Prázdninová příprava na školu může být zábava!

zobrazeno 1651×

Vložil(a): NikolaJ, 7. 8. 2019 9.30  (aktualizováno 13. 8. 2019 7.50)

Lámete si hlavu nad přípravou a procvičováním školních dovedností o prázdninách? Je dobré hodit vše za hlavu? Zkušenosti mluví jasně - není dobré školní přípravu nastolit se železnou každodenní pravidelností, a ani ji naopak nechávat na poslední prázdninový den. Poradíme, jak na to, aby to byla zábava!

Většina rodičů si pod pojmem prázdninová školní příprava představí nákup pastelek, vodovek a nejnovějšího batohu s logem Batmana či podobiznou princezny Elzy. Správnou otázkou však je, jak o prázdninách přistupovat k přípravě praktické, která některým dětem v mnohém usnadňuje start do nového školního roku. Důležitá je vyváženost a pečlivě volené vzdělávací aktivity.

Za trest se budeš celé léto učit!

Někdy možná narazíme na nazlobeného zdrceného rodiče, který nad neuspokojivým vysvědčením svého mnohdy ještě velmi malého školou povinného dítka pronáší věty jako “Celé prázdniny se budeš učit! Žádné kolo! Žádný počítač!”. Ačkoliv je pocit rozčilení a selhání pochopitelný, musíme mít na paměti, že nikdy není dobrým výchovným poradcem. Nehledě na fakt, že taková výhružka je samozřejmě vyhrocená a reálně absolutně neproveditelná. Žádné dítě se samozřejmě celé prázdniny učit nebude.

Prázdniny jsou časem vhodným pro drobný rodičovský průzkum. Můžeme tak nenápadně pátrat po tom, proč se našemu dítěti daný školní předmět nevede, případně se zamyslet nad vlastním přístupem ke školní přípravě dítěte. Za neúspěchem našeho malého školáka je zřídkakdy jeho vlastní lajdáctví a nechuť se učit. Mnohem častěji je to zkrátka slabší nadání v daném odvětví, malá motivace pro výkon a někdy také diagnóza v podobě specifické poruchy učení.

Ať naše dítě spadá do kterékoliv z těchto kategorií, musíme mít na paměti hlavně fakt, že si v prvé řadě o prázdninách zaslouží odpočinek.

Červenec ve znamení aktivního odpočinku

Ačkoliv víme, že děti regenerují své síly rychleji než dospělí jedinci, neměli bychom zapomínat na fakt, že i ony potřebují zdravou dávku relaxu. Děti se na prázdniny a změnu svého strukturovaného denního režimu těší a je proto důležité poskytnout jim správné volnočasové podmínky, které zahrnují změnu prostředí i jejich běžných povinností. 

Je naprosto přirozené, že dětské představy o tomto období odpočinku se od těch dospěláckých v mnohém liší, není však problém nalézt zde kompromis. Mnoho rodičů tak první část prázdnin řeší společným odjezdem na dovolenou, zájmovým dětským táborem či pobytem u vzdálenějších členů rodiny. Hlavně u mladších školáků je tak postaráno o rychlou změnu prostředí a o pravidelnější přechod od období řízené činnosti k období volného režimu.

Srpen ve znamení nenápadné přípravy

V průběhu měsíce srpna je vhodné zapojovat děti do aktivit, které mají více či méně vzdělávací charakter. Je jen na vás, jak toto období uchopíte, ale dané činnosti by měly splňovat několik kritérií. Měly by vaše dítě vybavit novými vědomostmi a schopnostmi, měly by zdokonalit a utužit ty stávající a hlavně by měly vaše děti bavit.

Jak na prázdninovou přípravu

V současné době se stále na první příčce problémových disciplín u malých školáků drží potíže se čtením. Pokud si zde vyvolíme za modelový problémový předmět právě čtení, dostaneme se ke známé smyčce, kdy dětem čtení z nějakého důvodu nejde, proto je nebaví. A protože je nebaví, nechtějí se v něm zlepšovat. Čtení je však pro život dosti zásadní schopnost! Jak tedy právě tyto děti o prázdninách vhodně motivovat?

1. Správně zvolená volnočasová četba

Nejlépe dítěti samozřejmě ukážeme, že je čtení zábavné srze to, že mu předvedeme, že číst pro zábavu je vyhledávanou volnočasovou aktivitou dospělých. Zabalte si proto sami na dovolenou knihu a nebojte se ji číst, skloubíte tak příjemné s užitečným.

Děti stále kopírují své okolí a učí se nápodobou, pamatujete? Zajděte tak společně s dítětem do knihovny či do knihkupectví a najděte tematickou oblast, která mu bude něčím blízká či sympatická. V dnešní době opravdu není problém vybrat vhodné čtení (i pro prvočtenáře) na rozličná oblíbená témata, jako jsou například víly, poníci, roboti, auta či dinosauři. Důležitá je zde možnost vlastního výběru a možnost prosazení si vlastních preferencí.

Chtělo by vaše dítě číst komiksy (samozřejmě úměrné jeho věku)? Nebraňte mu. Právě komiksy často pomáhají dětem najít ve čtení jistotu. Textu je zde méně, děj tedy ubíhá rychleji, kresby a obrázky pomáhají navodit správnou atmosféru příběhu… a najednou je kniha u konce. Dítě tak může zažít pocit “být tím silným čtenářem”, který přečetl za prázdniny několik knih.

2. Kniha, tužka, papír nebo aplikace?

Přibližte se světu dnešních dětí a pomozte jim nalézt ve vzdělání větší zalíbení. Pokud mluvíme o procvičovaní čtení, nemusíme tak činit pouze za pomocí knih a učebnic. Moderní doba nabízí spoustu možností procvičování pomocí aplikací. V oblastí čtení aplikace Včelka, v matice k procvičení Hejného metody pak Matemág

{{:pr:}}

3. Skupinová forma spolupráce a zdravá soutěživost

Oba výše zmíněné typy přístupu k prázdninovému procvičování lze učinit pro děti atraktivnější skrze vhodně volenou hravou formu odměny. Nechte děti například soutěžit s kamarádem, mohou číst stejnou knihu a získávat odměny za správně zodpovězené kontrolní otázky k obsahu, mohou v aplikaci společně hrát hry a soupeřit, mohou si psát prázdninové deníky. S kamarádem jde jednomu práce vždy lépe!

Závěrem je třeba zmínit, že prázdniny jsou obdobím, kdy se dítě učí vlastně neustále, jen o tom zkrátka po většinu času neví. Učí se školou života, která je místo známek a hodnocení odměňuje zážitky, zkušenostmi a vybavuje je praktickými dovednostmi.

Nechte dítě, aby samo přišlo na to, že čtení, počítání a další dovednosti zkrátka k životu potřebuje:

  • Jak poznáme, kde máme vystoupit?
  • Co je napsáno na té ceduli?
  • Můžeš si vzít do autobusu zmrzlinu?
  • Píšou tady kolik stojí lístek do kina?
  • O kolik knedlíků snědl tatínek víc, než ty?
  • Jak poznáme na mapě, kudy máme jít?

Učme děti i o prázdninách hlavně samostatnosti, to ostatní se přidá samo.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (9 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 14.01

kluci se během prázdnin neučí,na to jsou přece prázdniny,aby si je užívali,ale pravidelně si čtou,za co jsem ráda

Macina Nováková, 28. 2. 2020, 0.17

Velmi zajímavý článek. Díky mockrát. To u nás doma teď taky žijeme přípravami na školu. Konkrétně teda na střední školu, kam bude v září nastupovat náš starší syn. Zrovna teď se připravuje na přijímačky. Trochu se bál, že je nezvládne, ale já si myslím, že díky https://www.to-das.cz/ ano.

Fuga

Fuga, 4. 9. 2019, 15.33

Tak u nás čtení v pohodě, jen se nenaučil klesat hlasem

Teryk92, 21. 8. 2019, 20.54

Brr jak já nesnášela učení během prázdnin.

dasza, 15. 8. 2019, 6.46

Makaji oba dva..předškolácka víc..tam je to důležitější

Eliška Kozlova, 13. 8. 2019, 18.55

Také tak nenápadně, pokládám otázky formou zábavy. Ma pracovní sešit s opakováním uciva, vyplňuje na preskacku, tak vím co mu jde a co ho baví. A ceteme, teda on přečte stránku a ja doctu kapitolu Je přirozeně zvidavej, to je také výhoda. Prý teď ve 3 třídě to bude náročný na množství uciva (nasobilka, vyjmenovaná slova, angličtina. ...) tak aby neusnul na vavřínech.

Katka

Katka, 14. 8. 2019, 18.32

Nasobilku už brali ve 2.tride. Jedou Hejneho metodu. Angličtinu měli už od 1. třídy, takže my máme prázdniny 😇Čtení beru jako samozřejmost, jako celý školní rok. Oni už psali i zápisy do čtenářské deníku.

Eliška Kozlova, 14. 8. 2019, 20.51

Mates dobral sedmickovou nasobilku, takže budou pokračovat. Aj ma nepovinniu, ale teprve od 3 třídy se budou učit gramatiku a psaní, ja měla němčinu, tak mu s tím moc nepomuzu Ale on se celkově učí jen ve škole, doma jen nějaké poplnovacky a podobně.

patricia077

patricia077, 13. 8. 2019, 11.21

Taky trénujeme formou zábavy, dceru to baví, i když má na školu ještě rok čas, je nadšená že se umí podepsat, že umí některé písmenka nebo číslice, trénuje se mnou i sama, někdo řekne, že je to motání hlavy, že se naučí až ve škole, ale už je to začali učit ve školce a proč ne, když je to baví!

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů