S dětmi ven za každého počasí

zobrazeno 8392×

Vložil(a): Hanka218, 2. 10. 2018 10.33

Pobyt venku za každého počasí je pro děti velmi důležitý. Čím dokáže příroda dítě obohatit? Jakým oblečením dítě vybavit do deště? Máme pro vás několik tipů, jak se s dětmi venku zabavit i za sychravého počasí!

Moc zima? Prší? Fouká? V podzimních plískanicích se nám dospělým občas nechce ven. Komu by se taky chtělo opustit příjemně vytopený obývák a brodit se v kalužích a být vydán napospas nepříjemnému větru. Dětem však nevlídné počasí nevadí. Naopak, pro děti je pobyt venku základní potřebou jako je třeba jídlo nebo spánek. Pobyt na čerstvém vzduchu je pro ně velmi důležitý. Rozvíjí je v různých oblastech a působí na všechny jejich smysly, pomáhá eliminovat stres a zajistí kvalitnější spánek. Nenahradíte ho ani tělocvičnou, ani výtvarnou dílnou. A platí to i u miminek. Nemusíte se bát chodit ven s malými miminky, když jsou dobře oblečená, můžou na čerstvý vzduch až do minus deseti stupňů.

Co na sebe? Vezměte si příklad z cibule

V Norsku se říká, že neexistuje špatné počasí, ale špatné oblečení. Myslete na cibulové pravidlo - dítěti oblečte více tenkých vrstev, abyste je mohli průběžně odebírat či přidávat. Základem pro mrazivé dny je jednoznačně termoprádlo, které, narozdíl od bavlny, účinně odvádí tělesnou vlhkost pryč. 

Druhou vrstvu v ideálním případě tvoří fleecová mikina. Ta je totiž výborný tepelný izolant a pokračuje v odvodu vlhkosti do třetí vrstvy. Třetí vrstvu tvoří kalhoty a bunda. Ty mají za úkol chránit před sněhem, vodou a mrazem. Můžete zvolit oblečení s membránou, které jsou prodyšné, ale nepustí vodu dovnitř. 

Oblíbené je také  pogumované oblečení. Určitě volte to s kšandami, kdy má dítě perfektně krytá záda. Avšak vzhledem k tomu, že není prodyšné, není vhodné, aby ho na sobě dítě mělo celý den. 

Další alternativou může být softshellové oblečení. Trh nabízí jak letní, tak i zimní, vyteplenou variantu. 

Pokud venku mrzne nebo fouká studený vítr, ošetřete dětem obličej krémem nebo olejem, který neobsahuje vodu. 

Vypustťe ho!

Za dob našich babiček děti běhaly venku od rána do večera, den jim byl krátký. Přiběhli domů až k večeři, špinaví, ale šťastní. Uměli se sami zabavit. Dnešní děti jsou zvyklé, že jim zábavu stále někdo vymýšlí. Ať už je to rodič, vedoucí kroužku nebo dokonce tablet, počítač, či telefon. Podpořte děti v neorganizované hře, která rozviíjí přirozený všestranný sportovní základ. Ať samy poznávají lesy, pole, kameny, potoky, louky. 

Nechte děti pořádně se zašpinit od písku a hlíny, umožněte jim pozorovat život hmyzu v trávě, dopřejte jim to potěšení lézt po stromech. Dovolte očichat, osahat a třeba i ochutnat. Oblečení se vypere, dítě umyje, ale dětství už mu nikdo nevrátí. 

Již malé miminko můžete položit na trávu a nechat zkoumat. A že vše dává do pusy? No a? Vždyť co neprošlo pusou, jako by nebylo! Veškerá venkovní špína jako je hlína, písek, ale i “zvířecí” špína pomáhá dítěti budovat imunitu a je snižuje se tak riziko alergií. A věděli jste, že děti, které jen tak “bezprizorně” lítají venku, mají lepší výsledky ve škole? A to nejen v přírodopise, ale dokonce i ve čtení a matematice.

Paní učitelka příroda

Příroda rozvíjí dítě po všech stránkách. Kde jinde by se dítě mělo naučit padat, lézt, přeskakovat, chytat, házet, šplhat? Dítě si překonáváním překážek trénuje hrubou i jemnou motoriku, učí se orientovat v prostoru. Děti, které jsou zvyklé chodit jen po chodnících ve městě, mají problém s udržením rovnováhy v nerovném terénu, na kluzkém listí nebo bahně. 

Při hraní si s přírodninami zase rozvíjí fantazii. Co všechno může být tenhle klacek? Meč, flétna nebo třeba hůl? Při procházkách přírodou dítěti povídejte, co vidíte. Všímejte si, jak se v průběhu roku příroda mění, zkoumejte stopy zvířat, hledejte první sněženky, pozorujte život v mraveništi. Je až zarážející, kolik předškoláků, díky různým kanálům na youtube dokáže mluvit o vesmíru nebo o oceánech, ale přitom nepozná obyčejnou sýkorku, která létá za oknem.

Pokud dítě venku jen tak bloumá a neví, jak si hrát, zkuste mu ukázat, co všechno se dá venku dělat. Určitě vaši pomoc nebude potřebovat dlouho. Kreslete klacíkem do písku, počítejte kamínky, upleťte věneček z pampelišek, sbírejte bylinky apod.

Tipy na zábavu venku

Nakrmte je!

Co všechny děti milují? Přece zvířata! Vybavte se starými rohlíky a vyrazte k vodě nakrmit kachny či ryby. Uvidíte, jak budou kachny i dítě vrnět blahem. Nemáte v dosahu žádný rybník či řeku? V tom případě budete potřebovat zeleninu a ovoce nebo třeba kaštany a hurá do lesa! Kam zvířátkům dobroty schováte? Do pařezu? Nebo ho zahrabete do jehličí? Nezapomínejte na ptáčky - v zimě jim na strom pověste loj, v létě jim do kelímku dejte vodu.

Domečky pro skřítky

Určitě jste jako malá holčička s copánky lezla po kolenou v lese a schraňovala ten nejlepší materiál na domeček pro skřítky. Mech, žaludy, šišky, kamínky, jehličí, kůra - les je tak rozmanitý! Které dítě by tohle nebavilo? Nebo z nasbíraných materiálů něco doma vytvořte.

Hod na cíl

Vezměte si ven křídu a namalujte na kmen stromu terč. Kdo se šiškou trefí víckrát? Vy nebo dítě?

Opičí dráha

Postavte si s dětmi v lese opičí dráhu. Chůze po kamenech, podlézání větve, přeskok přes pařez, chůze po spadlém kmeni, skok o tyči… Vyřádíte se!

Malý badatel

Příroda je tak zajímavá! Vybavte se lupou a zkoumejte! Kůru stromů, broučky, listy, květy…

Netradiční malování

Když napadne sníh, chyťte příležitost za pačesy a vydejte se tvořit. Vezměte PET lahev, dejte do ní šťávu z řepy (nebo naředěné tempery, potravinářské barvy, rozmíchané vodovky…), udělejte do víčka dírku a utíkejte malovat do sněhu! Malovat se však dá i bez sněhu. Utrhněte si nějaké rostlinky či obyčejnou trávu a pomocí barev malujte na papír.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Diskuze k této stránce (69 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

chodíme ven za každého počasí,přece kluci nejsou z cukru

koliaska105, 30. 11. 2019, 6.38

No, my třeba s dětmi často chodíme do přírody a právě tam je kvalitní oblečení zásadní. Hlavně teda boty. Já mám třeba takové šikovné boty z tohoto armyshopu https://armik.cz/ Ty jsou do přírody ideální. Už dlouho se snažím nějaké podobné v dětské velikosti sehnat pro děti, ale zatím se mi to bohužel nepovedlo.

Witchie, 31. 8. 2019, 21.13

Jojo, chodíme

Monuli, 31. 1. 2019, 21.17

Zatím se zabaví sama,ta druhá kouká z kočárku,ale tipy jsou hezké

jitka46

jitka46, 27. 1. 2019, 23.11

Do přírody chodíme často a rádi. Nejradši máme sníh.

Severka, 17. 1. 2019, 21.51

Náš špuntík je ještě tak malý, že se zatím více méně jen vozí v kočárku. První krůčky už máme sice za sebou, ale na nějaké vycházky po lese si ještě počkáme. Zatím se vydáváme tak maximálně tak do parku, ale zato každý den, skoro v každém počasí. Nejdůležitější je teplé oblečení a kvalitní obuv. Je pravda, že dnes je to hodně i o penězích, ale na některých věcech je skutečně lepší nešetřit. Dětem kupuji kvalitní obuv zde http://www.littleshoes.cz/prodejna/ Starší si tam vždy pěkně vyhraje

Žofinka

Žofinka, 22. 11. 2018, 17.18

jde jít opravdu vždy, jen kdyby děti tak rychle nerostly z oblečení

Mygara

Mygara, 3. 11. 2018, 7.29

ted je takový výběr pomůcek a super materiálů, ž e pokud jsou finance, tak je dítě jak v bavlnce

An an (andrejka3741)

andrejka3741, 29. 10. 2018, 7.57

Take chodime ven za kazdeho pocasi, malemu to nevadi, naopak, potrebuje se vylitat, lepe pak spi

WeruskaSK

WeruskaSK, 16. 10. 2018, 11.29

presne tak, dieta je bud ciste alebo stastne, tym sa riadime

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů