V karanténě s nadhledem

zobrazeno 1079×

Vložil(a): Adrianita, 24. 3. 2020 22.10

O koronaviru i karanténě toho padlo už spousty, mnohdy v negativní rovině. Tak co kdybychom se na ni zkusili podívat trochu pozitivně?

Všechny děti školou povinné i většina předškoláků se najednou ocitla doma a naším úkolem je nejen vzdělávat, krmit, ale i zabavit. Jak uvařit rychle, zdravě a chutně, jste se dočetli v článku. Přestože je ještě spoustu času stráveného doma v karanténě před námi a přesně nikdo nedokáže určit, jak dlouho, asi se shodneme, že první týden byl nejnáročnější. Nastala spousta změn, které pro nás byly více či méně stresující. Pokud nechodíte do práce a jste doma a poctivě karanténu dodržujete, venku jste minimálně a od rodiny a přátel jste na čas odloučeni. Jde se na takové omezení a pocit bezmoci vůbec dívat pozitivně?

Čas pro rodinu

Celý rok bývá pro mnoho rodin hodně nabitý - kromě školy či školky děti navštěvují nejrůznější kroužky a mají další aktivity. Jezdíme s nimi na návštěvu, trávíme hodiny venku, chodíme do nákupních center, kin, na akce, do aquaparků, na večeře do restaurace. Teď jsme “jen” společně sami doma. Berme to pozitivně! Co lepšího si můžeme přát než trávit čas se svou rodinou a se svými dětmi, které jsou zdravé? Konečně si najdete čas na aktivity, které jste odkládali a nebo vůbec s dětmi nedělali. Nikam nespěcháte, na úklid i práci bude času ještě dost.

Proberte společenské hry a hrajte cokoliv, co vás baví, udělejte si třeba “společenský” večer nebo klidně ráno. Také je ideální doba na probrání všech hraček, z kterých už děti vyrostly nebo se doma na ně jen práší. Pokud si ještě vy (nebo děti) potřebujete ještě zvyknout na nový režim, dopřejte si ještě trochu času.

Vzpomínejte na čas a pocity, které jste prožívali s vašimi blízkými, s kterými se teď nevídáte. Vzpomínejte na to hezké, užívejte si aktuální čas s rodinou a těšte se na brzké shledání. A příště si těchto setkání a programu važte mnohem více. Pokud vás nebo vaše děti zrovna trápí nachlazení nebo jiné onemocnění, využijte toho dvojnásob. Odpočívejte, kurýrujte se a oprostěte se od emocí. Nepřecházejte nemoci i nadále, poslouchejte své tělo a využijte nemoc či nachlazení k tomu zastavit se a přehodnotit dosavadní život.

Možná se dlouho, tak jako já, chystáte založit kvásek a začít péct domácí chleba i další pečivo. Teď je na to ta správná doma. Buďte, co nejvíce soběstačná, ať nemusíte často do obchodu. Ať už se jedná o domácí chleba, kefír z tibetské houby, domácí jogurt, máslo či další jídlo. Týká se to i dalších aktivit. Dlouho jste se odhodlávala k šití a šicí stroj jste oprášila s šitím roušek? Výborně, zkuste dětem ušít čepice na jaro a pak pokračujte dál. Třeba začnete šít i pro kamarádky a známé a najdete si novou vysněnou práci. To platí pro jakoukoliv aktivitu nebo myšlenku, co dlouho nosíte v hlavě. Více o podnikání nejen na mateřské se dočtete v našich článcích.

Pokud jste trávili spoustu času v nákupních centrech a jedli v restauracích a bufetech, je na čase to změnit. Dnešní doba nás nutí nakupovat jen to opravdu nezbytné, případně být soběstační a vyrobit si věci sami. Rozmyslete si, co opravdu potřebujete, věci si vyměňte formou "swapování", případně využijte eshop, jen v nutném případě si nechte nákup nebo jídlo dovézt. 

Uklizeno. V hlavě i v domácnosti.

Teď je ten nejideálnější čas na klid, je čas zvolnit, odpočinout si  a začít jaro naplno. Vyčistěte si hlavu i tělo, pak i domácnost. Dopřejte si dost spánku, více odpočívejte a věnujte se všemu, co vás baví. Oprašte oblíbenou knížku, zacvičte si,  jděte na procházku do přírody, pracujte na zahrádce, udělejte s dětmi jarní i velikonoční výzdobu. Proč si neudělat Velikonoce alespoň v rodinném kruhu? Těšte se na ně, že budou jiné, jenom vaše.

Dopřejte si jarní detoxikační kůru, více jsme psali v článku Jarní očista? Vsaďte na břízu!. Zkuste nové, zdravé recepty, věnujte se i pitnému režimu. Udělejte si doma kosmetický salón, i když do něj běžně nechodíte. Dopřejte si vlasovou i pleťovou masku, promažte tělo bambuckým máslem nebo přírodním olejem. Po té může přijít na řadu úklid. Klidně vygruntujte celý byt, ale postupně a nikam nespěchejte. Vyhoďte, darujte nebo prodejte vše nepotřebné, zbavte se prachu, ať se vám lépe dýchá, umyjte okna, přesaďte kytky, začněte s pěstováním bylinek, případně dalších plodin.

Přesto všechno se necítíte dobře?

Možná to vše, co teď prožíváte, vám čas strávený doma nepůsobí radost, vzhledem k okolnostem (strach, práce, odloučení, zdraví). Je to zcela přirozené, málokdo skáče radostí. To, co se před pár týdny začalo dít, tady nikdy nebylo a pro nikoho ta situace není příjemná. Možná potřebujete jen více času, také potřebujete více radosti. Nesledujte zprávy, omezte čas na sociálních sítích apod.

Před spaním, nebo po probuzení či kdykoliv během dne si zapněte meditační hudbu nebo se věnujte meditaci či jiné relaxaci. Výborná je i jóga, pilates, stačí i dýchání kdykoliv během dne. Potřebujete více endorfinů, proto si zacvičte i něco svižnějšího, nebo si rovnou zatančete na rytmickou hudbu. Vyblbněte se i s dětmi, vymýšlejte srandičky a přistupte i na jejich hry, které jindy považujte za “kraviny”. Klidně si zatančete s nimi, a ne jen na Čiperky nebo Fíhu tralala. Děti teď mají více energie a cítí to napětí, i ty nejmenší. Pro to pro ně tady buďte a plňte jejich potřeby, pořádně je mazlete. Aby jste vybili jejich energii a vy měli chvilku pro sebe, připravte jim opičí dráhu. Nebo si pro ně vždy připravte nějaký úkol nebo jinou činnost. Ale nepřehlťte je, děti by se měli někdy i nudit a vymyslet si své aktivity. Teď je čas na to, dělat vše v klidu a bez spěchu.

Jestliže máte děti školou povinné, udělejte si týdenní učební plán dle požadavků, nemusíte se učit denně nebo celý den. Udělejte si akčnější a volnější dny. Se staršími dětmi se domluvte, co je třeba za týden splni a kdy proběhne kontrola. Dle domluvy obden nebo jednou týdně, jak vám to vám všem vyhovuje. S předškoláky lze trénovat logopedii pomocí her, říkanek, dále plnit pracovní listy. Výborné jsou také dětské časopisy, na trhu seženete jak pro dvouleté děti, tak pro děti starší 6 let. Dříve či později si v domácím vzdělávání uděláte systém a je možné, že se v něm dokonce najdete. Možná vám bude více vyhovovat i práce z domu a změníte způsob života i po skončení všech omezení. Po učení, tvoření a hraní nezanevřete na přírodu. Pokud máte možnost, jděte se projít, nebo vezměte kola, koloběžky a nechte děti pořádně vyřádit. Teď je příroda to jediné, kam můžou vyrazit rodiny. Třeba zjistíte, že jste v lese nebyli hodně dlouho a uvidíte, jak si perfektně vyčistíte hlavu a odvrátíte myšlenky. Pokud jste v přírodě i tak často, važte si jí ještě více. 

Nudíte se a dochází vám nápady, co dělat?

Pokud vám dochází nápady a rády byste vám i dětem společný čas rádi zpříjemnili, nejen na našich sociálních sítích najdete spoustu rad, tipů, cvičení i videí. Online můžete vyrazit i do divadla nebo muzea, ale i do kina. Kam vyrazíte vy? Udělejte si popcorn a vyberte film, vymyslete pyžamovou párty nebo třeba maškarní. 

Co dalšího s dětmi dělat?
  • pokusy - pomocí reakce jedlé sody a octa nafoukněte balón, dále jsou jednoduché pokusy s vodou a tekutým mýdlem, do kterého bubláme brčkem a sledujeme, jak vznikají mýdlové bubliny, vyhledejte i pokusy pro starší v rámci domácího vzdělávávání
  • vlastnoruční tvoření - vytvořte si domácí tekutý písek, plastelínu nebo bublifuk
  • kreativní tvoření - vyzdobte si byt pomocí zápichů do květináček, vyrobte květiny, kuřátka, ovečky pomocí různých technik, udělejte výzdobu oken, malujte do mouky, míchejte barvy, modelujte z plastelíny - namalujte na papír třeba strom, talíř a děti vymodelují obsah
  • pečení - začněte nepečenými dezerty, pak sušenkami, cukrovím, nakonec vytuňte bábovky, buchty i dorty, k snídani si připravte lívance nebo vafle, uvařte si sladký oběd
  • pexeso - už vás nebaví pexeso pořád dokola? Vyrobte si vlastní a nejen klasické, ale i zvukové, hmatové, čichové, chuťové.
  • čtení, hraní divadla
  • vyrábění k narozeninám/svátku - na poslední chvíli doháníte dárky pro ostatní? Buďte připraveni už teď, pokud se jedná o trvanlivé dárky, tak klidně i na Vánoce, když budete hodně tvůrčí. :)
Jak trávíte volný čas s dětmi vy? Dejte nám tipy!

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (39 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 3. 11. 2022, 8.45

Já jsem přes karanténu začala psát vlastní blog. To mě hodně bavilo. Byl to vlastně takový deníček, vždycky jsem shrnula nějakou myšlenku, dávala jsem recepty. Bylo to vlastně docela fajn. K tomu z https://pixouno.com/ nějaké fotky zdarma a musím teda říct, že se mi i docela dařilo. Ale pak jsem začala zase normálně chodit do práce a už na to nebyl čas, tak to teď leží ladem.

Jana Novotná, 8. 7. 2022, 19.40

S manželem jsme se při koroně snažili všechny povinností okolo dětí rozdělit. Jelikož máme tři děti a z toho dvě byly na distanční výuce, na kterou bylo potřeba také dohlížet. Také jsme si vyzkoušeli karanténu celé rodiny, a tak jsme museli vymýšlet i nějaký program na volný čas. Naštěstí na netu je mnoho návodů, jak se zabavit, a tak jsme také vyzkoušeli například toto: https://magazin.pepe.cz/jak-vyrobit-samolepku/.

Aneta Jiřičná Bendiková, 22. 12. 2020, 18.08

musím zaklepat,ale karanténu jsme ještě naštěstí neměli.

jitka46

jitka46, 2. 5. 2020, 23.14

taky teď stíhám s přehledem všechno a nějak jsem i víc v pohodě

Kateřina Fárová, 22. 4. 2020, 7.54

Jelikož máme velkou zahradu, u nás nude nikdy není. Můžeme zde hrát cokoliv.

mikjana, 12. 4. 2020, 16.12

V této době pracuji s domova a docela mi to vyhovuje.

jkubeso, 1. 4. 2020, 8.54

U nás se nic moc nezměnilo, jen jsme přestali chodit po vesnici, když už tak jdeme do lesa, tatínek do práce musí. Jediná změna byla, ze syn nechodí do školky, ale děti to nijak moc nepocitily Asi je to mnohem horší s dětmi školou povinnymi

Teryk92, 30. 3. 2020, 20.26

My jsme rádi, že je tatínek aspoň s náma doma a nemusí do práce.

Katka

Katka, 2. 4. 2020, 19.55

Tak to já jsem šťastná, že manžel do práce může. Nechtěla bych, aby byl doma za 60% Nebo má váš home office za 100 %? Můj brácha měl třeba jako IT velký problém se domoci HO. Což teda nechápu, kdo jiný by měl mít HO než tyto profese.

Teryk92, 2. 4. 2020, 20.48

Manžel je doma za 70% procent. Ale zase nic neprojede. Holt se dyštak uskromníme.

Katka

Katka, 2. 4. 2020, 21.22

Tak můj pracuje v místě bydliště.

dasza, 3. 4. 2020, 6.51

A on je taky tak.nadsenej? Dá se to vydržet pár dní..ne pár týdnů..

dasza, 27. 3. 2020, 13.20

A jestli lidstvo potřebuje takovej teror osobní zákaz jít ven atd aby mohli být spolu..a věnovali se dětem atd..tak to je smutné...

Jarka mmm, 27. 3. 2020, 13.31

Lidstvo takovou facku potřebovalo a možná ještě větší-viz řešení generovych věci atd, spejeme totálně do záhuby. Teď se to aspoň nebude snad řešit tolik, doufám.

dasza, 27. 3. 2020, 13.33

Teď všichni zdechnou.pac se budou řešit existenční problémy...vidím to na kamarádech co mají kepmy.hospody..a dokonce i my..sportovní kluby..těch peněz co ztratíme je to likvidační...a nikdo neví co bude..a kdy se něco začne dit

Jarka mmm, 27. 3. 2020, 13.36

Jo, je to pruser.

Katka

Katka, 2. 4. 2020, 19.57

Mě fascinuje, jak jsou policiti překvapení, že podniky už propouští. Teď po 3 týdnech přišli s objevem, že se zvýší nezaměstnanost. Kurdek mohla jsem tam sedět u koryta, zatím jsem ekonomicky tak světelné roky před nimi.

patricia077

patricia077, 27. 3. 2020, 7.27

Naštěstí mám dva tak si občas i vyhrají ale kamarádka říkala jak synovi chybí kamarádi:-(ano vymyslí hry chodí do přírody pokud tam už není plno ale na to je výhoda když máme zahradu protože člověk má hlavně potřebu se nadechnout zní to možná divne ale když nosím celý den roušku jsem ráda že se doma mohu normálně nadechnout a děti jsou prostě doma ale myslím že jim chybí kamarádi jako všem

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů