Dítě „ze zkumavky“ (II. díl) aneb těhotenství a porod

zobrazeno 6491×

Vložil(a): Martina Richterová, 8. 1. 2015 21.35

Je těhotenství po IVF jiné, než u spontánní gravidity? Odpověď není jednoznačná, v mnoha případech je vše naprosto stejné, ovšem daleko častěji se lékaři setkávají s rizikovým těhotenstvím.

V předchozím článku Dítě "ze zkumavky" (I. díl) aneb jak to celé probíhá? jsme si popsali, jak vlastně umělé oplodnění probíhá, pro koho je vhodné a co ženu čeká. Abych to shrnula, celý proces umělého oplodnění je plný zoufalství i naděje. V případě, že žena otěhotní, je to však obrovské štěstí, ale také strach, aby vše dobře pokračovalo. Jak probíhá těhotenství po IVF?

Jsem konečně těhotná, co bude dál?

Dvě čárky na těhotenském testu a potvrzené HCG z krve, konečně jste těhotná. Je to nádherná odměna pro každou ženu, o to více to však prožívají ženy, které si musely projít složitou léčbou. Pokud je vše v pořádku, můžete chodit do práce. Jediné, co je od této chvíle jiné oproti normálnímu početí, jsou léky na podporu otěhotnění, které je nutno užívat až do konce prvního trimestru.

Obecně však lékaři považují těhotenství po IVF za více rizikové, a to zejména z důvodu vyššího věku rodičky, vícečetné gravidity či vyššího rizika potratu. Vícečetná těhotenství se lékaři snaží co nejvíce redukovat vkládáním jednoho embrya do dělohy. Některé ženy si myslely, že vložením dvou embryí zvýší dvojnásobně šance na početí. Nejnovější studie však dokazují něco jiného. Často platí všechno, nebo nic. Buď se chytí obě embrya, nebo žádné. Někdy dokonce špatné embryo může zamezit uhnízdění tomu dobrému. Šance na otěhotnění se dvěma embryi je jen o něco málo vyšší než u jednoho.

Pravidelný dohled lékaře

Žena, která je těhotná po umělém oplodnění, je více sledována, a to nejprve v centru asistované reprodukce a později u svého obvodního gynekologa. Lékaři se snaží co nejdříve zjistit, zda je plod uložen v děloze a také jestli se nejedná o vícečetné těhotenství. Na internetu se dočtete, jak vysoce je gravidita po IVF riziková oproti spontánní. Ve skutečnosti vám každý lékař řekne něco jiného. Samozřejmě hodně záleží na tom, jaký byl u vás problém. Mnoho žen podstupuje umělé oplodnění z důvodu špatného spermiogramu partnera. Pokud je tedy žena v pořádku, není důvod, proč by mělo být u ní těhotenství ze zkumavky více rizikové.

Dětí ze zkumavky je stále víc

Některé studie také poukazují na to, že po umělém oplodnění často ženy rodí před termínem. To bývá většinou v souvislosti s vícečetnou graviditou. Dvojčata se rodí nejčastěji v rozmezí od 35. do 38.týdne těhotenství. Nemusíte mít však obavy, že dítě ze zkumavky bude jiné, než ostatní. Rozdíl mezi dětmi není vůbec žádný a to vám potvrdí i rodiče, kteří mají doma jedno dítě ze zkumavky a druhé počaté přirozeně. Velmi často se totiž stává, že druhé dítě přijde samovolně v době, kdy se rodiče příliš nesnaží. A to i v případě předchozích dlouholetých nezdarů. Není to však pravidlo.

Důležitá je psychika

Ženy, které podstupují umělé oplodnění, nejvíce trápí psychický stav. I v případě gravidity je stále provází mnohem větší strach z průběhu těhotenství i z každé další kontroly. Mít dítě po umělém oplodnění je na první pohled stejné, nicméně každá žena, která si projde trnitou cestou k miminku, je značně poznamenaná. Přirozený strach je v pořádku, ale nesmí vás ochromovat. Je třeba odlišovat úzkost a depresi. Pokud se cítíte psychicky špatně, je velice důležité i v těhotenství navštívit psychologa, který vám pomůže těhotenství lépe zvládnout a více se těšit na vytoužené děťátko.

Nejdůležitější je víra. Medicína asistované reprodukce je na velice dobré úrovni a pomůže téměř všem párům, někomu stačí jedno IVF a dočká se svého uzlíčku štěstí, jiní musí projít mnohem delší cestou. Je malé procento párů, které se dítěte ani s pomocí lékařů nedočkají. 

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Diskuze k této stránce (12 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

musí to být hodně velký nápor na psychiku,stačilo mi,když jsme chodili jen na IUI.

Minnie, 18. 8. 2020, 13.12

Je úžasné že už dnes existuje taková možnost

Ivana.78, 18. 3. 2019, 12.24

Při prvních 3 pokusech jsem měla 1embryo a nikdy se neuchytly,při 4 mi doktorka doporučila 2 a obě se uchytila, nakonec jsem o 1 přišla,ale to 2 se naštěstí udrželo.

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 12.49

Musí to být velký nápor na psychiku

Mygara

Mygara, 30. 3. 2017, 21.15

celé umělé oplodnění je psychicky náročné, vůbec se nedivím, že jsou ženy pak úzkostné i v těhotenství

Fuga

Fuga, 6. 2. 2017, 17.38

psychika má vliv někdy i na vlastní otěhotnění

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.33

Zajímavý článek, ale super

lazna, 12. 6. 2016, 13.44

pěkně napsaný

Kristy Sim

Kristy Sim, 17. 12. 2015, 10.58

Je moc dobře, že existují takové možnosti.

mckvak, 6. 6. 2015, 5.43

a zajimavy clanek pokracuje

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů