Chcete otěhotnět? Zaměřte se na ovulaci

zobrazeno 44237×

Vložil(a): Zuzík, 21. 10. 2014 15.25

Během menstruačního cyklu prochází ženské tělo hormonálními změnami, které vám pomohou zjistit, v jaké fázi cyklu se nacházíte a kdy dochází k uvolnění vajíčka, tedy k ovulaci. Plánujete-li miminko, je velmi dobré vědět, kdy tato chvíle nastane.

Obecně se udává a vychází z toho, že délka menstruačního cyklu trvá 28 dní a uvolnění zralého vajíčka (ovulace) nastává 14. den od začátku menstruace. To je teorie. V praxi je ale každá žena jiná. Ať už ale váš menstruační cyklus trvá 25 nebo 40 dní, ovulace by měla nastat 16 až 10 dní před následující menstruací. Za plodné dny se považuje období, ve kterém jsou současně životaschopné spermie a vajíčko, obvykle to bývá tři dny před a jeden den po ovulaci.

Hormonální změny během menstruačního cyklu

Menstruační cyklus ovlivňují čtyři hormony: FSH (z angl. follicle-stimulating hormone, folikuly stimulující hormon, folitropin) a LH (luteinizační hormon), které produkuje podvěsek mozkový (hypofýza), a dále estrogeny a progesteron, které produkují vaječníky.

Cyklus začíná samotnou menstruací, která trvá 2 až 7 dní. Následuje tzv. folikulární fáze. Tu ovlivňuje hormon LH, který stimuluje tvorbu estrogenů a progesteronu, a hormon FSH stimulující růst folikulů. V každém cyklu začne růst několik folikulů. Každý folikul obsahuje zrající vajíčko, jehož obal začíná produkovat estrogeny, které iniciují vznik nové vrstvy děložní sliznice a připravují tak dělohu na uhnízdění oplodněného vajíčka. Postupně se největší folikul stane dominantním, ostatní přestávají růst a zaniknou. Hladina estrogenů stále stoupá. Po dozrání folikulu dojde k prudkému vzestupu hladiny LH (toto zvýšení trvá až 48 hodin), což způsobí dozrání vajíčka a oslabení stěny folikulu.

Poté nastává ovulace – folikul praskne a uvolní se vajíčko. Uvolněné vajíčko začíná pomocí pohybů řasinek výstelky vejcovodu pomalu putovat vejcovodem k děloze. Pokud se během této cesty setká se spermií a dojde k jejich vzájemnému splynutí, nastane oplodnění vajíčka. Neoplodněné vajíčko po ovulaci velmi rychle zaniká, oplodněno může být pouze v intervalu kratším než 24 hodin.

Mezi ovulací a menstruací probíhá tzv. luteální fáze. Ta by měla trvat 10 až 16 dní a u jednotlivé ženy by měla být v každém cyklu stejná. V této chvíli se zbytek prasklého folikulu přemění na žluté tělísko, které začíná kromě estrogenů produkovat i progesteron. Ten podporuje další růst děložní sliznice, aby byla dobře připravena na přijetí oplodněného vajíčka. Vlivem progesteronu dochází k mírnému vzestupu tělesné teploty v průměru o 0,2 až 0,6 stupňů Celsia. Dojde-li k oplodnění vajíčka a jeho uhnízdění, nyní již rostoucí embryo (zárodek) začíná, signalizovat svou přítomnost a vytvářet hormon hCG (lidský choriový gonadotropin). Žluté tělísko nezaniká a dál produkuje progesteron. Pokud však k oplodnění nedojde, žluté tělísko zanikne, hladiny estrogenů a progesteronu klesnou a tím klesá i tělesná teplota. To nastaví podmínky pro další cyklus a dochází ke spuštění menstruace.

Jak zjistíme, že nastala ovulace?

Díky působení výše popsaných hormonů dochází během menstruačního cyklu v ženském těle k mnoha změnám, které můžeme sledovat a odvodit z nich, kdy nastane ovulace.

Nejpřesnější metodou je folikulometrie. Jedná se o ultrazvukové vyšetření hodnotící velikost a růst folikulů.

Mezi metody, které můžeme provádět samy doma, patří:

  • Měření bazální teploty: jedná se o každodenní sledování tělesné teploty naměřené hned po probuzení nebo po minimálně pěti hodinách tělesného klidu. V první fázi menstruačního cyklu jsou teploty nižší, těsně před ovulací nebo během ovulace může teplota vlivem estrogenů ještě trochu klesnout. Po ovulaci začne teplota vlivem progesteronu stoupat. Poslední den nízkých teplot, pokud po něm následují minimálně tři dny vysokých teplot, se považuje za den ovulace. U této metody tedy bohužel zjistíme ovulaci až poté, co proběhla.
  • Sledování děložního hlenu: zde hodnotíme kvalitu hlenu, která je velmi důležitá pro přežití spermií. Hlen získáme nejlépe setřením prsty přímo z čípku dělohy. Hodnotíme ho několikrát denně, protože jeho konzistence se může změnit během pár hodin. Ze začátku menstruačního cyklu probíhá tzv. suché období, v kterém jsou schopny spermie přežít jen pár hodin. Několik dní před ovulací se začíná hlen měnit na lepkavý, dále na krémový, až na tzv. bílkový, který je nejplodnější a spermie v něm přežijí nejdéle. Je čirý a tažný, svou konzistencí připomíná vaječný bílek. Tento hlen zaznamenáváme 2 až 3 dny, ovulace by měla nastat poslední den tohoto hlenu nebo den poté. Po ovulaci začne hlen opět vysychat.
  • Poloha děložního čípku: děložní čípek se na příchod ovulace připravuje nejen tvorbou hlenu, ale i svým tvarem. Na začátku menstruačního cyklu je dlouhý, tvrdý a uzavřený zasahující pár centimetrů do dělohy. Několik dní před ovulací se začíná zkracovat, měknout a otvírat, aby tak zajistil co nejlepší průchod spermiím do dělohy. Po ovulaci opět narůstá, tvrdne a zavírá se. 
    Sledování bazální teploty, hlenu a čípku dělohy nazýváme Symptotermální metodou.
  • Ovulační testy: zjišťují přítomnost luteinizačního hormonu LH v moči, jehož hladina se zvedá cca 36 až 24 hodin před ovulací. Testovat by se měla moč odebraná během dne, nejlépe mezi 10. a 20. hodinou (ranní moč neobsahuje dostatek LH) a odstátá 5 minut. Asi 2 hodiny před testem je dobré omezit příjem tekutin, aby byla moč co nejvíce koncentrovaná. Pokud testujete poprvé a nevíte, kdy zhruba vaše ovulace nastává, doporučuje se začít 10. den menstruačního cyklu.
    Na trhu je nabídka testů v nejrůznějším provedení, v širokých cenových relacích a s různou škálou citlivosti.

Pokud budete alespoň 2 až 3 měsíce některé tyto změny sledovat a pečlivě si je zaznamenávat, zjistíte, jak váš menstruační cyklus probíhá a kdy u vás ovulace nastává. Přeji všem budoucím maminkám hodně štěstí.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

  • embryo

    zárodek

  • estrogen

    primárně ženský pohlavní hormon

  • folikul

    váček, "měchýřky" obsahující vajíčko obalené vrstvami buněk

  • folikulometrie

    metoda, která spočívá v opakovaném ultrazvukovém vyšetření vaječníků vaginální cestou, je to zcela nebolestivé vyšetření; cílem je prokázat uvolnění vajíčka, tedy ovulaci

  • FSH

    (z angl. follicle–stimulating hormone, tedy folikuly stimulující hormon) - jeden ze skupiny lidských pohlavních hormonů vyskytující se u obou pohlaví, je produkován předním lalokem podvězku mozkového (hypofýzou)

  • hCG

    choriogonadotropin – hormon, vzniká po oplození vajíčka a je vytvářen vyvíjejícím se embryem

  • LH

    luteinizační hormonpodporuje tvorbu pohlavních hormonů

  • menstruační cyklus

    období od prvního dne menstruačního krvácení až do dalšího krvácení, případně těhotenského testu

  • ovulace

    okamžik, kdy dojde k uvolnění zralého vajíčka z vaječníku

  • progesteron

    steroidní ženský pohlavní hormon

  • symptotermální metoda

    metoda, při níž se sleduje bazální teplota, hlen a čípek dělohy

Diskuze k této stránce (13 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

měřila jsem jak BT,tak jsem i používala ovu testy.

Minnie, 27. 3. 2020, 21.02

Na první dceru jsme čekali 2,5 roku než jsem otěhotněla, na druhou 3 roky, dělali jsme kde co ale sledovat ovulaci mě nenapadlo.

Žofinka

Žofinka, 4. 7. 2018, 16.50

Je to opravdu dobrý způsob, jak tomu pomoci

Mygara

Mygara, 27. 3. 2017, 16.12

díky za krásný a vysvětlující článek

Fuga

Fuga, 5. 2. 2017, 7.02

já jsem použila ovulační testy, protože podle hlenu a teploty jsem poznala prd

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.43

Já si vše počítala..

lazna, 26. 5. 2016, 9.47

Vůbec jsem to neřešila ani u jednoho. Bych byla více ve stresu.

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 9.39

U prvního jsme to nečekali, takže jsme nesledovali. U druhého byl s ovulací problém, moje tělo se nějak nemohlo nastartovat a tak k ovulaci nedocházelo.

mckvak, 6. 6. 2015, 5.41

Taky jsem ovulaci neresila a nevim jestli pripadne u druheho budu - neni to spis stresujici?

mckvak, 6. 6. 2015, 5.41

Taky jsem ovulaci neresila a nevim jestli pripadne u druheho budu - neni to spis stresujici?

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů