Proč je důležité dětem číst?

zobrazeno 8499×

Vložil(a): Adrianita, 6. 6. 2019 15.48  (aktualizováno 11. 3. 2024 15.17)

Čtení a vyprávění pohádek přináší dětem i rodičům spoustu výhod. Pokud si myslíte, že miminka nebo batolata jsou na čtení ještě malá, jste na omylu! Kdy se čtením začít a jaké pohádky zvolit? A co když zrovna číst nemůžete?

Čtení leporel, knih, říkánek a nejrůznějších příběhů je pro děti velmi prospěšné již od útlého věku. Přestože to vědí téměř všichni rodiče, ne každý dětem čte. Posadit dítě před počítač či televizi je jednoduché, čtení knížek ale nenahradí. Dnešní doba je uspěchaná a ne každý stíhá vše, co si za den naplánuje. Zkuste zvolnit alespoň večer a čtení knih zavést jako příjemný rituál. Vhodné je taky zapojit tatínka, který přes den nemusí mít tolik prostoru. Začít můžete hned. Ano, už když je miminko ještě v bříšku. V průběhu třetího trimestru plod pozná mámin hlas, reaguje na hudbu, zpěv, i čtení.

Když se miminko narodí, hodně na něj mluvte, zpívejte mu a vyprávějte (nebo čtěte) říkanky. Nejpozději ve 2 letech je však vhodné číst knížky pravidelně. Pro předškolní děti je četba nezbytná. Začít se čtením, až když děti začnou chodit do školy, je hodně pozdě.

Čtením se upevňuje pouto mezi rodičem a dítětem. Dítě se naučí trpělivosti, dokáže se soustředit po určitou dobu. Tím, že s námi nahlíží do knížky, pochopí i další věci, které mu později ulehčí nástup do školy. Naučí se s knihou zacházet, odliší obrázky od textu. Pochopí, že kniha se skládá ze stránek, stránky z písmenek, které tvoří slova, věty, odstavce. Mimo jiné si děti rozšíří slovní zásobu, naučí se správně artikulovat, naučí se spisovnému jazyku. Také se dětem lépe rozvíjí logické myšlení.

Čtení též rozvíjí abstraktní myšlení. Dítě díky pravidelnému čtení s rodiči vnímá příčinu a důsledek, učí se tvořit scénáře, rozeznat úvod, konec, vyvodit závěr. Taky se zlepšuje jeho paměť. Pamatuje si příběhy, pohádky, učí se je samo vytvářet. Velmi prospěšné jsou vedle četby i vyprávěné příběhy či loutková a další divadla.

Začínáme dětem číst

Již nejmenším dětem říkejte krátké říkanky a udržujte oční kontakt. Později přijdou na řadu různá leporela, ukazujte nejmenším, co je na obrázcích a postupně zkoušejte, zda obrázek sami ukážou.

Každý z nás se musí naučit schopnosti naslouchat. Proto buďte trpěliví a nechtějte po dětech, aby hned vyslechly dlouhý román. Začněte číst krátké texty se spoustou obrázků. Později přejděte na delší pohádkové knihy.

Při čtení nové knihy si s dětmi knihu prolistujte, prohlédněte obal a mluvte s nimi o tom, o čem asi kniha bude. Snažte se číst pomalu, ne se spěchem, měňte tón a hlasitost. Jen tak udržíte pozornost. V průběhu četby se zeptejte, co si myslíš, že se teď asi stane? Další den nechte starší děti převyprávět, co jste četli včera, o čem příběh byl.

Vezměte knihu třeba do čekárny k lékaři, dítě se zabaví a využije čas při čekání užitečně. Stejně tak jděte příkladem, čtěte si před dětmi i své knížky.

Znakování při čtení knížek

V našem článku Usnadní znakování komunikaci mezi rodičem a dítětem? se dozvíte spoustu užitečných informací: co to vůbec znakování je, případně, jak se s dítětem pomocí znakování dorozumět. Znakování může být však skvělou pomůckou pro první čtení s miminky či batolaty, které ještě nemluví. Nejenže je pro ně dorozumívání pomocí gest a posunků přirozenější, ale díky pochopení ze strany dítěte je často i zábavnější než „pouhé“ čtení. Malé děti se tak zabaví a budou mít snahu dále komunikovat. Často se také pomocí znakování snaží reagovat na to, co slyší nebo vidí. Buduje se tímto také jejich sebedůvěra. Na českém trhu najdeme již i leporela pro slyšící znakující miminka.

Jak dopřát dětem čtení pohádek, když zrovna číst nemůžete?

O tom, že čtení pohádek je pro děti velmi důležité, není pochyb. Někdy jsou ale rodiče příliš unavení nebo zaměstnaní. V takovém případě můžete využít audioknihy pro malé posluchače. Namluvené pohádky jsou pro děti stejně přínosné, jako ty, které jim čtete vy.

Od kdy a jak často si s dětmi čtete? Máte to jako večerní rituál nebo čtete kdykoliv si vzpomenete? Baví vaše děti čtení, vyžadují je po vás? 

 

 

Zdroje:http://celeceskoctedetem.cz/, https://www.celostnimedicina.cz/proc-je-dulezite-detem-cist.htm, http://www.babysigns.cz/proc-cist-detem-od-narozeni/

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (19 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

naseivanka, 30. 11. 2022, 12.56

S dětmi jsem se ještě číst neučila, ale alespoň jim čtu. Večer si sednu do https://www.atan.cz/kresla křesla, dívám se na Adámka, který vždy zaujatě kouká a Anežka (která je mladší) hned usne. Čas od času se mě ještě Adámek na něco ptá, ale nechci Anežku budit, a tak si otázky nechávám na ráno.

Ivulín, 19. 4. 2023, 23.55

Já jsem se paradoxně ke čtení právě dostala až díky dětem. Když jsem byla ještě na škole, tak jsem hodně četla, ale pak na to bylo tak nějak čím dál méně času a možná jsem i trochu zlenivěla. Poté, co se mi ale narodil můj syn, tak jsem svou lásku ke knihám znovu objevila. Částečně díky tomu, že jsem právě začala číst knížky jemu. Ráda si čtu ale jen tak pro sebe. Jen vybírat nové knížky mi dělá celkem problém. Dost mi v tom ale pomáhá tato databáze knih - https://www.cbdb.cz/knihy

lenicka.pisnicka.93, 19. 4. 2022, 8.24

Souhlasím. Všem svým dětem jsem pravidelně četla a vedla jsem je k četbě. U nejstaršího a prostřední dcery se mi to docela podařilo. Syn už teď sám stahuje na https://progresguru.cz/ knihy o osobním rozvoji. Tak věk už na to má. V patnácti z toho má rozum a navíc si to sám rozhodnul. Dcera je ještě u young adult. Ale nejmladší se k tomu ne a ne dopracovat. Ale zase si říkám, že si k tomu musí dojít sama, tak to moc neřeším. Je to spíše takový divoch, který je dobrý na sporty.

Úča, 8. 5. 2021, 23.04

Čtení pohádek u dětí rozvíjí fantazii s představivostí. Musí si představit jak postavy vypadají , co dělají . Většinou jim to dáváme v televizi už přímo hotové a ony už dál nemusí rozvíjet představivost

babca216, 1. 2. 2021, 19.39

Určitě je potřeba dětem číst pohádky ...na rozvoj slovní zásoby , soustředění , ale i blízkého vnímání rodiče při poslechu pohádky .

Aneta Jiřičná Bendiková, 29. 12. 2020, 18.16

dětem nečtu,kluci si občas čtou sami,nikdy nechtěli abych jim četla

naseivanka, 8. 10. 2020, 18.40

Mým dětem předčítám od doby, kdy jsem opuštěla vysokou školu. Tehdy jsem byla nucená číst třeba i 20 odborných knih ročně a tak mi nedělalo žádný problém večer dětem před spaním přečíst nějakou tu českou klasickou pohádku. Dnes už jsem starší a potřebuji na to i brýle. Pořídila jsem si jedny z https://www.hotovebryle.cz

Gustawka, 2. 12. 2019, 6.22

u nás čteme hodně

Witchie, 28. 8. 2019, 10.56

Knížky celá rodina miluje, snad tuto lásky zdědí i syn

Mygara

Mygara, 12. 8. 2019, 17.42

Knížka jsou nás oblíbený dárek

Fuga

Fuga, 3. 8. 2019, 8.49

Čteme ale hlavně před spaním

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů