Worldschooling a unschooling

zobrazeno 3853×

Vložil(a): dáša, 7. 10. 2016 6.47

Patříte mezi rodiče, kteří bývali před narozením dítěte aktivní a rádi cestovali a ani teď se nehodláte své záliby vzdát? Nebo se vám naskytla příležitost pro cestu kolem světa a vy přemýšlíte zda nechat děti raději u babičky nebo je vzít s sebou? Vezměte je s sebou. Určitě to pro ně bude mít v životě nedocenitelný přínos.

Co to je worldschooling a unschooling?

Wordschooling vychází z výukové metody unschoolingu. Unschooling sám o sobě pramení z přesvědčení, že děti se nejlépe učí, když jsou na to samy připravené a mají na učení chuť. Stačí jim k tomu dát vhodné podmínky, vytvořit zázemí a dát jim jistotu naší lásky. Tato metoda se dá aplikovat při domácím vzdělávání (o kterém jsme psaly v článku Škola nebo domácí vzdělávání?) a nebo můžete najít vhodnou alternativní školu. Dítě se aktivně zapojuje do učícího procesu, ale není nijak nuceno. Pokud je unavené, může si jít lehnout. Pokud má chuť zpívat, může zpívat. Pokud má hlad, můžete jít společně vařit oběd. Při unschoolingu se dítě učí nepřetržitě, a ne jen 45 minut jako při běžné vyučovací hodině ve škole.

Nebudu lhát, když přiznám, že samozřejmě musíte počítat s tím, že to bude logisticky i časově náročné. Ale tento způsob „(ne)výuky“ nabízí mnohé výhody:

  • Dítě nasává všechny nové podněty všemi smysly. Chápe spoustu souvislostí dříve než jeho vrstevníci.
  • Je otevřenější a tolerantnější k jiným kulturám.
  • Komunikuje bez obtíží s cizími lidmi, které vidí poprvé. Začleňuje se snadno do nových struktur.
  • Setrvává-li rodina na daném místě delší dobu, nebo pokud se na místo opakovaně vrací, naučí se dítě cizí jazyk na dobré úrovni a v podstatě bez námahy.

I do České republiky již alternativní školky a školy pronikají a to například v podobě lesních a waldorfských školek.

Pravidla unschoolingu

Myslíte si, že děti mají až moc volnosti a že to pro ně nebude dobré? Většina demokratických škol vycházejících z unschoolingu má pravidla! Děti třeba například nemohou celý den proležet v posteli, sledovat televizi nebo se sebrat a odejít. V těchto školách děti nedostávají vysvědčení, ani nejsou klasifikovány jako v běžné škole. Ale jejich slovo má stejnou váhu jako slovo učitele.

Potřebujete změnu?

Pokud i vy cítíte potřebu cestovat a ukázat tak dětem veškeré krásy světa, a úplně nejste v souznění s běžnými školami, můžete zkusit tyto dvě výukové metody propojit a alespoň na nějaký čas si užívat volnosti.

Během cestování děti poznávají cizí kultury a přirozenou formou se učí, kde leží jaké město, nebo kde protéká jaká řeka. Pokud se dítě zajímá o slony, prostě se jedete podívat na slony. Dítě je sleduje a prostě se pozorováním učí. V tomto pomalém cestování, kdy rodina setrvává například dva měsíce na jednom místě, se děti mohou více účastnit i místních tradic a zvyklostí, než jen při běžné dovolené.

Napadá vás, že vaše dítě díky tak rozsáhlému cestování nebude mít dlouhodobé společenské vztahy? Naopak! Pokud cestujete, musíte být velmi společenští, jinak to nejde. Často máte jen jeden večer na to, abyste poznali jiné lidi. Díky tomu se nezabýváte povrchními otázkami, ale opravdu se zajímáte o toho druhého. Kdo vlastně je? Odkud pochází? Co je pro něj důležité?

Děti na svých cestách potkávají nové přátelé, se kterými si následně dopisují. A třeba se i vzájemně navštěvují. Pro děti je velmi přínosné, že si mohou vybírat své vztahy. Ve škole jsou naopak dětem vztahy nuceny. Musejí každý den navštěvovat třídu s tyranem nebo třídním šaškem. V normálním životě se jako dospělí tyranům vyhýbáme. Děti ve školách často takovou možnost nemají. Když bydlíte na stejném místě, také si své vztahy nemůžete moc vybírat. Ovšem když cestujete, je to jiné a vy i vaše děti tak můžete navazovat přátelství, které něco opravdu znamená.

Děti v jiném prostředí mají touhu hrát si s jinými dětmi nebo se jen vydat pro svačinu do obchodu, a díky těmto situacím se nenásilně dostanou k cizímu jazyku.

Jak je to s takovým vzděláváním dětí v ČR?

V dnešní době již školy vycházejí rodinám vstříc a umožňují uvolnění dětí z výuky i na několik měsíců. Poté se opět začleňují do výuky,  a následuje přezkoušení. Rodiče tak mohou své děti učit doma a dětem se při cestování otevírají témata, která ve škole ani nejsou probírána. Tyto děti tak bývají často před svými vrstevníky napřed.

Finanční náročnost worldschoolingu a unschoolingu

Zdá se vám, že toto cestování nemůže být finančně únosné? Rodiny, které takto cestují, často potvrzují, že se tímto stylem života dostávají až na poloviční náklady, než kterých dosahují v klasickém bytě v České republice. Cestují s minimem zavazadel, často přespávají v autě, stanu, nebo si pronajímají byt na pouhý jeden měsíc. Další možností je tzv. „hlídání domu“. Na světe je mnoho lidí, kteří vyrážejí na delší čas na cesty a mají zvířata. Vy jim můžete hlídat dům, pečovat o jejich mazlíčky a tímto způsobem tak být zdarma ubytováni.

A jak je to s prací? U tohoto cestování je určitě velké plus být na „volné noze“. Ale pokud tuto možnost nemáte, nic není ztraceno. Přivydělat si lze i mnohými krátkými přivýdělky formou brigád. Ve světe existuje také možnost, že nabídnete svůj čas, své ruce a lidé na farmách vám za to dají najíst a ubytují vás.

Jestliže máte možnost cestovat nebo máte chuť tuto formu vzdělávání vyzkoušet jen přes prázdniny, určitě neváhejte. Celá rodina zažijete mnoho nezapomenutelných zážitků a jistě se něco nového přiučíte.

Pro dítě je samozřejmě velice důležité vracet se tam, kde jste doma a mít nějakou základnu. Ale pokud máte možnost, nenechte dětem ujít pozitiva poznávání světa v dětském věku.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (19 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 15. 1. 2021, 20.16

Mít na to peníze, tak proč ne

na toto fakt nejsem.

Žofinka

Žofinka, 21. 6. 2018, 13.01

Jsem dost trhla, ale na toto ještě málo

Aliisha

Aliisha, 4. 1. 2018, 13.15

Cestování miluji. Kdyby to bylo jen trochu možné, tak bych do toho šla.

mckvak, 8. 7. 2017, 6.35

Pekny clanek

Mygara

Mygara, 20. 3. 2017, 8.18

obdivuji, když takto někdo žije, ale není to nic pro mě

Fuga

Fuga, 15. 2. 2017, 17.43

tak to by na mě nebylo, nejsem na taký "kočovný" život i domácí učení

L.janicka.l

L.janicka.l, 22. 12. 2016, 21.14

Hned bych nekam vyjela

Rulficka48

Rulficka48, 28. 10. 2016, 15.59

Zajímavý článek!

culinda, 26. 10. 2016, 20.54

Inspirativni clanek jeste si to necham projit hlavou ale odhodlani a trocha jistoty by pomohla..

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů