Máme doma „leváka“

zobrazeno 3879×

Vložil(a): Adrianita, 19. 1. 2018 9.26

Dříve, a není to tak dlouho, byl tzv. levák považován skoro za postiženého. Maminky i babičky děti napomínaly stylem: „V jaké ruce máš tu pastelku?“ a snažily se je přeučit na praváka. Stejně tak paní učitelky v mateřské nebo později základní škole. Naštěstí byl ale v 60. letech vydán závazný pokyn MŠMT k respektování laterality dítěte. V článku se věnujeme tomu, jak můžeme rozpoznat u dítěte, že jeho dominantní ruka je ta levá a jak se k tomuto zjištění stavět.

Každý člověk má od narození jednu stranu dominantní. U většiny lidí je to strana pravá, ve společnosti je tedy mnohem více pravorukých. Každý člověk má však dominantní nejen jednu ruku, ale i oko, ucho i nohu. Zkrátka tím daným párovým orgánem vykonáme nějakou činnost či úkol rychleji a snadněji.

V batolecím či raném předškolním věku ještě nemusí být zcela jasné, zda je naše dítě pravoruké či levoruké. Někdy dítě opravdu primárně používá jednu ruku více, proto dítě sledujte při kreslení, braní příborů apod. Hodně dětí používá obě ruce stejně, u jiných se zase preference jedné ruky může časem změnit. Nejpozději by se však preference jedné ruky měla ustálit před nástupem do školy, tedy do 5. roku věku dítěte.

Dobré je taky zmínit fakt, že lateralita může mít různý stupeň. Někdo je jasný pravák a levou rukou se mu pracuje hodně obtížně, jiným pravákům se zase levou rukou pracuje o něco lépe. Jsou lidé, u nichž nelze převahu jedné ruky jednoznačně určit. Většinou se jim některé činnosti dělají snadněji jednou rukou, jiné zase rukou druhou.

Ve společnosti existují i ambidextři, což jsou lidé, kteří mají tzv. obě ruce pravé. Z převážné části se jedná o vrozené leváky, kteří se naučili stejně používat i ruku pravou.

Jak rozpoznat leváka

Dalo by se říci, že svět je přizpůsoben zejména pravákům. Naštěstí již ale máme na trhu spoustu pomůcek usnadňujících činnosti levákům. Ať už vaše dítě upřednostňuje pravou nebo levou ruku, nebo zatím používá obě ruce stejně, snažte se vyvarovat napomínání a upozorňování, aby raději použilo ruku druhou. Nejen při hraní, kreslení, psaní, ale i při podávání ruky. Pozor také, pokud dítě nosíte jen na jednom boku a dítěti tím znemožňujete jednu ručičku použít, automaticky totiž začne používat volnou ruku, která ale nemusí být dominantní.

Dříve se leváci přeučovali na praváky, ale nic není bez následků. Přeučení leváci mohou mít potíže třeba s psaním či čtením. Změna není pro děti přirozená a se změnou dominantní ruky dochází i ke změně dominantního oka či ucha. Což může vést k dalším obtížím, jako poruchy řeči, nepozornost apod. Přeučené děti často měli nálepku dyslektik nebo dysgrafik, nikdo už ale neřešil příčinu těchto obtíží. Někdy se malé děti stihnou přeučit samy, aniž byste je na to upozorňovali. Jednoduše napodobují nás praváky, ale i když se přeučily samy, mají v hlavě stejný zmatek, jako kdybychom je přeučovali my. Souvisí to s tím, jak je naše tělo ovládáno mozkem - pravá ruka je ovládána levou hemisférou, levá ruka pravou.

Sledujte své dítě při různých činnostech. Do jaké ruky si vezme příbor, pastelku, tužku, koště, jakou rukou hází míč či nám podá nějaký předmět a v jeho volbě ho podporujte. Pokud si nejste jistá, jaká ruka vašeho potomka je ta dominantní, zkuste některý z jednoduchých testů na určení laterality:

  • Stavění kostek – nechte dítě postavit věž z kostek. Ta ruka, kterou dítě použilo k dokončení stavby či k chytání padající věže, je tou vedoucí.
  • Strkání klíčku do zámku
  • Česání vlasů - v které ruce drží hřeben?

Jak leváka podpořit

Leváci většinou naklání hlavu při čtení napravo. Občas mohou mít problém se zaměňováním písmenek na konci řádku či čtou pomaleji. Buďte trpěliví, často nechte děti číst nahlas a zbytečně je nekárejte.

Větší oříšek však pro leváky bývá psaní. Zatímco pravák perem táhne, levák ho tlačí před sebou. Pravák vidí, co napsal, ale levák si text zakrývá rukou, což může vést k tzv. drápovitému držení pera, kdy dítě křečovitě zvedne zápěstí do pravého úhlu. Písmo pak není tak úhledné ai ruka se rychleji unaví. Tomuto lze předejít pořízením speciálních pomůcek. Pro prvňáčka je výbornou pomůckou pero se silným tělem, určeným pro leváky. Takové pero se nerozmazává, a aby dítě vidělo, co napsalo, mělo by jej držet alespoň 2 cm nad hrotem. Již pro nejmenší leváky (ale nejen pro ně) pořiďte kvalitní trojhranné pastelky. Také lze pořídit speciální pravítko, nůžky, ořezávátko. Na trhu však pořídíte pro leváky i hrneček s obrázkem vepředu (když vezme levák hrnek pro praváky s obrázkem do levé ruky, je obrázek vzadu), myš k počítači, zahradnické či kuchyňské náčiní, kytary apod.

To, že je vaše dítě levák, je dobré projednat při nástupu do školy i s třídním učitelem. Nejvhodnější by bylo, aby levák seděl s dalším levákem, pokud ve třídě je. Pokud není, mělo by dítě sedět na levé straně, aby si se spolužákem v lavici vzájemně nepřekáželi. Dnes ve školách používají pro leváky písanky se vzory písmen na pravé straně.

Zkřížená lateralita

Většina z nás má tzv. shodnou lateralitu, kdy při psaní používáme pravou ruku, a při zaměření pohledu upřednostňujeme pravé oko. Pokud je tomu naopak (např. pravá ruka, levé oko), jedná se o zkříženou lateralitu.

Obecně lze říci, že při čtení i psaní mají tyto děti větší problémy. Zjednodušeně řečeno, trvá déle, než se informace dostanou do správné hemisféry a často při této cestě dojde k chybám. Leváci s dominantním pravým okem mívají větší problémy, než praváci s vedoucím okem levým.

U někoho se zkřížená dominance nepozná za celý život, protože mu nepřináší žádné problémy. Potíže se můžou projevit například při psaní a čtení písmen, která vypadají stejně, ale jsou zrcadlově otočena, například b/d. Při jakémkoliv podezření je třeba vše probrat s vyučujícím a raději se s dítětem objednat do pedagogicko-psychologické poradny, kde vám doporučí další postup.

Zajímavosti

  • Eskymáci (Inuité) věřili, že každý levák je čaroděj.
  • V roce 1967 byl vydán závazný pokyn MŠMT o respektování laterality dětí, tedy nepřecvičovat leváky na praváky (a platí dodnes!)
  • Jiří Trnka byl ambidextr - jednou rukou psal a druhou kreslil (současně)
  • auta jsou vyráběna pro pravoruké (vyjma aut zemí, kde se jezdí na opačné straně silnice, třeba v Anglii)
  • většina přeučených leváků se s věkem vrací k používání své dominantní (tedy levé) ruky
  • 13.8. je Mezinárodní den leváků

 

Zdroje: http://prolevaky.cz; kniha Mařenko, řekni Ř: Aby to dětem dobře mluvilo (Alžběta Peutelschmiedová, Grada)

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Pojmy použité v článku:

  • lateralita

    přednostní užívání jednoho z párových orgánů pohybového nebo smyslového ústrojí

Diskuze k této stránce (37 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

krásně napsáno,můj děda používal obě dvě ruce

Monuli, 11. 2. 2019, 16.53

Moc hezky napsané.Dcera bude asi levačka

Žofinka

Žofinka, 29. 5. 2018, 10.57

Moc užitečný článek

anniedell, 29. 3. 2018, 14.08

Od mala jenom píšu levou rukou, jinak vsechno jiné dělám pravou. A má dcerka 2 roky začíná být asi stoprocentní levačka a musím uznat, že jsem šťastná, že má aspoň něco po mě

kajulna, 13. 3. 2018, 10.46

Dcéra je ľaváčka hneď to bolo vidno, nevedela sa pravou najesť vždy bola celá špinavá a keď si preložila to pravej ručičky všetko hneť bolo dobré. Všetko sme jej kúpili pre ľavákov nevidím rozdiel či je dieťa ľavák alebo pravák. Všetky sú šikovnél

zuzkagodarova, 15. 2. 2018, 10.19

lavaci su inteligentnejsi vraj

Robinka, 9. 2. 2018, 10.42

Já jsen také levák

Petra Schoberová, 28. 1. 2018, 6.00

Myslím si že syn bude levak ...

Katka.p, 26. 1. 2018, 10.35

Nikdy jsem nepochopila, proč se museli leváci přeučovat, nevidím v tom vůbec žádný rozdíl, zda dělá nějaké věci nebo píše člověk levou nebo pravou rukou. Nepřijde mi to nějak důležité. Ještě, že už do toho dnešní děti nenutí a naopak dělají různé pomůcky i psací na podporu leváků.

szendrejka, 23. 1. 2018, 8.46

Moje mamka je přeučený levák... pořád říká, jak strašně trpěla. Ve škole je tenkrát fakt švihali rákoskou 😒 neumím si to představit. Dcera je levačka a už od začátku to měla prostě dané. Vše dělala levou rukou. Mě ani ve snu nenapadlo to měnit a moje maminka pořád říká, jak je to konečně fajn, že nechávají děti vše dělat jim přirozeně. Vidím, že je strašně šťastná. S dcerou jsme se rozhodly, že jí nakoupíme vše potřebné pro leváky (nůžky, řezačky ap.) a maminka nadšeně a bez strachu začala opět používat svoji dominantní levou ruku 😊 I když má s něčím ještě občas problém, ale věřím, že časem se to srovná 😉

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů