Je lepší nastavit dítěti režim nebo se řídit jeho potřebami?

zobrazeno 8000×

Vložil(a): Jana N., 4. 1. 2015 21.15  (aktualizováno 17. 2. 2021 12.50)

Dítě se cítí bezpečně, když ví, co bude přibližně následovat. Potřeby dítěte se mění, proto denní řád a režim měňte podle potřeb vašeho dítěte. Pokud to neuděláte, dítě v průběhu dne bude samo tápat v tom, co opravdu potřebuje a vy při snaze zavděčit se mu můžete ztrácet nervy. Výsledkem je často nespokojené dítě i nespokojený rodič. Dítě potřebuje pevnou oporu, o kterou se může opřít a přinést mu tak jistotu a spokojenost.

Denním rytmem se netrapte ihned po narození miminka. V období šestinedělí a dlouho po té si děťátko musí zvykat na vše nové a často spí. Budí se jen, když něco potřebuje nebo ho něco trápí. Můžete začít s pravidelnými činnostmi, ale většinou je mnohem více přizpůsobíte spánkovému režimu dítětě. Opravdový režim má smysl nastavovat nejdříve od 6. měsíce, u spousty dětí však po 1.narozeninách. Dle různých přírůček ke spokojenosti dítěte i rodiče pomáhájí nejrůznější příjemné rituály.

Pár rad na nastartování určitého denního režimu

  • Pokuste se aspoň přibližně rozložit činnosti během dne, nemusíte si všechno naplánovat do minuty přesně.
  • Kojte dítě na požádání, dle jeho potřeb. Nenervujte se nesmyslným plánováním po 2 nebo dokonce 3 hodinách. Pokud podáváte umělé mléko, je třeba intervaly dodržovat.
  • Když je dítě vzhůru, hodně na něj mluvte, povídejte si s ním. Mazlete se, hrajte si s ním. Dítě se bude cítit v bezpečí, že jste s ním.
  • Když je dítě ospalé, nenuťte ho dělat jiné aktivity. Uložte ho do postýlky. Že je dítě ospalé, poznáte, když začne zívat, mnout si oči, kňourat. Postupně se naučíte, kdy chce spát a kdy ne.
  • Miminka spí a bdí dle svých vlastních hodin, batolata už ale můžete zkoušet dávat spát v určitou dobu. V kolik hodin záleží na vašem dítěti, době spánku během dne, ročnímu období, ale i režimu rodiny.
  • Dodržujte uspávací rituály. Děti je potřebují, pomáhají jim, aby se zklidnili a následně se připravili na spánek. Rituály mohou zahrnovat krmení, koupání a převlékání do pyžamka, masáž, kojení, zpívání ukolébavek, čtení pohádek. Každému vyhovuje něco jiného. Důležité je provádět je pravidelně každý den zhruba ve stejnou hodinu a ve stejném pořadí.
  • Neomezujte denní spánek v naději, že bude spát v noci lépe. Nefunguje to tak. Když chce vaše dítě přes den spát, klidně ho nechte. Většinou chodí děti spát po krmení, které má přirozený uspávací efekt.
  • Zavedení denního režimu vede ke zlepšení nočního spánku. Dítě by za den mělo mít dostatek podnětů a dostatek pohybu zejména v přírodě.
  • Nastavte pravidelnou dobu na hraní, na procházky a na další aktivity.
  • Každý den přesto nemusí být stejný. Vždy jej něčím obzvláštněte, nebo alespoň občas. Také zapomeňte na striktní dodržování jakéhokoliv rytmu i jiné činnosti.

Cestování

Delší cestování, ať už je to autem, vlakem nebo letadlem, vždycky znamená vybočení ze zajetých kolejí. Pohyb auta většinu dětí uspává, takže většinou usnou ve chvíli, kdy se vám to vůbec nehodí, a pak s nešťastným křikem vynechají odpolední spánek. Výsledkem je přetažené a podrážděné dítě.

Cestu autem se pokuste naplánovat na dobu, kdy spí i normálně, na opravdu dlouhé přejezdy vyrazte na noc, po koupání a krmení.

Doba strávená s dítětem

Nezáleží ani na počtu hodin strávených s dítětem, ale na jeho kvalitě. Mnohdy jedna hodina účelně využitá dá dítěti mnohem víc, než celý den. To se týká většinou rodičů, kdy jeden odjede ráno do práce a přijede odpoledne nebo navečer a s dítětem mnohdy tráví jen hodinu až dvě.

Dítě musí mít neustále pocit jistoty a bezpečí. Oba rodiče by se měli dítěti věnovat tak, aby se dokázali vcítit do jeho potřeb, což vyžaduje hodně trpělivosti, tolerance a času.

Dítě rozumí signálům, které mu dospělý dává najevo. Nikdy se nestresuje samo, stres na ně přenáší vždy dospělý. Čím dříve tedy nastavíte pevný režim, tím lépe. Určitě proto nebudete ta zlá, ošklivá máma.

Je to ovšem každého věc. Je to jen na vás, jaké návyky chcete u svého dítěte do budoucna vypěstovat. Já osobně jsem pro určitou důslednost, která se nevylučuje se spoustou lásky a pochopení. 

 

Použité zdroje: časopis Betynka 12/2013 – článek: Denní režim – žádná věda

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Diskuze k této stránce (23 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

u všech kluků jsme režim nastavovali,ale teď jak jsou starší tak už nic neřeší.

Úča, 5. 4. 2021, 8.53

Nastavení pravidelného režimu je v životě dítěte hodně důležité . Samozřejmě se někdy může malinko porušit , ale spíše výjimečně . Děti samy pak ví přesně co kdy přijde a mohou se to připravit a i do budoucna si lépe zvykají na pravidelné věci ....škola , práce ...

Katka

Katka, 29. 3. 2021, 11.02

Režim funguje a dává dítěti klid a jistotu. Teď jsem zjistila, že je přirozené že pubertaci chodí spát později a vstávají taky pozdě. Není to kvůli pc, ani mobilu, je to přirozený koloběh a tento cyklus trvá asi do 24 let. Pak už spíme jenom méně a méně.

Teryk92, 20. 3. 2021, 14.01

Také máme nastavený režim. Myslím že je to dobré jak pro nás, tak pro syna.

Pavla T., 14. 3. 2021, 21.06

Máme režim, který vyplývá z potřeb děti. Co se týká doby jídla a spánku máme jasno, ostatní probíhá volně. Nejdůležitější je pro naši rodinu režim v době 18-20h tj. večeře, koupání, uspávání. Děti jsou 3 a uspokojit potřeby všech je někdy opravdu náročné. .... Toto je běžný všední den. Jiné je to o sobotach či prázdninách, kdy se režim např. večerní sem tam poruší.

danuse11, 13. 3. 2021, 18.59

U nás měli nastavený režim,spinkali celou noc byli hodné.

Janna, 11. 3. 2021, 22.18

Od narození mají obe děti přesně stanovený režim a jsem za to ráda. Spinkají celou noc 11,5 hodin v kuse. Máme určite rituály. Výjimky nemáme. A režim stanovuju já dítěti.

jitka46

jitka46, 1. 3. 2021, 23.56

Mám jasno. Režim jednoznačně. Jinak by v tom byl nepořádek a nic bych nestihla.

babca216, 28. 2. 2021, 9.27

Dodržovat daný režim je určitě ten nejlepší způsob . Tělo si zvykne na řád i v usínání . Samozřejmě přiměřeně věku

blanvan, 26. 2. 2021, 13.16

My si našli několik tipů, které nám pomohli, když kluci bojkotovali spánek 😃 - https://pohodovamama.cz/spanek-miminek/.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů