Zápis do mateřských škol v otázkách a odpovědích

sledováno 1× zobrazeno 3866×

Vložil(a): Christie, 26. 1. 2015 6.33  (aktualizováno 7. 4. 2024 6.33)

Čeká letos vaše dítě zápis do mateřské školy? Nevíte, jak zápis probíhá, jak se připravit, zda musí vaše dítě přijmout? Pak vám může pomoci náš článek formou otázek a odpovědí.

Zápisy do mateřských škol probíhají v květnu. Každá školka si zvolí svůj termín, tak se raději podívejte na stránky dané mateřské školy. Již začátkem dubna umožňuje řada školek tzv. předzápis, který ulehčí administrativu zejména rodičům, ale i mateřským školám. Některé školky dokonce umožňují zarezervovat konkrétní hodinu zápisu.

Co si s sebou vzít k řádnému zápisu?

I když vyplníte elektronický formulář, tedy využijete předzápisu, je vždy nutné se dostavit osobně do školky k zápisu. Termín zápisu si školky určují sami a to v termínu od 2. do 16. května. S sebou si vezměte vyplněnou přihlášku, potvrzení od dětského lékaře (většinou bývá součástí příhlášky), občanský průkaz rodiče, rodný list dítěte. Zda mateřská škola vyžaduje i další dokumenty se dozvíte na jejich stránkách. Školky většinou vyžadují přítomnost dítěte u zápisu. Přinejmenším se dítě seznámí s prostředím školky. Zejména pokud podáváte více příhlašek, můžete přihlášku spolu s kopieme dalších dokumentů poslat i poštou, e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem, do datové schránky školky.

Musí mateřská škola přijmout každé dítě?

Pokud dítě zvládá vše, co je nutné pro přijetí do kolektivu, může být přijato dítě již od 2 let. Každá školka má však svá kritéria a také záleží na kapacitě školky. Přednost mají děti od 5 let, pro které je předškolní vzdělávání povinné. Mateřská škola přijímá také přednostně děti podle místa trvalého bydliště, může nahlédnout i k tomu, zda už má ve školce staršího sourozence.

Jaké dovednosti by mělo dítě zvládat před nástupem do školky?

Dítě by mělo být zcela bez pleny a umět používat záchod. Mělo by mít základní hygienické návyky, jako umýt si a utřít ruce, používat kapesník. Mělo by se umět najíst a pít z hrnečku. Snažit se obléknout, obout, svléknout, vyzout či převléknout. Dále by dítě mělo znát své jméno, svou značku, ujít krátké vzdálenosti, chodit po schodech a říct si, co potřebuje. Některé věci zní jako samozřejmé, ale ne všechny předškolní děti tyto dovednosti mají.

Maminky, zajímá nás, zda vaše dítě vzali napoprvé do školky a zda bylo s vámi u zápisu? Jak vše probíhalo?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
8

Diskuze k této stránce (23 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Davidpruuu, 17. 4. 2024, 23.43

Článek o zápisu do mateřských škol poskytuje důležité informace pro rodiče. V souvislosti s tím by mohl Email marketing hrát zásadní roli ve šíření těchto informací, zejména pokud jde o připomínání důležitých termínů a potřebných dokumentů. Platforma jako WebMailShop (https://www.webmailshop.eu/) by mohla pomoci školám a rodičovským organizacím efektivně komunikovat a zvyšovat informovanost mezi rodiči, což by usnadnilo celý proces zápisu.

u nás jen osobně,ale je to daleko lepší.

Minnie, 18. 8. 2020, 13.17

U nás je vše osobní a jsem za to ráda.

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 13.00

U nás onne tttaké nejde

Mygara

Mygara, 30. 3. 2017, 10.20

u nás lze vše jen osobně

Fuga

Fuga, 7. 2. 2017, 10.19

jejda, eregistrace, to jste mě dostaly. U prvního syna nic takového nebylo

nocken, 10. 2. 2016, 15.56

Tak jsem v Praze a v naší městské části elektronické přihlášky také nejsou. Jsou stanoveny 2 dny, kdy se vyzvedávají přihlášky (pro všechny školky městské části stejné) a po 14 dnech zase dny na odevzdání přihlášek.

dáša, 4. 2. 2016, 15.28

O eregistraci slyším prvně. Asi, že jsme z vesnice.

snany, 27. 1. 2016, 19.40

O elektronické registraci slyším poprvé, spíše bude fungovat jen v Praze.

Jana V., 24. 1. 2016, 10.37

velice prospěšný článek

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů