Pohybové aktivity a hry pro dětí

zobrazeno 7262×

Vložil(a): Adrianita, 7. 9. 2019 12.12

V době technických vymožeností tráví děti spoustu času pasivně. I z toho důvody jsou pohybové aktivity velmi důležité už pro ty nejmenší děti. Co by měli zvládnout předškoláci a co děti školního věku? Jak je k pohybu vést a dají se některé aktivity dělat i doma?

Děti se učí vzorem, proto bychom se měli sami hýbat, abychom je motivovali a vedli k pohybu. A začít můžete hned v těhotenství. Už miminko v bříšku cítí, že se maminka hýbe, cvičí na míči, plave, chodí na procházky.

Ani po porodu se pohybu nemusíte vyhýbat. Cvičit se dá už s nejmenšími miminky, výrazně tím podpoříte jejich psychomotorický vývoj. Více se o cvičení s miminky dozvíte v článku Pohybový vývoj od narození po první krůčky. Velmi příznivé je pro kojence plavání. Plavání je však prospěšné i pro batolata a starší děti, navíc je to velká legrace. 

Cvičení s miminky od narození

Cvičení s miminky je časově nenáročné, miminko se brzy unaví. Navíc není třeba žádných pomůcek, stačí jen samotné miminko, případně nějaké chrastítko. Takový gymnastický míč nebo overball však cvičení dokáže zpestřit, zejména později s batolaty.

Pokud raději svičíte v kolektivu, vězte, že dnes už existuje spoustu kurzů či kroužků, kde můžete cvičit s miminky od narození. Mnohem oblíbenější je cvičení batolat, kde jde také o kontakt s dalšími dětmi. V kolektivu je dítě spokojené, rozvíjí se, pravidelným pozdravem a loučením se dítě učí rituálům, díky stále stejným říkankám a písničkám batole trénuje i paměť. I pro vás navíc může být kroužek přínosem - setkáte se s novými lidmi a pokud necháte doma auto a dojdete na kroužek, na hřiště či do parku pěšky, hezky se projdete.

Jak cvičit s batoletem?

Jak každý ví, batole je neúnavné a aktivní, ale i zvídavé a rádo objevuje. Jak tedy cvičit s batoletem? Je fajn si občas jako kulisu nejen k cvičení pustit dětské písničky, ale více si je dítě zapamatuje, když mu písničky budeme zpívat my. Oprašte vaše oblíbené písničky a říkanky a užijte si zábavu nejen u cvičení.

Vhodné jsou pohybové a ukazovací říkanky - Kutálí se ze dvora, Kolo, kolo mlýnský, Šiju boty do roboty, Hlava, ramena, kolena apod.

Batole už zvládne kutálet si s míčem, zkouší i házet a chytat, užije si i hru na honěnou a zjednodušenou hru na schovku, může už skákat na trampolíně, prolézt tunelem, válet sudy či chodit po nerovném povrchu. Snadno vytvoříte opičí dráhu i v domácích podmínkách bez speciálních pomůcek. S větší či menší asistencí si užije i hřiště - lezení, prolézání, to je výzva. Veškeré hry by měly probíhat zábavnou formou. Nechte batole zdolávat překážky, orientovat se v prostoru, nosit předměty, přelévat, zapojte do hry i hudební nástroje.

Kromě řeči a paměti začíná dítě trénovat i barvy, díky tleskání a používání hudebních nástrojů rozvinete i rytmus, mimo to je posilování hrubé motoriky prospěšné zdraví. 

Pohyb s předškolákem

Předškoláci by dle odborníků měli alespoň 3 hodiny denně strávit spontánním pohybem (hraní na hřišti, opičí dráha doma, jízda na kole apod.), případně strávit 2 hodiny týdně navíc řízeným pohybem v nějakém kroužku - nejlépe zaměřený na obecné pohybové dovednosti. U předškoláků by ještě nemělo jít o specializaci na konkrétní druh pohybu, ten bychom měli odložit nejlépe až do 3. třídy. Pokud budeme vést děti k pohybu odmalinka, s předškoláky budeme trávit spoustu času venku a aktivním pohybem, posílíme tím i jejich sebevědomí, ve škole své dovednosti snáze uplatní a rozvinou a především je to skvělá prevence proti obezitě a nadváze. Předškolák, který je zvyklý pravidelně se hýbat, bude pohyb a pobyt na hřišti vyžadovat a ve školním věku tak bude trávit volný čas i nadále. Kromě procházek a her na hřišti můžou děti jezdit na kole, koloběžce, kolečkových či ledních bruslích, plavat apod.

Jaké cviky jsou vhodné pro děti předškolního věku a jaké pomůcky můžete používat? V podstatě můžete cvičit podobně s batoletem a předškolákem, přičemž předškolákovi už to můžete ztížit. Výborná je chůze po kladině nebo lavičce (dopředu, dozadu, bokem), chůze po čáře nebo laně na zemi, chůze po nerovném a výškově nestabilním povrchu, skoky snožmo i obkročmo, přetahování, přeskoky přes lano a podlézání, šplhání po laně či tyči, překonávání prolézaček, skoky z výšky, přitáhnutí se na hrazdě, kotoul, veškeré míčové aktivity včetně kopání do míče, trefování se do koše, brány apod.

Veškeré tyto aktivity lze provádět doma i venku, dokonce nemusíte pořizovat ani speciální pomůcky. Můžete použít kroužky, ale i židle, stolek, deku, švihadlo, vyrobte nerovný povrch nebo vezměte křídy a na chodník nakreslete nejen kroužky, čáru, ale i panáka. 

Máme doma tělocvičnu

Opravdu nemusíte mít doma tělocvičnu, aby jste mohli dětem pořídit cvičící pomůcky či gymnastické prvky. Místo stopadesáté panenky tentokrát jako dárek vyberte některou cvičící pomůcku vhodnou pro rozvoj pohybové aktivity. Některé prvky sice vyžadují nějaký prostor navíc, ale spoustu pomůcek snadno složíte a uklidíte, děti si je pak zase složí jako stavebnici a přitom trénují i jemnou motoriku a trpělivost. Na podobném principu funguje i stavebnice pro nejmenší, postavíte tak snadno houpacího koně, příště houpací prkno či odrážedlo. 

Znáte duhovou houpačku nebo houpací prkno? Malé miminko na nich můžete pohoupat, starší děti využijí jako houpačku ve stoje a trénují tak rovnováhu. Využijete je až do školního věku. Tyto dvě houpací pomůcky můžete pořídit klidně obě a vytvořit tak klouzačku, mimo to mají i další využití. Děti vymyslí více houpacích technik, funguje i jako prolézačka, děti se plazí a podlézají, funguje i jako stoleček, sedátko, stupátko, rampa pro auta, můžete s nimi hrát i loutkové divadlo.

Pokud máte místo na zdech, zauvažujte o žebřinách či lezecké stěně, dokoupit k nim můžete prkno na lezení i klouzání, kruhy či lano. Velmi oblíbený je trojúhelník Piklerové, ke kterému opět můžete dokoupit prkno či žebřík nebo lezeckou stěnu. Všechny tyto prvky u dětí rozvíjí motorické dovednosti, fyzickou sílu a pohyblivost.

Pokud nemáte prostor ani zahradu nebo nechcete investovat příliš peněz, choďte alespoň do parku či do lesa a vymyslete dětem pohybovou zábavu - vylézt na strom, trefit se šiškama do díry, chodit po dlouhém klacku apod.

Nápady s běžnými pomůckami

Obruč - obruč nebo více obručí děti položí na zemi a skákají snožmo, později i po jedné noze, dá se s ní skákat jako přes švihadlo nebo dřepnout, držet obruč a skákat jako žába, pak samozřejmě zkoušet kroužení kolem pasu nebo nechat obruč kutálet co nejdál.

Kroužky - kroužky mohou děti opět prohopsat, ale také se mohou snažit do kroužku trefit předmět z určité vzdálenosti, kterou postupně zvyšujeme nebo se snaží kroužek dohodit na kužel nebo třeba věž z Lega.

Švihadlo - kromě běžného přeskakování švihadlo slouží i jako lano, které uvážeme a děti přeskakují, podlézají, podbíhájí, přetahují se, na švihadlo lze navléct i obruč, kterou dítě proleze.

Skákání gumy - legendární hra “guma” je pořád v kurzu, tak si ji oživte. Pokud už si nepamatujete, jak na to, na internetu najdete spoustu návodů a videí.

Vzpomeňte si i na další pohybové hry vašeho dětství - Cukr, káva, limonáda, Honzo, vstávej, Rybičky, pojďte domů nebo například míčová školka.

Chodili jste nebo chodíte s dětmi do nějakého pohybového kroužku? Jak jinak aktivně trávíte volný čas? Jaké pohybové hry jste měli nejraději v dětství a které s dětmi dále hrajete?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (15 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Kamila Nová, 10. 3. 2023, 5.06

Já jsem syna od dětství podporovala ve sportu, a tak se věnoval fotbalu. Bohužel měl úraz, který mu znemožnil pokračovat v postupu do skupiny starších žáků. Rozhodl se tedy věnovat hře na nějaký hudební nástroj, ale nemohl se rozhodnout na jaký. Na internetových stránkách https://www.topmuzika.cz/kategorie/tuby-427/ se rozhodl pro tubu, kde byl opravdu velký výběr z různých značek.

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 13.42

doma se nehýbeme,jinak na zahradě od dědy,mají kluci trampolínu,na které si užívají

ivanka386, 18. 11. 2020, 22.18

No, my jsme se rozhodli dětem ukázat něco jiného i než NHL na xboxu a tak se konečně začali pohybovat. K našemu překvapení je to dost chytlo a tak jsme jim začali nakupovat pomalu a jistě různou výbavu... Třeba teď jsme jim pořizovali tašky ze stránek https://www.bauerhockey.cz/hrac-tasky a budeme pokračovat

lucie25987, 3. 12. 2019, 14.23

Já jsem se snažila vést syna k pohybu už od malička. Jezdili jsme na kojenecké plavání a potom na cvičení s dětmi. Když začal chodit do školky, tak jsme pokračovali v plavání a spolu jezdíme na kole. Letos jsme koupili první kolo a syna to hrozně baví. Pěkná dětská kola Plzeň jsme našli na https://www.mmrebike.cz/detska-kola , kde jsem vybrali kolo, které mu maximálně sedí. Už se těším, až bude zase hezky a budeme moct jet na výlet.

Kateřina Fárová, 3. 5. 2020, 20.18

Přesně tak, i já chodila s dětma cvičit a není to jen pohyb pro ně, ale cvičila sjem s nimi i já. A jak se to dětem líbí.

nocken, 13. 10. 2019, 13.45

Snažím se jít dětem příkladem. A také nám funguje přibrat další děti. Ve skupině zvládneme i delší trasy. Jinak v zimě se snažíme jezdit často na hory. Od malička jsme chodili na plavání a různé pohybové hry.

Gustawka, 9. 10. 2019, 20.26

doma se moc nehýbeme

DB, 24. 9. 2019, 20.51

S dětmi chodím kazde odpoledne na hřiště, kolo nebo procházku. Mladší má 1tydne v sokolovně kroužek a predskolacka chodí na sportovní přípravku. Pohyb si oba moc užívají.

Pavla T., 22. 9. 2019, 22.54

3 děti - vaníčkování, plavání, odrážedlo, kolo, zahrada, procházky, ... Je jedno zda je léto nebo zima stačí chtít 😉

Mygara

Mygara, 16. 9. 2019, 17.33

Pohyb je opravdu důležitý ale někdy je třeba problém dostat děti do nějakého kvalitního kroužku

Teryk92, 16. 9. 2019, 16.58

Chodíme od narození na plavání (ze začátku na vaničkování).

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů