Patří dvouleté děti do školky?

zobrazeno 14716×

Vložil(a): Adrianita, 31. 1. 2020 22.15  (aktualizováno 11. 2. 2020 8.27)

Jakou šanci mají dvouleté děti dostat se do školky a jsou na takto malé děti školky připravené? Patří vůbec dvouleté děti do školky nebo patří k mámě? Víme, pro které dvouleté děti může mít brzký nástup do mateřské školy výhody!

Pokud se matka dítěte mladšího 3 let potřebuje vrátit do práce a nemá hlídání pro své batole, může se obrátit na jesle, dětské skupiny či jiné soukromé zařízení. Od září 2017 mohly do školky oficiálně nastoupit i dvouleťáci. Jednalo se ale jen o dokument, který nic nezměnil na faktu, že školky na takovou změnu nejsou připraveny. Dvouleté děti potřebují individuální přístup, nehrají si samy, netíhnou tolik ke kolektivu, protože potřebují máminu náruč. Školky navíc nemají dostatek personálu, který by měl vzdělání pro práci s batolaty. Mnohdy se do školek vrátily nočníky, děti se musely přebalovat, nebyly zralé trávit celý den odloučené od matky. Poslanci tak v červnu 2018 rozhodli o novele školského zákona, která zrušila povinnost dvouleté děti přijímat. V současné době je proto zcela na rozhodnutí ředitele mateřské školy, zda dvouleté děti přijmou, případně za jakých podmínek.

Jakou zkušenost s dvouletými dětmi má učitelka mateřské školky? Je třeba zdůraznit, že batole má jiné časové potřeby než předškolák. Tak malé dítě je častěji unavené, kolem oběda už je velmi rozmrzelé a pláče, nezřídka usne s hlavou na stole. Je zřejmé, že se nedokáží tolik soustředit na vyprávění učitelky, také se jim mnohem častěji stýská po mamince. Učitelka má ve třídě více než 20 dětí a není v jejich možnostech se zabývat dvoulťákem, byť by se ho ráda ujala. Batole se o sebe ještě nezvládne postarat a mnohdy příliš nemluví, není vždy lehké poznat, co potřebuje nebo proč pláče a může tak velmi strádat.

Je školka pro dvouleté dítě prospěšná?

Na rodičovské dovolené je více žen než mužů a procentuálně tento fakt neklesá. Mnoho odborníků i pedagogů je toho názoru, že žena by měla být se svým dítětem alespoň do 3 let doma. Až polovina matek dvouletého dítěte uvažuje o návratu do práce, buď z finančních důvodů nebo z kariérního důvodu. V čem spočívá úskalí školek pro nejmenší děti a mají vůbec nějaké výhody do života?

Je zřejmé, že malé děti potřebují láskyplnou náruč rodičů. Zejména první 3 roky jejich života jsou podstatné pro rozvoj osobnosti, vnímání okolního světa a budování vztahu s okolím.

Název dovolená je pro spoustu matek úsměvným, protože péče o malé malé dítě má hodně daleko od vysněné dovolené. Na ulicích, v dětských koutcích, na hřištích či v mateřských centrech nepotkáváme vždy matky jako z reklamy, které překypují úsměvem a jsou naprosto spokojené. Má každá máma ponětí o tom, jak rozvíjet své dítě, jak s ním pracovat, aby ho psychicky či fyzicky nepoškodila, jaké mu nabídnout hry a aktivity pro rozvoj vnímání, chápání, emoční nebo sociální inteligenci? Možná ano, možná ne. Jestliže se matka příliš nevěnuje svému dítěti a je z toho nervózní, nebo je v neustálém napětí, které se přenáší na dítě, není to ideální prostředí. I přesto školka nemusí být řešením. V případě, že jsou v rodině nějaké problémy nebo má matka psychické problémy, je třeba situaci řešit a obrátit se na odborníky. Napětí se na dítě přenese, i když ho dáme do školky. A dříve nebo později se to projeví na jeho zdraví.

Dříve mívaly rodiny spoustu dětí a dětem se tolik nevěnovaly, pracovaly na poli, statku, v chalupě. Děti však byly u toho a učily se, setkávaly se sousedy a předávaly si své zkušenosti. Učily se samostatnosti, zodpovědnosti, což už se dnes tolik neděje. Není třeba dětem vymýšlet stále nějaké aktivity a mít špatné svědomí, že potřebujete uklidit či uvařit nebo si “jen” odpočinout. Jestliže se spolu s batoletem věnujete určitou část dne nějakým aktivitám (puzzle pro nejmenší, stavění komínů z kostek, posílání autíček, čtení krátkých pohádek, třídění prádla do pračky, společné pečení), nemusíte mít strach, že s vámi doma bude strádat. Samozřejmostí jsou pravidelné procházky a možnost se dostatečně vyřádit venku, na hřišti či na odrážedle. Zbývající aktivity můžete nechat na vašem dítěti, samo si vybere, co ho láká.  

Petice proti dvouletým dětem ve školkách

U nás přetrvává systém dlouhodobé rodičovské péče o nejmenší děti. V některých státech Evropy dítě nastoupí do jeslí po prvním roce, nebo dokonce po šestinedělí, což je pro nás nepředstavitelné. Je pravdou, že i nejmenší děti mohou spoustu věcí okoukat od starších dětí a postupně se osamostatnit, není to ale pravidlem. Většina dvouletých dětí není zralá navštěvovat školku, stejně tak jako všichni tříletí nemusí být zralí. Je však na zvážení každého rodiče, zda své dvouleté dítě do školky zapíší nebo ne. V poslední době nejen internetem kolovalo spoustu peticí, které odmítaly přijímat dvouleté děti do mateřské školy. Některým odpůrcům šlo vyloženě o malé dítě, které má být v péči matky, jiní mysleli na vybavení školek a nedostatek personálu. Takže, patří dvouleté dítě do školky, nebo ne?

Výhody a nevýhody

Školka pro nejmenší děti může být prospěšná zejména pro děti pocházející ze sociálně slabých rodin. Otázkou je, zda zrovna tato rodina si to uvědomí. V případě, že se doma vše hroutí, nemusí být pro dítě domov jistotou a školka tak může dítěti poskytovat určitý pocit bezpečí.

Někteří odpůrci tvrdí, že děti navštěvující školku předčasně budou trpět psychickými problémy a mít problémy s chováním. Což nepotvrzují psychologové, ani žádný výzkum. Horší následek pro dítě může být nejistota, nervozita a úzkost matky, která si není jistá s nástupem dítěte do školky.

Studie, které sledují dopady reforem na mateřské školy v Německu, ukazují, že jít do školky už od dvou let, dětem samo o sobě neškodí. Neměly by tam ale trávit celý den. Z jiných studií vyplývá, že chodit do školky dětem v přípravě na školu pomáhá, a to i těm dvouletým. Ale ne všem stejně. Dětem vzdělaných rodičů školka v přípravě na školu nepomohla ani neublížila. Děti ze znevýhodněného prostředí (mezi něž v Německu patří i rodiny přistěhovalců) si v testech školní zralosti vedly až o deset procentních bodů lépe.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (23 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 23. 12. 2020, 17.16

třetího syna jsem do školky dala ve 2 a půl letech.ale teď už rok a něco do školky nechodí,dám ho zase v září,příští měsíc má 4 ročky.

Kateřina Fárová, 24. 4. 2020, 20.53

Určitě ve dvou letech do školky ne, je to strašně brzo.

Katka Alex, 24. 2. 2020, 18.06

Moje dcera nastoupila do školky ještě ve dvou letech, měla ale jen pár týdnů do třetích narozenin. Nebyl to tedy takový rozdíl. Bylo mi jí i tak hrozně líto. Na druhé straně ona byla jinak samostatná, žádné mimino, jak se třeba syn v jejím věku tvářil... Myslím, že mezi dětmi jsou velké rozdíly. Někdo je zralý dříve, někdo později. 😉 Vemte si ty dnešní rozdíly mezi dětmi, kdy začnou chodit na nočník. Některé to dají už v roce a půl bez pleny, ale pak narazíte i na takové, co ještě ve třech letech mají problém usednout na nočník/záchod 😉

Jarka mmm, 16. 2. 2020, 19.51

Dvouletý fakt ne 😀. Je to vážně ještě mimino...Synkovi budou v dubnu tři a když se mě někdo zeptá, jestli ho dam do školky, tak říkám, ze bych jim to neudělala 😀 (aspoň ne teď). On na to ani teď proste není zralej...Dcerka byla zralá tak vw třech, dala jsem ji ve 4 na půlden a ještě ji často nechávala doma. Ale musím podotknout, ze mi to manzel finančně umožňuje. Pokud je matka samoživitelka nebo z jiného důvodu do práce musí, tak je to něco jiného. Ale i tam bych určitě volila nějakou menší skupinu dětí, určitě ne klasickou školku. Občas se domlouvaji maminky a hlídají si děti navzájem na steidacku.

szendrejka, 12. 2. 2020, 17.21

Zdravím všechny maminky, před nějakou dobou jsem patřila mezi maminky, které zakládaly tenhle web - dnes jsem na straně “té paní učitelky”, která má ve třídě 25 dětí a z toho 7 dětí dvouletých. Maminky, věřte mi, je to brzo!!! Dvouleté dítě je prostě miminko. Nevydrží tu “nálož” pro větší děti. Jejich pláč je pláč miminek ať děláme co děláme... i přesto, že ve třídě máme chůvu Děti obvykle před řízenou činností usínají. Brečí někdy celou vycházku nebo celý pobyt na hřišti a u oběda usínají Jestli někdo tvrdí, že některé dítko to zvládne, možná ano... týden či dva. Pak se i tohle dítě unaví úplně stejně a začne stejný problém. Navíc ať je učitelka sebevíc empatická a má k ruce chůvu, nejde to časově zvládnout. Pokud ovšem je maminka, která z finančních či jiných důvodů musí dítko do školky dát, doporučuji klubíky nebo alespoň třídy, ve kterých jsou pouze dvouleťáci a je tam úplně jiná péče než v klasické školce. Jsou tam jinak nastavené chvilky odpočinku, které dvouleté dítě potřebuje. Já bych všem maminkám bez rozdílu věku dítek doporučila knihu Marka Hermanna - Jsi tam brácho? A budu doufat, že maminky knize porozumí a budou se snažit si svou mateřskou dovolenou užívat co nejvíce

dasza, 12. 2. 2020, 19.45

Ne..knížka.ani milion knížek matkám nepomůže a budou cpat dečka do MŠ nejlépe hned po příchodu z porodnice..však tam je to pro dečka skvělý..hrají si..dostanou tam najíst a ještě neudělají do a bordel;)))

Katka

Katka, 13. 2. 2020, 18.59

Ještě jsi zapomněla na socializaci a promoření nemocemi ;o)

dasza, 13. 2. 2020, 19.02

Je to pro děti dobře..za každou cenu..a hlavně se naučí být roboti a ovce..bez jakéhokoliv názoru😂😂

Jamu, 12. 2. 2020, 14.21

Je to brzo, jak by to ty učitelky mohly stíhat?

Eliška Kozlova, 12. 2. 2020, 13.29

Můj první šel ve 39měs, holka 31měs a nejmladší 37měs (ale je školce se mnou, takže je to jiné). Jsem ráda ze jsem s nimi mohla být. Ja studovala i vychovatelstvi a pecovatelstvi (na SS) ale kdybych měla jen pedak, tak bych měla docela vítr mít dvouletaky, protoze metodiky jsou zaměřené pro děti od 3 let, a pokud učitelka nemá svoje děti, tak je to docela rána pod pás, i když by to mělo být, ne všude mají chuvy.

Úča, 11. 2. 2020, 19.54

Jsem učitelka v MŠ a za mě rozhodně ne . Máme ve třídách 26 dětí. Při tomto počtu je péče o dvouleté děti téměř nemožná . Na třídě jsou 2 učitelky a překrývají se společně pouze od 9 do 12 hod. Jinak je tam jen jedna . Spousta maminek nezvládne dvě děti obléknout, nakrmit a pod . A hlavně pro psychický vývoj dítěte je do 3 let období kdy potřebuje budovat citové vztahy k rodině . Je to doba pro jeho správný vývoj, kdy potřebuje náruč maminky a její přítomnost . A hlavně maminky užívejte si tohoto času s vašimi dětmi . Toto období uteče hrozně rychle a už se nikdy nevrátí . Užívejte si každé společné chvíle i když dítě zazlobi. Věřte ,že je to jejich nejkrásnější období . Až vám budoucí školák u školy řekne " mami pusu už ne, smáli by se mi " budete jen smutné jak rychle tato část jeho života utekla . Přitulte je k sobě a mazlete se s nimi a vychutnavejte každý jejich pokrok ať o nic nepřijdete . Ta školka neuteče a od 3 let stačí.

Katka

Katka, 11. 2. 2020, 17.14

Matku dvouletého dítěte, která ho strčí do mš, bych rovnou hospitalizovala s podezřením na poruchu osobnosti. 😆

dasza, 11. 2. 2020, 19.00

Strčila sem je tam oba dva..a ani sociálka ani léčení nepřišlo..a já se tak těšila🙄

Katka

Katka, 11. 2. 2020, 19.28

O tebe a tvé děti strach nemám. 😘 Dnes jsem četla inzerát na celodenní dlouhodobou chůvu pro 2 měsíční a 14 měsíční děti 🙄Nevím, co si mám myslet o takových rodičích.

dasza, 11. 2. 2020, 19.36

No nic...asi potřebujou jít vydělávat aby měli na tu chůvu😂😂😂😂😂

Katka

Katka, 11. 2. 2020, 20.07

Chůvě slibují 20 tis měsíčně, to se vyplatí 🙀

dasza, 11. 2. 2020, 20.31

Asi Zajdu na brigádu😂😂

LucieS

LucieS, 15. 2. 2020, 10.29

Malá šla do školky, když jí byly dva roky a devět měsíců. A na rozdíl od půlky ostatních nových dětí (většinou jsou o rok starší než ona), tak to dávala naprosto v pohodě celý den. Nesoudila bych, že všechny matky patří k hospitalizaci Je to spíš o tom, že vidíš, na co tvé dítě má či nemá.

dasza, 15. 2. 2020, 14.37

Dyt to tady furt říkáme dokola..moje dečka šli ve 2letech a 3mes..a stricily do kapsy i ctyrletaky...kdyby na to neměli..nedám je tam..a i já mám ve třídě pár těch simovnejsich..bohužel je to spíš zázrak😂😂😂

Teryk92, 11. 2. 2020, 16.41

Příjde mi to také brzo.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů