Nechce si čistit zoubky, jak na to?

sledováno 1× zobrazeno 4379×

Vložil(a): Martina Richterová, 15. 9. 2015 18.53

Mateřství je jedna velká radost, ale souvisí s tím také řada starostí. Každá maminka chce, aby její děťátko bylo zdravé, vše mělo v pořádku. Jenže někdy je to opravdu těžký boj, který vedeme se svým dítětem o běžné činnosti. Jednou z nich bývá často čištění zoubků. Málokteré dítě si čistí zuby rádo, přesto je velmi důležité pečovat o chrup už od prvního zoubku. Jak na to?

Kdy začít čistit zuby?

Možná si říkáte, nač se tolik starat o mléčné zuby, které stejně vypadnou. Ale pravda je taková, že mléčné zuby tvoří základ pro ty druhé. Navíc zkažené zuby u malých dětí, to opravdu není nic příjemného. Často je třeba obyčejné vrtání dělat v narkóze, protože dítě prostě nedrží. Každá maminka by měla pořídit první kartáček ve chvíli, kdy na ni vykoukne první zoubek jejího děťátka. Ano, už od prvního zoubku je třeba začít pravidelně čistit. Vybírejte kartáčky, které jsou určeny pro ty nejmenší děti (většinou popsané od 1. zoubku). Nejprve můžete čistit jen bez pasty, dítě ji stejně nedokáže vyplivnout. Velmi vhodnou variantou jsou takzvané prsťáčky, tedy silikonové „kartáčky“, které jednoduše navléknete na prst a masírujete tím dítěti dásničky a zároveň čistíte zoubky.

Udělejte si z čištění zubů pravidelný rituál, na který si dítě zvykne a lépe jej přijme. Ráno po snídani a večer po večeři věnujte pár minut zoubkům. Dítě to obvykle nebaví, nevydrží mít otevřenou pusinku tak dlouho, batolata se vztekají. Zkuste na dítě mluvit, říkat mu básničky a zkrátka ho něčím zabavit. Inspiraci na říkanky k čištění zoubků najdete i tady v naší kategorii Zábava.

Výběr kartáčku

Výběru kartáčku věnujte zvláštní pozornost. Ideálně jej pořiďte v lékárně nebo v dětských potřebách. Pro nejmenší děti je ideální prsťáček, o kterém jsem psala výše. Později si s ním dítě může čistit zuby samo. Nezapomínejte jej důsledně omývat, nejlépe vyvařovat. Později kupte klasický kartáček s tou nejmenší hlavičkou. Štětinky by měly být rovně zastřižené, husté a hlavně velice jemné. Pokud si nejste jistá, nechte si poradit od zubního lékaře, kterého v prvním roce života dítěte budete muset povinně navštívit (a nezáleží na tom, kolik má dítě zubů).

Buďte trpělivá

Někdy však i přes veškerou snahu dítě odmítá čištění zoubků. V takovém případě je potřeba být důsledná a trpělivá. Rozhodně dítěti nevyhovte. Zuby se prostě musí vyčistit. Snažte se mu čištění zoubků co nejvíce zpříjemnit. Jak jsem již zmiňovala: básničky, říkanky, vezměte dítě na klín, povídejte mu pohádku o „zoubkách“, jak budou krásné, až je vyčistíte. Klidně mu je pak ukažte v zrcadle. Na tohle malé děti obvykle slyší.

Pomoci může také výběr kartáčku. Má váš chlapeček rád auta? Kupte mu kartáček s podobným motivem. Pokaždé, když „zajede“ do pusinky, můžete si hrát na to, jak autíčko „drandí“ po zoubkách. Nebo si můžete, stejně jako maminka Alexandra v jejím příběhu, přivolat na pomoc třeba zubní skřítky.

Co ještě udělat?

Když dítě viditelně odmítá čištění zubů a vzteká se u toho, počkejte, až se uklidní. S většími dětmi se snažte mluvit o tom, co mu konkrétně vadí. Často to může být chuť pasty. Vyzkoušejte tedy více druhů a příchutí. Děti také rády dělají to, co vidí u dospělých. I přesto, že si zuby obvykle čistíte až před spaním, vezměte kartáček a čistěte je společně. Když to dítě uvidí u vás, bude se vás snažit napodobit.

Nám se hodně osvědčila taková drobná pomůcka v podobě přesýpacích hodin, které jsou určeny pro nejmenší děti právě na čištění zoubků. Můžete je koupit například v drogerii DM. Malé přesýpací hodiny mají přísavku, jednoduše je tak přilepíte na dlaždičky v koupelně. Můj syn miluje sledovat, jak se hodiny přesýpají a tím se vlastně odečítá čas určený na čištění zoubků. A to by člověk nevěřil, jak mohou být najednou 3 minuty dlouhé!

Rozhodně se vyhněte násilí! Dítě nenuťte, raději přestaňte a zkuste čistit o něco později. Nečistěte zuby v době, kdy je dítě unavené, má bolavou pusinku a vysokou horečku. Jeden nebo dva dny bez čištění se obejde.  

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Diskuze k této stránce (14 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

prstáček si za chvíli budu muset pořídit zase.

Minnie, 15. 9. 2020, 18.21

Díky za článek, zrovna řeším u syna. Čištění má hrozně nerad

Teryk92, 17. 12. 2019, 18.05

Prsťáček jsme také měli.

Žofinka

Žofinka, 29. 6. 2018, 20.27

Daří se jak kdy:-)

petym, 14. 6. 2017, 23.13

my bojujeme nic nepomáha. a když už nevím jak dál, sevřu jí do náručí a násilím čistím. kroutí se jak had a pusu stejně moc neotevře

Eliška Kozlova, 31. 5. 2017, 23.04

Pravidelné návštěvy a pečlivý přístup, nese své ovoce, syn je opravdu šikovný a v 7 letech nemá jediný problém

Mygara

Mygara, 22. 3. 2017, 16.48

u zoubků mi hlavně ze začátku chyběla trpělivost, ale kartáček s přísavkou bylo terno .-)

Aliisha

Aliisha, 20. 2. 2017, 20.57

My zatím dost bojujeme. Pár vteřin vydrží a pak ječí a pusu neotevře.

Fuga

Fuga, 10. 2. 2017, 15.57

u nás to byl ze začátku boj a teď má pusinu krásně otevřenou

Kamila Pecharová, 28. 4. 2016, 21.07

Myslím, že nejdůležitější je opravdu začnout od prvního zoubku a pravidelně, aby si dítě zvyklo. V období vzdoru, které u nás právě probíhá syn občas čistit zuby odmítá, ale zatím funguje připomenout pohádku Krtek v ZOO, kde Krtek lvovi trhá nemocný zub. Lev si totiž jistě nečistil zuby a proto má bolístku.......

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů