Vybíráme školní batoh a další potřeby pro školáka

zobrazeno 1721×

Vložil(a): Adrianita, 10. 2. 2020 12.14  (aktualizováno 29. 2. 2020 15.40)

Máte doma budoucího prvňáčka a vybíráte první tašku do školy? Jaké parametry jsou důležité a podle čeho vybírat? To nejdůležitější jsme pro vás shrnuly do článku.

Ať už dítěti plánujete koupit batoh nebo aktovku, je dobré nejprve projít recenze či naše Diskuze, ale rozhodně si pak s dítětem dojděte do kamenné prodejny a vytipovaný batoh si vyzkoušejte. Pak teprve můžete zvolit levnější nákup přes internet, pokud vám to tak vyhovuje. Vyzkoušení je důležité zejména proto, že každé dítě je jinak velké a sedí mu jiný batoh či aktovka. Co maximálně vyhovuje dítěti sousedky, nemusí sedět vašemu dítěti. Taška do školy musí být pohodlná, nesmí tlačit, také by měla splňovat nejpřísnější požadavky na ergonomické nošení, mít reflexní prvky a splňovat potřeby budoucího školáka.

Zda vyberte aktovku nebo batoh je zcela na vás. Pro první a druhou třídu je více doporučována aktovka, pro první stupeň školní batoh a pro druhý stupeň a výše studentský batoh.

Aktovka se mladším dětem lépe otevírá, protože má klopu. Aktovka má jednu velkou hlavní komoru a vnitřní členění. Některé aktovky mají v zadní části polokapsu určenou na učebnice. Nechte dítě si vyzkoušet manipulaci s aktovkou, zda ji zvládne samo otevřít a zavřít, zda se mu zip na aktovce bude dobře otevírat, nebo pro něj bude lepší jiný systém otevírání. První aktovka vám nejspíše vydrží dva roky. Pokud zvolíte kvalitní batoh, může vám vydržet několik let, než z něj dítě vyroste.

Parametry školního batohu či aktovky

Jelikož páteř malých školáků není ještě zcela vyvinuta, je důležité abychom ji zbytečně nezatěžovali. Zvolte takový batoh, který má speciálně vyztužená záda, která jsou ergonomicky tvarovaná. Stabilitu a komfort nošení zvyšují popruhy, které umožní nastavit zádový systém dle výšky dítěte, takové batohy bývají rostoucí. Délka zad batohu by měla vést ke křížové kosti. Výhodou jsou hrudní a bederní popruhy, které dokonale usadí batoh na zádech. Naučte děti dávat těžší věci blíž k zádům, kvůli správnému rozložení váhy. U batohů k tomuto účelu používejte tedy první kapsu. 

Nutností jsou široké ramenní popruhy (alespoň 4 cm), které jdou nahoře i dole snadno nastavit. Popruhy zvolte s polstrováním, při zátěži nesmí prokluzovat. Při nošení se popruhy nesmí dotýkat krku dítěte. 

Klíčovým parametrem je také hmotnost batohu či aktovky. Měla by se pohybovat mezi 840 - 1400 gramy. Konstrukce musí být nejen lehká, ale i pevná. Těžší batohy nejsou vhodné, příliš lehké zase často nejsou z kvalitních materiálů. Dle pediatrů by děti neměly nosit na zádech více než 10 - 12 % své váhy. Váhu tedy volte i dle váhy vašeho dítěte, drobnějším dětem raději vyberte lehčí batoh. Zamyslete se i nad tím, jak daleko máte školu a jak dlouho bude mít batoh na zádech. Ulehčit mu můžete i svačinou, zejména výběrem lehčí lahve na vodu. Nebo ji dejte dítěti prázdnou, ať si ji naplní až ve škole. Vždy nezapomínejte, že hmotnost batohu se po naplnění pomůckami ještě zvýší.

Tašku vybírejte nejen praktickou, ale i bezpečnou, s dostatkem reflexních prvků. Na trhu jsou batohy mající reflexní prvky na každé části, i na popruzích. Odborníci doporučují batohy, které mají na povrchu signální neboli svítivé barvy.

Co by měla mít správná aktovka?

  • Pevné dno. Pevné dno s plastovými hranami zajistí tvar aktovky, aniž by se zničil jeho obsah. Praktické jsou i nožičky, které zabrání ušpinění aktovky či batohu.
  • Nepromokavý materiál. Sněží nebo prší? Učebnice i sešity zůstanou v suchu. Fajn je i omyvatelný povrch, díky kterému udržíte aktovku v čistotě.
  • Pevné ucho a snadné otevírání. Někdy školáček bude aktovku jen přenášet, ucho by mělo být pevné a přizpůsobené rukám dítěte. Co se týče otevírání, mělo by si batoh zkusit otevřít samo v obchodě.
  • Praktické členění. Batoh či aktovka má mít prostor nejen na školní pomůcky, ale i na klíče, peněženku, vnější kapsu na svačinový box či pití, které zabrání namočení sešitů. 
  • Design a cena. Školák si jistě bude chtít batoh vybrat sám, ale nerozhodujte se jen podle toho, co se líbí dítěti. Pokud batoh splní vaše požadavky, ať si potom vybere třeba se vzorem koní, kytiček nebo robotů. Rozhodující je i cena, záleží na vás, kolik do aktovky máte v plánu investovat.

Máme vybráno. Jak poznat, že je batoh kvalitní a správně usazený?

  1. Aktovka není výrazně širší než ramena.
  2. Aktovka musí co nejvíce přilnout k zádům a dokonale kopírovat páteř.

  3. Horní část aktovky by měla být ve stejné výši jako ramena, spodek by měl dosahovat na úroveň kyčlí.

  4. Pravidelně kontrolujte popruhy dle toho, jak dítě roste. Popruhy upravujte i dle ročních období a různých vrstev.

Co dalšího dokoupit nejen do batohu?

Penál

Často lze k motivu batohu vybrat stejný motiv i na penálu či dalších potřebách, ale i jiný motiv určitě děti ocení. Penál nechte klidně zcela na dítěti, jednopatrový je lehčí, několikapatrový vybavenější. Dítě by se v něm mělo snadno orientovat. Dokupte do něj jen to, co dítě bude opravdu potřebovat. Seznam vám dají ve škole, ale často je to tužka, kterou děti začínají psát (vyberte s trojhranným profilem pro snadnější úchop), dále guma, nůžky, ořezávátko, pastelky.

Výtvarné potřeby

Ve výtvarné výchově se rozhodně neztratí vodové a temperové barvy, štětce různých velikostí, kelímek na vodu, ubrus na lavici, případně zástěru, apod. I seznam na výtvarnou výchovu dostanete ve škole. Počkejte tedy na pokyny paní učitelky. Rozhodně po vás nikdo nebude chtít, aby mělo dítě vše připraveno 1.9.

Sportovní vybavení

Na hodiny tělesné výchovy dítě ocení funkční tričko s krátkým rukávem a kraťasy či legíny a tepláky, fleecovou mikinu, bundu, boty nezanechávající šmouhy, na ven sportovní obuv. Vše uložíte do pytle na tělocvik. I ten je často možné dokoupit ve stejném designu jako aktovku a penál.

Přezůvky

Volte přezůvky do školy po předchozím vyzkoušení. Musí dokonale padnout, netlačit, volte raději kulatou špičku, velikost vnitřní stélky se doporučuje o 1-1,5 cm větší. Vhodným materiálem je přírodní useň, která je měkká, nebo zvolte boty textilní. Pro první ročníky školy se příliš nedoporučují pantofle.

Uchování svačiny

Svačinu schovejte do látkového pytlíku nebo svačinového boxu. Jak vybrat nejlepší boxy a lahve na svačiny, o tom jsme psaly v článku  Co zvolit na svačinu? A jakou vybrat lahev?

 

Pořídili jste do první třídy aktovku nebo batoh? Jaké další potřeby se jsou pro vás nezbytné? Dejte ostatním tip v diskuzi.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (12 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 24. 4. 2024, 8.45

My jsme vybírali tak, abychom zkombinovali ergonomii a design. Protože přeci jenom si dcera vybrala batoh s Barbie, tak jsme chtěli, aby ten její první byl fakt její vysněný. Koukali jsme třeba zde: https://www.mimikov.cz/kategorie/skolni-batohy-451/ Tam mají fakt super věci. Ale jako v dalších třídách, až z batohu vyroste, půjdeme spíše po té ergonomii.

koliaska105, 6. 8. 2023, 19.11

Takové rady se zrovna teď dost hodí. Taky to teď totiž řešíme. Náš syn půjde teď do první třídy, takže už pomalu nakupujeme pomůcky a tak. Batoh ještě nemáme, ale vidím to asi tak, že nejspíš objednám nějaký ze https://www.stil.cz/ Řešila jsem to nedávno s kamarádkou a její dcera od nich taky má školní batoh a prý je dost kvalitní.

vranovahan, 30. 12. 2022, 19.26

Pořádný školní batoh nebo aktovka je základ. Já jsem se právě v létě byla dívat po pár obchodech a nakonec to stejně dopadlo tak, že jsem školní pomůcky objednala přes internet. Tam je prostě mnohem větší výběr. Pár věcí jsem například objednávala tady odtud https://agadikids.cz/products?category=skolni-pomucky Tam mají super věci.

Ivulín, 30. 3. 2023, 22.56

Je to tak. Hlavní je, aby byl batoh dobře ergonomický. Myslím si ale, že to platí i u jiných věcí. Syn například začal hrát hokej, tak bylo potřeba pro něj investovat do nějaké tašky na hokej. S výběrem jsem si dala docela záležet, protože bych mu celkem nerada koupila něco, s čím by si mohl poškodit záda. Nakonec jsem mu koupila jednu opravdu dobrou tady odtud - https://www.bauerhockey.cz/hrac-tasky

novaklen, 27. 1. 2022, 14.24

Hodně dobré tipy. Právě výběr školního batohu jsme řešili minulé prázdniny. Nakonec jsem vybrala jeden takový úplně jednoduchý. Synovi se sice tolik nelíbil, ale to se nám velice rychle podařilo vyřešit. Přes https://www.udelejsiplacku.cz/ jsem mu totiž nechala udělat takové velké placky, které si na batoh připnul, takže díky tomu teď batoh vypadá přesně podle jeho představ.

Aneta Jiřičná Bendiková, 22. 12. 2020, 18.29

batoh jsem klukům vždy vybírala hlavně měkký a musel mít vystužené záda

snany, 8. 3. 2020, 14.51

Namočení sešitů nic nezabrání, obzvlášť když dítě neukládá pití tam kde má Místo boxu na svačinu ( který zabírá mnoho místa) bych doporučila látkovou kapsu. Přezůvky musí mít z bezpečnostního hlediska pevnou patu, doporučuje se pro všechny ročníky, v případě zranění pojišťovny zjišťují jakou měl žák obuv...

Teryk92, 3. 3. 2020, 17.28

Hlavně lehký.

Katka

Katka, 2. 3. 2020, 11.33

Batoh Topgal. Jsme spokojení.

Eliška Kozlova, 1. 3. 2020, 13.09

Maty měl Stihl za ty peníze nic moc i když požadavky splňoval, ale malá kapsa na svacinovy box, brzo se rozbil zip. Teď má Baagl extreme. Dcera má nachystaný set z Albertu s lamou, přijde mi víc dotažena do detailu, sice nemá hrudní presku, ale i tak dobře drží na zádech, ale asi budeme mít odklad tak až za rok U prezuvek pozor na podrážku, většinou ve škole chtějí světlou.

patricia077

patricia077, 1. 3. 2020, 8.56

Máme už připraveno penál batoh vše sladěno 😂ještě nám chybí jen doplňky

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů