Půjčujete dětem svá mobilní zařízení?

zobrazeno 2058×

Vložil(a): kasperskylabcz, 31. 10. 2015 12.12

Věty typu „mami půjčíš mi mobil“ nebo „tati můžu si zahrát tu hru na tabletu“ slýcháme v dnešní době docela často. Výjimkou není ani to, že si děti půjčují mobilní zařízení mezi sebou. Málokdy si ale uvědomujeme, jaká rizika to s sebou může nést.

Zařízení sdílíme hlavně v rámci rodiny

Podle průzkumu Kaspersky Lab, který probíhal i v České republice, téměř polovina respondentů nevidí problém v tom, půjčit svůj mobil, tablet či počítač připojený na internet někomu dalšímu. Ve velké míře se jedná o rodinné příslušníky včetně dětí. Kolegovi nebo jinému známému půjčí své zařízení jen 3 % dotázaných. Tím, že například svůj mobil předáme někomu dalšímu, však výrazně zvyšujeme riziko jeho ztráty nebo odcizení dat, která jsou pro nás cenná. Přitom více než čtvrtina uživatelů své zařízení nijak nechrání.

Ztráta dat, peněz, zavirování nebo nevhodný online obsah

Nemilé překvapení nás ovšem může potkat i v případě, že půjčíme zařízení dítěti. To může při brouzdání na internetu narazit na obsah, který pro něj není vhodný. Nejčastěji se jedná o pornografii, témata týkající se gamblingu, návykových látek, zbraní či vulgarit. Dítě vám také může neúmyslně smazat důležitá data, ať už jsou to rodinné fotografie či pracovní dokumenty. Ztrátu dat či dokonce peněz zaviněnou aktivitami dětí připustil každý pátý rodič v Česku. O peníze můžete přijít například tehdy, když si vaše dítě stáhne aplikaci, která je placená. Samostatnou kapitolou jsou pak viry, které mohou napadnout vaše zařízení. Stačí stáhnout škodlivou aplikaci nebo e-mailovou přílohu, navštívit škodlivý web či kliknout na reklamu.

Jak sebe i své děti chránit

Základem ochrany by mělo být pravidelné zálohování dat, na kterých nám záleží a používání silných hesel. I když nám to může připadat jako samozřejmost, zmíněný průzkum ukázal, že zálohuje jen třetina českých uživatelů a zhruba stejné množství lidí chrání svoje zařízení heslem. 16 % uživatelů volí krajní řešení a na zařízeních raději žádné podstatné informace neuchovává. Ideální je mít na svých zařízeních nainstalované takové bezpečnostní řešení, které dohlédne na to, aby nezkušení uživatelé nenavštěvovali nebezpečné stránky či nestahovali škodlivé soubory. Pokud se rozhodnete svým dětem pořídit vlastní mobil či tablet, určitě neuškodí porozhlédnout se po takovém řešení, které nabízí tzv. funkci rodičovské kontroly. Díky ní máte navíc přehled, co dítě stahuje nebo sdílí na sociálních sítích.

Máte-li nějaké dotazy k tématu, můžete se obrátit na pana Jana Sekeru z Kaspersky Lab v naší Poradně pro kybernetickou bezpěčnost.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (14 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Radkamracek588, 22. 2. 2024, 16.14

Já půjčuji dětem svůj mobil, ale za určitých podmínek. V dnešní době je mobilní telefon pro děti nezbytným nástrojem nejen pro zábavu, ale i pro komunikaci a vzdělání. Proto jsem nedávno pro celou rodinu pořídila nové mobilní telefony, abychom byli neustále v dosahu. Našla jsem je na internetových stránkách https://www.f-mobil.cz/mobilni-telefony. Děti se učí novým věcem, a jsou v kontaktu se svými kamarády.

Jana Novotná, 12. 10. 2022, 20.07

Manžel začal svůj mobil půjčovat našemu synovi v jeho čtyřech letech, kde si hrál hry, které byli vhodné pro jeho věkovou kategorii. Pro bezpečnost svého telefonu si pořídil na internetových stránkách https://www.mobil-cz.cz/ kvalitní pouzdro a tvrzené sklo. Naštěstí byl mobil takto v bezpečí, i když synovi několikrát spadl na zem.

lenicka.pisnicka.93, 19. 4. 2022, 9.36

Půjčuju jim iPad, na které ale vždycky zablokuju Wi-Fi. A taky jsme si na věci pořídili z https://www.krytnamobil.cz/pouzdra-obaly-a-kryty-na-apple/ ochranné kryty Apple. A tak do roka počítáme s tím, že jim pořídíme vlastní telefony. Nastupují do školy, takže to nabijeme kreditem a dáme jim tam naše čísla. Ale samozřejmě žádná data, žádný přístup k Wi-Fi. A velký důraz na to, že se jedná o "bezpečnostní zařízení", když se bude něco dít, a ne o hračku do hodin.

půjčovali jsme a pak jsme jim pořídili svůj.

Minnie, 16. 9. 2020, 16.36

Půjčovali jsme, pak nás to přestalo bavit a má každý svoje

Žofinka

Žofinka, 29. 6. 2018, 6.14

Půjčují, prohlíží si fotky

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 18.40

mobil mu půjčíme maximálně pod dozorem

L.janicka.l

L.janicka.l, 22. 2. 2017, 7.44

Ne 😋

Fuga

Fuga, 12. 2. 2017, 15.56

občas mu ho půjčíme, když někde dlouho čekáme, ale má tam nainstalovanou hru, která ho baví a zakázaný přístup na internet

nikihiphop

nikihiphop, 19. 11. 2015, 23.43

Sourozencům, občas ale pod dohledem.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů