Máme doma malého odborníka na tablet, ale ven jít nechce

zobrazeno 3348×

Vložil(a): Martina Richterová, 21. 1. 2016 21.39

S rozvojem techniky se mění prakticky vše. Elektronika nám usnadňuje život, to je pravda. Málokdo z nás si dokáže představit život bez počítače, mobilu a podobných „vymožeností“. Zatímco pro nás byla televize spíše sváteční záležitost, pro naše děti je to samozřejmost. K tomu tablet, telefon nebo počítač. Jen málokterá rodina od toho své děti „ubrání“ a také to nemusí být zcela správné. Kde jsou hranice a jak dítě „naučit“, aby trávilo více času venku?

Negativní vliv techniky na vývoj dítěte?

Odborníci hovoří jasně. Dítě do dvou let by v žádném případě nemělo přijít do styku s tabletem a počítačem. Pohádky mu pouštět můžeme, ale v televizi a jen velmi krátce. Ačkoliv je to snadný způsob, jak zabavit dítě, není to nic zdravého. Nemluvě o tom, že dítě pak bude odmítat jiné aktivity.

Jen stěží si dokážeme představit, jak to naši rodiče vlastně dělali. Neměli automatickou pračku, mikrovlnku a další vymoženosti současné doby. Televize byla černobílá nebo barevná, ale program značně omezený. Možná i díky tomu, že nejezdilo tolik aut, jsme trávili venku mnohem více času, než je tomu u dětí dnes. A sami, bez dohledu dospělých!

Co z toho vyplývá?

Ruku na srdce, jen málokterý rodič nepůjčí dětem tablet, nepouští jim pravidelně pohádky v televizi nebo na počítači. Děti kolem čtyř let už dokážou perfektně ovládat dotykový telefon, hrají hry, sledují pohádky. S tím se ztotožní asi většina rodičů. Děti na to zkrátka mají talent, protože s tím vyrůstají a je to pro ně běžná součást života. Někdy máme pocit, že dítě umí tablet obsluhovat lépe, než my dospělí.

Důsledkem toho bývá často nadváha u dítěte, nízká fyzická aktivita, bledost a únava. Dítě by dokázalo trávit hodiny s telefonem nebo tabletem, ale když má jít ven na procházku, tak nechce. Pediatři z toho doslova „šílí“, protože nedostatek pohybu s sebou nese další problémy s držením těla, dítě je náchylnější na nemoci a mnoho dalších neduhů na sebe nedá čekat.

Pohyb je důležitý pro každého člověka, u dětí to však platí dvojnásob. Mají v sobě daleko více energie než my, potřebují si upevnit svalovou hmotu, správné držení páteře a získat dobrou kondici. Čtyřleté dítě by už mělo dávno chodit bez kočáru delší trasy (až 5 kilometrů), mělo by umět jezdit na kole (je jedno zda s kolečky nebo bez nich). Zkrátka čím více aktivit, tím lépe. Denně by mělo strávit venku minimálně 2 hodiny, v případě pěkného počasí i více.

To ovšem neznamená, že když budete s dítětem dvě hodiny venku, pustíte mu na zbytek odpoledne televizi, aby „dalo pokoj“. Dítě si pak nedokáže samo hrát a je doslova „závislé“ na televizi nebo na tabletu, notebooku, telefonu. Raději si na něho udělejte více času a naučte ho, aby si hrálo samo a zabavilo se. Možností je mnoho. Kreslení, stavění ze stavebnice, skládání puzzle, péče o panenku, závody aut. Velmi skvělým pomocníkem „na nudu“ jsou stolní hry typu „Člověče, nezlob se!“ a podobně.

Venkovní aktivity jsou k nezaplacení

Čas, který dítě stráví venku, je je pro něj velmi prospěšný. Pokud máte zahradu, je to snazší. Ovšem ani panelákové děti nemusí být ochuzené. Dnes je všude na sídlištích i mimo ně mnoho dětských hřišť a parků, které přímo vybízí k dovádění. Ano, je to často o tom, že s dětmi musíme jít ven my, ale to rozhodně není na škodu. Děti potřebují pohyb „jako sůl“, je jen na nás, jakým směrem je povedeme. Navíc reálný život je mnohem pestřejší, nežli ten „virtuální“. Ukažme dětem cestu a veďme je k pohybu, častému pobytu venku a později také ke sportu.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Diskuze k této stránce (17 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 10. 10. 2022, 10.56

Jo, tak s tímhle se potýká stále více rodičů kolem mě. Já jsem měla v tomhle asi štěstí, nebo si to jinak nedovedu vysvětlit. Ale pro mě třeba dcera, osm let, chce, abychom chodili na procházky. Baví nás třeba vycházka do https://www.galerieubetlemskekaple.cz/prodejni-galerie-obrazu-a-umeni-praha/ což je prodejní galerie umění. Jasně, dcera má taky tablet i telefon, ale dává přednost skutečnému životu.

kristyrychla, 22. 4. 2022, 16.59

Je to hrozné jak se dnes ty děti přisály k moderním technologiím. Můj malý kluk zase na mě pořád pořvává že chce notebook. Že ho údajně mají ostatní spolužáci. No naše finanční situace teď není zrovna dvakrát příznivá. Jako matka samoživitelka si mohu dovolit maximálně https://www.tera.cz/repasovane-notebooky_c1357566.html repasovaný notebook. Snad se mu bude líbit.

ano toto znám u starších synů.ven ne,ale na tel či tabletu nebo NB budou.

Minnie, 16. 9. 2020, 18.23

U nás znají mobil či tablet všechny děti, i dvouletý syn. Koukají na pohádky, ale jakmile řeknu že jdeme ven, vše vypnou a hned jdou. Neznám že by nechtěli kvůli mobilu ven.

Žofinka

Žofinka, 25. 6. 2018, 20.27

Je to pro ně velké lákadlo

Mygara

Mygara, 21. 3. 2017, 14.02

v dnešní době se moderním technologiím neubráníme, ale snažíme se je regulovat

Fuga

Fuga, 12. 2. 2017, 19.27

tablet nemáme, ale děda je blázen do počítačů, takže nainstaloval na počítač kde co a my to potom synovi musíme zakazovat nebo alespoň korigovat

jitka46

jitka46, 6. 7. 2016, 22.09

Bohužel běžná praxe u mnohých, u nás se snažíme o opak.

benca, 18. 2. 2016, 17.38

mame malu odbornicku na tablet, preto sa ju snazim brat co najviac von, lebo by len pozerala rozpravky

Petra Schoberová, 16. 2. 2016, 20.14

je fakt že my vyrostli na pískovišti tak proč tu radost nedopřát našim dětem, ale technice se bohužel nevyhneme.. Je to lákadlo

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů