Sex v těhotenství ano nebo ne?

zobrazeno 3210×

Vložil(a): Martina Richterová, 15. 9. 2015 19.43

Snad každou těhotnou ženu napadne, jestli je sex v těhotenství bezpečný, a zda jím nemůže ohrozit své dítě. Odpověď je snadná. Pokud vaše těhotenství probíhá bez jakýchkoliv zdravotních rizik a omezení, není třeba se obávat. Pojďme si toto téma více přiblížit.

Mohu mít v těhotenství sex bez obav?

Odpověď by mohla být snadná: ano, ale je třeba zmínit několik důležitých aspektů. Sex je naprosto přirozenou součástí našeho života. Vždyť bez něho bychom ani nebyly těhotné, navíc nejde jen o „rozmnožovací pud“, ale o milostný akt, který je nám příjemný. A toto bych ráda zdůraznila. I když je vaše těhotenství bezproblémové, nikdy se do sexu nenuťte jen kvůli partnerovi. Naopak váš partner by měl brát ohled na vás. V těhotenství může nastat mnoho dalších překážek. Mnohdy stačí jen zvýšená únava, která má za následek, že si raději půjdete brzy lehnout, než se milovat.

Máte obavy ze sexu v těhotenství?

Pokud máte jakékoliv obavy, abyste neublížila miminku, raději vše zkonzultujte se svým gynekologem. Právě gynekolog vám dokáže poskytnout odpověď s ohledem na váš zdravotní stav. Se svým ošetřujícím lékařem můžete vše v klidu probrat a vyřešit tím své obavy. Odložte stud, nebudete s podobným dotazem ani první ani poslední. Můžete se zeptat (i anonymně) v naší Gynekologicko-porodnické poradně. Obecně platí, že pokud vás netrápí gynekologické obtíže, nehrozí předčasný porod ani krvácení či jiné nepříjemnosti, pak není třeba se obávat. Ani případné děložní stahy při orgasmu u zdravé ženy nemohou vyvolat předčasný porod.

Největší chuť na sex má těhotná žena obvykle ve druhém trimestru, kdy vzrůstá přítok krve do pohlavních orgánů. V druhém trimestru se většina žen cítí nejlépe z celého těhotenství, ustupují nevolnosti a další neduhy spojené s počátkem gravidity, tělo už si „zvyklo“ na těhotenství a i když se objevuje bříško, zatím je stále ještě malé, aby vám bránilo v milostném aktu. Prsa jsou citlivější a zvyšuje se sexuální libido.

Jakou polohu zvolit?

Důležité je, abyste se cítila pohodlně. Klasická misionářská poloha je se zvětšujícím se bříškem pasé. Poloha na zádech může být velmi nepříjemná, protože děloha utlačuje nervy v zadní části podbřišku, Můžete však zvolit polohu, kdy vy budete nahoře, nebo zboku, ta je pohodlná zejména v pokročilejším těhotenství, kdy už bříško opravdu překáží.

Strach o dítě mít rozhodně nemusíte, protože při sexu mu nic nehrozí. Je dokonale chráněné plodovou vodou a sliznicemi.

Kdy je lepší se pohlavnímu styku vyhnout?

Ačkoliv většina párů může mít sexuální styk v průběhu těhotenství, může nastat situace, kdy je nutná opatrnost. Pokud máte diagnostikováno zvýšené riziko předčasného porodu, je lepší sex raději vynechat. Opatrnost je důležitá také v případě problémů s poševním hrdlem, vaginálním krvácením či poševní mykózou. V takovém případě by vás na to měl upozornit lékař, který vám doporučí sexuální půst. Pokud k tomu skutečně dojde, tak raději dejte na jeho rady . Takové riziko vám za to nestojí.

Pokud nemáte chuť na sex, pak se do ničeho nenuťte. Partner by se měl zcela podřídit vašim potřebám. V těhotenství se mohou sexuální chutě hodně měnit, některé ženy mají zvýšené libido, jiné naopak nemají potřebu sexu žádnou. Pokud vás trápí komplexy z nadváhy a velkého bříška, pak o tom hovořte se svým partnerem. Pravděpodobně tyto obavy nejsou opodstatněné. Naopak většině mužů se těhotné ženy moc líbí. Snažte si své těhotenství užít co nejvíc, z určitého pohledu vám 9 měsíců může přijít dlouhých, ale ještě ráda budete na tuto životní etapu vzpomínat.

Rada na závěr:

Pokud přenášíte a chtěla byste porodit co nejdříve, vyzkoušejte sex. Právě prostaglandiny, které obsahuje sperma, mohou vyvolat kontrakce. Jde o babskou radu, která však v některých případech funguje.  

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (15 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 30. 4. 2023, 9.52

My jsme s manželem o sex v pokročilém stádiu těhotenství ani nestáli, jelikož nám to přišlo divné. S manželem jsme na to měli úplně stejný názor a sex nám nikam neutekl. Po šestinedělí to uteklo a mi si pomalu začali užívat, ale měla jsem menší problém se spodní partií. Proto jsem se poradila s mým lékařem, který mi ukázal internetové stránky https://www.labioplastika-praha.cz/, kam jsem se objednala na labioplastiku, která mi velice pomohla.

milujici.teticka36, 29. 6. 2022, 8.56

My jsme si lásku a sex v těhotenství užívali plnými doušky. Jasně, někdy to chce trochu opatrnosti a v pokročilých měsících to už není tak sexy jako masáž pro muže od https://eroticmassagesgold.com/ ale co se dá dělat. I to k životu patří. Pokud máte respektujícího partnera, tak je všechno v pohodě. Přeci nebudeme skoro celý rok na suchu!

novaklen, 29. 10. 2023, 17.55

Tak ono na tady ty erotické masáže lze chodit i v páru. Ne všechny masážní salony to teda nabízí, ale některé právě nabízí masáže pro páry. My jsme takto byli s manželem v https://www.mataharisalon.cz/cs a musím teda říct, že to byl pro nás oba fakt super zážitek. Jestli jste to nikdy s partnerem nezkusila, tak můžu doporučit.

lenicka.pisnicka.93, 19. 3. 2022, 9.39

Tak jasně, těch omezení tam je hodně. Na druhou stranu nechápu, proč se tomu vyhýbat nebo se něčeho bát. Já jsem dokonce v těhotenství poprvé vyzkoušela "zadní vrátka". Pravda, že jsem už měla zkušenost, protože mám doma anální stimulátory od https://www.luxusni-vibrator.cz/analni-stimulatory/c6 ... Ale měli jsme na TO s manželem prostě chuť a chtěli jsme zkusit něco jiného.

ve všech 4 těhotenství,jsme sex měli a vše bylo v pořádku.

Bejanela, 28. 9. 2020, 13.02

podle mně je to v pořádku, jen se vyhýbejte intimním hračkám, jinak mužeš sexovat. Přece nebudeš mít roční půst a tvuj chlap taky

danajokl, 31. 7. 2018, 22.47

Chtěla bych se zeptat zda se dá v těhotenství chodit na http://www.sweet-massage.com/ ? Myslíte že to je normální?

Žofinka

Žofinka, 30. 6. 2018, 6.47

Je vidět, že se není čeho obávat

Mygara

Mygara, 22. 3. 2017, 16.57

já jsem nějak neměla chuť, možná naštěstí, protože jsem měla riziková těhotenství

Fuga

Fuga, 10. 2. 2017, 16.10

tak já měla strach a díky tomu asi nebyla ani chuť

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.16

Já jsem bohužel v rizikovém těhu, takže si ho musím odepsat..

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů