniny, mléčných výrobků, luštěnin, semínek a cereálií. Do toho pár vitamínových doplňků. Obecně se při omezené konzumaci masa v těhotenství doporučuje hlavně přísun vápníku, zinku, B12 vitamínu, železa, pak vejce, mléčné produkty, ořechy, semínka a celozrnné potraviny.

U doplňků stravy však platí, že do sebe nemusíte sypat všechny možné a dostupné. Současná doba nabízí spoustu možností a po poradě s lékařem určitě vymyslíte nejlepší řešení, jak si potřebné látky doplnit v rozumném množství např. nějakým komplexem více vitamínů. Přeci vy nejlépe znáte své tělo a víte, co vám případně chybí. Ten zbytek vitamínů vám jednoznačně zajistí zdravý, pestrý a rozmanitý jídelníček.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Pojmy použité v článku:

  • buněčné dýchání

    představuje biochemický proces, při kterém dochází k uvolnění chemické energie sacharidů

  • koenzymy

    zejména Q10, je látka vyskytující se v buňkách lidského těla, které jsou nejvíce aktivní a zatěžované, např. srdeční sval, mozek, játra; podílí se na produkci energie v rámci ochrany buněk před jejich poškozením toxickými volnými radikály

  • metabolizace

    proces látkové přeměny v živých tkáních

Diskuze k této stránce (24 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Kamila Nová, 20. 5. 2023, 15.48

Nedávno jsem si koupila na internetových stránkách https://www.senzamedical.cz/ nové doplňky stravy, se kterými se cítím jako v novém těle a moje energie stoupá, a já se cítím připravena na všechny nové výzvy dne. Konečně totiž mohu dělat vše, co jsem si vždy přála, ale neměla jsem na to dost sil.

Jana Novotná, 27. 7. 2022, 22.38

Když jsem byla těhotná, začala jsem používat více přírodních produktů, abych žila ještě zdravěji. Vím, že se nemá nic přehánět, ale myslet na zdraví a změnit svůj životní styl tak kdy jindy než, když je žena těhotná. Kamarádka mi poradila přírodní těhotenské vitamíny, které jsem si pak koupila na https://www.biooo.cz/bio-matka-a-dite/.

Ivana Navrátilová, 28. 9. 2021, 14.57

Super článek a hlavně dost užitečné informace. Díky mockrát. Já už nějakou dobu vitamíny také doplňuji. Nestíhám do své stravy zakomponovat tolik ovoce a zeleniny, kolik bych potřebovala, takže mi nic jiného ani nezbývá. Hodně jsem si oblíbila takové ty vitamínové komplexy, které v jedné tabletce obsahují více věcí. Třeba tento je super: https://www.herbalife.cz/produkty/1819-formula-2-multivitamin-pro-zeny-60-tablet/

brala jsem jen kyselinu listovou.

RaduskaNek, 24. 7. 2018, 11.25

Mamusko děkuji, dneska si pro něj asi zajdu. A začnu ho brát Díky moc

RaduskaNek, 9. 7. 2018, 8.28

A jaké vitamíny jste maminky teda brali? Co doporučujete?

Mamuskaaa, 11. 7. 2018, 10.39

Já doporučuji z vlastní zkušenosti Femibion Je dobrej. Podívej se na internet, najdeš mnoho informací o něm.

RaduskaNek, 16. 7. 2018, 9.15

Mamusko děkuji moc ♥ jo to je todle vid? http://www.femibion.cz/

Mamuskaaa, 20. 7. 2018, 11.32

Ano to je přesně on Není vůbec zač. Když se podíváš i na jiné diskuze určitě najdeš mnoho kladných recenzí na něj

Žofinka

Žofinka, 4. 7. 2018, 15.33

Vitamíny i minerály jsou určitě důležité

Mygara

Mygara, 27. 3. 2017, 16.28

snažila jsem se jíst pestře a vyváženě

Fuga

Fuga, 6. 2. 2017, 8.27

pestrá strava je určitě lepší než do sebe sypat vše, co se namane

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.41

Vitamíny jsou taky důležitý základ..

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů