Tipy na zábavné hry doma pro děti do tří let

zobrazeno 32527×

Vložil(a): Adrianita, 21. 1. 2016 21.54  (aktualizováno 27. 9. 2017 18.35)

Přijde vám, že se vaše děti nudí a vymýšlí stále různé "opičárny"? Děti jsou aktivní tvorové a potřebují se hodně bavit, a to pořád. Pokud vám už dochází nápady nezoufejte. Máme pro vás několik tipů, jak děti zabavit.

Zejména v podzimním období, kdy začíná být pochmurno a často prší, trávíme s dětmi více času doma. Ani za ošklivého počasí ale nemusíte sedět doma, chodit ven můžete za každého počasí, stačí se jen vhodně obléknout - například v dešti dětem oblečte nepromokavé oblečení a obujte gumáky. Nejenom, že je čerstvý vzduch prospěšný pro naši i dětskou imunitu, navíc děti vybijí velkou část energie a doma budou klidnější (v rámci možností). Vyrazit můžete do parku, do lesa, nebo jinam do přírody a nechat děti běhat, křičet, objevovat svět. Pokud není vlhko nebo velká zima, využijte dětské hřiště, nebo můžete s dětmi navštívit dětské herny, aquaparky, ale i zoologickou zahradu.

Malování a tvoření

Malovat a kreslit můžete už s nejmenšími, ale raději pod dozorem, pokud nechcete mít vymalovanou podlahu nebo třeba nábytek. Dejte dětem čistý papír a zkoušejte pastelky, fixy, prstové barvy, vodovky, tempery, prostě cokoliv, a nechte jim volnou ruku. Pastelky doporučuji trojhranné, nejenže lépe malují a děti na ně nemusí tak tlačit, taky se nelámou a lépe drží. Barvy aplikujte nejen na štětec, ale i na prsty, ruce, nohy, nebo třeba listy, vatové tyčinky a razítkujte. Zkoušejte s dětmi i vybarvování, pořiďte vymalovánky a omalovánky pro nejmenší. Můžete si tak s dětmi užít nejen zábavu, ale učit se třeba zvířátka, barvy, čísla, záleží na typu omalovánek. Děti taky hodně baví tvořit, můžete si tak třeba udělat výzdobu dle aktuálního ročního období či vyrobit dárky a přáníčka pro blízké. Pokud vám chybí inspirace, mrkněte na tipy tvořicích maminek u nás na webu. Navštěvovat můžete také kroužek tvoření pro nejmenší. S dcerkou jsem využila tvořeníčko pro děti od 18 měsíců. Dcerku to moc bavilo a vyrobily jsme si spoustu krásných výrobků.

Děti si při tvoření zkusí různé techniky, taky si procvičí jemnou motoriku a fantazii. A můžete nejen malovat a barvit, ale i lepit, stříhat, používat třpytky, provlékat provázky na zavěšení, tvořit z papíru, vaty, přírodních zdrojů, zažehlovat korálky, vyrobit si vlastní prostírání apod. Společně si můžete vyrobit i vlastní interaktivní pomůcky a hračky - například malé kontejnery na třídění odpadu, učit děti čísla, povolání, nebo dětem z kartonu vyrobte pračku či rovnou kuchyňku.

A nezapomínejte ani na tekutý písek nebo plastelínu, užijete si spoustu legrace. Nechce se vám kupovat modelínu v obchodě? Vyrobte si za pár korun vlastní! Budete potřebovat jen mouku, vodu, sůl, ocet, olej a potravinářské barvivo. Konkrétní návody najdete v Kreativní dílně.  S modelínou je velká zábava. Můžete tvořit různé tvary, dát dítěti špejle, které do modelíny napíchá, zkrátka co vás napadne. 

Loutkové stínové divadlo

Tato hra je vhodná zejména pro dlouhé zimní večery, protože budete potřebovat lehké přítmí. Z tvrdého papíru si vyrobte pár postaviček, stačí něco jednoduchého, ale rozpoznatelného. Postavičku si připevníte na špejli, aby s ní šlo snadno manipulovat. Pak už stačí jen lampička nebo baterka, která vytvoří na protější zdi stín. A hurá na divadlo. Pokud se vám nechce „tvořit“, vystačíte si také s vlastníma rukama a fantazií. Většina dětí stínové divadlo miluje. Nebo nechte děti hádat, jestli poznají stín jednoduchého předmětu - hrnku, ruky, psa, hračky.

Výborná zábava je však i klasické loutkové či magnetické divadlo, které si můžete také vyrobit nebo rovnou koupit. Mrkněte taky do našeho Věrnostního programu, pár loutkových divadel tam pro vás ještě máme. Více o hraní divadla se dočtete v článku Hrajte divadlo, vaše děti to ocení.

Odmalinka můžete zkoušet s dětmi navštěvovat i klasické divadlo či malé divadelní představení a kino, děti to bude bavit.

Doplňovačky

Tato hra je vhodná pro děti kolem tří let, které už mají bohatší slovní zásobu. Princip je jednoduchý. Budete vyprávět smyšlenou pohádku nebo příběh formou lehkých hádanek. Například: „pán, který jezdí hasičským autem a hasí požáry, se jmenuje?....“ Uvidíte, že se dítě brzy „chytí“ a bude to pro něho obrovská zábava. Později můžete přejít na klasické hádanky. Spoustu hádanek najdete také v naší kategorii Zábava - Hádanky.

Schovávaná na více způsobů

Malé děti milují schovávanou. Tuto hru můžete s dítětem hrát od doby, kdy začne samo chodit. Samozřejmě je třeba pravidla hry přizpůsobit věku dítěte. Pro ty úplně nejmenší je ideální hra takzvaná „vykukovaná“. To znamená, že se schováte za nábytek nebo si dáte přes hlavu třeba peřinu a budete na dítě vykukovat a bafat. Přibližně od dvou let věku už lze tuto hru hrát oboustranně. I když nám dospělým to přijde poněkud monotónní a jednoduché, věřte, že pro malé dítě je to nekonečná legrace.

Od dvou let už můžete hrát také běžnou hru na schovávanou s tím, že většinou hned víte, kam se dítě schovalo, ale musíte dělat, že ho dlouze hledáte. Když se schováte vy, naopak volíte jednoduchý úkryt, který dítě rychle objeví. Také tato hra je mezi dětmi velmi oblíbená od útlého věku, ale i mezi školáky.

Další velmi zábavná hra je schovávání předmětů a napovídání formou „samá voda, přihořívá, hoří!!“. Každý z nás si na tuhle hru vzpomene z dětství. Je to velmi snadné. Nějaký předmět, nejlépe hračku, schováte (například do šuplíku) a necháte dítě hledat. Budete mu napovídat. Když půjde špatným směrem „samá voda“, když se bude přibližovat „přihořívá“ a jakmile bude u cíle „hoří!“. Samozřejmě s ohledem na věk můžete nápovědu zjednodušit a dítě nasměrovat. U větších dětí to lze hrát i obráceně.

Je to stejné, nebo není?

Pomocí této hry se dítě zároveň učí. Můžete zkusit například vysypat několik ponožek a promíchat je. Pak nechat dítě, aby našlo ty, které k sobě patří.

Pokud máte doma pexeso, na jehož hru je dítě ještě malé, vezměte pár kartiček (vždy dvě stejné), otočte je obrázkem nahoru a promíchejte. Nechte opět dítě hledat dva stejné obrázky. Tahle hra je vhodná už pro ty nejmenší batolata (zhruba od osmnácti měsíců). Brzy pak můžete začít hrát pexeso.

Nechte děti pomáhat

I v případě, že potřebujete doma uklidit nebo uvařit, můžete zapojit vaše ratolesti. Nechte je pomáhat, dokud projevují zájem, později už to budete mít těžší. Děti baví utírání prachu, vytírání, vaření a pečení. Často děti chtějí dělat právě to, co děláte vy. Jak můžete děti zapojit do úklidu jsme psaly v článku Vedení dětí k samostatnosti.

Máte nějaké další nápady, jaké hry lze hrát doma s našimi nejmenšími? Věříme, že ano a budeme rády, když se s námi o ně podělíte. Těšíme se na vaše komentáře :)

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
7

Diskuze k této stránce (27 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 22. 9. 2022, 8.51

Já jsem si v článku "Jak vybrat dětské perkuse" od https://www.topmuzika.cz/magazin/jak-vybrat-detske-perkuse/ našla, co všechno existuje a teď si doma hrajeme na kapelu. Já sama jsem muzikantka taky, respektive jako mladší jsem zpívala, takže si hrajeme a zpíváme. Navíc si myslím, že pro děti to je super i v tom ohledu, že se prostě učí nějaké rytmice a citu pro intonaci.

Werushka, 1. 3. 2022, 20.42

Kupovala jsem spoustu hej jak karetních tak i deskových na brainfaq.cz je tam bomba výběr zajímavých her:-)

člověče nezlob se anebo pexeso u nás vede

Lulla, 14. 10. 2018, 21.43

Pexeso a lego je super! Barvy a abecedu se učíme s českými videi https://www.youtube.com/watch?v=mDzfb1HyO_k&list=PL1M-bqj7faflz1t9WrQC8D5QbDd6VcX7Q

mirka244, 19. 6. 2018, 15.22

Naše malá taky ráda pomáhá, myčku bez ní už vykládat nemůžu

Žofinka

Žofinka, 1. 6. 2018, 8.24

Pexeso je super hra

Katerina Hrstková, 16. 12. 2017, 22.04

U nás vede modelina... Syn 23 měsíců

Gabill, 10. 11. 2017, 20.40

To pomahanie u nas funguje najlepsie. Bez maleho nemozem ani pustit mycku. Vie to uz pozapinat, navolit spravny program... S prackou je to podobne.

Kamila Pecharová, 4. 11. 2017, 13.45

Tak za nás doplňuji přesýpání (klasické, přes cedník nebo trychtýř) a míchání luštěnin nebo těstovin v nádobí z kuchyně. Půjčím jim klasické hrnce, pokličky, naběračku, štěrku apod. Špagety prostrkává ceníkem atd. Další mě napadá malování v mouce, kterou mu dám do pekáče. Starší syn mouku nakládá malinkým bagrem na malou tatrovku apod. Dále již zmíněná domácí modelína nebo sliz ze škrobu.. A nebo překážková (opičí) dráha..

Jane085, 3. 11. 2017, 12.32

Našeho prďolu bohužel jakákoliv výtvarná činnost nebaví ale hledání dvojic bychom mohli vyzkoušet

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů