Barvení vlasů, lakování nehtů a další rizika pro miminko v bříšku

zobrazeno 30892×

Vložil(a): Adrianita, 14. 9. 2017 9.55

Pokud čekáte miminko, je pro vás jistě důležité nejen vaše, ale především jeho zdraví. Snažíte se jíst zdravě, užíváte vitaminy, cvičíte a pravidelně se hýbete, abyste pro své nenarozené miminko udělala to nejlepší. A jak jste na tom v těhotenství s kosmetikou? Barvíte si vlasy nebo lakujete nehty? Líčíte se? Jakou další kosmetiku používáte? Pokud vás zajímá, zda tato i další kosmetika může ohrozit miminko ve vašem bříšku, pojďte se na toto téma s námi podrobněji podívat.

Pro ženy je těhotenství většinou krásným obdobím života, kdy si uvědomujeme nový život rostoucí v našem těle. Těhotenství je pro ženu ale velmi náročné. Většina z nás se potýká s těhotenskými nevolnostmi a zvracením, nespavostí a velkou únavou, což se může projevit také na našem vzhledu. Samozřejmě chceme být stále krásné, ne-li krásnější než předtím. Že o sebe pečujeme a chceme být upravené, je zcela v pořádku. Je dobré si ale uvědomit, že ne každá kosmetika je bez rizika. My se v tomto článku zaměříme na kosmetiku, které bychom se měly v těhotenství zcela vyhnout, případně ji nahradit přírodní kosmetikou. Více o přírodní kosmetice jsme psaly v článku Přírodní kosmetika nebo samá chemie? 

Řádky níže se týkají nejen těhotných žen. Je to téma, nad kterým je dobré se zamyslet kdykoliv. Je jasné, že se najdou názory typu, že bychom nemohli používat nic, stejně jako se u stravování tyto názory objevují (to bychom nemohli jíst nic), ale doba jde rychle dopředu a na povrch vyplouvá víc a víc informací o škodlivosti chemických výrobků a návrat k těm přírodním je tedy dle našeho názoru na místě. Ale nepřeskakujme a pojďme na to popořadě.

Barvení vlasů a citlivá kůže v těhotenství

Barvení vlasů v těhotenství je téma poněkud kontroverzní, na které vám nikdo nedokáže dát jednoznačnou odpověď. Pravdou však je, že barvy na vlasy obsahují toxické látky, z nichž nejzákeřnější butoxyetanol, může dokonce vyvolat rakovinu močového měchýře. V těhotenství ještě více než jindy hrozí alergické reakce, které mohou být i bouřlivé. Zvyšuje se nejen riziko nejrůznějších alergií, ale může být ohroženo i miminko. I barvy bez amoniaku obsahují řadu škodlivin.

Němečtí vědci dokonce našli v mateřském mléce a tukové tkáni kojenců stopy chemikálií právě z barev na vlasy. Přesto vám některý lékař bude tvrdit, že tyto chemikálie jsou pro dítě zcela neškodné. Konkrétní postoj nečekejte ani od kadeřnice. Nicméně je vždy vhodné před barvením vlasů kadeřnici na těhotenství upozornit. Barvení vlasů se přinejmenším vyhýbejte v 1. trimestru těhotenství. Alternativou mohou být přírodní rostlinné barvy na vlasy, například Henna. 

V počátku těhotenství mohou být vaše vlasy suché, nebo naopak mastné, rostřepené a nehezké, v dalších trimestrech se však zpravidla kvalita vlasů výrazně zlepší. Opět raději sáhněte po přírodních šampónech a kondicionérech, než po přípravku z ropy. Na mastné vlasy je účinný odvar z kopřivy, heřmánku nebo máty. Omezte používání tužidel a laků na vlasy.

Kůže i pleť jsou během těhotenství mnohem citlivější. Pokud cítíte, že máte kůži náchylnější, omezte depilaci, kosmetické procedúry, ale i slunění, které navíc může v těhotenství zapříčinit tvorbu pigmentových skvrn. Více se dozvíte v článku Opalování a solárium v těhotenství. Jako ochranu před sluníčkem použijte například mrkvový olej, což je přírodní bronzer. Více o bezpečném opalování si přečtete v článku Opalujete se zdravě?

Pokud máte bezproblémovou pleť, není třeba používat kosmetické přípravky vůbec. V případě, že je vaše pleť suchá nebo plná pupínků, raději sáhněte po přírodní kosmetice. Dekorativní kosmetiku omezte na minimum. Většina barev v kosmetice je vyráběna z uheleného dehtu, který způsobuje rakovinu. Některé barvy v uhelném dehtu obsahují arzen a olovo, jako třeba rtěnka. Na trhu můžete najít i ekologickou dekorativní kosmetiku. Pokud vás v těhotenství trápí popraskaná kůže, můžete sáhnout opět po přírodním produktu proti striím nebo si vyrobit vlastní přípravek ze směsi přírodních olejů. Nakoukněte do naší Kreativní dílny, kam maminky vkládají své vyzkoušené tipy třeba zrovna na doma připravovanou kosmetiku a drogistické výrobky.

Lakování nehtů v těhotenství

Také lakování nehtů může být v těhotenství nevhodné. Zejména pravidelné vdechování látek jako jsou toluen, formaldehyd, ftaláty, které jsou v lacích na nehty obsaženy, může být pro dítě škodlivé. Bez rizika však nejsou ani umělé nehty, které obsahují toxické materiály. Lepidla, kterými se umělé nehty připevní, jsou rovněž plné jedovatých látek. Vlivem hormonů jsou však nehty v těhotenství většinou pevné, zdravé a rychleji rostou, není tedy potřeba o ně více pečovat. Pokud se přesto barviček vzdát nechcete, vybírejte alespoň laky na nehty s co největším počtem přírodních látek a snažte se výpary z laků a odlakovačů nevdechovat. Upravte si třeba nehty na čerstvém vzduchu nebo u otevřeného okna.

Deodoranty a další vůně

Klasické deodoranty a antiperspiranty obsahují sloučeniny hliníku, které mohou vyvolávat rakovinu. Vlivem hormonů a také díky přibývání na váze se však ženy v těhotenství potí mnohem více než obvykle. Řešením může být používání přírodních deodorantů, které jsou navíc k pokožce mnohem šetrnější než deodoranty chemické. Stejně tak parfémy a další vůně obsahují spoustu chemických látek včetně ftalátů, které mohou vyvolat vývojové vady. Raději sáhněte po jemných parfémech a pleťových vodách na bázi přírodních esenciálních olejů.

A co další kosmetické přípravky?

Celkově je zkrátka dobré kosmetiku plnou chemie nahradit kompletně kosmetikou přírodní, a to nejen v těhotenství. Pravdou však je, že přírodní kosmetika bývá dražší a maminky na mateřské mají méně peněz. Alespoň částečné omezení běžných kosmetický přípravků se vám však vrátí ve formě zdraví. Navíc těhotenství dělá samo o sobě ženu krásnější tím, že z ní vyzařuje mateřství, život. :)

Vhodné je používat i na mytí přírodní sprchové gely či oleje, které můžete kápnout přímo do koupele. Zvažte i nadměrné používání peelingů a tělových krémů. Pokožka nepotřebuje mazat denně, vysouší se pak více. Občas promažte tělo přírodním tělovým krémem nebo olejem, postačí vám i kokosový olej nebo bambucké máslo. Rty, ruce a chodidla promažte přírodním krémem dle potřeby.

V těhotenství je také důležitá péče o zuby, dbejte na stravu bohatou na vápník a během těhotenství zajděte alespoň dvakrát na preventivní zubní prohlídku. Pokud vaše strava není bohatá na vápník, bude mizet především z vašich zubů. Oslabené zuby jsou pak náchylnější k tvorbě zubního kazu. Čistětě si zuby důkladně minimálně dvakrát denně, občas můžete vynechat i pastu. Volte raději pasty bez fluóru, umělých barviv či sladidel. Opět se porozhlédněte po přírodních zubních pastách.

Zajímá nás, jak o sebe v těhotenství pečujete vy? Barvíte si vlasy, lakujete nehty, nebo jste tyto procedúry omezily? Zajímá nás, jakou kosmetiku jste omezily a jakou používáte. Pokud jste se pustila do výroby vlastní kosmetiky, budeme rády, když se s námi i ostatními maminkami podělíte o návody!

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (42 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 8. 5. 2022, 11.44

Nehty jsem si doma lakovala kdysi hodně a sama si teď občas udělám takový hezký večer a namaluji si pěknou manikúru. Když vidíte, jaké možnosti dneska nehtová modeláž užmoňuje, tak proč by ne. Sami se podívejte, co se dá koupit: https://www.rajnehtu.cz/modelaz-nehtu/ Hlavně mám teď radost z uv lampy na nehty, se kterou je práce zase o něco snazší.

Minnie, 15. 1. 2022, 20.00

Vlasy jsem si nebarvila, nehty jsem lakovala ale omezila jsem to.

naštěstí si nehty nelakuji a ani na nehty nechodím

Martin Doležel, 26. 7. 2020, 11.28

jsem sice muž, ale taky si dost zakládám na péči o vlasy..a to pak potřebujete kvalitní šampony, kondicionéry, no a pokud chcete tu pravou závěrečnou úpravu, tak se nebojte použít vhodný gel, lak, pomádu, pastu nebo vlasový olej či tonikum...dnes už se pánové věnují svým vlasům často více, než ženy a výsledek pak stojí za to: https://www.levsalonu.cz/pece-o-vlasy/

Drahoslava Nožičková, 14. 5. 2020, 21.38

Tak třeba to lakování nehtů jsem si v těhotenství raději odpustila. Teď už si ale zase nehty lakuji. Dokonce jsem si i docela oblíbila gelové nehty. Na jejich modeláž chodím sem https://www.beautiful-me.cz/ a musím říct, že super. Tak hezky jak tam bych si asi doma nehty udělat nedokázala.

Teryk92, 14. 12. 2019, 20.00

Nehty si nelakuji ani teď. Našli se stopy i v mateřském mléce

LucieLucka, 8. 2. 2019, 20.51

Holky a jakou přírodní kosmetiku používáte? Ráda bych vyzkoušela něco nového. Zatím používám klasickou kosmetiku z drogérie.

Lolita, 13. 3. 2019, 12.58

Dobrý den, já používám tuto přírodní kosmetiku www.hristina.cz. Mají velký výběr a jejich kosmetika je vážně úžasná.

Pivonka

Pivonka, 9. 4. 2019, 21.52

Dobrý den, taky s přírodní kosmetikou nemám zkušenosti. Doporučíte mi s jakým výrobkem jste nejvíce spokojená? Třeba nějaký krém na pleť? Přípravky na vlasy jsem si nějaké vybrala, tak snad mi budou vyhovovat.

Majdalena

Majdalena, 7. 5. 2019, 14.37

Dobrý den, já mám třeba hodně ráda tyto přírodní másla https://www.hristina.cz/prirodni-pletova-kosmetika/prirodni-masla/s15031.htm.

KatkaSi

KatkaSi, 12. 1. 2019, 21.10

Mám to uplně stejně. Jen bio kosmetika a barvení v salónech jen bio barvami.

lucie25987, 12. 1. 2019, 6.36

V těhotenství to bylo fajn, to jsem měla na všechno hodně času. Pravidelně jsem o sebe pečovala. Chodila ke kadeřnici, lakovala si nehty, atd. Teď, co se dcera narodila je to s časem trochu horší. Přesto se ale snažím si čas od času nehty nalakovat. Používám gel lak na nehty https://www.rajnehtu.cz/gel-laky/ a vydrží docela dlouho.

Hedvika00, 13. 12. 2018, 20.30

Já používám jen přírodní kosmetiku. Už i na vlasy používám jen přírodní vlasovou kosmetiku a barvení řeším jen bio barvami. V salónu vyžaduji jen přírodní produkty.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů