Pusťte se s dětmi do stříhání!

zobrazeno 9644×

Vložil(a): NikolaJ, 28. 2. 2019 14.31

„Ne ne, dětem do ruky nůžky nepatří“. Určitě jste slyšeli nebo dokonce řekli tuto větu, když se vaše malé dítě nadšeně natahovalo pro nůžky, že konečně vyzkouší ten pozoruhodný stříhací nástroj. Pokud je dostatečné zralé a máte pocit, že by stříhání zvládlo, nebojte se dítěti nůžky svěřit a ukázat mu, jak s nimi zacházet. Proč je vlastně důležité, aby se děti naučily stříhat? Krom zábavy má stříhání i další významy.

Význam práce s nůžkami

Používání nůžek rozvíjí jemnou motoriku, je to díky pohybu, při kterém dítě otvírá a zavírá nůžky. Tak posiluje malé svaly na rukou. Stejné svaly dítě používá také při držení pastelky nebo lžíce. Stříhání dále přispívá k rozvoji koordinace očí a rukou. Dítě jednou rukou stříhá, druhou drží papír, a přitom bedlivě sleduje pohyb nůžek očima. Tím, jak dítě jednou rukou drží papír a druhou stříhá, rozvíjí mimo jiné tzv. bilaterální koordinaci. To znamená, že dítě zapojí obě strany těla současně, ale každá ruka provádí jiný úkol. Vystřihuje-li například kolo, pracuje tak, že jednou rukou drží a otáčí papír a druhou stříhá a pohybuje se kolem linie. Stříháním nacvičuje také soustředěnost, která je v životě důležitá, ať čteme knihu, učíme se nebo si jen s někým povídáme. Děti se soustředěnosti učí postupně. Z počátku udrží pozornost jen chvíli, a právě stříháním si tuto důležitou dovednost trénují a zlepšují.

Začínáme s nácvikem stříhání

Není nutné začínat s ostrými nůžkami. Na trhu dnes najdeme spoustu plastových nůžek, které jsou určené pro děti od 2 let. Výhodou je, že jediné, co s nimi ustřihnete, je papír. Nemusíte se tak bát, že si dítě ublíží nebo ustřihne kromě papíru také ubrus, vlasy nebo oblečení. Nicméně bez ohledu na to, jaké nůžky pro první nácvik použijete, je vždy dobré si určit základní pravidla s jejich manipulací. Tedy, že nůžky přenášíme pomalu, bez spěchu a nejlépe uložené v pouzdru, penálu či plastové krabičce. Pracujeme s nimi v klidu u stolu, žádné šermování nebo máchání, a po stříhání je vždy vracíme zpět na vyhrazené místo.

{{:pr:}}

Druhým krokem je, ukázat dětem, jak nůžky správně držet a pomoci jim při prvních pokusech stříhání. Klidně jim veďte ruku, natočte ji správným směrem nebo přidržujte papír. Ze začátku půjde hlavně o to, střihnout do papíru. Při prvních stříhacích pokusech dbejte opravdu na správně držení nůžek, často děti dávají palec dolů. Stříhají tak vlastně vzhůru nohama. Proto vždy dítě upozorníme, že palec patří nahoru. Pomoci nám mohou i různé triky, jako např. nakreslit na palec malý obličej, který se musí koukat vzhůru k obloze. Stejně tak jim můžete polepit prstíky stejnou barvou jako ucho nůžek. Tak poznají, do kterého ucha strčit správný prst. Když se dítě naučí správně držet nůžky, čeká ho nejtěžší úkol, a to samotný pohyb s nimi. Úplně napoprvé se bude dítě snažit jen stříhnout do papíru. Je to pro něj těžký pohyb, který zahrnuje i rozevření nůžek. I s tímto dnešní doba počítá a je možné koupit nůžky s pružinou, která automaticky rozevře nůžky, nicméně i s obyčejnými lehkými plastovými nůžkami nebude v tomto ohledu velký problém. Ze začátku mu můžete připravit proužky barevného papíru, který rozstříhá na kousky. Nebojte se mu jít také příkladem a stříhejte s ním, určitě ho to bude bavit více.

Jakmile dítě nacvičí pohyb nůžkami a bude se ve stříhání zdokonalovat, bude se jistě dožadovat složitějších obrázků na vystřižení. Pro různá cvičení a nápady na stříhání jistě poslouží internet, kde se dají najít volně dostupné materiály. Lze využít i speciální publikace, např. sešit Stříhánky od českého nakladatelství ZoomBee, který je přímo určen na nácvik stříhání. Obsahuje 30 obrázků, se kterými si děti během stříhání užijí i spoustu legrace.

Při stříhání dítě nikdy nezapomeňte povzbuzovat a chválit, i když linie střihu nebude dokonalá, vždyť o to tady nejde. Důležité je, že dokázalo samo vystřihnout obrázek a konečně „zkrotilo“ nůžky, na které se dříve nesmělo skoro ani podívat.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (29 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 30. 12. 2020, 12.02

kluci rádi stříhají je to jejich záliba

Makovicka8, 18. 9. 2019, 17.31

No strihame aj na lavaka

Fuga

Fuga, 21. 5. 2019, 7.15

Největší problém je ne vypíchnout někomu oko 😂

VaJána, 28. 3. 2019, 14.15

Starší dcera by rozstříhala všechno na co přijde

Teryk92, 26. 3. 2019, 11.21

Obyčejný nůžky a takových věcí to rozvíjí.

Lusesita25, 24. 3. 2019, 11.40

Koukám, že by jsme taky měli začít.

nellys, 20. 3. 2019, 10.24

Moje děti stříhaly tak asi od 2 let, neříkám, že dokonale, ale stříhaly

mirka244, 16. 3. 2019, 22.23

taky trénujeme střihaní(2,5 roku)

Anezzka, 14. 3. 2019, 20.00

Nas dvouletak je s nuzkama dost nebezpecnej.....

Leňulka, 8. 3. 2019, 23.01

Dceři jsem půjčila nůžky jen občas moje a zkoušela to s ní od 1,5roka. Před 2 rokem dostala nůžky svoje a vyřádí se, je to snad jediná činnost, která jí zabaví na dlouho krom skládání puzzle to jí také zabaví

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů