Bude to holka nebo kluk? Lze naplánovat pohlaví dítěte?

zobrazeno 34139×

Vložil(a): Christie, 27. 10. 2014 22.06

Pro každou z nás je tím nejpodstatnějším početí zdravého, spokojeného děťátka. Vše ostatní je druhořadé. Ale ruku na srdce, dámy, která z nás při plánování miminka neprojevila skrytou touhu po jednom konkrétním pohlaví? Třeba u druhého dítka by možná mnoho žen tuto možnost volby ocenilo. Budu mít holku nebo kluka? Jisté indicie můžete hledat ve vědě, pověrách babiček nebo dát prostě na čirou intuici.

Věda versus rady babiček

Už od pradávna si lidé lámou hlavu, jak by přírodu obelstili a ovlivnili pohlaví dítěte při jeho početí. Mnoho mužů chce mít syna, svého nástupce, matky s více chlapci konečně vytoužené děvčátko. A protože jsme ženy praktické, už tehdy jsme hledaly různé finty a metody, které by nám mohly v této otázce pomoci. V současné době umí tuto hádanku do jisté míry rozluštit věda. Ale nemyslíte, že také babské pověry mají své kouzlo, přestože je nelze brát za bernou minci?

Holčičí spermie jsou pomalejší, ale déle vydrží

Vsaďte na vytrvalé X nebo hbité Y spermie, neboli teorii chromozómů ženských XX a mužských XY. Pokud ženské tělo zachytí spermie X, můžete se těšit na holčičku, v případě spermií Y očekávejte chlapce. Tento výzkum prokázal, že holčičí spermie X jsou sice pomalejší než mužské Y, nicméně vydrží déle a většinou se uchytí ve vajíčku úspěšněji než „zbrklé“ mužské spermie. Toužíte po synovi? Načasujte si pokus o početí těsně před ovulací nebo v její den. Přejete-li si holčičku, pak je nejlepší čas až tři dny před ovulací, kdy dívčí spermie definitivně zlikvidují klučičí konkurenci.

Kdo z partnerů má mladší krev?

O pohlaví rozhodne stáří vaší krve, která se každých sedm let mění a ovlivňuje tak pohlaví dítěte. Metoda říká, že dítě stejného pohlaví se narodí dle toho partnera, který má krev v okamžiku početí mladší. Jednoduchá rovnice: vašemu muži je 36 let, vám 31 let, čekáte chlapce. Proč? Krev vašeho muže je stará pouze rok, vaše už tři roky. Vychází vám přibližně stejně stará krev? Pak rozhodují pozdější narozeniny jednoho z partnerů. Výjimkou jsou dárci krve, jejichž krev se častěji obměňuje a zvyšuje tak šanci na potomka stejného pohlaví.

Ovlivňuje také strava

I složení stravy může mít zásadní vliv na tom, zda se vám narodí dívka či chlapec. Potrava matky s velkým podílem vápníku a hořčíku má vliv na početí holčičky, naopak strava bohatá na sodík a draslík nahrává klučíkům. Důležitou roli přitom hrají i živiny a kalorická hodnota potravin. U žen vegetariánek či „dietářek“ je dokonce šance na děvčátko ještě vyšší. Z toho plyne, že pokud chcete chlapečka, nedržte žádné diety a dopřejte si hodně masa, tučných ryb, vejce, sýry, máslo, jablka a banány, hrášek, sýry a potraviny s vysokým obsahem soli. Toužíte po děvčátku? Dejte si oříšky, mandle, fazole, ovesné vločky, bílé jogurty, tofu, brokolici nebo špenát. Žádné diety ovšem v těhotenství nedodržujte! Pestrý a vyvážený jídelníček je totiž velice důležitý pro správný vývoj a růst vašeho miminka, ale i pro vás.

Poloha při sexu

Může hrát poloha při sexu roli? Jedna z tezí vychází právě z polohy při sexu. Pokud je žena „nahoře“, bude pravděpodobně očekávat syna. Naopak nachází-li se v „horní“ poloze muž, měla byste na svět přivést dceru. Z lékařského hlediska je však tato teorie nesmyslná, protože ke splynutí vajíčka se spermií může dojít až několik hodin po styku. Doba pro oplození vajíčka je až zhruba 24 hodin a doba pro přežití spermie v organismu ženy přibližně 48 hodin. Vajíčko je tedy oplozeno v mnoha případech až po ukončení styku, nikoliv během něj.

Čínský lunární kalendář napoví

Už předci věřili čínskému lunárnímu kalendáři. Ten určuje pohlaví dětí lunárním věkem matky a měsícem, ve kterém bylo miminko počato. I v dnešní době má mnoho příznivců.

Jsem těhotná…

Gratulujeme! Podařilo se a vy už miminko čekáte? Pokud nehrajete na překvapení, jeho pohlaví určitě prozradí ultrazvukové vyšetření, v některých případech odběr plodové vody. Do té doby můžete pohlaví zase tipnout dle babských rad.

Holčička ubírá na kráse

To je klasická pověra už našich babiček, která má určit pohlaví dle krásné nebo zhoršené pleti (otoky, akné, hyperpigmentace, změna obličeje). „Holka, tebe to těhotenství úplně změnilo, to bude jednoznačně holčička.“ Nebo: „Ty jsi tak zkrásněla, to bude kluk jak buk.“ Setkala jste se s tím? Mluvím z vlastní zkušenosti. V těhotenství jsem měla pleť jak alabastr, vlasy zdravé a vitální, navrch jen pár kilo a připadala jsem si krásnější než kdykoliv před tím. Každý říkal“ To bude chlapeček!“ A nakonec to byla naše milovaná holčička.

Pohlaví dle srdeční frekvence

Někteří lidé přisuzují pohlaví dítěte počtu úderů srdíčka za minutu. Srdeční frekvence nad 140 úderů značí holčičku, pod 140 úderů nahrává chlapcům. Z lékařského hlediska je však takové určení vyloučeno, protože tep dítěte ovlivňuje měření v klidu, v pohybu, zdraví plodu atd.

Podle chutě poznáš dítě

Typickým mýtem předurčujícím pohlaví miminka je ten o chuti na sladké či kyselé. Cukříčky, dortíčky, čokoláda a vše sladké, to musí být holka! Okurky, kyselá, ostrá a kořeněná jídla, zaručený klučík. Opět mýtus nepodložený.

Bříško jako nápověda

Tuto pověru známe asi všechny. Pokud máte bříško vysoko položené, zasahuje do boků a je kulaté, čekáte holčičku. Bříško špičaté, pokleslé a hodně dopředu, těšte se na chlapečka. Jak jste to měla vy? Já tento vzorec nesplňovala, protože díky útlé pánvi jsem měla bříško špičaté, pokleslé a narodila se mi krásná okatá dívenka.

Jména mějte raději připravená obě

Ať už vám pohlaví miminka napověděla některá z uvedených metod, pověr nebo jej prozradil ultrazvuk, raději mějte připravené do porodnice jméno pro chlapce i pro dívku. Hezkých jmen je spousta a vybírat můžete z téměř pěti tisíc tipů. Udělejte si seznam a proberte jej s partnerem. Chcete výstřední jméno? Řiďte se tím, jak se hodí k příjmení, jak se spolu vyslovují a zda není kombinace příliš dlouhá. Uvědomte si, že jméno se s dítětem ponese celý život. A uznejte, že chodit po světě jako Andromeda Zpěváková nebo Elvis Špalek není žádná hitparáda. Nechte se inspirovat a vybírejte pečlivě.

Je krásné věřit a přát si, ale určitě se na myšlenku konkrétního pohlaví dítěte příliš neupínejte. Příroda je všemocná a zařídí vše sama.

Maminky, napište nám co si myslíte o plánování pohlaví dítěte, zda věříte babských radám a případně jakou máte samy zkušenost.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
6

Pojmy použité v článku:

Diskuze k této stránce (29 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fun, 18. 7. 2021, 8.09

Prvni kluk a druha holka;)

škoda,že to je jen o náhodě,kdyby byla nějaká rada,která by fungovala,tak bych ještě jedno mimi chtěla a už konečně tu vytouženou holčičku ♥

Dudu, 13. 12. 2020, 21.24

Nám je pohlaví jedno, hlavní je zdraví. Prvního máme chlapečka, druhá holčička by byla hezká, ale na chlapečka už vše máme s umíme to s ním

Evka2, 13. 12. 2020, 21.04

Jaj, tak podle chutí by to byl zase kluk

Minnie, 27. 3. 2020, 21.28

Podle Čínského kalendáře to u nás neplatí, chutě taky neseděly. Ultrazvuky ve 20.týdnu (u druhého těhotenství ve 26.týdnu) byly spolehlivý a pravdivý. Jména jsme vždy vybírali na obě pohlaví, kdyby náhodou.

Ivana.78, 18. 3. 2019, 13.41

Nám kamarád a přítelova matka řekli ještě dávno před otěhotněním,že budeme mít holku. Přítel si ji přál a vyšlo to. Podle tohoto článku bych musela mít kluka.

Žofinka

Žofinka, 4. 7. 2018, 14.08

Je to jen o náhodě

k.o.r.i.n.e.k

k.o.r.i.n.e.k, 21. 5. 2017, 16.25

Já tomuhle nevěřím a často to někomu vyjde jen vlivem souhry náhod ...

dadinkamaminka, 21. 5. 2017, 9.38

Hodne zajímavý článek O te poloze jsem to slyšela a docela tomu věřím. Malého jsme počali, když jsem byla nahoře A s tou pleti taky souhlasím. Měla jsem krásnou pleť bez jediného pupinku i vlasy v dobrém stavu a narodil se kluk Jen to bříško mi nesedí, měla jsem ho kulaté a obrovské a přesto se narodil kluk. Každopádně si myslím, ze když se spoji všechny tyhle teorie dohromady, ze se tim to pohlaví nějak ovlivnit dá

k.o.r.i.n.e.k

k.o.r.i.n.e.k, 21. 5. 2017, 16.24

No vidíte a já syna počala, když jsem byla jen dole, takže to je prostě náhoda ..

Mygara

Mygara, 3. 4. 2017, 16.09

nechali jsme to na přírodě, protoře priorita byly zdravé děti

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů